OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Interviews
Interviews van Managementboek zijn onafhankelijk en komen tot stand in samenwerking met onafhankelijke journalisten.
Pagina 94 van 2.306 resultaten
interview
Strategisch management
31 mei 2011
Pierre de Winter
3-4 minuten leestijd
Met het boek Klaar om te wenden houdt Paul de Ruijter een hartstochtelijk pleidooi voor dynamische strategievorming bij Nederlandse bedrijven en organisaties. ‘Niemand stapt in een boot zonder over verschillende scenario’s na te denken.’
interview
Leiderschap
27 mei 2011
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
Hoe kan een narcistische en autocratische manager toch succesvol zijn? Hoe kan het dat deze manager door zijn medewerkers zelfs bewonderd en gevolgd wordt? Executive coach Jo Sanders stuitte op deze vragen en schreef er een boek over, Leiders & Paradoxen.
interview
Financieel management
25 mei 2011
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Hij predikt zowel de Evolutie als de Revolutie in zijn boek Bankroots in 2020. Bruno Fabre (werkzaam bij een grote Nederlandse bank) weet ook niet welke kant het uiteindelijk met de financiële sector op zal gaan, maar dat er veel gaat verschuiven is hem wel duidelijk. Met zijn boek wil hij wakker schudden. Een wake up call. In elk geval hebben de ‘krijtstreeppakken hun glans verloren.’
interview
Leiderschap
24 mei 2011
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
De manier waarop wij samenleven en werken, is drastisch aan het veranderen. Het oude model van command & control heeft afgedaan. Maar wat is het alternatief? In het boek Gedeeld leiderschap zoeken Jelle Dijkstra en Paul-Peter Feld naar een nieuw model.
interview
Organisatiekunde
20 mei 2011
Pierre de Winter
2-3 minuten leestijd
In het boek Hartelijk georganiseerd beschrijft organisatieadviseur Jacky van de Goor hoe organisaties aan een cultuur kunnen bouwen waarin mensen gemotiveerd en resultaatgericht hun werk doen.
interview
Werk en loopbaan
17 mei 2011
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
De arbeidsmarkt verandert in razend tempo. De overheid trekt zich steeds verder terug en de relatie tussen werkgever en werknemer wordt steeds minder hecht. Wat betekent dit voor de rol van de vakbonden, de HR-afdeling van bedrijven en voor de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer? Deze en andere vragen onderzoekt Kees Korevaar in het boek Op eigen kracht.
interview
Personeelsmanagement
12 mei 2011
Hans van der Loo
7-10 minuten leestijd
Het idee voor haar nieuwe boek The Shift – naar eigen zeggen het meest omvangrijke werk dat zij tot nu toe heeft geschreven – ontstond jaren geleden bij het ontbijt. Haar zoon vertelde toen dat hij journalist wilde worden. Lynda Gratton wist niet of dit nou een verstandige keuze was. Eigenlijk had ze helemaal geen oordeel. En wat doet een hoogleraar en een stevig aan de weg timmerende managementgoeroe dan? Inderdaad, die start een grootschalig onderzoeksproject naar de toekomst van werk om tot een goed onderbouwd antwoord te komen! De eerste resultaten van de studie liggen nu op tafel. Alle reden dus om naar Londen af te reizen om uit eerste hand te vernemen hoe ons werk er in 2025 uit zal zien.
interview
Algemeen management
12 mei 2011
Ben Kuiken
5-7 minuten leestijd
In het boek Bullshit management veegt Jos Verveen de vloer aan met management en alles wat daarbij hoort. Volgens de voormalige organisatieadviseur is nooit aangetoond dat management werkt en zijn er zelfs steeds meer onderzoeken die laten zien dat het juist averechts werkt. ‘Laten we nu eens stoppen met die onzin.’
interview
Psychologie
10 mei 2011
Pierre de Winter
3-4 minuten leestijd
Met zijn boek Oerdriften op de werkvloer probeert sociaal psycholoog Bram Buunk hardnekkige gelovers in de maakbaarheid van het menselijk gedrag hardhandig van hun oogkleppen te ontdoen. In ruim 300 pagina’s maakt hij ons duidelijk dat als puntje bij paaltje komt, de mens toch vooral wordt geleid door zijn lagere instincten. ‘De ideale organisatie is een onhaalbaar ideaal.’
interview
Coaching en trainen
9 mei 2011
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
‘Zit je wel goed in je vel?’ Het is ongetwijfeld een van de meest gebruikte coachingszinnen. Roger Lenssen van de Smart Group (onderdeel van Randstad) ontkent niet dat ‘goed in je vel zitten’ belangrijk is anno 2011, maar daarmee gaan we wel voorbij aan iets fundamentelers. In zijn boek Smart resultaat- en functiegericht coachen houdt hij een pleidooi voor de terugkeer van het oude gilde.
interview
Organisatiekunde
6 mei 2011
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Het besluit rond de Noord-Zuidlijn in Amsterdam had beter gekund. En ook ABN AMRO had niet in de problemen hoeven komen. Als ze maar op de juiste manier de besluitvorming hadden ingericht. In het boek Een goed besluit is het halve werk, met als ondertitel ‘Van politieke spelletjes tot excellente besluitvorming’, houdt auteur Martin Hetebrij een pleidooi voor meritocratisch organiseren van besluitvorming.
