OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Recensies
Recensies van Managementboek zijn onafhankelijk en geverifieerd. Ze komen tot stand in direct contact met onze redactie.
Pagina 412 van 11.897 resultaten
recensie
Strategisch management
14 maart 2012
Louis Thorig
Managementgoeroe Michael Porter is hoogleraar bedrijfskunde aan de prestigieuze Harvard Business School en één van de oprichters van het organisatieadviesbureau Monitor Company. Hij wordt alom gezien als dé expert op het gebied van zakelijke strategieën en concurrentie, en heeft wereldwijd grote bedrijven en nationale overheden geadviseerd over hoe zij hun concurrentiepositie kunnen verbeteren. Porters vaste redacteur Joan Magretta stelde een degelijk overzicht samen van het gedachtegoed van Porter: 'Michael Porter, de essentie van competitie en strategie'.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
13 maart 2012
Dick Bos
2-3 minuten leestijd
Een hernieuwde kennismaking met Tony en Barry Buzan. In de tachtiger jaren kwam ik voor het eerst, via een Engelse collega, in aanraking met mindmappen. De jaren daarna sporadisch gebruikt, maar nu weer getroffen door de eenvoud en doelmatigheid van dit denken. Met de nieuwe inzichten, mogelijkheden en computermindmaps een techniek om nooit meer te vergeten. 'Mindmappen' is een aanrader om te lezen of weg te geven voor jong maar zeker ook voor oud.
recensie
Psychologie
13 maart 2012
Willem Poppe
3-4 minuten leestijd
'De jeugd van tegenwoordig' is een uitspraak die al decennia lang gebruikt wordt. Als de jeugd weer eens (negatief) in het nieuws is, wordt vaak hoofdschuddend gesteld dat het tegenwoordig niet veel meer gedaan is met de jeugd. In het boek 'De jeugd is tegenwoordig' geven de jongerenexperts Pedor De Bruyckere en Bert Smits een toegankelijke en spitse uiteenzetting van de nieuwe jeugdcultuur. Zij laten op een relativerende wijze zien dat de jeugd tegenwoordig sociaal, eenzaam, lui, cool, braaf, slim en rebels is. Maar ook wat de oorzaken hiervan zijn en hoe opvoeders hiermee om kunnen gaan.
recensie
Communicatie en media
12 maart 2012
Bert Peene
4-6 minuten leestijd
‘Vergeet alles wat je geleerd en gelezen hebt over communicatie,’ schrijft Floor de Ruiter in het voorwoord van zijn boek ValueFraming. ‘Alles wat uitgaat van een doel, een boodschap of een imago, dat zo effectief mogelijk moet worden overgebracht. Vertrouw op je natuurlijke gaven en het besef dat werkelijke communicatie begint met inlevingsvermogen.’ Waarvan acte!
recensie
Financieel management
12 maart 2012
Marius van Rijswijk
Het boek 'Handboek Compliance Professional' van het Nederlands Compliance Instituut (NCI) is het standaardwerk voor iedere compliance professional. Het NCI omschrijft hun boek als volgt; 'Het bestrijkt het volledige veld dat de compliance officer in de financiële sector tot zijn of haar domein kan rekenen.' In mijn optiek doen zij zichzelf met deze beschrijving te kort.
recensie
Verandermanagement
9 maart 2012
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Bij een fiets of een auto zie je roest bijna altijd wel zitten. En vaak doe je er dan ook iets aan. Maar hoe zit dat bij een bedrijf? Daar zie je de roest niet meteen, laat staan dat je er iets aan doet of kunt doen. En voor je het weet, is de organisatie onherstelbaar beschadigd: doorgeroest. Het boek Roestvrij laat zien hoe je ‘corporate’ roest vroegtijdig kunt opsporen en aanpakken.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
9 maart 2012
Linda Poort
1-2 minuten leestijd
De belangrijkste boodschap in 'Zakelijk flirten voor dummies' is dat zakelijk flirten alles te maken heeft met zelfvertrouwen en de eerste indruk die je geeft. Wie bij zakelijk flirten denkt aan knipoogjes en lage decolletés, kan dit boek dus beter wegleggen. Zakelijk flirten is vooral werken aan jezelf.
