OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 782 van 19.523 resultaten
recensie
Coaching en trainen
26 oktober 2010
Wim Oolbekkink
Honderddrie ideeën voor het opwarmen en energie geven van en aan groepen, teams en grote bijeenkomsten met een omslag eromheen, dat is 'Warming-ups en energizers' van Marcel Karreman.
recensie
Organisatiekunde
25 oktober 2010
Pierre de Winter
1-2 minuten leestijd
In de wereld van Martijn Aslander en Erwin Witteveen is de mensheid – geholpen door de moderne technologie – steeds meer geneigd tot samenwerking. Niet per se omdat wij mensen daar van nature toe geneigd zijn, maar omdat we er uiteindelijk zelf beter van zullen worden, aldus Martijn Aslander en Erwin Witteveen in hun boek Easycratie.
column
24 oktober 2010
Michel Hoetmer
2-3 minuten leestijd
Ik verkeerde altijd in de veronderstelling dat ik een vrije wil had. Helaas blijkt dat een verzinsel van de kwebbeldoos in mijn hoofd. Mijn hersenen laten zich het beste vergelijken met een kikkerbrein.
recensie
Leiderschap
23 oktober 2010
Erik de Vries
2-3 minuten leestijd
In ‘Coaching zonder grenzen’ vatten Jack de Waard en Bart Godding een onderwerp bij de horens waar veel managers en/of directies naar hun mening nog altijd moeizaam mee omgaan. We hebben het over onderlinge fricties, wederzijds onbegrip en andere problemen die worden veroorzaakt door cultuurverschillen op de werkvloer. ‘Problemen met allochtone medewerkers leiden bij veel leidinggevenden tot een pijnlijke cultuurkramp’, schrijven de auteurs in hun inleiding.
recensie
22 oktober 2010
Robert Paul Schwippert
2-3 minuten leestijd
Crucial Conversations. U kent ze wel, gsprekken die er echt toe doen. Gesprekken die lastig zijn, waar veel op het spel staat en waar de emoties hoog oplopen. Probeer dat maar eens in goede banen te leiden. Voor je het weet vlieg je uit de bocht en bereik je niet het gewenste resultaat. Vandaar het boek 'Crucial Conversations' van Patterson c.s., dat is bedoeld als instrument om 'de belangrijkste gesprekken van je leven effectief te voeren'. In 12 Hoofdstukken behandelen de auteurs een veelheid van aspecten. Van voorbereiding, dialoog, het creëren van veiligheid tot spreken met overtuiging. Zodat u volgende keer dat lastige gesprek niet alleen goed voorbereid ingaat, maar er vooral ook met een beter resultaat uitkomt…
recensie
Strategisch management
22 oktober 2010
Rudy van Stratum
Mooi dat er een nieuw boek van een Nederlandse auteur verschijnt over strategie. Mooi ook dat het een boek is met diepgang en niet zo'n hijgerig managementboekje met veel oneliners en praktische tips. Mooi ook dat het boek een eigen karakter heeft door de persoonlijke en oprechte aanpak van de auteur. Natuurlijk kan ik flauwtjes opmerken dat de gemiddelde lezer niet zit te wachten op al die persoonlijke ontboezemingen van de Leo van de Voort, maar dat doe ik niet want ik vind deze aanpak van lef getuigen. Maar is 'Nooit meer strategiepijn' inderdaad het Nederlandse antwoord op Hamel en Prahalad zoals iemand op de binnenflap opmerkt?
recensie
Werk en loopbaan
22 oktober 2010
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
We kennen de boeken wel met de bekende retoriek van vrouwen die klagen omdat ze zich te kort gedaan voelen door met name mannelijke collega’s. In dat kader is het een verademing om ook eens een tegengeluid te lezen. Dat tegengeluid biedt Frances Ruijter met het boek De gelukkige carrièrevrouw, kiezen met hoofd en hart.
interview
Inkoop en logistiek
22 oktober 2010
Ronald Buitenhuis
4-5 minuten leestijd
Wie Supply Chain Management (SCM) goed toepast, kan op minimaal tien procent meer winst rekenen. SCM wordt door de business ook wel onderkend als een belangrijk vakgebied, maar toch hangt het er in veel organisaties ‘nog altijd een beetje bij’. Er is onderling wantrouwen en de inkoop- of verkoopmanager vindt het vervelend om macht aan de supply chain manager over te dragen. Omdat er dus nog wel wat te winnen is, is het boek Praktijkboek Supply Chain Management geschreven. Voor de niet-logistiek geschoolde manager.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
21 oktober 2010
Pierre de Winter
2-3 minuten leestijd
Wichert van Engelen schreef met Brainstormen met resultaat een prettig leesbaar en praktisch boek voor iedereen die zich de kunst van het brainstormen eigen wil maken.
interview
Coaching en trainen
20 oktober 2010
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
Spellen voor het vergroten van teameffectiviteit waren er al, maar hoe je een team moet coachen, leerde je tot voor kort voornamelijk uit boekjes of in de praktijk. Dat laatste gaat vaak gepaard met vallen en opstaan en dat geeft dan weer niet voldoende veiligheid om volhardend voort te gaan met je leerproces. Bij sommige mensen althans. Daarom ontwikkelde Marijke Lingsma samen met Theo Maris het spel De competente teamcoach. Niet bedoeld voor een gezellig avondje met vrienden, maar voor een effectieve training in het vergroten van je teamcoachcompetenties.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
20 oktober 2010
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Intervisie geldt al jaren als een prima hulpmiddel om werkproblemen waarvoor normaal gesproken geen aandacht (lees: tijd) is, op te lossen. Vooral in de gezondheidszorg en het onderwijs wordt heel wat intervisie gepleegd. Hoewel er diverse methoden voor zo’n collegiale consultatie zijn, is de werkwijze uiteindelijk steeds hetzelfde. Iemand brengt een probleem in en wordt daarover door andere mensen zo bevraagd dat er gaandeweg voldoende duidelijkheid ontstaat om voortaan adequaat met het ingebrachte probleem om te gaan. Op al die werkvormen heeft Petra de Ree nu een speelse variant gemaakt: Het persoonlijke APK-spel.
