OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 857 van 19.493 resultaten
recensie
Non-profit
2 april 2009
Reyer Brons
2-3 minuten leestijd
Vermindering van inkomensongelijkheid levert voor de samenleving als geheel welvaartsverlies op. Op dit moment kost herverdeling van elke euro extra ongeveer de helft daarvan. Dat is zoveel dat het nodig is goed te overdenken of we kunnen herverdelen op een manier die zo weinig mogelijk kost.
recensie
Inkoop en logistiek
2 april 2009
Pierre Spaninks
3-5 minuten leestijd
Logistiek is eigenlijk niets meer of minder dan de kunst om de juiste spullen op het juiste moment op de juiste plek te krijgen. In zijn nieuwe boek dat simpelweg Logistiek heet, laat Walther Ploos van Amstel zien wat daar allemaal bij komt kijken - en hoe fascinerend dat is.
recensie
Personeelsmanagement
1 april 2009
Annelies Bakelaar
In mijn eigen praktijksituatie staan de HR-processen en het stroomlijnen van deze processen weer volop in de belangstelling. De ontwikkeling en vernieuwing van het HR-beleid en de toepassing van e-HRM in de praktijk, vraagt om het doorlichten van bestaande processen. Vol verwachting begin ik daarom ook te lezen in 'Wezenlijk werken aan HR-processen' van Tjerk-Jan Adema en Marijke Dekker. De titel dekt wat mij betreft prima zijn lading. Dit boek kunt u niet lezen zonder direct te denken 'hebben wij eigenlijk een procesambitie vastgesteld en welke procesmethode gebruiken we?'
recensie
Marketing
1 april 2009
Eric van Arendonk
2-3 minuten leestijd
'Hoe consumenten denken' - een meer pakkende titel zou ik voor een marketeer niet weten. De subtitel ('wat je klanten je niet kunnen vertellen en je concurrenten niet weten') verhoogt de nieuwsgierigheid nog meer. Nu zijn er de laatste tijd al meer boeken op de markt verschenen over het denken van consumenten, zoals 'Het slimme onbewuste' van Ap Dijksterhuis en 'Koop mij' van Martin Lindstrom.
recensie
Algemeen management
1 april 2009
Perry Oostrum
Mensen in het algemeen en managers en experts in het bijzonder erg feilbaar zijn in hun oordelen en beslissingen. Dit concluderen de hoogleraren Chris Snijders en Frits Tazelaar in
'Klapschaatsen in management'. Bovendien lijden mensen op dit punt vaak aan zelfoverschatting. Hun boek is de neerslag van jarenlang onderzoek op het gebied van samenwerking en management van transacties en relaties tussen bedrijven. Dit boek toont aan dat wij onze inschattingen, beoordelingen en beslissingen beduidend kunnen verbeteren als we systematisch gebruikmaken van computergestuurde instrumenten en innovatieve decision support tools. De auteurs onderbouwen hun betoog met het nodige bewijsmateriaal en zetten de manager vervolgens aan het werk...
recensie
Persoonlijke effectiviteit
31 maart 2009
Daniëlle de Jonge
3-4 minuten leestijd
Netwerken is 'hip'. We lunchen en borrelen wat af, bezoeken seminars en andere interessante bijeenkomsten of zoeken een digitale manier om onszelf te laten zien. Allemaal om andere mensen te ontmoeten en waar mogelijk onszelf en ons bedrijf onder de aandacht te brengen.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
31 maart 2009
Frans van Schijndel
'De passietest' biedt een manier waarop u in kaart brengt wat uw leven ideaal kan maken. Tevens geven Janet Bray Attwood en Chris Attwood aan welke uitgangspunten en principes u nodig heeft om deze passies (meer) in u leven te brengen. Wanneer u door het typisch Amerikaanse heen kunt lezen, bevat het een bruikbaar instrument.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
31 maart 2009
Annelies Bakelaar
3-4 minuten leestijd
Complexiteit en negativisme hebben we voldoende in onze huidige maatschappij, denk alleen maar aan de economische turbulente tijden waar we ons in bevinden. Dit nieuwe boek van Berthold Gunster 'Huh?! - De kunst van het omdenken' is de eenvoud zelf en sprankelt van optimisme.
