OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 861 van 19.493 resultaten
recensie
Algemeen management
2 maart 2009
Pierre Spaninks
3-4 minuten leestijd
Met bronzen medailles op drie achtereenvolgende Olympische Spelen is Arnold Vanderlyde een van de meest aansprekende sporthelden van ons land. Na een glanzende carrière als bokser ontwikkelde hij zich tot mental coach. Binnenkort gaat het seminar Strijden voor Succes in première, dat hij ontwikkelde met Rob Fijlstra en Harry Wullings. Hoewel de titel anders doet vermoeden, is zijn boek Fighting for Success! meer dan een voorschot daarop.
interview
Algemeen management
2 maart 2009
Hans van der Klis
9-13 minuten leestijd
Medio februari bracht David Allen een kort bezoek aan Nederland voor een seminar en de promotie van zijn nieuwe boek, Making It All Work. In deze opvolger van Getting Things Done diept hij de principes uit zijn eerste boek verder uit. ‘Het voelt geweldig om het leven van mensen te kunnen veranderen. En ik heb er niet eens zoveel voor hoeven doen.’
nieuws
2 maart 2009
Pierre de Winter
3-4 minuten leestijd
Een auto gemodelleerd naar een vis? Verf met de structuur van een lotusblad? Tapijttegels als de bodem in het bos? Janine Benyus leert bedrijven anders naar de natuur kijken. En daarmee geld te verdienen.
achtergrond
Economie
27 februari 2009
Bertrand Weegenaar
3-4 minuten leestijd
De nar was de man die de moeilijke berichten in een luchtige verpakking aan de koning bracht. Als hij pech had, werd hij weggehoond, of nog erger. De plaats van de nar is in onze mediawereld ingenomen door de criticus. Ook hij wordt met enige regelmaat weggehoond door de gezaghebbers. Jarenlang hebben de financieel machtigen als bankdirecteuren, topanalisten en toezichthouders zich laatdunkend uitgelaten over de kritiek op hypotheek- en achterliggende beleggingsconstructies. Vaak met verwijzing naar de fouten en lessen uit het verleden. Drie recente boeken beschrijven oudere en recentere crises vanuit analytisch perspectief: de aanleiding van een crisis 85 jaar geleden tot aan de paniekgolven die de beurzen de laatste maanden overspoelen.
interview
Coaching en trainen
26 februari 2009
Ronald Buitenhuis
4-5 minuten leestijd
Driekwart van alle veranderingstrajecten mislukt. Wie gebruikt maakt van workshops heeft de kans dat veel meer verandertrajecten wel succesvol verlopen. Mits deze adequaat worden ingezet als onderdeel van een verandertraject en goed voorberied en gefaciliteerd worden. Dat zeggen de auteurs van het boek Hartelijk gefaciliteerd! Succesvol veranderen met de workshopaanpak. Volgens Annet Noordik en Jeroen Blijsie is dit boek het eerste standaardwerk van hoe je een workshop succesvol voorbereid, realiseert en inbedt in een verandertraject. Tezamen met de dvd met daarop klantinterviews en de website www.hartelijkgefaciliteerd.nl met tips een compleet geheel.
recensie
Algemeen management
25 februari 2009
Perry Oostrum
Als er iemand is, die weet hoe hij 'uit zijn koffer' moet leven en werken, is het Charles Groenhuijsen wel. Jarenlang deed hij voor NOS verslag van het wereldnieuws vanuit de Verenigde Staten. Zelden zie je zo een naadloos op de titel aansluitend omslagontwerp van een boek, zeker niet in het genre dat op managementboek.nl geëtaleerd wordt; Charles Groenhuijsen in pyjamabroek, met Mac wat nonchalant op de leuning van de bank. 'Lekker schrijven in m'n pyjamabroek' is een bundeling van de tweewekelijkse columns die hij schreef voor websites van uitgeverij Kluwer over onderwerpen die alle werkenden aangaan. Verspilling van kantoortijd, digitale dorheid en het apengedrag van uw baas, om er maar een paar te noemen.
recensie
Algemeen management
25 februari 2009
Peter Vermeulen
3-5 minuten leestijd
Uiteraard kon het niet uitblijven dat er, na het succesvolle standaardwerk over projectmanagement 'Projectmatig werken' van Gert Wijnen en Peter Storm, getracht wordt om met een vervolg te komen. Maar is: 'Succesvol management van de projectenorganisatie' wel een vervolg? Of zorgen Peter Storm, Guido Frölichs en Ton Overmans met dit boek voor een aanvulling op 'Projectmatig werken'? Volgens de auteurs is 'Succesvol management van de projectenorganisatie' geschreven voor managers die medeverantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen van de totale projectenorganisatie.
