OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Recensies
Recensies van Managementboek zijn onafhankelijk en geverifieerd. Ze komen tot stand in direct contact met onze redactie.
Pagina 418 van 11.895 resultaten
recensie
Marketing
15 december 2011
Johan Bel RM
Met de nodige basiskennis over online marketing ben ik begonnen aan het lezen van 'Online Marketing Inside Out' , in de verwachting me te kunnen verdiepen in dit vak. Dat is zonder meer gelukt. Brandon Eley en Shayne Tilley tonen zich ware experts en laten de lezer enorm veel details zien over de ins en outs van online marketing.
recensie
Economie
13 december 2011
Jasper van Dorp
3-4 minuten leestijd
'Het nieuwe noorden' schetst een beeld van hoe onze wereld eruit ziet in 2050. Een erg ambitieuze missie, maar Laurence C. Smith is dan ook professor in de geologie en in de aard- en ruimtewetenschappen en beschikt over een enorme hoeveelheid kennis over onze planeet en het wetenschappelijk onderzoek dat op dit gebied wordt gedaan. Een uitgebreide reis in het gebied rond de Noordpool bracht hem tot de conclusie dat het noordelijke deel van de wereld een belangrijke rol zal spelen in 2050 en hij besloot om zijn bevindingen te verzamelen in dit boek.
recensie
Marketing
13 december 2011
Eric van Arendonk
2-3 minuten leestijd
Als je 'Freakonomics' leuk vond, zul je 'Nextopedia' geweldig vinden, zo staat er op de kaft van dit boek te lezen. Ik heb inderdaad het boek Freakonomics gelezen en vond het geen onaardig boek. Wat me bijstaat, is het vernieuwende karakter en de onorthodoxe ideeën die je tot verder nadenken zetten. Toch ietwat aanmatigend zo'n kreet op de kaft. Even kijken of Micael Dahlén het ook waarmaakt? Niet wetend dat deze laatste zin volledig past in de filosofie van het boek.
recensie
Coaching en trainen
13 december 2011
Amber Zwartbol
3-4 minuten leestijd
Als trainer kun je op de vraag of je ooit te maken hebt gehad met weerstand bij deelnemers helaas waarschijnlijk legio situaties bedenken waarin dat het geval is geweest. Deelnemers die niet willen, maar moeten. Deelnemers die zich afvragen waarom ze weer naar een zoveelste training zijn gestuurd. Deze deelnemers zijn er van overtuigd dat ze het allemaal al goed doen. Daar sta je dan als trainer: het is nog vroeg en je vraagt je af hoe je de dag gaat doorkomen. De Galan reikt in 'Trainingen ontwerpen haar lezers verschillende werkvormen aan om deelnemers hun pijn te laten ervaren.
recensie
Financieel management
12 december 2011
Marius van Rijswijk
Het boek 'The Science of Compliance' van Henriette Gelinck heeft als ondertitel; 'Hoe om te gaan met wet- en regelgeving'. Het tracht de tegenstelling te verkennen tussen sancties en handhaving van wet- en regelgeving enerzijds en het kwaliteitsdenken anderzijds.
recensie
Algemeen management
12 december 2011
Brigitte Koehler
Ideeën kunnen de wereld veranderen. In 'Het begint met een idee' neemt Carolien Vader je mee in de wereld van ideeën oftewel de wereld van TED. Zij geeft antwoord op de vragen: wat is de kracht van een goed idee? Waar moet een goed idee aan voldoen en hoe verspreiden ideeën zich over de gehele wereld? Daarnaast beschrijft het boek de ontstaansgeschiedenis van TED en TEDxAmsterdam.
recensie
Strategisch management
12 december 2011
Anne Marth Kuilder
De meeste organisaties denken nog in de oude structuren, tradities en belangen. Peter Koudstaal en Greetje Bijloo laten in 'Nieuwe verbindingen' overtuigend zien dat nieuwe, samengestelde behoeften leiden tot nieuwe verbindingen. Helaas kiezen ook de auteurs zelf voor een oude vorm en leggen ze geen verbinding met hun lezers.
recensie
Algemeen management
9 december 2011
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
De droom van iedere trainer, een nachtmerrie voor deelnemers: het rollenspel! Zo’n rollenspel is een onmisbaar onderdeel van iedere training, maar desondanks de meest omstreden interventie die je kunt bedenken. Volgens Karin de Galan komt dat vooral omdat cursisten te vaak met faalervaringen naar huis gaan. Ze weten nu weliswaar hoe het moet, maar tot een succesvolle toepassing van die kennis is het tijdens de training niet gekomen. Jammer, vindt De Galan, want het kan gemakkelijk anders. Hoe? Door de successpiraal te gebruiken. Ze schreef er een prettig leesbaar en vooral hoopgevend boekje over: Werken met de successpiraal.
recensie
Economie
8 december 2011
Edward Gilding
Als organisatieadviseur werk ik voor vele verschillende organisaties en in uiteenlopende omgevingen. En wat ik zelf kenmerkend vind aan deze nieuwe omgevingen is dat ze vaak erg complex lijken. Een boek dat inhoudelijk ingaat op hoe je complexe problemen kunt aanpakken, lijkt mij als adviseur daarom erg relevant en aantrekkelijk. Tim Harford pleit er in 'Adapt' voor om deze problemen op te lossen met experimenteren, fouten maken, aanpassen.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
8 december 2011
Veerle Blajic-Kik
3-4 minuten leestijd
'Communication works for those who work at it.' Met dit citaat begint het eerste hoofdstuk van 'Basisprincipes van communicatie'. Even vlot en doorspekt van humor en praktijkvoorbeelden is de rest van het boek van Klaas Wiertzema en Patricia Jansen.
