OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Interviews
Interviews van Managementboek zijn onafhankelijk en komen tot stand in samenwerking met onafhankelijke journalisten.
Pagina 89 van 2.306 resultaten
interview
Algemeen management
5 januari 2012
Joep Schrijvers
9-12 minuten leestijd
Ze trekt volle zalen. Haar stem is helder. Met een soepele pen schrijft ze over de psychologie van het overtuigen. Ze is een multi-talent.
interview
Leiderschap
5 januari 2012
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Jaap van Muijen zoomt in zijn bijdrage aan De Leiderschapsbox in op de leider als volger, danwel light leadership. Een vorm van leiderschap waarin de leider zijn ego beteugelt en de medewerker laat stralen. Van Muijen beschrijft in zijn bijdrage ook een wonderlijke spagaat. Mannelijk leiderschap heeft ons aan de afgrond gebracht, en nu vragen we wonderlijk genoeg weer om sterke mannelijke leiders.
interview
4 januari 2012
Joep Schrijvers
8-12 minuten leestijd
Hij schreef een flink aantal boeken over reflecteren, intervisie en coaching. Veel mensen zijn bij hem in de leer geweest. Op school leerde hij niets maar daarbuiten van alles. Hij is bescheiden maar zit vol verhalen. Dit keer bij de boekenkast de pionier die ervaringsleren en intervisie in Nederland mede volwassen maakte: Jeroen Hendriksen.
interview
Leiderschap
21 december 2011
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
De beteugelde leider heet de bijdrage van Erik van de Loo aan De Leiderschapsbox. Leiders kunnen (negatief) beteugeld zijn als gevolg van onopgeloste persoonlijke vraagstukken en thema’s die teruggaan tot de jeugd. Beteugeling kan echter ook iets positiefs betekenen: bescheidenheid en gematigdheid. Als bij een paard is het goed om soms de teugels aan te trekken, maar ook om soms te laten vieren.
interview
Leiderschap
21 december 2011
Ronald Buitenhuis
4-5 minuten leestijd
Het is een beetje een vreemde eend in de bijt van de De leiderschapsbox: de ondernemende leider, van de hand van ‘gelegenheidsduo’ Rudy Kor en Britta Gielen. Het gaat namelijk niet om de klassieke rol van de leider in de zin van hiërarchie, maar over leiderschap dat in ons allen schuilt. Rudy Kor, naar eigen zeggen ‘een gematigd despoot die veel ruimte geeft aan anderen’ en daarmee zelf een ondernemend leider is’, geeft een kijkje in de keuken van wat ondernemend leiderschap precies inhoudt.
interview
Persoonlijke effectiviteit
21 december 2011
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Een kleine wijziging in non-verbaal gedrag maakt een wereld van verschil. De meeste mensen weten echter helemaal niet wat zij uitstralen met hun lichaamstaal en stem. Toch bepaalt dit voor meer dan 90 procent de impact van je communicatie. Met de kleurenroos van Willy Bakers en Hans Geurtsen is er een nieuw model voor non-verbale communicatie, vastgelegd in het boek: In contact. ‘De truc is om te kunnen spelen met kleuren in teams of andere relaties ’ Aldus Hans Geurtsen.
interview
Economie
19 december 2011
Bert Peene
5-6 minuten leestijd
Beleid uitstippelen voor de langere termijn vereist haast acrobatische vaardigheden. Als beleidsmaker balanceer je tussen weten, vermoeden en ‘best guesses’. Het uiteindelijke plan mag dan de goedkeuring dragen van de belangrijkste stakeholders, de kans dat het eerder in de prullenmand verdwijnt dan je lief is, is meer dan reëel. Dat kan ook moeilijk anders, want niemand kan de toekomst voorspellen. Je kunt wel onderzoeken welke ontwikkelingen zich in de toekomst kunnen voordoen en wat die voor je bedrijf zouden betekenen. Om vervolgens actie te ondernemen om eventuele schadelijke gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Die werkwijze heet scenarioplanning. In Toekomstonderzoek: Van trends naar innovatie beschrijft Boudewijn Raessens hoe je de toekomst met scenario’s kunt onderzoeken en wat je met de uitkomsten van dat onderzoek kunt doen.
interview
Juridisch
15 december 2011
Pierre Spaninks
4-6 minuten leestijd
Inspecties houden namens de overheid toezicht op terreinen als het onderwijs, de zorg en de veiligheid. Na de nodige reorganisaties en fusies zijn er nog dertien over. Wat ze gemeen hebben, is dat ze zelf ter plekke gaan kijken en willen weten hoe het zit. Over die manier van toezicht houden en over die inspecties gaat het nieuwe boek van Ferdinand Mertens, Inspecteren, toezicht door inspecties.