recensie
Algemeen management
19 oktober 2010
Rudy van Stratum
5-7 minuten leestijd
Het is goed dat er een boek met een ander geluid verschijnt. Een ander geluid omdat het, zoals de titel al aangeeft, een optimistisch geluid is over de economie, het milieu, de aarde en de mensheid. De 21ste eeuw wordt gewoon weer een betere eeuw om in te leven voor de mens. En zoals dat bij een controversieel boek hoort, zijn er ook lieden die er tegen ten strijde trekken. Matt Ridley staat bekend als een 'right-winger' die voor vrije marktwerking is en huiverig staat ten opzichte van overheidsbemoeienis. Biedt 'De rationele optimist' een te optimistische kijk op de toekomst?
interview
Marketing
18 oktober 2010
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Ondernemingen worden steeds meer afgerekend op hun normen en waarden, stelt de Amerikaanse marketinggoeroe Philip Kotler in zijn nieuwe boek ‘Marketing 3.0’. Managers moeten dan ook gaan denken vanuit een stakeholdersmodel met verschillende marketingstrategieën. ‘De wereld een betere plek maken kan heel winstgevend zijn.’
recensie
Communicatie en media
17 oktober 2010
Pierre de Winter
2-3 minuten leestijd
Het boek ‘Geen commentaar’, geschreven door vijf communicatieprofessionals uit België en Nederland, is een geslaagde poging om organisaties en hun communicatieafdelingen handvatten te bieden voor het omgaan met de moderne communicatiewetten bij crisis. Makkelijker weten ze het niet te maken, wel een hoop inzichtelijker.
interview
Economie
16 oktober 2010
Hans van der Klis
5-8 minuten leestijd
Voor het eerst sinds de jaren zeventig dreigen wij weer een lange periode van inflatie tegemoet te gaan, betoogt de macro-econoom en journalist Edin Mujagić in zijn nieuwe boek ‘Het inflatiespook. Waarom de inflatie in Nederland gaat toeslaan en hoe u uw vermogen kunt beschermen’. Tenzij de centrale banken zich weten te ontworstelen aan de invloed van de politiek, zullen de gevolgen dramatisch zijn.
interview
Algemeen management
15 oktober 2010
Linda Huijsmans
5-7 minuten leestijd
Marijke Lingsma en Aty Boers presteren het weer. Vanaf het moment dat hun Coachingskalender 2011 Scheur je los! op de markt kwam, eiste die onmiddellijk de nummer 1 positie van de bestsellerslijst op. Ook andere boeken van Lingsma worden goed verkocht. Het verschijnen van de negende editie van de scheurkalender is een goede aanleiding om eens door te vragen waarom haar werkwijze zo aanslaat.
recensie
Algemeen management
15 oktober 2010
Jeroen Ansink
3-4 minuten leestijd
Onderhandelen is een kunst waarvan iedereen de basisprincipes kan leren, zegt de Amerikaanse expert Steven Babitsky. In ‘Wil je rijk worden of beroemd’ legt hij aan de hand van vijftig vragen uit hoe. ‘Probeer de ‘ja’- en ‘nee’-antwoorden te vermijden.’
column
14 oktober 2010
Ralf Knegtmans
2-3 minuten leestijd
Recessies heb je in allerlei vormen en hoedanigheden. Wanneer we inzoomen op de gevolgen voor de arbeidsmarkt en het daarin acterende talent, zijn de consequenties meestal voorspelbaar.
recensie
Organisatiekunde
14 oktober 2010
Peter Vermeulen
4-5 minuten leestijd
Starbucks is een internationaal concern in coffeeshops uit de Verenigde Staten. Niet te verwarren met die waar ook cannabis verkocht wordt, maar coffeeshops waar ze alleen zuivere koffie verkopen. Het bedrijf is in 1971 opgericht in Seattle, waar het hoofdkantoor zich nog steeds bevindt. Organisatieadviseur, psycholoog en schrijver Joseph A. Michelli vroeg zich af wat is er nu zo speciaal is aan Starbucks. Hij heeft het vervolgens onderzocht en wilde tevens weten of de door Starbucks gehanteerde filosofie, die dit tot een wereldbedrijf heeft gemaakt, ook toegepast kan worden op andere bedrijven.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
14 oktober 2010
Wim Oolbekkink
2-3 minuten leestijd
Het boekje 'Hoe bedoelt u?' is een klassieker met modellen van het soort dat iedereen kent, maar waarvan niemand meer weet wie de oorspronkelijke bedenker is. Het model van de zender die zijn boodschap uitzendt naar de ontvanger als metafoor voor communicatie is zo'n model. Iedereen kent het. Maar slechts weinigen weten dat het afkomstig is van Schulz von Thun, de Duitse communicatiepsycholoog. En zo ken ik het ook al jaren en gebruik het met enige regelmaat.