interview
Algemeen management
4 mei 2011
Jeroen Ansink
6-9 minuten leestijd
In ReWork gooit internetondernemer David Heinemeier Hansson alle wetten van management en ondernemerschap overboord. Een gesprek met een naar Amerika geëmigreerde Deen die niets liever wil dan klein blijven. ‘Fortune 500 bedrijven zijn doorgaans te stom om te veranderen.’
interview
Organisatiekunde
3 mei 2011
Joep Schrijvers
8-11 minuten leestijd
Bij sommige mensen voel je je direct vertrouwd. Er is geen stemmetje dat je waarschuwt dat er iets niet pluis is. Zo iemand is Ralf Knegtmans. Hij is innemend, alert en praat met gepaste scherts. Je zou je overdonderd kunnen voelen, maar zijn ogen nemen het minste geringste daarvan weg. Daarvoor kijkt hij te vrolijk en te nieuwsgierig de wereld in: alles oké! Doe ik het goed? We zitten in de zonnige vergaderkamer aan de voorkant van zijn kantoor. Het uitzicht kan niet Amsterdamser. Het pand van zijn bedrijf heeft de aangebouwde vleugel van het Concertgebouw als overbuurman. Het is druk op straat. Het is vrijdagmiddag. We zijn onmiskenbaar in Oud-Zuid.
interview
Organisatiekunde
3 mei 2011
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
Over de lerende organisatie is de afgelopen jaren veel gezegd en geschreven. Maar hoe krijg je een organisatie waarin medewerkers continu leren? Estinea, een zorgonderneming in het Oosten van het land, ging met zelfsturend leren aan de slag en doet van haar ervaringen verslag in het boek Wat je wordt, bepaal je zelf. Een van de auteurs, Hans Bax, licht toe.
interview
Coaching en trainen
2 mei 2011
Bert Peene
5-7 minuten leestijd
Coaching is van nature een behoorlijk verbale bezigheid. Luisteren en vragenstellen: dat zijn zo’n beetje de belangrijkste vaardigheden die je als coach moet ontwikkelen. En dat doe je bij voorkeur in een gesprekssituatie. De laatste jaren verschijnen er echter steeds meer instrumenten die coaching een extra dimensie kunnen geven. En dan zowel voor de coachee als voor de coach zelf. Want ook die laatste blijft natuurlijk leren. Vooral spellen lijken zich daar bijzonder goed voor te lenen. Zoals Leve de competente coach van Silvia van Schaik-Kuijer dat gebaseerd is op de competenties die de Stichting Registratie (ST!R) als de basis voor iedere professionele coach beschouwt. Managementboek Magazine ging op zoek naar de achtergronden.
interview
Psychologie
29 april 2011
Rick Nieman
12-17 minuten leestijd
De manier waarop wij omgaan met moderne informatietechnologie – hoe we vrijwel continu verbonden zijn met het internet via computers, laptops, smartphones en tablets, en hoe we zo goed als permanent met elkaar in verbinding staan via e-mail, sms, WhatsApp, BlackBerry Messenger, Twitter en Facebook – heeft verregaande invloed op de manier waarop wij denken. Het verandert onze hersenen. En niet alleen als we online zijn, nee, permanent. Vooral diep en geconcentreerd denken, kunnen we niet meer. Dat schrijft Nicholas Carr in Het ondiepe – Hoe onze hersenen omgaan met internet. En, zegt Carr, dat is gevaarlijk. Want als je niet écht kunt denken, kun je geen complexe problemen oplossen en geen originele gedachten formuleren.
interview
Marketing
28 april 2011
Ronald Buitenhuis
3-5 minuten leestijd
Het vertrouwen in merken is in vijftien jaar gehalveerd. Merken eroderen. Auteur van het boek De merkmotor, René Herremans, geloof desondanks heilig in merken. Maar dan moet je wel anders met merken omgaan. Daarbij draait het voor hem vooral om de woorden dialoog en relatie.
interview
Leiderschap
28 april 2011
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Je moet er toch niet aan denken: brekebeen Olivier B. Bommel als geboren leider. Toch denkt Rolf Mulder daar fundamenteel anders over. In zijn boekje ’t Wordt tijd dat ik de leiding neem, bombardeert hij Bommel tot ultiem leiderspersoon. ‘Hij denkt in teams.’
interview
Psychologie
27 april 2011
Annegreet van Bergen
5-7 minuten leestijd
Psychologe Jannie Ligthart heeft vaak lange wachtlijsten. Ligthart wilde die wachtende cliënten graag iets geven waarmee ze zelf alvast aan de slag kunnen gaan. Daarom zette ze een aantal dingen op papier over hoe spanning zich manifesteert en hoe je zelf stress kunt verminderen. De lijst met aandachtspunten dijde zo uit dat Ligthart besloot er een boek van te maken. Ontdek je gebruiksaanwijzing is een boek vol praktische handvatten geworden. Het is een waardevolle aanvulling binnen het nog steeds groeiende aanbod van anti-stressboeken.
interview
Coaching en trainen
26 april 2011
Pierre de Winter
2-3 minuten leestijd
In Het Groot Coachboek doen Angela Talen en Sasja Dirksche-Hulscher zestig werkvormen uit de doeken die iedereen die met coaching bezig is of wil zijn, makkelijk kan toepassen. Managementboek Magazine sprak beide auteurs, en leerde dat ‘aansluiten bij iemands natuurlijke leerstijl de grote kunst is’.