OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Interviews
Interviews van Managementboek zijn onafhankelijk en komen tot stand in samenwerking met onafhankelijke journalisten.
Pagina 96 van 2.305 resultaten
interview
Marketing
3 april 2011
Hans van der Klis
4-6 minuten leestijd
Doorbraak! van marketeer en blogger Niels Aalberts bestaat uit twee delen: een jongensboek over zijn belevenissen als manager van hiphopsensatie Kyteman en zijn Hiphop Orkest. Het tweede deel is een marketingboek over de lessen die hij gedurende die periode heeft geleerd. ‘We stonden niet in De Wereld Draait Door omdat Matthijs van Nieuwkerk ons zo goed vond, maar omdat hij goede televisie wil maken. Onze doelstellingen kwamen voor één minuut overeen.’
interview
Algemeen management
2 april 2011
Joep Schrijvers
9-12 minuten leestijd
Ze noemt zichzelf een gymnasium bètameisje. Komt uit Twente uit een gereformeerd gezin. Gooide de kont tegen de krib en deed de hogere hotelschool, vertrok naar Venezuela en kwam weer terug. Met haar sterke analytische gaven deed ze aan process redesign en kwam er achter dat, om impact te hebben als adviseur, minstens even veel aandacht nodig is voor de menselijke kant. Ze schrijft boeken, onder andere samen met Marijke Lingsma en stond aan de wieg van de Coachingskalender. Deze keer bij de boekenkast… Aty Boers.
interview
Persoonlijke effectiviteit
2 april 2011
Annegreet van Bergen
6-9 minuten leestijd
Wie dacht dat denken iets is wat je de hele dag doet als je bij bewustzijn bent, heeft het over een ander soort denken dan waarover de auteurs van Helder denken – De Routeplanner voor je brein’ in hun boek schrijven. Een van de auteurs, Suzanne Weusten, zegt in een interview met M&L dat de term ‘denken’ uit de titel van hun boek slaat op ‘het proces dat zich in je hoofd afspeelt vóór je een beslissing neemt.’
interview
Leiderschap
1 april 2011
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
Nieuw leiderschap: er wordt veel over gezegd en geschreven. Maar wat is het eigenlijk? En waarom is het nu meer nodig dan ooit? Met de managementfabel Wol proberen Cassandra Vugts en Joop Weesie de essentie van nieuw leiderschap te duiden en de lezer te doordringen van het belang ervan. MBM sprak beide auteurs.
interview
31 maart 2011
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
Gedeelde passie organiseren! Dat is volgens de auteurs van het boek P&O als businesspartner. Het managen van geluk de nieuwe taak van de personeelsmanager. Hij is ‘als weinig anderen in de positie om de toestand van gedeelde inspiratie, van gelukkig samenwerken, dichterbij te brengen’. MBM sprak Rolf Baarda, een van de auteurs van deze interessante uitspraak.
interview
Werk en loopbaan
30 maart 2011
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Een groot deel van onze dagen is gevuld met werk. Werk zou dus een essentiële bijdrage moeten leveren aan ons persoonlijk geluk. Maar of dat zo is, is nog maar de vraag. Hoe zit het arbeidzame Utopia er dan wel uit? Hoe komen we tot zingeving tijdens onze dagelijkse worsteling op kantoor? Nina Lazeron en Wim Galjee geven antwoord op die vragen in het boek Ik werk dus ik besta. Managementboek werkte zich met Lazeron in kort bestek door het boek heen.
interview
Internet en social media
28 maart 2011
Jeroen Ansink
5-6 minuten leestijd
Dankzij internet is onze vrije tijd een hulpbron geworden die we kunnen aanwenden voor een sociaal goed, zo stelt de Amerikaanse onderzoeker Clay Shirky in zijn nieuwe boek Slimmer. Dat heeft ook grote gevolgen voor het bedrijfsleven. ‘Samenwerkingsverbanden tussen ondernemingen en amateurs zullen dramatisch toenemen.’ Managementboek Magazine zocht de auteur in New York even op en sprak met hem.
