OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 833 van 19.500 resultaten
recensie
Strategisch management
17 september 2009
Michiel Pieters
2-3 minuten leestijd
In het boek 'Sun Tzu voor managers' beschrijft Werner Schwanfelder de dertien wetten van strategie. Hij vertaalt de wijsheden van de bekende veldheer Sun Tzu over oorlogsvoering naar de moderne praktijk van managers. Dat veel van deze wijsheden uit de vijfde eeuw voor Christus stammen, maakt de inhoud niet minder krachtig. Een interessant en toegankelijk boek dat af en toe wat doorschiet in conclusies en daardoor soms gekunsteld overkomt.
column
Algemeen management
17 september 2009
Guus Hustinx
4-5 minuten leestijd
In deze tijd waar de economische crisis de aandacht doet verslappen voor de andere crises - de klimaatcrisis, de voedselcrisis en de energiecrisis - gaat alle aandacht naar het weer op poten krijgen van de economie. Al die crises zijn wel het gevolg van het economische systeem zoals dat functioneert in het industriële tijdperk. Kunnen we de grote nadelen van het industriële tijdperk opheffen en crises voorkomen door een slimmer besturingsmodel, zoals Donald Kalff meent in zijn boek Modern kapitalisme, of is er een werkelijke omwenteling in denken nodig, zoals Peter Senge stelt in zijn boek De noodzakelijke revolutie ?
recensie
Juridisch
17 september 2009
Arie Buvens
2-3 minuten leestijd
Concurrentie op de zorgverzekeringsmarkt, de zorginkoopmarkt en de zorgverleningsmarkt kan bijdragen aan een doelmatige zorg tegen verantwoorde kosten en optimale kwaliteit. In 'Aanbesteden & mededinging in de gezondheidszorg' hebben Maurice Essers, Bert Hermans en Jan-Koen Sluijs de meest relevante wetgeving rond aanbesteding, mededinging en marktordening voor de gezondheidszorg bijeen gebracht.
recensie
Algemeen management
16 september 2009
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Strategie en management van Hans Veldman wordt gepresenteerd als een studieboek voor het hoger onderwijs dat tot doel heeft de belangrijkste aspecten van strategie te beschrijven, zodat duidelijk wordt dat strategie in alle typen organisaties een dominante rol speelt. Dat is een even helder als een opmerkelijk streven, want zo’n boek was er bij mijn weten nog niet en eigenlijk werd het ook niet gemist.
interview
Leiderschap
15 september 2009
Ben Kuiken
5-7 minuten leestijd
De Vlaamse hoogleraar Marc Buelens voegde een verhelderend en boeiend deel toe aan de grootmeester-serie van uitgeverij LannooCampus: Grootmeester in leiderschap. Een paar conclusies: lengte doet er toe en leiders moeten goed worden gecontroleerd. M&L vroeg Buelens wat de essentie van leiderschap is. En natuurlijk hoe lang hij zelf is.
column
Economie
15 september 2009
Jaap Peters
2-3 minuten leestijd
Michel Albert had het in 1991 over twee soorten van verzekeringsbedrijven in deze wereld: de premie wordt omgeslagen over alle deelnemers aan de verzekering op basis van solidariteit (wij kennen dat als 'De Onderlinge'), of de premie wordt vastgesteld op basis van een risicoanalyse (zoals bijvoorbeeld bij Lloyd's). Uit die gedachte ontstond het idee wat later bekend werd als het Rijnland en het Angelsaksische Model. De twee oervormen van het kapitalisme…
recensie
Leiderschap
14 september 2009
José Otte
Christopher Witt geeft al 25 jaar lang presentatieadviezen aan bestuurders, directeuren, eigenaren en technische experts van organisaties. In 'Echte leiders gebruiken geen powerpoint' laat hij aan de hand van voorbeelden zien dat echte leiders geen PowerPoint nodig hebben om hun publiek te overtuigen. Een nuttig boek dat mijn presentaties heeft veranderd.
recensie
Economie
14 september 2009
Marinus Grootenboer
2-3 minuten leestijd
Fareed Zakaria biedt in 'De wereld na Amerika' een interessante visie op de rol van de Verenigde Staten in de wereld, zowel in verleden, heden als toekomst. De titel van het boek kan de indruk wekken dat deze rol is uitgespeeld, maar volgens de auteur is dit zeker niet het geval. Zijn rol zal zeker veranderen en zoals Amerika in het verleden al meerdere malen veerkracht en aanpassingsvermogen heeft getoond, zo zal dat nu ook wel het geval zijn.
recensie
Algemeen management
14 september 2009
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
Het is dit jaar erop of eronder, schrijven auteurs Maarten van der Pas en Robert van den Oever in hun boek over het negen jaar geleden heropgerichte Nederlandse automerk Spyker. Ze kunnen zich nauwelijks voorstellen dat medeoprichter Victor Muller erin slaagt nog meer geld aan te trekken voor de zieltogende autofabrikant. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat Muller er toch weer in slaagt het bedrijf overeind te houden.
