OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Interviews
Interviews van Managementboek zijn onafhankelijk en komen tot stand in samenwerking met onafhankelijke journalisten.
Pagina 91 van 2.306 resultaten
interview
Algemeen management
30 september 2011
Paul Groothengel
11-16 minuten leestijd
Organisatieadviseur, auteur, kenner van projectmanagement en organisatiekunde, begenadigd spreker. Naar eigen zeggen geen manager en gespeend van gevoel voor commercie. Rudy Kor, al jaren een van de boegbeelden van Twynstra Gudde. Een gesprek over onder meer het gedrag van managers, het omhoog delegeren van ellende, en menselijke constructiefouten als selectieve perceptie, groepsdruk en machodenken.
interview
Algemeen management
29 september 2011
Jeroen Ansink
12-17 minuten leestijd
Ze wordt beschouwd als de moeder van empowerment en de grondlegster van het tokenisme. Maar de werkelijke onderzoeksthema's van Rosabeth Moss Kanter (68) zijn cultuur en transformatie. "Soms heb ik het gevoel dat ik keer op keer dezelfde boeken schrijf."
interview
Organisatiekunde
29 september 2011
Jeroen Ansink
10-15 minuten leestijd
Toekomstplannen van bedrijven hebben vaak een averechts effect, zeggen de Amerikaanse hoogleraren Karl Weick en Kathleen Sutcliffe in Management van het onverwachte. Organisaties doen er beter aan om zich een cultuur van opmerkzaamheid aan te meten, waarbij de negatieve gevolgen van het onverwachte kunnen worden ingedamd. ‘Bijna niemand beseft hoeveel werk het kost om niets te laten gebeuren.’
interview
Marketing
29 september 2011
Paul Groothengel
2-3 minuten leestijd
De winkelier anno nu kan het internet niet meer negeren. Want dan is hij ten dode opgeschreven. Maar hoe pak je zo’n webstrategie aan als winkelier? Daarover schreef adviseur en hoogleraar e-commerce Cor Molenaar het boek Het einde van winkels?
interview
Verandermanagement
29 september 2011
Bert Peene
7-10 minuten leestijd
Heel veel verandertrajecten mislukken. Maar liefst zeventig procent, zo wil de mare. De oorzaak ligt bijna altijd buiten het management, zo weet het management. Vergeet dat maar, zo zegt Arend Ardon. Een belangrijke oorzaak voor het niet slagen van veranderingen zijn juist de verantwoordelijke managers. Zonder het te beseffen, blokkeren zij de verandering die ze zo graag tot stand willen brengen. Ardon schreef er een boek over, Doorbreek de cirkel!, dat weer een gepopulariseerde versie is van het proefschrift waarop Arend Ardon in 2009 promoveerde. Een ontluisterend boek, maar wel een boek met perspectief omdat het ook laat zien hoe je de valkuilen kunt ontlopen.
interview
Coaching en trainen
27 september 2011
Bert Peene
6-9 minuten leestijd
Voor een vaardigheidstraining moet je absoluut oefenen, maar de meeste cursisten vinden dat doodeng. Vooral met het woord ‘rollenspel’ jaag je gemakkelijk een hele groep in de stress. Dat is helemaal niet nodig, vindt Karin de Galan, en zij kan het weten. Niet alleen heeft zij inmiddels ruim twintig jaar ervaring als trainer, ze heeft ook een aantal zeer succesvolle boeken over vaardigheidstrainingen geschreven. Maar het onderwerp ‘rollenspellen’ krijgt daarin nog niet de aandacht die het nodig heeft, vond ze, en daarom schreef zij opnieuw een boek. Deze keer uitsluitend over hoe je het roemruchte fenomeen zo kunt gebruiken dat weerstand voorgoed tot het verleden behoort én je er als trainer een optimaal leerrendement uit haalt: Werken met de successpiraal.
