OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Recensies
Recensies van Managementboek zijn onafhankelijk en geverifieerd. Ze komen tot stand in direct contact met onze redactie.
Pagina 441 van 11.893 resultaten
recensie
Leiderschap
3 maart 2011
Bert Peene
4-6 minuten leestijd
Organisatiecoaches willen duurzame resultaten in organisaties bewerkstelligen. Daarover mag volgens Fer van den Boomen en Jos van Jaarsveld geen onduidelijkheid bestaan. En die resultaten kunnen pas bereikt worden na een intensief en vaak lastig proces van leren en veranderen van de organisatie als geheel. Minder duidelijk is wanneer iemand zich een organisatiecoach mag noemen. Waarin verschilt die van bijvoorbeeld een adviseur, een ‘gewone’ coach, of van een organisatieontwikkelaar? Deze vraag vormt het uitgangspunt voor het boek Organisatiecoaching in de praktijk, een verzameling artikelen van in totaal zestien deskundigen, die een eerste aanzet wil geven tot professionalisering van het vak.
recensie
2 maart 2011
Annegreet van Bergen
1-2 minuten leestijd
De miljardair in de blokhut met een passie voor natuur en natuurbehoud. Zo leerde het grote publiek aan het begin van deze eeuw Paul Fentener van Vlissingen kennen. In de ruim twintig jaar dat Paul SHV Holdings leidde, had hij het grootste familiebedrijf van Nederland laten uitgroeien van een miljoenenbedrijf tot een miljardenbedrijf. Hoe vallen deze twee dingen met elkaar te rijmen? Mathijs Smit pakte de pen op en dat resulteerde in Filosoof-miljardair.
recensie
Organisatiekunde
2 maart 2011
Pierre Spaninks
4-5 minuten leestijd
In Nieuw Europees Organiseren houden Jaap Jan Brouwer en Jaap Peters een pleidooi voor de Europese tegenhanger van de Anglo-Amerikaanse manier van organiseren: gebaseerd op vakmanschap, verbinding en vertrouwen.
recensie
Personeelsmanagement
1 maart 2011
Gijs Niezink
Voor geïnteresseerden in innovatie en gerelateerde organisatorische vraagstukken is er een rijk aanbod aan literatuur voorhanden. Vaak heeft deze literatuur betrekking op een populair succesverhaal binnen een organisatie zoals Apple of beschrijft nou juist heel theoretisch de weg naar succes voor de ondernemer die net dat beetje innovativiteit mist. In 'The Rudolph Factor' combineren Cyndi Laurin en Craig Morningstar deze twee schrijfbenaderingen op een praktische, gemakkelijk te lezen en toch degelijke manier.
recensie
Marketing
28 februari 2011
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
We kennen al Calimeromarketing en Calimeromarketing 2.0. En nu is er ook een heuse ‘Calimero’ variant: Calimeromarketing 2.0 in een eierdop. Een ‘light’ versie waar je in een uur doorheen bent. Omdat ondernemers geen tijd hebben om te lezen, zo stelt Karen Romme.
recensie
Algemeen management
23 februari 2011
Mark Hooftman
2-3 minuten leestijd
'Het land is moe' is een veelbesproken boek, niet alleen om de inhoud maar ook om de meer dan respectabele auteur. Ik zie het boek als een sociaal-democratische bijdrage in het politiek-filosofisch debat over 'waar nu heen?' dat na het begin van de economische crisis langzaam op gang is gekomen. In mijn ogen een belangrijk debat waarin de beschouwingen van Tony Judt zeer relevant zijn.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
23 februari 2011
Claudia Broeke
Door je hersens bewust aan het werk te zetten, kun je briljante nieuwe inzichten krijgen. 'Lenig denken' is een aantrekkelijk vormgegeven boek waarin allerlei technieken staan beschreven die creatieve denkkracht losmaken. Het inspireert om anders tegen het werk aan te kijken en nieuwe invalshoeken te ontdekken. Het auteurstrio Rineke Rust, Sigrid van Iersel, Marenthe de Bruijne is er in geslaagd om zowel een naslagwerk voor creatieve methodes te schrijven als een werkboek dat tot actie aanzet.