interview
Economie
14 september 2009
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
De kredietcrisis kwam voor velen als een volslagen verrassing. Banken en andere financiële instellingen bleken niet te weten wat ze aan riskante beleggingsproducten in huis hadden gehaald, en zelfs overheden wisten aanvankelijk niet waar ze aan toe waren. Met De meltdown van 2 biljoen dollar biedt ex-bankier en auteur Charles Morris een boeiende reconstructie van hoe het zo ver heeft kunnen komen.
recensie
Organisatiekunde
11 september 2009
Nico Vreeswijk
Organisaties van nu zijn beduidend anders dan twintig jaar geleden. Van productie- naar kennisorganisaties, waarbij de werkzaamheden vervagen en mensen in virtuele teams werken. Bonne Wagenaar spreekt in zijn boek 'Organisatie van binnenuit' daarom ook van organiseren in plaats van organisaties. Hij brengt met zijn kijk op organisaties de organisatie (rationaliteit) en de factor mens (irrationaliteit) in balans.
interview
Economie
11 september 2009
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Volgens de Amerikaanse socioloog en urbane wetenschapper Richard Florida is de tijd rijp om de westerse economie structureel te hervormen. Maar dat kan alleen als overheden in de juiste sectoren investeren en slechte gewoontes ontmoedigen. ‘Huren is beter voor de economie dan kopen.’ M&L vroeg Florida om tekst en uitleg.
recensie
Psychologie
11 september 2009
Brigitte Hoogendoorn
3-4 minuten leestijd
De aanschaf van 'Groene Intelligentie' van Daniel Goleman is een investering die zich zo heeft terugverdiend. Na het lezen van dit boek wilt u voorlopig niets meer aanschaffen en is elk volgend bezoek aan de supermarkt niet langer een kwestie van gedachteloos uw karretje volladen maar een ware confrontatie met uw eigen keuzes.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
11 september 2009
Jan Jacob Bos
2-3 minuten leestijd
Stephen Covey heeft met zijn managementklassiekers een belangrijke bijdrage geleverd aan de huidige managementpraktijk. 'De zeven eigenschappen van effectieve families' is echter veel breder van opzet en helemaal niet specifiek bedoeld voor managers. Had Stephen Covey zich bij zijn leest moeten houden? Of heeft hij u persoonlijk ook iets te vertellen?
column
Algemeen management
11 september 2009
Michel Hoetmer
4-6 minuten leestijd
Is het u ook wel eens opgevallen dat de hoogste posities op de bestsellerlijsten soms jarenlang worden ingenomen door boeken als De zeven eigenschappen van effectief leiderschap (Stephen R. Covey), Good to Great (Jim Collins), de boekjes van Ken Blanchard (Gung Ho! bijvoorbeeld) en vele andere uitgaven die de lezer gouden succesformules aanbieden? Wat is hier aan de hand?
recensie
Verandermanagement
10 september 2009
Belia van den Berg
3-4 minuten leestijd
In 'De noodzakelijke revolutie' laten Peter Senge, Bryan Smith, Nina Kruschewitz, Joe Laur en Sara Schley zien hoe een aantal grote bedrijven al bezig jaren zijn hun productiemethoden aan te passen. Het is een inspirerend boek voor hen die altijd dachten dat ze in hun eentje geen gewicht in de schaal legden.
recensie
Leiderschap
10 september 2009
Annegreet van Bergen
4-5 minuten leestijd
‘Het kost al gauw drie weken om een goede geïmproviseerde toespraak voor te bereiden,’ schijnt de Amerikaanse schrijver én spreker Mark Twain ooit te hebben gezegd. Zijn woorden doen denken aan de beroemde Almeloër Herman Finkers. ‘De leukste grappen blijven de spontane, niet-bedachte grappen. Maar ja, bedenk ze maar eens.’ Lezend in Echte leiders gebruiken geen powerpoint van Christopher Witt doe je goede ideeën op voor je volgende toespraak.
recensie
IT-management / ICT
10 september 2009
Jaap Nijssen
2-3 minuten leestijd
Wij zijn een groot fan van de boeken van Scott Kelby's. Of het nu gaat over digitale fotografie, het gebruik van Elements, Photoshop of zoals in dit geval Lightroom; Kelby kan u als geen ander de fijne kneepjes bijbrengen. Met dit boek leert u als digitaal fotograaf binnen de kortste keren, op een eenvoudige manier én met heel veel werkplezier Lightroom te gebruiken. Een echte aanrader.
recensie
Leiderschap
9 september 2009
Pierre de Winter
1-2 minuten leestijd
Met Normaal is anders! schreef Jitske Kramer een buitengewoon helder en vooral praktisch boek voor managers van multiculturele teams.
recensie
Leiderschap
9 september 2009
Hans van der Klis
4-5 minuten leestijd
In haar binnenkort te verschijnen boek Wisseling van de macht pleit Mildred Hofkes ervoor organisaties niet alleen te evalueren op de financiële resultaten maar ook op de reputatie van hun bedrijf. ‘Ik wil bestuurders laten nadenken over de vraag hoe zij waarde kunnen toevoegen voor alle stakeholders van hun bedrijf.’