interview
Organisatiekunde
27 september 2011
Pierre Spaninks
5-6 minuten leestijd
In veel organisaties werken tegenwoordig wel drie of vier generaties naast elkaar. Dat stelt bijzondere eisen aan het leiderschap, meent bedrijfskundige Marjolein Risseeuw. ‘We hebben verbinders nodig die al die generaties van talenten kunnen faciliteren en inspireren.’ Een uitdagend idee, dat zij uitwerkt in haar boek Zo X! dat 10 oktober verschijnt. MbM sprak haar alvast.
interview
Organisatiekunde
23 september 2011
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Bedrijven zouden net zo veel tijd moeten besteden aan hun gezondheid als aan hun prestaties, betoogt de Britse McKinsey-consultant Colin Price in de mondiale bestseller Beyond Performance. Voorwaarde is een cultuur waarin gezondheid continu gemeten wordt, en commissarissen die hun directies daarvoor verantwoordelijk houden. ‘Hoe meer leiderschap gaat lijken op een monarchie, hoe groter de kans op een royal screwup.’
interview
Economie
21 september 2011
Annegreet van Bergen
5-7 minuten leestijd
Tijdens het onderzoek voor zijn boek De schuldenberg, met als niet mis te verstane ondertitel ‘Hoe de wereldwijde schuldenlast ons allemaal gaat raken’ viel Jaap van Duijn van de ene verbazing in de andere. Het beeld was veel slechter dan de voormalige Robeco-topman en hoogleraar economie had gedacht. Nederlanders blijken helemaal niet zo’n degelijk en spaarzaam volk te zijn als we dachten. Tegenover onze torenhoge hypotheken staan dalende huizenprijzen. Als gezinnen daardoor in de problemen komen, kunnen ze niet zomaar de BTW op kunstuitingen verhogen om hun inkomsten te vergroten.
interview
Economie
21 september 2011
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Elke beslissing wordt bepaald door een economische afweging, stelt New York Times-journalist Eduardo Porter in Alles heeft een prijs. Hoewel ondernemingen de basisdynamiek daarvan begrijpen, raken ze bij elke nieuwe schok in het systeem het spoor bijster. ‘Mijn eigen industrie heeft spectaculair geblunderd.’
interview
Leiderschap
20 september 2011
Linda Huijsmans
8-11 minuten leestijd
Waarom was Jeroen van der Veer precies de leider die Shell nodig had na het oliereserveschandaal? Waarom vergeten we liever dat de nu zo verguisde Rijkman Groenink tot Nederlander van het jaar werd uitgeroepen? Omdat iedere tijd om zijn eigen leider vraagt, stellen de historici Sjoerd Keulen en Ronald Kroeze.
interview
Algemeen management
19 september 2011
Erik de Vries
5-7 minuten leestijd
De vragen van deze tijd kunnen organisaties niet alleen oplossen. Samenwerken is noodzakelijk, maar zeker niet vanzelfsprekend. Robin Bremekamp ontdekte dat hij en zijn collega’s van organisatieadviesbureau Twynstra Gudde (TG) veel vragen van klanten kregen hoe zij efficiënt en succesvol kunnen samenwerken. De modellen die ze bij deze vragen gebruikten, verzamelden ze in wat zij dachten dat een intern document over succesvol samenwerken moest worden. Het resultaat verscheen echter onlangs bij Reed Business onder de titel Eerste hulp bij Samenwerken.
interview
Economie
19 september 2011
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
Jan Jonker heeft genoeg van al die doemscenario’s die worden geschetst als we het over duurzaamheid hebben. Het nieuwe boek Duurzaam Denken Doen gaat uit van een positieve kijk op duurzaamheid en wil vooral inspiratie bieden aan de hand van vele concrete ideeën. Jan Jonker, initiatiefnemer van het boek en hoogleraar Duurzaam Ondernemen: ‘Laten we duurzaamheid zien als een geweldige kans!’
