OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Recensies
Recensies van Managementboek zijn onafhankelijk en geverifieerd. Ze komen tot stand in direct contact met onze redactie.
Pagina 398 van 11.900 resultaten
recensie
Verandermanagement
12 september 2012
Jan Jacob Bos
Ik werd gevraagd om een recensie te schrijven over 'Aerodynamisch veranderen'. Nadat ik de inleiding had gelezen waarin gesteld wordt dat dit boek een heel nieuwe blik werpt op 2500 jaar veranderen, ging ik de uitdaging graag aan. Dat moet dan toch wel heel bijzonder zijn dat alle inzichten van Kotter, De Caluwe en Jaap Boonstra, maar ook die van Plato en Aristoteles in de prullenbak kunnen en we hele nieuwe manier van veranderen tegemoet gaan zien. Kan Hugo Meijers dat waarmaken?
recensie
Psychologie
12 september 2012
Martin van Staveren
Hoe intelligent moeten we worden? Eerst kregen we IQ, toen kwam het emotionele zusje EQ en nu hebben we het onzekere neefje RQ. In zijn boek 'RQ', dat staat voor risico-intelligentie, beschrijft Dylan Evans hoe we structurele fouten maken bij het inschatten van risico's. Ook al hebben we een hoog IQ en EQ. Onze psyche kan blijkbaar slecht omgaan met onzekerheid. Volgens Evans kunnen we hier wat aan doen door onze risico-intelligentie te meten en te verbeteren. Verbeteren akkoord, maar RQ meten?
recensie
recensie
Leiderschap
11 september 2012
Bert van Dijk
1-2 minuten leestijd
Dit boek is geschreven voor leidinggevenden en HRM-professionals. Ik vind het alleen al daarom een boeiend, maar vooral een belangrijk boek. Beide groepen professionals hebben immers een lastige taak.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
11 september 2012
Joke Verplanke
2-3 minuten leestijd
'Kies en ze kiezen jou' van Judith Webber is een lekker leesbaar boek over keuzes maken en gekozen worden. Toepasselijk in tijden van verkiezingen. Wij kiezen de politici, maar volgens Judith Webber moeten we ook in ons dagelijks werk steeds kiezen. Kies je klanten (bijvoorbeeld) en vervolgens komen die vanzelf op jou af.
recensie
Psychologie
11 september 2012
Carla Verwijs
Een failliet bedrijf bekent fraude, sporters worden betrapt op EPO-gebruik, consultants die meer uren declareren dan werkelijk gemaakt, uw zoon komt thuis met een laag cijfer omdat hij gespiekt heeft tijdens een test. We liegen en bedriegen wat af. Vaak niet op grote schaal, eerder slechts een klein beetje. Dan Ariely is geïnteresseerd in dit gedrag en schrijft erover in 'The (Honest) Truth About Dishonesty'.
recensie
Organisatiekunde
10 september 2012
Jan Jacob Bos
2-3 minuten leestijd
Noem eens een paar goede boeken over leren. Als je eenmaal in de flow zit, wordt de lijst onuitputtelijk. Voor veel mensen is de lijst dan al snel te lang om er zelfs maar aan te beginnen om de boeken ook daadwerkelijk te gaan lezen. Manon Ruijters probeert dit dilemma te overbruggen door met een complete canon te komen in één boek.
recensie
Communicatie en media
30 augustus 2012
Yvette Bartholomée
2-3 minuten leestijd
Susan Cain houdt in 'Stil' een pleidooi voor, zoals het in de ondertitel heet, 'de kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen'. De norm in onze huidige maatschappij, zo constateert Cain, is extraversie.
recensie
Verandermanagement
30 augustus 2012
Bianca Buts
3-5 minuten leestijd
Wie kijkt er naar zichzelf of naar zijn eigen rol als je niet tevreden bent over het verloop van een situatie? Ben je bereid je eigen rol ter discussie te stellen als je je groen en blauw ergert aan je collega? Hoe vaak zeg je dat eerlijkheid een kernwaarde voor je is en hoe vaak ben je écht eerlijk?' 'Allemaal vragen waarmee ik in mijn hoofd zit na het lezen van het boek 'Doorbreek de cirkel!' van Arend Ardon.
recensie
Non-profit
30 augustus 2012
Aart G. Broek
3-5 minuten leestijd
Het vraagteken in de titel van Rienk Goodijks boek had weggelaten mogen worden. Bestuurlijk toezicht in semipublieke organisaties faalt veelvuldig. Dat is dan ook de voedingsbodem van Goodijks studie. Hij zoekt naar verklaringen voor dat falen van toezichthouders, zoals de ondertitel kenbaar maakt. Het belang van het boek schuilt echter in de handreikingen die Goodijk vervolgens geeft om dat falen te beperken. De titel had dit wel mogen kenbaar maken. De lading wordt beter gedekt met: 'Falend toezicht in semipublieke organisaties. Zoeken naar verklaringen en oplossingen'.
recensie
Projectmanagement
23 augustus 2012
Joost Naafs
3-4 minuten leestijd
'Het boek 'Projectmanagement' gaat over projectmatig werken', aldus de eerste zin in het Woord vooraf van dit boek van Roel Grit. Voor mij niet bepaald een openingszin die me direct enthousiast maakt. Grit kiest voor een heel brede benadering van het onderwerp: een sterkte en een zwakte.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
23 augustus 2012
Amber Zwartbol
'Wie vraagt wat hij altijd al vroeg, krijgt wat hij altijd al kreeg. Over het algemeen stellen mensen altijd dezelfde vragen.' Zo begint een van de 44 kaarten van 'Bruisende reinen, kansdenken kaartboek' van Martijn Anderson. In twee zinnen vat deze kaart precies samen waar het in dit spel over gaat: vraag eens wat anders, denk eens wat anders en durf van de gebaande paden te treden.