recensie
Personeelsmanagement
23 februari 2011
Timon Sibma
3-4 minuten leestijd
'Jongeren trappen niet in reclame sociale media' schrijft het Parool op 19 januari 2011. Voor iedereen die het boek 'Generatie Einstein 3.0' heeft gelezen, komt deze boodschap niet als een verrassing. De boodschap van dit boek is dat de huidige jongeren scherp zijn en zich niet zomaar laten verleiden door reclame. Hoewel niet wetenschappelijk onderbouwd een leerzaam boek om te lezen!
recensie
Algemeen management
23 februari 2011
Peter Vermeulen
3-4 minuten leestijd
In 'Spyker - Een dollemansrit' proberen Robert van den Oever en Maarten van der Pas antwoord te geven op de vraag hoe Victor Muller in hemelsnaam zijn bedrijf ondanks jaren van verlies op de been kan houden. Na zelf vele artikelen te hebben geschreven over Spyker voerden de auteurs tevens gesprekken met vijftien (auto)sleutelfiguren binnen het Spyker-concern. Negatieve kanttekening hierbij is dat al deze sleutelfiguren anoniem wilden blijven. Maar konden deze figuren wel de sleutel leveren tot de geheimen van het succes van Muller?
recensie
Juridisch
23 februari 2011
Daniëlle de Jonge
In mijn klantenkring bevinden zich diverse advocatenkantoren. Allemaal kantoren die hebben gezegd: we willen graag goed zichtbaar zijn in de markt en het mag wel op een andere manier dan andere kantoren. Opvallender, met een duidelijke onderscheidende factor, wat meer durf of hoe u het ook zou willen omschrijven. Zonder daarbij de betrouwbare en zakelijke kant van het advocatenvak uit het oog te verliezen. Het boek 'Yoga in je toga' van Christ'l Dullaert heeft een vergelijkbare boodschap. De markt is veranderd, uw cliënten hebben andere verwachtingen en u zult daar op in moeten spelen. Bent u al klaar om te genieten van nog meer werkplezier?
recensie
Algemeen management
22 februari 2011
Peter Vermeulen
3-4 minuten leestijd
Van Herwaarden werkt als journalist voor 'Het Financiële Dagblad' en was columnist voor BNR nieuwsradio. Hij wist kennelijk ook dat veel mannen dag en nacht bezig zijn met maar één ding. Ze willen het helemaal gaan maken. Een groot zakenman worden. En vooral heel erg rijk. Clemens van Herwaarden voorziet deze doelgroep van voldoende voer in zijn boek 'Mannen die het maken'. Maar hoe zit het dan met 'vrouwen die het maken', beste Clemens?
recensie
Economie
22 februari 2011
Teun van Aken
4-6 minuten leestijd
De kredietcrisis was voor de filosoof Hans Achterhuis de aanleiding om zich te verdiepen in het neoliberalisme met zijn verleidelijke én verwoestende kanten. De auteur onderzoekt in 'De utopie van de vrije markt' of de vrije markt kan worden gerangschikt onder de utopieën. Hij komt overtuigend tot de conclusie dat dit inderdaad het geval is. De vrije markt is een utopie van het zuiverste water, met onder meer Greenspan als een zeer invloedrijke 'verkondiger' daarvan.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
22 februari 2011
Bertine Zoon
Als u uw persoonlijke invloed in uw organisatie wilt vergroten, dan biedt het boekje 'Impact en invloed, gelijk krijgen in plaats van gelijk hebben' een overzicht van een aantal bestaande beschikbare methoden en technieken die u hierbij kunt inzetten. Verwacht geen compleet uitgewerkt stappenplan van de heren Anbeek, Lybaert en De Weerd, maar maak kennis met mogelijke modellen, theorieën en samenvattingen die u kunt toepassen.