interview
Algemeen management
25 maart 2011
Annegreet van Bergen
4-6 minuten leestijd
Hoe kan een artistiek en filosofisch ingestelde miljardair die voor de buitenwereld een imago van maatschappelijke betrokkenheid cultiveert, zakelijk zo succesvol zijn? Hoe is het mogelijk dat je zo weinig hoort van machtige families als de Fentener van Vlissingens terwijl ze overal met hun vingers in zitten? Dit soort vragen tracht Mathijs Smit te beantwoorden in Filosoof-miljardair, ‘de ongeautoriseerde biografie van Paul Fentener van Vlissingen (1941-2006)’ zoals de ondertitel luidt. Managementboek sprak met de auteur.
interview
Personeelsmanagement
23 maart 2011
Ben Kuiken
4-6 minuten leestijd
Iedere Nederlander kent de frustratie van het sjoelen, wanneer de stenen zich ophopen voor de poortjes en het enige dat nog zin lijkt te hebben, rammen is. Organisatieadviseur Maarten de Winter gebruikt dit beeld in zijn boek Het sjoelbaksyndroom om de almaar toenemende werkdruk in bedrijven te beschrijven. En ook daar geldt: rammen heeft geen zin.
interview
Algemeen management
22 maart 2011
Pierre de Winter
2-3 minuten leestijd
Met het boek ‘Be useful’ breken Salem Samhoud en Jeroen Geelhoed een lans voor meer ondernemerschap in Nederland. ‘Ondernemen is verantwoordelijkheid nemen.’
interview
Coaching en trainen
21 maart 2011
Pierre de Winter
12-17 minuten leestijd
Met Het Groot Coachboek publiceren Sasja Dirkse-Hulscher en Angela Talen hun elfde boek in elf jaar. Met hun handelsmerk: praktische, goed doordachte werkvormen zijn de twee ondertussen behoorlijk succesvol. Tijd voor een nadere kennismaking.
interview
Non-profit
16 maart 2011
Ben Kuiken
1-2 minuten leestijd
Het openbaar bestuur ligt onder vuur. Niet alleen wil het kabinet miljarden bezuinigen op ambtenaren en overheidsdiensten, ook is de burger steeds veeleisender over de dienstverlening. Hoe daarmee om te gaan? Adviseur Michiel Louweret denkt het antwoord te weten en schreef hierover het boek Met publiek elan. Ben Kuiken sprak de auteur.
interview
Persoonlijke effectiviteit
14 maart 2011
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
Terugblikken en vooruitkijken zijn bezigheden waaraan we ons bij uitstek overgeven op oudejaarsavond, bij jubilea en tijdens een reünie. Het gaat dan vooral over successen en andere aangename herinneringen, en zelden over teleurstellingen, ambities die nooit werden gehaald of juist die dingen waarover we soms stiekem dromen. Dat vonden ze bij De Zindustrie en The Coaching Experience jammer, want je leert elkaar zoveel beter kennen als je dat wel zou doen. Daarom sloegen ze de handen ineen en ontwikkelden Terugblik & vooruitblik, een spel met 365+1 vragen die mensen uitnodigen niet alleen hun successen, maar ook tegenslagen, passies en dromen met elkaar te delen. M&L sprak met Cees Stegenga van The Coaching Experience over de achtergronden van dit opmerkelijke spel.
interview
Algemeen management
10 maart 2011
Ronald Buitenhuis
7-10 minuten leestijd
Met jezelf word je het vaak nog wel eens. Het met z’n tweeën ergens over eens worden, is al een stuk lastiger. En als er veel partijen in het spel zijn, multi-actor, stokken processen al snel. ‘We vinden het lastig om ons te verdiepen in anderen. Toch is juist dat de sleutel tot samen verbeterstappen zetten’, betoogt Henk Diepenmaat in zijn boek Multi-actor procesmanagement in theorie en praktijk. ‘Het draait om het samen ontwikkelen van multi-actor perspectief. Daarmee krijg je grip op samenhang.’