recensie
Algemeen management
31 maart 2009
Dick Pels
3-4 minuten leestijd
Onafhankelijke denktanks zijn in Nederland dun gezaaid. In Londen bestaan er tegen de vijftig, in de Verenigde Staten nog veel meer. In ons land kennen we die traditie helaas niet, en is er ook nauwelijks financiering voor te vinden. De neoconservatieve Burke Stichting bevindt zich al enige tijd in slaapstand. De progressieve Waterlandstichting floreert wél, net als het Belgische Liberales, dat ook in Nederland veel abonnees heeft. Van de denktank voor twintigers en dertigers Prospect is sinds de oprichting in januari 2008 weinig meer vernomen. De jongerenclub Lux Voor is inmiddels ter ziele gegaan. De publieke zaak, een initiatief uit 2003 van Mickey Huibregtsen en Pieter Winsemius, timmert daarentegen flink aan de weg.
column
31 maart 2009
Pierre Pieterse
3-5 minuten leestijd
Zomer 1979. Ik ben gaan wonen op een groot oud motorjacht en zal dat weten ook. Met pech onderweg varen we de ‘Nymphaea’ over het IJsselmeer naar de werf van de gebroeders Metz in Urk. Na nog meer bloedstollend avontuur (het schip valt bij het hellingen bijna om) staan we eindelijk droog. Op zondagavond komt een bekende figuur de werf op wandelen. Ik was nog een brave gymnasiast in het brave Bussum toen de antirookmagiër Robert Jasper Grootveld in 1964-65 zijn wonderlijke rituelen rondom het Lieverdje opvoerde. Nu stapt deze levende legende via de ladder aan boord.
recensie
30 maart 2009
Jan Boerstra
3-4 minuten leestijd
Al te vaak verspillen we onze gedachten, tijd en energie aan verkeerde of nutteloze zaken. Wat we dikwijls missen is richting, een levensdoel dat zin geeft aan ons dagelijks handelen. In 'De monnik die zijn Ferrari verkocht' beschrijft Robin Sharma op overtuigende en inspirerende wijze hoe we het optimale uit ons leven kunnen halen door ons te concentreren op wat echt belangrijk is en ons in te zetten voor anderen.
recensie
Marketing
30 maart 2009
Eric van Arendonk
2-3 minuten leestijd
'Marketing aan de top – 10 problemen, oorzaken en oplossingen'. Mijn eerste reactie op de titel van dit boek van Ruud Frambach en Peter Leeflang is: 'Slechts 10 problemen? Dat valt dan nog mee.' De auteurs reiken u de oorzaken en oplossingen aan in dik 200 pagina's. Dat is gemiddeld 20 pagina's per probleem, dus ik ben benieuwd hoe dat varkentje wordt gewassen. Achteraf blijkt dat het varkentje een varken is. De auteurs weten duidelijk te maken dat de problemen, waar wij als marketeers mee te maken krijgen, groot zijn. Tenminste indien we ons vak serieus blijven nemen en daadwerkelijk iets toe willen voegen aan de organisaties waar we voor werken.
achtergrond
30 maart 2009
Joep Schrijvers
5-7 minuten leestijd
De statistici van Nederland houden de vinger aan de pols van werkloosheid. Dit jaar krijgen managers vanwege de recessie met ontslagen te maken. Zij zullen medewerkers ontslaan, het slechte nieuws moeten vertellen, contact krijgen met mobiliteitscentra, de emoties op de afdelingen waar de klappen moeten managen, en ‘last but not least’: ze kunnen zelf het haasje worden. Maar dit geldt niet voor álle managers zoals recente cijfers laten zien. In de zorg en bij de overheid stijgt de werkgelegenheid. Het hoogtepunt van ontslagen komt later in 2009 en in 2010. Alle tijd om goed voorbereid te zijn.