recensie
Algemeen management
22 februari 2011
Nico Vreeswijk
In het boek 'Heel herkenbaar' laat Paul Verburgt zien hoeveel onzin er is en dat er veel misvattingen leven bij managers en managementteams. Met zijn 'minimal management filosofie' geeft hij op verfrissende wijze een kijkje in zijn eigen praktijk en jarenlange managementervaring in diverse organisaties. Aan de hand van veertig zeer herkenbare hoofdstukken, die allen op een columnachtige wijze zijn beschreven, laat hij zien dat je met minder management, minder regels, meer aandacht voor mopperend personeel veel meer succes kunt behalen. Vooral het uitbannen van MT-vergaderingen en het afschaffen van grote afdelingen zoals personeelszaken zijn hierin essentieel.
recensie
Reclame en verkoop
21 februari 2011
Nico Vreeswijk
In zijn boek 'De verkoopmaffia' laat Erwin Wijman op een humoristische wijze zien dat in bedrijven en winkels de menselijke maat verdwijnt. Als je al contact kunt leggen met een bedrijf kom je via een oerwoud van vragenformulieren of het intoetsen van call dails uiteindelijk bij een anoniem contact met cliché antwoorden terecht. Wijman zegt treffend 'Efficiency binnen de bedrijven is een roofdier' en zorgt er uiteindelijk voor dat de klanten deze bedrijven gaan mijden.
recensie
Verandermanagement
21 februari 2011
Jeroen Ansink
3-4 minuten leestijd
Het is ons waarschijnlijk allemaal wel eens overkomen: we hebben een idee waarvan we zeker weten dat collega’s er enthousiast over zullen zijn, maar dat desalniettemin zoveel weerstand oproept dat het uiteindelijk toch in de prullenbak verdwijnt.
recensie
Werk en loopbaan
18 februari 2011
Peter Vermeulen
Oud-redacteur van het Stan Huygens Journaal in De Telegraaf Thomas Lepeltak portretteert in 'Zo werden wij rijk' twaalf bekende en minder bekende Nederlanders die op eigen kracht vermogend zijn geworden. De essentie van deze portretten is dat allen dit bereikten door vooral hard te werken en doorzettingsvermogen te tonen. Netwerkgoeroe Lepeltak kreeg het voor elkaar om bij deze vaak publiciteitsmijdende Nederlanders het hart op hun tong te krijgen.
recensie
Algemeen management
18 februari 2011
Peter Vermeulen
3-4 minuten leestijd
Wouter Fioole en Vincent van der Windt beschrijven in 'Management by het boekje' op een humoristische wijze een fiks aantal managementmethoden. Dit doen zij door middel van zowel de sterke als de zwakke punten van desbetreffende methode op te zoeken en te benoemen. Hierdoor kunt u de meest geschikte managementmethode vinden. Fioole en Van der Windt hebben een 'eigen wijze' manier van beschrijven en zijn afwisselend serieus en grappig.
recensie
Algemeen management
18 februari 2011
José Otte
2-4 minuten leestijd
In juni 2008 verscheen de vijfde en herziene druk van 'En nu laat ik mijn baard staan'. Hierin heeft Leen Zevenberg naast zijn verhaal over Creatief Ondernemen & Sprankelend Inspireren (COSI) ook de stappen toegevoegd die ondernemers kunnen gebruiken in het toepassen van COSI binnen hun eigen organisatie.
recensie
IT-management / ICT
17 februari 2011
Daniëlle de Jonge
De tijd dat iemand het bijhouden van de bedrijfswebsite 'er even bij doet' is al lang voorbij. Net als voor andere communicatie-uitingen is het van belang dat u weloverwogen keuzes maakt en informatie duidelijk laat overkomen. In mijn dagelijkse werk kom ik nog vaak tegen dat bedrijven zich vooral op de inhoud richten en de klant te weinig aandacht geven. Zonde, want uw concurrent doet dat als het goed is wel. Om het goed aan te pakken schakelt het ene bedrijf een externe professional in. Het andere bedrijf neemt er een medewerker voor aan. Speciaal voor die mensen is er het 'Handboek webredactie' geschreven door Geert Poort en Corona de Wert.