recensie
Algemeen management
8 maart 2012
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Wat moet een HBO-student over management weten? Die vraag inspireerde Fons Koopmans en Suzan Bosch enkele jaren geleden tot het schrijven van een bijzonder praktisch boek met een titel die weinig aan duidelijkheid te wensen overliet: ‘Managementvaardigheden in de praktijk’ (Noordhoff Uitgevers 2008). Studenten die een managementfunctie ambiëren, moeten volgens de auteurs in ieder geval het belang en de relevantie van managementvaardigheden kennen. Van dat boek is kort geleden een tweede druk verschenen; met een iets andere titel, geactualiseerde inhoud, maar nog steeds een ijzersterke praktijkcomponent: Managementvaardigheden - theorie en praktijk.
recensie
Juridisch
8 maart 2012
Dick Bos
1-2 minuten leestijd
Een compleet boek met aandacht voor de verschillende aspecten waar een professional in de zorg mee in aanraking kan komen. 'Recht voor professionals in de zorg' is ook een handzaam boek, met per hoofdstuk vragen om de opgedane kennis te testen. Het boek heeft vanaf het eerste verschijnen in 1978 een vlucht genomen tot wat het nu is, een waardevol studieboek.
recensie
Organisatiekunde
8 maart 2012
Gijs Niezink
Aangewakkerd door mijn interesse in innovatie en de totstandkoming ervan binnen het bedrijfsleven, heb ik het boek 'Innovatie 3.0' van Henk Volberda en Menno Bosma gelezen. Hoe komt innovatie tot stand? En hoe kan Nederland dus innovatiever worden?
recensie
Strategisch management
8 maart 2012
Jefte de Bruin
Richard Rumelt is een invloedrijke managementgoeroe met een basis aan de Universiteit van Californië en INSEAD. Zijn werkveld is breed, maar omvat veelal strategische vraagstukken. 'Het geheim van een goede strategie' gaat in op zijn ervaringen ten aanzien van strategie met bedrijven, overheden en andere organisaties. Rumelt geeft zijn eigen visie en ongezouten mening over organisaties en personen. Dit biedt een interessante kijk in het hoofd van Rumelt, maar lijkt soms ook op weggeschreven frustratie over organisaties en over hoe die omgaan met strategie.
recensie
Leiderschap
8 maart 2012
Arie Buvens
Weer een boek over leiderschap? Dat is de titel van het eerste hoofdstuk van 'Leiderschap: feiten en fictie'. Jo Caris legt uit dat leiderschap veel meer dimensies heeft dan de afgelopen decennia is beseft. Hij brengt de verschillende aspecten samen in een driedimensionale 'managerial cube', waarin de functies van leiderschap in gradaties worden weergegeven. Op zo'n manier wordt het duidelijk dat verschillende soorten leiderschap in verschillende situaties noodzakelijk zijn. Eén oplossing voor alle kwalen bestaat niet.
recensie
Werk en loopbaan
7 maart 2012
Carla Verwijs
Stel, u wint de loterij en het geldbedrag is groot genoeg om zorgloos te kunnen leven. Wat doet u, stopt u met werken? Deze loterijvraag is vaak in werkgerelateerd onderzoek gesteld en de meeste mensen geven aan te willen blijven werken, al is het vaak wel onder andere omstandigheden. Kennelijk werken we niet alleen om financiële redenen. Waarom werken we? Daarover gaat dit boek van Frank van Luijk.