recensie
Marketing
25 februari 2009
Mireille Schrijnemaekers
3-4 minuten leestijd
Dat er altijd plaats is voor een nieuwe speler op de markt, bewijst het verhaal over de opkomst van Nike in Nederland. 'Nike' is erg uitnodigend geschreven door Michel Lukkien, de man die geloofde in de opkomst van het hardlopen in Nederland. Terwijl de gevestigde spelers, Puma en Adidas, geen oog hadden voor de markt die zich aandiende, stortte hij zich met alle overgave op de ontwikkeling van het professionele en recreatieve hardlopen in Nederland.
recensie
Communicatie en media
25 februari 2009
Paul Groothengel
2-3 minuten leestijd
Wie het boek De professionele communicatieafdeling van Vera de Witte dichtslaat, vraagt zich af waar het toch zo vreselijk mis is gegaan met de communicatieafdeling. Want terwijl ze de laatste jaren steeds meer ruimte heeft gekregen om strategische waarde aan de organisatie toe te voegen (‘de deur van de Board staat voor communicatie altijd open’), is ze verstrikt geraakt in uitvoerende taken. En dus groeit de onvrede onder het topmanagement. Want die redeneert dat communicatie wel wat meer mag leveren dan het antwoord op de vraag of de personeelskrant ja dan nee online moet. Het is geen prettige ontwikkeling voor de communicatiefunctie, gezien ook de onbarmhartig aanrollende ontslaggolf.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
24 februari 2009
Peter Vermeulen
'Hoe vaak gebeurt het niet dat we in een situatie terechtkomen waarin de communicatie tussen onszelf en de ander niet lekker loopt.' Kay Pollak is regisseur van de film 'As it is in heaven', die in 2005 voor een Oscar genomineerd werd als beste buitenlandse film. Met 'Leren van de mensen in je leven' doet de Zweedse filmmaker een poging om ook als auteur succesvol te worden. De auteur geeft u nieuw inzicht in uw omgang met anderen.
recensie
Verandermanagement
24 februari 2009
Perry Oostrum
3-4 minuten leestijd
Organisaties zijn niet maakbaar en mensen kunnen niet veranderd worden. Met het om zeep helpen van een aantal hardnekkige mythes omtrent organisatieveranderingen zet Guus Hustinx de toon in zijn boek. 'Ecologisch veranderen van organisaties' bedient zich van een breed palet van theorieën. Zo is zijn betoog gebaseerd op systeemtheorie, wordt Ken Wilber erbij gehaald en is neuro-linguïstisch programmeren het gedachtegoed waaruit geput wordt om in gedrag van het individu te interveniëren. Een combinatie die ik in de recente literatuur rondom veranderen van organisaties nog niet ben tegengekomen. Het levert een inspirerend verhaal op, dat zowel subtiliteit kent als praktisch toepasbaar lijkt te zijn.
recensie
Coaching en trainen
24 februari 2009
Daniëlle de Jonge
2-3 minuten leestijd
Er zijn van die boeken waarvan het gewoon slim is om ze in de kast te hebben staan. '50 werkvormen voor creatieve sessies' is er zo een. In ieder geval voor iedereen die met enige regelmaat bijeenkomsten organiseert voor groepen mensen, zoals trainers, managers en consultants.
column
24 februari 2009
Jaap Boonstra
3-4 minuten leestijd
Het ontwerpen van een organisatie is een proces van wikken en wegen. Een goed ontwerp begint met het in kaart brengen van de klantprocessen. Klantprocessen starten met een vraag van een klant en eindigen met een dienst of product die aan een klant wordt geleverd. Klantvragen wil je optimaal behandelen: snel, foutloos, klantgericht en tegen lage kosten. Als je de klantprocessen kent, ga je na hoe deze processen het beste kunnen worden ingericht, hoe je de coördinatie van het werk organiseert, hoe je de hiërarchie inricht en hoe je de technische systemen laat aansluiten.
