OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 832 van 19.500 resultaten
achtergrond
Juridisch
25 september 2009
Olga Hoekstra
5-7 minuten leestijd
recensie
Algemeen management
24 september 2009
Geke Hoekstra
'Net het echte leven' is het proefschrift van Belia van de Berg over slaag- en faalfactoren in teams. Ze doet verslag van haar onderzoek binnen teams; ze schrijft over haar eigen belevenissen in een team en over teams die ze als organisatieadviseur en onderzoekster volgde. Vanaf het eerste begin leest het boek als een roman. Wat ik al dacht te weten is nu wetenschappelijk onderbouwd en zodanig gerangschikt dat er een nieuw handvat is ontstaan om naar samenwerking in teams en het functioneren van organisaties te kijken.
nieuws
24 september 2009
Rob Hartgers
3-5 minuten leestijd
Bernard Lietaer, ex-topmanager van de Belgische Nationale Bank en vermaard valutahandelaar, pleit op het PICNIC festival in Amsterdam voor een divers monetair systeem. Want een systeem zonder diversiteit is namelijk instabiel. Lietaer roept bedrijven en gemeenschappen op om zich te ontworstelen aan de macht van de grootbanken. 'Als je geen krediet krijgt van je bank, maak dan gewoon je eigen geld,' stelt hij.
interview
Algemeen management
24 september 2009
Pierre Spaninks
6-9 minuten leestijd
Dienstverlenende organisaties worden vaak helemaal verkeerd gemanaged, vindt Maja van der Zijden. Op basis van haar jarenlange ervaring, eerst als manager in de hotelindustrie en sinds 1992 als adviseur bij Ordina, schreef zij het boek De service knoop. Een oproep om denken, beslissen en doen weer bij elkaar te brengen en in handen te geven van de professionals. Omdat dienstverlening een creatief proces is dat pas vorm en inhoud krijgt in de interactie tussen dienstverlener en klant.
recensie
Communicatie en media
23 september 2009
José Otte
Met deze handleiding en werkboek laat Ina Vandewijer een prachtig boek het levenslicht zien. Verhalen vertellen is een onderdeel van iedere cultuur. Verhalen hebben door de geschiedenis heen bijgedragen tot progressiviteit, begrip en verbinding van mensen. Door 'Storytelling' kunt u deze oude kunst ook weer toepassen in uw werk en in uw gezin, als prachtige compensatie voor te veel televisie kijken en op internet zitten.
recensie
Marketing
23 september 2009
Eric van Arendonk
Pfft, klinkt het als ik het boek dicht sla. Het boek is uit. Ik had al een donkerbruin vermoeden dat de weg naar het paradijs niet eenvoudig was en ik heb gelijk gekregen. Je door dit boek heen worstelen valt niet mee.
recensie
Algemeen management
23 september 2009
Maria Genova
2-3 minuten leestijd
Sinds de economische crisis zoeken bedrijven steeds vaker naar manieren om winstgevender te worden. Met 'De ster van succes' draagt Alex Klein heel wat concrete oplossingen aan. Hij laat door middel van duidelijke voorbeelden zien wat bedrijven in de praktijk allemaal verkeerd doen met als gevolg dat ze klanten wegjagen. Een groot pluspunt van het boek is dat het een nieuw managementmodel introduceert zonder ingewikkelde vaktermen en structuren.
recensie
Juridisch
23 september 2009
Marius van Rijswijk
Om helderheid te scheppen over het strafrecht heden ten dagen gaan de acht cd's van de cassette 'Schuld, boete, risico, drama' in op de achtergronden van het strafrechtelijk denken. Ze geven daarnaast een cultuurhistorisch overzicht van het denken over misdaad en straf. De spreker, prof. mr Ybo Buruma, is raadsheer plaatsvervanger bij het Gerechtshof Arnhem en redacteur van het Nederlands Juristenblad. Sinds 1995 is hij hoogleraar strafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
recensie
Economie
23 september 2009
Hans van der Klis
2-3 minuten leestijd
Willem Vermeend is het rekenen nog niet verleerd. Ruim een week voor Prinsjesdag, toen het kabinet-Balkenende bekend maakte vanaf 2011 jaarlijks 40 miljard te willen besparen, presenteerde Vermeend dit getal al in zijn nieuwe boek De WIJ Economie. Maar waar de regering ervoor koos twintig commissies aan het werk te zetten om te onderzoeken hoe dit bedrag te realiseren, heeft Vermeend zijn keuzes al gemaakt.
recensie
Economie
22 september 2009
Jeroen Ansink
2-3 minuten leestijd
Het gebrek aan toezicht vormde volgens Charles Morris een van de belangrijkste redenen waarom de financiële innovaties van Wall Street uiteindelijk zo uit de bocht vlogen. In begrijpelijke taal, die ook voor mensen met een niet-financiële achtergrond te volgen is, legt hij uit hoe exotische beleggingsproducten als ‘credit default swaps’ en met name ‘collateralized debt obligations’ de wereld aan de rand van de afgrond brachten.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
22 september 2009
Martin van 't Klooster
2-3 minuten leestijd
Wie herkent niet de eigen verbazing en onmacht als een conflict met een collega, medewerker of opdrachtgever maar voort duurt en bedroevend eindigt? Of het vervelende gevoel dat u en uw medewerker wel op een heel verschillende golflengte communiceren? Sjaak Overbeeke geeft in ''Beter communiceren met voelers, denkers en doeners' een concreet uitgewerkt stappenplan en tips om voortaan effectiever te handelen.