interview
Algemeen management
4 maart 2011
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Menig manager vindt houvast in geschreven en ongeschreven managementwetten. De wet van Murphy, van Pareto, van Covey, enzovoort. Marcel van Assen heeft er tachtig verzameld en gebundeld in Het Management Wetboek. Maar hoe serieus moeten we ze nemen? Anders dan in de natuurkunde zijn deze managementwetten op zijn minst soms discutabel. M&L vroeg het de auteur.
interview
Organisatiekunde
1 maart 2011
Pierre Spaninks
6-9 minuten leestijd
Vakmanschap, vertrouwen en verbinding staan centraal in de Europese manier van organiseren. Die is veruit superieur aan het Anglo-Amerikaanse model dat de nadruk legt op het creëren van aandeelhouderswaarde. Jaap Peters en Jaap Jan Brouwer vertellen hoe dat komt en wat dat betekent.
interview
Economie
25 februari 2011
Annegreet van Bergen
4-6 minuten leestijd
Handels- en valutaperikelen die zo uit de hand lopen dat de VS een dertig procent superimporttarief leggen op Chinese producten. Een wereldhandel die zo goed als stil komt te liggen. DSM Nederland dat geen antibiotica uit zijn fabrieken in China geleverd krijgt. België dat bezwijkt onder zijn staatsschuld en failliet gaat. Particuliere spaartegoeden die daardoor niet meer veilig zijn. Een gewapend conflict tussen de VS en China om de toevoer van grondstoffen en energie veilig te stellen. Zie hier de ingrediënten van Het rampscenario van NRC-redacteuren Egbert Kalse en Daan van Lent. M&L vroeg de auteurs onder meer waarom een nieuwe crash onvermijdelijk is.
interview
Internet en social media
23 februari 2011
Ben Kuiken
3-5 minuten leestijd
Social media zijn hot! Wie nu nog niet op Twitter, Facebook of LinkedIn, zit, telt niet meer mee. Maar wat kun je als bedrijf eigenlijk met social media? Kun je er bijvoorbeeld geld mee verdienen? En zo ja, hoe doe je dat dan? Guerrilla-marketingexpert Cor Hospes schreef het vrolijke en praktische boekje Geld verdienen met sociale media.
interview
Verandermanagement
22 februari 2011
Bert Peene
6-8 minuten leestijd
Als verandermanagers hun energie minder richten op het reduceren van weerstand dan op het overwinnen ervan, is de kans veel groter dat zij complexe veranderingsprocessen in organisaties succesvol kunnen doorvoeren, schrijven Erwin Metselaar en Anton Cozijnsen in hun boek Van weerstand naar veranderingsbereidheid dat voor het eerst in 1997 verscheen. Veertien jaar later is het boek nog steeds leverbaar, ondanks de hausse aan titels die sindsdien over verandermanagement is gepubliceerd. De gebruikswaarde ervan is blijkbaar nog steeds onomstreden. Toch verschijnt binnenkort een volledig herziene editie, waarin de auteurs, aangevuld met Peter van Delft, hun inzichten ook een wetenschappelijke basis hebben gegeven. Deze editie ‘Van weerstand naar veranderingsbereidheid’ die begin april op de schappen ligt, moet het begin worden van ‘Evidence Based Verandermanagement’.
interview
Organisatiekunde
18 februari 2011
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
Wie overspoeld wordt door informatie en daardoor bijvoorbeeld hoofd- en bijzaken niet meer weet te scheiden, kan baat hebben bij het zogenaamde ‘mindmappen’. Niet alleen geeft een mindmap meer overzicht en inzicht maar het leidt volgens Hans Buskes ook tot sneller en succesvoller zakendoen. M&L vroeg de auteur van Meer inzicht en overzicht met mindmappen om een korte maar overzichtelijke uitleg.