OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Recensies
Recensies van Managementboek zijn onafhankelijk en geverifieerd. Ze komen tot stand in direct contact met onze redactie.
Pagina 451 van 11.893 resultaten
recensie
Persoonlijke effectiviteit
13 oktober 2010
Daniëlle de Jonge
Een cadeau, dat is 'De Netwerkbox' van Jan Vermeiren. Het is zelfs in twee opzichten een cadeau. Om te beginnen de box zelf. Ik kom maar liefst acht onderdelen tegen die gaan helpen bij deze training. Het tweede cadeau staat vermeld op de buitenkant van de doos. Ik lees de veelbelovende kreet: alles voor het opbouwen, uitbouwen en benutten van uw netwerk. Dat is nogal wat. Als dat daadwerkelijk het gevolg is van deze training-in-een-doos, dan mag de bezitter daar heel blij mee zijn. Maar niet voor niks is het een training, er moet gewerkt worden.
recensie
Reclame en verkoop
13 oktober 2010
Ben Kuiken
1-2 minuten leestijd
Verkopers hebben het moeilijk. Potentiële klanten stellen hun orders uit, maar de targets zijn nauwelijks naar beneden bijgesteld. Gelukkig is er voor hen nu het boek Verkopen met tegenwind van verkooptrainer Frank van Leer.
recensie
Leiderschap
13 oktober 2010
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
In tijden van crisis moet er ingegrepen worden. Maar veel te vaak wordt dan de kaasschaaf gehanteerd, in plaats van dat er echt iets verandert, vindt Dirk-Jan de Bruijn. 'Zijn boek Kaasschaaf of leiderschap: doorrommelen of doorpakken?' is een pleidooi om nu eens goed door te pakken. Het is alleen jammer dat hij dat zelf te weinig doet.
recensie
IT-management / ICT
13 oktober 2010
Jaap Nijssen
Scott Kelby is al jaren één van de best verkopende auteurs op het gebied van Photoshop. En ook dit boek zal daar ongetwijfeld weer toe bijdragen. 'The Photoshop CS5 Book for Digital Photographers' rekent Photoshop-boeken.nl tot de betere boeken voor het bewerken van digitale foto's in Photoshop, zowel voor Windows als voor de Mac.
recensie
Werk en loopbaan
12 oktober 2010
Thea de Feyter
Dit is nu echt een boek waar je als vrouwelijk leider een voldaan gevoel aan over houdt. Waarom? Er vallen puzzelstukjes in elkaar die bijdragen aan een bewustwordingsproces dat jou tot een uniek leider maakt. Dit keer geen boek waarin zinvolle adviezen staan hoe je als vrouw de omgang kan verbeteren met mannelijke leiders en aansluiting krijgt met leiders van het andere geslacht. Nee, je gaat in dit boek op zoek naar de kern; naar dàt wat vrouwelijk leiderschap zo uniek maakt. Joanna Barsh, Susie Cranston en Geoffrey Lewis dragen in 'Vrouwelijk leiderschap' hun passie voor leiderschap uit door de enorme hoeveelheid onderzoeken, die de basis vormen voor dit boek, te vertalen naar een Centered Leadershipmodel.
recensie
Marketing
12 oktober 2010
Louis Thorig
3-4 minuten leestijd
Marketing 3.0 beperkt zich niet meer tot alleen het verkopen van producten of diensten aan doelgroepen, maar is vooral gericht om het consumentenvertrouwen te herstellen. Philip Kotler, Hermawan Kartajaya en Iwan Setiawan nemen u in hun nieuwe boek 'Marketing 3.0' mee naar het volgende niveau van een moderne manier van marketingdenken en bedrijven. Het gaat erom hoe een missie, ondernemingsvisie en bedrijfswaarden te delen met alle relevante stakeholders om succesvol te zijn of te worden.
recensie
12 oktober 2010
Peter van der Wel
3-4 minuten leestijd
In 'Filosofie van de toekomst' neemt Fred Keijzer de lezer mee op een fascinerende reis langs de filosofie en vooral de sciencefiction. Het boekje leest als een trein en is een feite stoomcursus: wat kunnen we leren van sciencefiction? Dat blijkt heel veel te zijn. Sciencefiction is daardoor vaak beter dan de traditionele filosofie in staat te dienen als kompas in de ons onbekende toekomst.