recensie
Leiderschap
30 maart 2009
Gert Jan Schop
3-5 minuten leestijd
In oktober 2008 reisde ik met mijn gezin door Grieks-Cyprus. Het kostte enige tijd om de ratio achter het Grieks-Turkse conflict te begrijpen. Bedenk dat Nicosia de laatste verdeelde hoofdstad ter wereld is. De aanwezigheid van de VN is nog steeds noodzakelijk om beide partijen uit elkaar te houden. Cyprus is ook het vertrekpunt voor Nikos Mourkogiannis in 'Het doel als startpunt van succesvolle organisaties'. In de kern wordt succes gerealiseerd middels morele doelen en niet door een missie of doelstellingen.
recensie
Algemeen management
30 maart 2009
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
In Klapschaatsen in management breken de hoogleraren Chris Snijders en Frits Tazelaar een lans voor een verdergaande automatisering van managementtaken. Wij zijn namelijk veel minder goed in het nemen van beslissingen dan wij zelf vaak denken.
interview
Algemeen management
30 maart 2009
Paul Groothengel
4-5 minuten leestijd
Hoe denken je collega’s en medewerkers? Hoe nemen ze hun beslissingen? En hoe werkt dat in je eigen brein? Daarover gaat Het breinboek voor managers van Paul Postma. Maken we altijd rationele keuzes? Vergeet het maar. Het is vaak ons instinct dat leidend is. Zonder dat we dat zelf door hebben. Marketingman Postma, directeur van Paul Postma Marketing Consultancy, voorheen partner van Ernst & Young- schreef er een boeiend boek over.
nieuws
Economie
30 maart 2009
Pierre de Winter
3-5 minuten leestijd
Duurzaam Nederland zou blij moeten zijn met de nieuwe financieringsregeling voor duurzame energie. Nadere bestudering leert dat daar nog geen reden toe is.
nieuws
Algemeen management
27 maart 2009
Pierre Pieterse
1-2 minuten leestijd
Het boek Veranderdiagnose van Rob van Es is verkozen tot Managementboek van het Jaar 2009. De jury maakte dit dinsdag 10 maart klokslag 21.20 bekend tijdens het drukbezochte Managementboekengala in De Rode Hoed te Amsterdam. De runner-ups waren achtereenvolgens (in willekeurige volgorde): De prooi van Jeroen Smit, Gepast en ongepast geld van Hans Ludo van Mierlo, Van unitmanagement naar multidimensionale organisaties, van Hans Strikwerda, Leiders van vandaag - lessen voor morgen van Harry Sonnenschein en Wouter Hart, en SUMMIT van Buck Jüch.
recensie
Advisering
27 maart 2009
Dick Plomp
2-3 minuten leestijd
Het verwerven van opdrachten is voor de zakelijke dienstverlener een essentieel onderdeel van zijn vak. Tegelijkertijd is het een ongrijpbaar fenomeen. 'Hoe leer ik acquireren?' en 'Hoe word ik hier succesvol in?' zijn lastig te beantwoorden vragen. 'Professionals & acquisitie' van Frank Kwakman is een compact boek over de ingrediënten van deze kunde. Overigens zonder de pretentie dat het de magische sleutel tot succes is.
recensie
27 maart 2009
Perry Oostrum
3-4 minuten leestijd
'Verandermanagement' beschrijft een methodische aanpak voor het vaststellen, ontwerpen, implementeren en evalueren van organisatieveranderingen. Deze aanpak wordt ondersteund met een door het hele boek terugkerend model, waarin strategische beleidsvorming en verandermanagement worden geïntegreerd.