nieuws
Reclame en verkoop
24 februari 2009
Hans van der Klis
3-5 minuten leestijd
De ophef was voorspelbaar. Willem Verbeke, hoogleraar neuro-economie aan de Erasmus Universiteit, voorspelde afgelopen week in het Vlaamse banenmagazine Vacature dat het hem niet zou verbazen als binnen vijf jaar normaal is dat werkgevers sollicitanten een hersenscan laten ondergaan. Verontwaardiging alom, maar de ontwikkeling is onomkeerbaar.
recensie
Algemeen management
23 februari 2009
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Lijfsbehoud is het dominante motief voor de saboteur. Dat concluderen Jeroen Gietema en Dion Kotteman in hun boek De projectsaboteur. Lijfsbehoud zal in deze tijden van economische crisis eerder regelmaat dan uitzondering worden. Reden te meer om de gereedschapskist in dit boekwerkje snel uit te pakken.
interview
Algemeen management
23 februari 2009
Hans van der Klis
5-8 minuten leestijd
Begin februari verscheen het boek De publieke zaak, een bundel essays die inspiratie wil bieden voor een nieuwe dynamiek in de samenleving. Initiatiefnemer Mickey Huibregtsen bracht een groot aantal vooraanstaande denkers bijeen die voorstellen doen op uiteenlopend gebied. Het doel van het initiatief is een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het publieke debat en het vergroten van de maatschappelijke betrokkenheid . De politiek laat het op dat terrein afweten, vindt Huibregtsen.
nieuws
Algemeen management
23 februari 2009
Rob Hartgers
2-3 minuten leestijd
Iedere journalist die in deze tijd ondernemers of bankiers moet interviewen, is bekend met de klacht: ‘Jullie maken het alleen maar erger!’ De gedachte dat de media de crisis aanwakkeren is populair. Weinig verrassend denken journalisten daar zelf een stuk genuanceerder over, zo bleek 9 februari tijdens een discussiebijeenkomst van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Economieredacteur Maarten Schinkel van NRC Handelsblad kwam met een tegenargument: ‘De crisis was ons journalisten steeds een stap voor. Dat pleit ons vrij van de beschuldigingen.’ Peter van Zadelhoff van RTL Z: ‘De journalistieke reflex is altijd dat wij niets fout doen. Ik denk wel dat wij de paniek hebben aangewakkerd. Maar de feiten zijn nu eenmaal niet te ontkennen.’
recensie
Coaching en trainen
20 februari 2009
Marjolein te Kolsté
2-3 minuten leestijd
Een beginnend coach vindt in 'Duurzaam coachen' een mooie handreiking voor het structureren van gesprekken. Auteur Marga van den Ham is zelf loopbaanbegeleider en coach met langjarige ervaring. Dat merk je aan de grote hoeveelheid praktijkvoorbeelden. De titel is wat verwarrend; ik heb niet speciaal iets duurzaams in de werkmethode kunnen ontdekken. Blijft over een prettig, degelijk boek. Met als extraatje op bijna elke pagina een spreuk, zoals het Chinese gezegde 'Wie over elke stap nadenkt, staat zijn hele leven op één been.'
recensie
Algemeen management
20 februari 2009
Ton Horrevorts
3-4 minuten leestijd
Een keur aan representanten van weldenkend Nederland heeft op verzoek van Mickey Huibregtsen een essay geschreven over de richting die de Nederlandse samenleving op moet gaan. Deze veelkleurige ruiker onder de titel 'De publieke zaak' hoopt inspiratie te bieden voor een nieuwe dynamiek in onze samenleving. In dit veelkleurige boeket spreekt de ene bloem wat meer tot de verbeelding dan de ander. Sommige bloemen geuren verrukkelijk, terwijl andere hun blaadjes al verliezen.
recensie
Non-profit
20 februari 2009
Peter Vermeulen
Verliest de zorgsector zijn innovatieve kracht door de toenemende bureaucratie? In de Nederlandse zorgsector lijkt het volgens Wim Huppes alleen nog maar te draaien om de macht over het budget. Opgelegde targets moeten binnen het budgetjaar behaald worden. Onder de mom van 'gelijkheid' wordt volgens Huppes een machtig, inefficiënt bureaucratisch apparaat in stand gehouden. Dat levert allesbehalve gelijkheid en houdt vooral de patiënt klein, bang en dom. Huppes werpt een voor mij niet altijd herkenbare knuppel in het hoenderhok. 'Bij aanschaf van een wasmachine krijg je meer relevante informatie dan wanneer je een medische behandeling overweegt.' U begrijpt dat 'We zijn de klos' van Wim Huppes uitnodigt tot verder lezen.