recensie
Projectmanagement
12 oktober 2010
Joost van Driessen
2-3 minuten leestijd
Veel boeken over projectmatig werken bevatten methoden die moeten leiden tot een effectief project. Stap voor stap wordt het beoogde eindresultaat bereikt. Stef de Bont noemt dit 'projecteffectiviteit'. In zijn boek 'Persoonlijke effectiviteit in projecten' vult hij de bekende methoden aan met diverse hulpmiddelen om projectmedewerkers te ondersteunen. Een project resulteert dan niet alleen in een goed projectresultaat, maar ook in persoonlijke groei van de projectmedewerkers.
recensie
Personeelsmanagement
12 oktober 2010
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
Van beginner tot uitblinker van John Vollenbroek is een plezierig en sympathiek boek. De door hem verzamelde inzichten zijn te lezen als een pleidooi voor herwaardering van vakmanschap. Daarnaast doet de auteur optimistische ontdekkingen over leer- en ontwikkelingsmogelijkheden van mensen: met de juiste mentale instelling en begeleiding kan iedereen zich veel kennis en bekwaamheden eigen maken. Als managers meer rekening zouden houden met de wetmatigheden die gelden voor leren en ontwikkelen, leidt dat volgens hem tot de betere prestaties in bedrijven en organisaties.
recensie
Projectmanagement
11 oktober 2010
Joost van Driessen
Om de kans op succes van een project zo hoog mogelijk te maken, streeft IPMA Nederland er naar om het professionele gedrag van projectmanagers te ontwikkelen. Daartoe is een certificeringsstelsel opgezet waarbij per niveau de te vertonen competenties zijn gedefinieerd. Die competenties zijn in de Nederlandse Competentie Baseline (NCB) vastgelegd. De Nederlandse vertaling van de NCB (versie 3) onder redactie van Paul Hesselman en Ine Groen-Waterreus is belangrijk examenmateriaal voor de IPMA-examens.
recensie
Advisering
11 oktober 2010
Pierre de Winter
2-3 minuten leestijd
In het boek Denkadviseren wordt de eigenzinnige visie van organisatiepsycholoog Edu Feltmann op adviseren uit de doeken gedaan voor een zo breed mogelijk publiek. In Feltmanns visie geeft de adviseur geen advies, maar luistert en ontregelt hij zodanig dat de klant zelf het antwoord op zijn vraag vindt. Bent u getriggerd? Lees dan verder.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
11 oktober 2010
Sonja van Vuren
3-5 minuten leestijd
Na het lezen van enkele tientallen bladzijdes van 'Als je niet duidelijk vraagt wat je wilt, krijg je iets anders' van Rob de Best, vraag ik me enigszins wanhopig af waar ik in terecht gekomen ben. Eigenlijk heb ik het boek puur uitgekozen op de titel. Die vond ik geestig! De schrijver vat het echter niet licht op. Hij heeft diepzinnige verklaringen voor het Sinterklaasfeest, schrijft onder andere over een 'magnetisch centrum' en legt uit dat een systeem dat gebaseerd is op beloning en straf ('wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe') tot een gewelddadige revolutie leidt. Wat helaas nog niet tot het bewustzijn van menig ouder is doorgedrongen, aldus De Best.
recensie
11 oktober 2010
Anne-Mieke Vermeer
De waardering voor de filosoof Hannah Arendt (1906-1975) neemt nog steeds toe. Het politieke denken van Arendt kan niet los worden gezien van haar leven: als Jodin geboren in Duitsland, gestudeerd bij Heidegger, gevlucht naar Amerika. De verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog bepaalden de vragen die zij in haar werk probeerde te beantwoorden. Haar hoofdwerk 'De menselijke conditie' uit 1958 is nu opnieuw in vertaling uitgegeven. Aan het onderscheid dat zij maakt tussen de drie menselijke activiteiten - arbeiden werken en handelen - wordt nog regelmatig gerefereerd door hedendaagse auteurs. Nu hebben we opnieuw de kans om zelf te lezen wat zij ermee bedoelde.