recensie
Juridisch
17 augustus 2012
Bertrand Weegenaar
De game-industrie is snel aan het volwassen worden. Een game is een creatief product dat bescherming kent binnen de Auteurswet. Toch kent het weer zijn eigen specifieke merites (software, artwork, distributie kanalen e.d.) waar Olivier Oosterbaan kundig en overzichtelijk op in gaat in 'Games: recht en business'. Een must read voor de ondernemers in de game-industrie en voor bedrijven die een game inzetten in bijvoorbeeld het onderwijs of een reclamecampagne en niet weten wat er allemaal te regelen valt.
recensie
Verandermanagement
17 augustus 2012
Wim Oolbekkink
2-3 minuten leestijd
Vroegen speelden we cowboytje en boefje. Met zelfgemaakte geweertjes slopen we door het bosje in de buurt. En raak schieten, was 10 tellen dood. Daarbij was er voortdurend discussie over hoe lang tot tien tellen duurde. We maakten plannen over hoe we 'de vijand' het beste konden pakken. En als we moe waren dronken we limonade bij moeders in de keuken. In deze korte beschrijving komen de belangrijkste elementen van het spel aan de orde zoals genoemd in het boek 'Gaming: organisatieverandering met spelsimulaties' van Annemieke Stoppelenberg, Léon de Caluwé en Jac Geurts. Spel is een ongedwongen, afgebakend, plezierig, aan regels gebonden en op ervaring gericht gebeuren.
recensie
Algemeen management
16 augustus 2012
Hilde Veraart-Maas
'Regels zijn regels. We kunnen helaas geen uitzondering maken!' Op alle mogelijke levensterreinen willen politici en managers ons leven beheersen door procedures, wetten en protocollen, schrijft Ben Kuiken in 'Fuck de regels'. Onze maatschappij is doorgeslagen in haar regelzucht - met averechts effect. Niet alleen gaan er dingen mis, waardoor weer nieuwe regels en nog strengere controles worden toegepast. Maar vooral wordt duidelijk: hoe meer en gedetailleerder de regelgeving, hoe 'hulpelozer' mensen worden gemaakt.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
16 augustus 2012
Bertrand Weegenaar
Met dit schitterend getekende boek werken auteur Caleb Melby en artstudio Jess3 een klein maar belangrijk stukje van het leven van Steve Jobs uit: zijn relatie met Zenmeester Kobun. Een relatie die duurde van 1971 als de jonge Steve Jobs de net in Californië gearriveerde Zenmeester Kobun ontmoet, tot diens tragische dood in 2002. De rol van Kobun op het leven van Jobs is minder bekend, de rol van het boeddhisme op het leven en werk van Jobs is duidelijk terug te vinden in zijn vormgevingsconcepten en zijn streven naar perfectie.
recensie
Werk en loopbaan
16 augustus 2012
Linda Poort
Vorig jaar was Joost Veldman met zijn 175 droombanen in 365 dagen al een aantal keer in het nieuws. Wat begon als een leuk idee, groeide snel uit tot een fulltime project waar ook direct het boek 'Doe je droombaan!' uit voortrolde. Dit boek is geenszins een kopie van de blog waar Veldman na elke droombaandag een verslag plaatste van zijn ervaringen. De ondertitel 'De geheimen van mensen met een droombaan onthuld', geeft de insteek van 'Doe je droombaan!' al iets beter weer.
recensie
Leiderschap
15 augustus 2012
Jan Boerstra
Hoe breng je een lastige boodschap over op andere mensen? Soms is het nodig collega's of vrienden ronduit te zeggen wat ze verkeerd hebben gedaan of dat ze afspraken niet zijn nagekomen. Maar hoe doe je dat zonder de relatie te verslechteren? Een goede voorbereiding is ook in dit soort situaties het halve werk. Het boek 'Crucial confrontations' helpt daarbij met een heldere, stapsgewijze methode voor het voeren van lastige gesprekken. De kern van deze aanpak is: veroordeel niet, zoek de verbinding, houd vast aan je doel en help de ander. Het is wellicht makkelijker gezegd dan gedaan, maar het levert veel op.
recensie
Leiderschap
14 augustus 2012
Arjan Vermeulen
'Modern' leiderschap aan de top van een organisatie, daarover gaat 'De schijf van vijf' door Olivier Sprangers. Met modern leiderschap bedoel ik leidinggeven mét en op basis van gevoel. Dit thema kan snel vervelen omdat auteurs en sprekers soms doorslaan en de realiteit uit het oog verliezen. In dit boek is dat zeker niet het geval. De kracht ervan ligt vooral in de vele doorverwijzingen naar recente theorieën en boeken van anderen waarbij meneer Sprangers zijn persoonlijke interpretatie, verbanden en eigen mening weergeeft.
recensie
Economie
10 augustus 2012
Rob van Nes
'Boomerang' heb ik geselecteerd op basis van de omschrijving op Managementboek.nl. Hoewel het boek lezenswaardig is, moet gezegd worden dat men er heel erg goed in is geslaagd om de inhoud bondig samen te vatten. Alle hoogtepunten zijn in die omschrijving in enkele zinnen benoemd.