recensie
Leiderschap
8 december 2011
Dick Bos
3-4 minuten leestijd
'Het 3de alternatief' bevat een interessante theorie van Stephen R. Covey. Een theorie - zo voor de hand liggend - dat je denkt: Had ik dat zelf niet kunnen bedenken? Een boek wat ook in omvang beperkter had kunnen zijn. Een goede uitleg van de theorie noodzaakt niet om zo veel voorbeelden aan te halen. Met dat laatste schiet deze gerenommeerde auteur zijn doel voorbij.
recensie
Internet en social media
8 december 2011
Paul Groothengel
3-4 minuten leestijd
Social media, we steken er steeds meer tijd in. We twitteren, houden nauwgezet onze profielen bij, en storten ons vol overgave in allerlei online communities. Maar halen we er wel uit wat er in zit, in die social media? Organisatieadviseur Tom Gouman beschrijft in zijn boek #Volg je me nog? hoe mensen sociale media kunnen inzetten bij het ontwikkelen van hun personal brand.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
7 december 2011
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Je zult het woord niet in de Van Dale vinden: Passie Vitaliteit. Het is een samentrekking van passie en vitaliteit en is de tegenstelling van passiviteit. Het boek van Lorraine Vesterink dat de titel PassieVitaliteit heeft meegekregen gaat over ondernemingslust. Tien vuistregels moeten het individu uit een lange winterslaap trekken.
recensie
IT-management / ICT
7 december 2011
Ger Mouthaan
'BoekTweePuntNul' is een titel die de nieuwsgierigheid prikkelt, maar de ondertitel zegt al wat meer: 'Over Web 2.0, Social Media en Webtools´. Als je het echt wil begrijpen moet je het aanschaffen en tot je nemen.
recensie
Organisatiekunde
7 december 2011
Mark Stolzenbach
Er is veel geschreven over stakeholdermanagement, waarbij gekeken werd naar de interesse en de macht van de verschillende stakeholders, veelal gestuurd op financiële indicatoren. Kees Verschoor en Jean-Paul Boerekamp hebben in hun boek 'Mutual sustainability' een nieuwe verdieping van stakeholdermanagement gepresenteerd. Ze stellen niet alleen de relatie centraal, maar reiken ook nog eens een instrument aan om de verschillende relaties te beoordelen, te kwantificeren en zo werkelijk te sturen op duurzame relaties.
recensie
IT-management / ICT
6 december 2011
Tim Dees
Als jonge organisatieadviseur bij Adviestalent wilde ik wel eens weten hoe het zat met mijn gegevens op het wereldwijde web. Wat weten die grote 'privacyzwelgers' over mij en zijn er redenen om hier bang voor te zijn? Onderzoeksjournalist Arnoud Groot wil daar met 'We weten wie je bent' antwoord op geven.
recensie
Psychologie
5 december 2011
Mark Stolzenbach
2-3 minuten leestijd
In de huidige crisistijd is de aandacht voor onderhandelingen wederom toegenomen. De professionele onderhandelaar moet kunnen omgaan met een enorme druk. Veel boeken zijn geschreven over de 'harde' kant van onderhandelingen. Wat is de beste openingsstrategie? Hoe kan ik de agenda van de ander ontdekken? Hoe kan ik deze situationele onderhandeling het beste aanpakken? In het boek 'Onderhandelen op mensenmaat' geeft David De Cremer inzicht in de 'softe' kant van onderhandelen, de psychologische processen die onderhandelingsgedrag kunnen beïnvloeden.
recensie
Organisatiekunde
5 december 2011
Teun van Aken
René Weijers is gedreven door zijn fascinatie voor de kernopgaven op de agenda van topbestuurders en topmanagers. Zij staan in het brandpunt van de belangstelling, maar de aandacht is vaak negatief, want al te gretig wordt de nadruk gelegd op hun falen en dwalen. De auteur, met een rijke ervaring in het adviseren van topmanagers en topbestuurders, bekijkt hen vanuit een andere invalshoek: wanneer gaat het goed en hoe doen zij dat? Met interessante uitkomsten. 'Dienen en Deugen' is het resultaat van een promotieonderzoek naar deugdzaamheid en bekwaamheid van topbestuurders.
recensie
Organisatiekunde
5 december 2011
Carla Verwijs
Jim Collins onderzoekt al vele jaren stukjes van de puzzel hoe bedrijven succesvol worden. Over die onderzoeken heeft hij verschillende boeken geschreven, die minstens zo succesvol zijn als de bedrijven die hij onderzoekt. Het nieuwste boek van Jim Collins, geschreven in samenwerking met Morten Hansen, is opnieuw zo'n puzzelstukje. In 'Great by Choice' wordt gekeken naar hoe het komt dat sommige bedrijven gedijen in turbulente en onzekere tijden: wat maakt dat ze overeind blijven en zelfs groeien?
recensie
Organisatiekunde
2 december 2011
Erik de Vries
1-2 minuten leestijd
Ook wie niet beschikt over een zakenknobbel dan wel een handelsgeest, zal inmiddels beseffen dat het zakenlandschap en de daarmee samenhangende mondiale verhoudingen ingrijpend en in hoog tempo veranderen. De Nederlandse ondernemer die meent dat deze ontwikkelingen nauwelijks van invloed zullen zijn op zijn bedrijf, doet er goed aan zich te laten wakker schudden door het boek Ster-ondernemingen, met als ondertitel ‘Vijf groeistrategieën in een veranderend businesslandschap’ geschreven door Hans Bakker en Michiel Boersma.