recensie
Algemeen management
11 oktober 2010
Marco van Marle
2-3 minuten leestijd
Een opdrachtgever vroeg mij hem te ondersteunen bij de invoering van KPI's, kritische prestatie-indicatoren in goed Nederlands. Voor mij als jonge adviseur is het dan handig om er eens een boek bij te pakken waarin de wijsheid van een oude grijze man is opgetekend. Met die verwachting bestelde ik 'Key Performance Indicators' van David Parmenter. De reacties op de achterflap zijn veelbelovend; 'David Parmenter heeft zich bewezen als de koning van KPI's' en een 'Must read for senior management'. Dit boek zou me dus verder moeten helpen.
recensie
11 oktober 2010
Peter Vermeulen
2-3 minuten leestijd
Na diverse Van Gaal-uitspraken op televisie wacht ik vol verwachting totdat het boek 'Lass mal sitzen' op de deurmat valt. Nog voordat het boekwerk de deurmat raakt, zit ik al met de nodige voorpret achter mijn bureau. Achter mijn bureau zult u denken? Jazeker. De achterflap vermeldt dat 'Lass mal sitzen' naast een humoristisch boek ook een boek is dat u meeneemt op zakenreis naar onze oosterburen. Dus ik verheug me om met humor te gaan studeren de komende avonden om zo eventuele versprekingen te voorkomen in Duitsland. Ich gehe er eins gut für sitzen.
recensie
Algemeen management
7 oktober 2010
Hans van der Klis
2-3 minuten leestijd
Hun bedrijfsblog Signal vs. Noise (http://37signals.com/svn/) schijnt buitengewoon goed gelezen te worden. Nu hebben softwareondernemers Jason Fried en David Heinemeier Hansson hun ideeën over het leiden van een bedrijf ook aan het papier toevertrouwd: 'ReWork'. Het is een aanstekelijk boek geworden waaruit een grote afkeer van kouwe drukte spreekt.
recensie
Marketing
5 oktober 2010
Paul Hassels Mönning
5-6 minuten leestijd
In drie secties over respectievelijk trends, strategie en toepassing schetsen Philip Kotler, Hermanwan Kartajaya en Iwan Setiawan in 'Marketing 3.0' de waarde van de marketingdiscipline anno nu. Verwacht geen schokkend nieuw perspectief. Marketing 3.0 is voor de meeste marketeers en business developers naar verwachting vooral een synthese van al langer bestaande trends en inzichten. Wel biedt dit compacte boek een goed overzicht van de actuele, mogelijke betekenis van marketing. En van de marketing van betekenis.
recensie
Algemeen management
1 oktober 2010
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Het boek Ketensamenwerking in zichzelf is eigenlijk de mooiste metafoor van de inhoud. Het is geschreven door achttien mensen die samen, in de keten, hun visie geven op wat samenwerken in de keten kan opleveren.
recensie
Algemeen management
30 september 2010
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
De generalistische manager, ‘geschoold’ MBA-er, zal met angst en beven De laatste manager van Ben Kuiken ter hand nemen. Voor de kennismanager die zijn vak inhoudelijk begrijpt, is er echter geen vuiltje aan de lucht.
recensie
Organisatiekunde
30 september 2010
Daniëlle de Jonge
2-3 minuten leestijd
Managementboeken zijn er in allerlei soorten en maten. Heel theoretisch, vol met praktische tips of bijvoorbeeld in de vorm van een roman. Van die laatste variant zijn er niet zo veel, de enkele die ik ken zijn over het algemeen heel aardig. Want je leest een makkelijk leesbaar boek, gaat mee in het verhaal en steekt er nog wat van op ook. Dit soort boeken spreken mij het meeste aan als de mix tussen inhoud en het verhaal er om heen in balans zijn. Paul Bessems is met het boek 'Elke dag als de zon opkomt' de uitdaging aangegaan om zijn visie op de community economie te verpakken in een spannende roman.