interview
Inkoop en logistiek
16 september 2011
Joep Schrijvers
9-12 minuten leestijd
Hij heeft alle grote ontwikkelingen in zijn vak meegemaakt. Cohorten studenten leerden van hem de eerste beginselen. Hij bekleedt nog steeds vele bestuursfuncties, publiceerde met anderen diverse vakboeken. Zijn kennis van de bedrijfseconomie, de logistiek en supply chain is indrukwekkend. Toch is hij altijd de doener, de practicus gebleven met een grote liefde voor de werkvloer. Hij is als Drent geboren en gemaakt uit turf, jenever en achterdocht, naar eigen zeggen. Hij was ooit de kroonprins van het familiebedrijf totdat alles anders liep. Dit keer bij de boekenkast de nestor van de logistiek in Nederland: prof. dr. Ad van Goor.
interview
Economie
15 september 2011
Annegreet van Bergen
5-7 minuten leestijd
Nooit kreeg een president van de Nederlandsche Bank zo de wind van voren als de op 1 juli teruggetreden Nout Wellink. Nooit ook was de financiële en monetaire wereld zo onstuimig en onberekenbaar als in de laatste jaren van Wellinks presidentschap. In Wellink aan het woord van voormalig NRC-journalist Roel Janssen blikt Wellink terug op deze laatste roerige jaren en vertelt hij over de achtergronden van het beleid van de centrale bank. Managementboek Magazine had een gesprek met de journalist die het verhaal boekstaafde van de centrale bankier ‘die een systeemdenker en analyticus is en die weigert schurken aan te wijzen’.
interview
Werk en loopbaan
14 september 2011
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Het belangrijkste criterium voor een baan is de juiste geesteshouding, zegt de Amerikaanse carrièrespecialist Paul Stoltz in Put Your Mindset to Work. Vaardigheden kunnen altijd nog worden aangeleerd, maar een goede instelling is tijdloos. ‘Nee betekent niet altijd nee.’
interview
Strategisch management
13 september 2011
Ronald Buitenhuis
5-7 minuten leestijd
Op pagina 88 van zijn boek Corporate Effectuation wordt de lat hoog gelegd voor auteur Thomas Blekman. Daar schrijft een manager van Heineken International dat ‘Corporate Effectuation een paradigmaverschuivend boek is en zeker een serieuze kandidaat voor de titel van Managementboek van het Jaar…’ Dan moet het wel heel bijzonder zijn.
interview
Strategisch management
13 september 2011
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Hoe benut je kansen van opkomende markten? Hoe moet je reageren op een prijsverlaging van de concurrent? Als je een innovatief product hebt, maar je weet er geen succes van te maken, hoe los je dat op? De consultancymethode van Marc Baaij geeft antwoord op deze en andere vragen. Zoals op die van Ronald Buitenhuis. Wat grote consultants doen, kunt u met dit boek (deels) zelf ook.
interview
Algemeen management
12 september 2011
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Van een reclamelul en dictator naar een meaningful profit ondernemer. Het zijn woorden die Ben Steenstra zelf gebruikt in zijn boek IK BEN niet alleen op de wereld. Een eerlijk levensverhaal waarin de directeur van het reclamebureau Quince op zoek is naar een ‘derde weg’. Een weg waar geld verdienen en goed doen voor het individu en de wereld, hand in hand gaan. Een zoektocht die nog niet is afgerond.
interview
Communicatie en media
7 september 2011
Bert Peene
6-9 minuten leestijd
Cees van Riels Identiteit& Imago geldt al bijna twintig jaar als het standaardwerk over corporate communication, in Nederland en (ver) daarbuiten. Het boek werd namelijk ook vertaald en is daardoor niet alleen toegankelijk voor studenten in Nederland maar ook die in het Angelsaksisch taalgebied, de Spaanstalige landen, China, Indonesië en Korea. Zeven jaar geleden werd de tekst voor het laatst geactualiseerd. Sindsdien is er op het vakgebied veel veranderd en daarom besloot de auteur dat een nieuwe druk een ‘geheel herziene’ druk moest worden. Managementboek Magazine sprak met de auteur over de achtergronden van deze remake.