recensie
Personeelsmanagement
6 maart 2012
Richard van der Lee
Het boek 'Goed geselecteerd' van Monique Hampsink & Nanette Hagedoorn heeft een prima en uitdagende layout, duidelijke beschrijving van het werving & selectieproces, creatieve inhoud en toch… Mijn gevoel is dat dit boek 'nu' nog niet geschikt is voor de huidige generatie managers ondanks de meer dan positieve intenties van de auteurs. Dit zegt echter niets over de kwaliteit van het boek maar meer over de tijdsgeest waarin wij nu leven en waarin de managers van 'nu' onvoldoende tijd hebben en willen maken voor waar het nu feitelijk echt om draait, namelijk de juiste persoon op de juiste plaats in de juiste organisatie.
recensie
Coaching en trainen
6 maart 2012
Richard van der Lee
Het boek 'Coachen op gedrag en resultaat' van Nico Smid is een herziene uitgave van de versie die in 2002 is verschenen. Als het alleen zou gaan over competenties dan is dit een boek van '13 in een dozijn'. Wat het boek echter interessanter maakt is de aanvulling die het belooft in de ondertitel, namelijk; 'Het verzilveren van talent'. Deze aanvulling heeft vooral betrekking op tips en tools in de relatie tussen competenties en talent.
recensie
Inkoop en logistiek
6 maart 2012
Joost van Driessen
2-3 minuten leestijd
Elk standaardwerk is van tijd tot tijd aan herziening toe. Het boek 'Werken met logistiek' is al aan de zesde druk toe en heeft al meer dan 100.000 studenten met de wondere wereld van de logistiek kennis later maken. Schrijvers Hessel Visser en Ad van Goor hebben het boek opnieuw ingedeeld en voorzien van nieuwe thema's. Wat resulteert is een nog beter standaardwerk dat klaar is voor de volgende 100.000 studenten, en voor andere belangstellenden.
recensie
Marketing
2 maart 2012
Paul Hassels Mönning
4-5 minuten leestijd
'In 2020 zal het aantal fysieke winkels zijn gehalveerd.' Deze en andere uitspraken zorgen voor veel publiciteit rondom Cor Molenaar's boek 'Het einde van winkels?' Molenaar schetst niet louter dit soort doemscenario's voor retailers. Evenmin beschouwt hij internet en nieuwe media als heilige graal.
recensie
Leiderschap
2 maart 2012
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
Marguardt heeft een prachtig boek geschreven over een vaardigheid die we als kind beheersten en later als volwassenen steeds meer zijn gaan omzeilen. Het is verrassend om te zien hoeveel achtergrondinformatie de kunst van het vragenstellen bevat. Wie namelijk denkt dat hij met het onderscheid tussen open en gesloten vragen genoeg van dit onderwerp weet, komt bedrogen uit. 'Leading with questions' van Michael Marguardt is een aanrader voor alle leidinggevenden.
recensie
Financieel management
1 maart 2012
Paul Hassels Mönning
'Marketing is being challenged, as never before, to be accountable.' Het boek 'Key Marketing Metrics' voorziet in de groeiende behoefte om (en dat is terecht) marketing als business discipline te positioneren. En beter meetbaar te maken. Het boek wekt allereerst vooral de indruk vol definities en formules te zitten. De auteurs verdienen echter lof voor de toegankelijke wijze waarop toepassingen, valkuilen en interpretatie van diverse clusters van relevante marketing metrics en hun doelgroepen finance, trade, reclame, sales, logistiek en operations de revue passeren. Met gelukkig ook aandacht voor online marketing. Een compleet, wat academisch aandoend overzicht in marketingmetrieken.
recensie
Organisatiekunde
1 maart 2012
Teun van Aken
Een pleidooi voor het terugdringen van de doorgeschoten invloed van het beheersingsdenken ten gunste van het bieden van meer ruimte aan creativiteit van zelfstandig denkende mensen. Hans Versnel en Jaap Jan Brouwer schreven een buitengewoon relevant boek over de kloof tussen het Rijnlands-Europese en het Anglo-Amerikaanse management denken. 'Stop de Amerikanen!' is niet erg nieuw of verrassend, maar voor degenen die zich nog niet eerder in deze materie verdiepten uiterst inzichtelijk.