recensie
Economie
22 september 2009
Jolanda Thelosen
2-3 minuten leestijd
Neil Boorman is merkenverslaafd! Tijdens het schrijven van 'Merkenmoe' komt hij tot de ontdekking dat merkproducten zijn leven bepalen. Hij gaat rigoureus te werk en is van plan al zijn merkproducten te verbranden. In zijn boek vertelt hij over zijn emoties tijdens het bewustwordingsproces en over het 'afkicken' van merken. Dit boek maakt u bewust van de invloed van merken op uw leven, maar maakt af en toe ook wat moe door de afhankelijkheid van merken op de auteur.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
22 september 2009
Elly Lijnse
2-3 minuten leestijd
Door gebruik te maken van visualisatie en meditatie kunnen we ons mentale vermogen vergroten en de kracht van onze geest gebruiken. Hierdoor verbeteren onze prestaties. In 'Visualisatie en creatieve meditatie' beschrijft David Fontana het gebruik van visualisatie en meditatie op een aantal gebieden: lichamelijke genezing, succes in sport, creativiteit stimuleren, carrièredoelen realiseren en zelfvertrouwen ontwikkelen. Fontana beschrijft dit heel beeldend met ondersteunende voorbeelden en onderzoeksresultaten. Hierdoor overtuigt hij u ervan dat het echt allemaal haalbaar is en verleidt hij u om het zelf ook eens te proberen.
achtergrond
Economie
22 september 2009
Dick Pels
5-7 minuten leestijd
Het is goed te weten waar de dingen vandaan komen, hoe ze ongeveer werken en hoe je ze kunt repareren. Beter in elk geval dan een abstracte samenleving die overal een laag van ‘elektronische bullshit’ overheen legt. De kredietcrisis laat zien wat de risico’s zijn van een virtuele cultuur die leeft van derivaten van derivaten, en die de echte wereld uit het oogt verliest.
column
21 september 2009
Dirk-Jan de Bruijn
3-4 minuten leestijd
Waarom gaan de dingen zoals ze gaan? Hoe kunnen we al dat eindeloze gepolder laten transformeren in slagvaardige resultaten? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we na een beslissing dat besluit ook gewoon gaan uitvoeren? Heel simpel: door je als topmanagement duidelijk en vooral openlijk uit te spreken over wat je nou precies wilt. Dus wat er moet staan. En door je te committeren aan bepaalde concrete doelstellingen en daar ook je positie van afhankelijk te stellen.
recensie
Mens en maatschappij
18 september 2009
Anne-Mieke Vermeer
2-4 minuten leestijd
Als Richard Sennett geen blessure aan zijn hand had opgelopen, hadden wij hem nu waarschijnlijk gekend als musicus. Zijn studies geschiedenis en sociologie waren een tweede keus, maar dat doet niets af aan zijn enthousiasme en succes. In 'De ambachtsman' verkent hij het brede terrein van vakmanschap. Hij benadert het onderwerp vanuit de sociologie, plaatst het in een historisch kader en doorspekt zijn betoog met voorbeelden waarin we zijn hobby's (muziek en koken) terugzien.
recensie
Coaching en trainen
18 september 2009
Christel Deckers
3-4 minuten leestijd
'Coaching' van René Jansen gaat over persoonlijke en teamcoaching. Het boek handelt over het keuzeproces voor het juiste gedrag: 'gegeven je werkomgeving, de verwachtingen en jezelf, het beste eruit halen. Hierbij gaat het om de combinatie van de factor doel met de factor mens.' Jansen wil u helpen inzicht te krijgen in de factoren die bepalend zijn voor succes in een organisatie. Jammer dat Jansen deze compilatie van boeken niet geactualiseerd heeft, want verder is het een helder en praktisch verhaal.
recensie
Algemeen management
18 september 2009
Linda Huijsmans
1-2 minuten leestijd
Het ligt voor de hand dat de markt in deze tijden overspoeld wordt met boeken over crisismanagement. Maar wie in zwaar weer verkeert, heeft helemaal geen tijd voor doorwrochte analyses, die moet aan de bak. Dat heeft Antonie Kerstholt goed begrepen. Hij schreef een klein boekje, Ondernemen in zwaar weer, met 99 handige tips om te overleven. Of, zo staat er cynisch onder, glansrijk ten onder te gaan.
recensie
Leiderschap
18 september 2009
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
In zijn nieuwe boek Praten met reuzen leert de Vlaamse communicatie-expert Noël Slangen ons hoe wij moeten omgaan met echte topmensen, de zogenaamde ‘reuzen’. ‘Je kunt dit boek vergelijken met de receptenboeken die veel topkoks tegenwoordig publiceren. In feite bied ik de lezer een blik in de keuken.’
recensie
Psychologie
17 september 2009
Christel Deckers
2-3 minuten leestijd
Win gisteren terug, geniet van vandaag en wees meester over morgen. 'De tijdparadox' is een boek waarin Philip Zimbardo en John Boyd een schat aan wetenschappelijke informatie, feiten, wijsheden en testen tentoonspreiden over het thema tijd in al haar facetten. Jammer dat deze niet goed tot zijn recht komt door het 'gebabbel' eromheen.