interview
Coaching en trainen
14 december 2011
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
Werken met beeldmateriaal vanuit een talentgerichte benadering zijn de belangrijkste succesfactoren van Coachkaarten, een nieuwe ‘toerustingstool’ naar eigen zeggen. Dit instrument is, zoals de titel al min of meer suggereert, met name bedoeld voor iedereen die beroepshalve over voldoende coachingsvaardigheden beschikt. Volgens de ‘gouden regels’ op een van de kaarten betekent dat onder meer dat je een OEN moet durven zijn, LSD moet gebruiken en OMA thuis moet laten. En dat prikkelde Managementboek Magazine om Espérance Blaauw, de auteur, te bevragen over de achtergronden van dit beeldende instrument.
interview
Leiderschap
12 december 2011
Erik de Vries
5-7 minuten leestijd
Rob Evers, die zichzelf omschrijft als ‘bedrijvenversterker’, kent als reserveofficier van de Koninklijke landmacht de krijgsmacht van binnenuit. In zijn onlangs verschenen boek Teams door het vuur stelt Evers dat het bedrijfsleven profijt kan hebben van militaire mores.
interview
Personeelsmanagement
9 december 2011
Bert Peene
5-8 minuten leestijd
Te veel HR-professionals laten hun carrièrebelang prevaleren boven het belang van hun organisatie, en dat zet een flinke rem op de ontwikkeling van het vak. Het is een keihard oordeel dat de aanzet heeft gegeven tot een opmerkelijke bijdrage aan een vakgebied waarbinnen al zoveel is gepubliceerd: Organisatie- en personeelsmanagement. Een lijvig boek dat van auteurs Klaas Schouwstra en Jan-Willem Rengelink de volgende nader verklarende ondertitel heeft meegekregen: ‘Resultaatgericht Human Resource Management’. Waar de meeste boeken het vakgebied zelf of de bekende personeelsinstrumenten als uitgangspunt kiezen, gaan zij uit van de organisatie en haar doelstellingen. Want HRM is volgens hen alleen waardevol als zij daaraan bijdraagt.
interview
Marketing
8 december 2011
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Het lijkt vloeken in de kerk. Een reclameman die een pleidooi houdt voor eerlijke en transparante reclame. Want juist reclame is toch bijna per definitie bedoeld om te verleiden en misschien wel te misleiden. In Open boek doet Marc Michils, directeur bij reclamebureau Saatchi & Saatchi in België een boekje open over hoe hij de toekomst van reclame ziet. ‘Je moet tegenwoordig wel eerlijk zijn, omdat de crowd vandaag de dag de stemming bepaalt.’
interview
Leiderschap
6 december 2011
Hans van der Klis
6-9 minuten leestijd
Meer dan veertig jaar houdt Jo Caris zich al bezig met leiderschap. Meer dan dertig jaar als directeur of bestuurder en adviseur in de zorgsector en de laatste jaren als adjunct-professor aan de TiasNimbas Business School in Tilburg. In zijn boek Leiderschap: feiten en fictie probeert hij de discussie over leiderschap te ontdoen van alle ruis.
interview
IT-management / ICT
5 december 2011
Joep Schrijvers
8-12 minuten leestijd
Hij is een groot verteller, een veelschrijver en schrijft graag samen met anderen. Zijn kennis van ons land is fenomenaal. Vooral van de laatste twee eeuwen. Over fabrieken, familiebedrijven, spoorwegen en computers kan hij je van alles vertellen. Techniekgeschiedenis is zijn specialiteit. Als geen ander weet hij hoe Nederland het land werd dat het nu is. Hij leeft en schrijft in zijn eigen universum zoals hij zelf zegt. Heel trots om dit keer bij zijn boekenkast aan te treffen: professor Harry Lintsen.
interview
Algemeen management
2 december 2011
Hans van der Klis
11-16 minuten leestijd
Na Nieuw Europees Organiseren verschenen dit najaar nog twee nieuwe boeken van de auteur en managementadviseur Jaap Jan Brouwer: Stop de Amerikanen en The Dutch Industrial Landscape. Managementboek Magazine voelde de auteur uitvoerig aan de tand.
interview
Advisering
30 november 2011
Jeroen Ansink
12-17 minuten leestijd
Gevormd door de Korea-oorlog en de werkvloer van de Digital Equipment Corporation. Als mede-oprichter van de sociale psychologie is emeritus MIT-hoogleraar Edgar Schein een van 's werelds meest toonaangevende experts op het gebied van bedrijfsculturen. ‘Cultuurveranderingen slagen pas als bedrijven het mes op de keel hebben.’
interview
Non-profit
29 november 2011
Bert Peene
6-9 minuten leestijd
Onontgonnen terrein is het niet, maar strategisch management is bepaald niet stevig verankerd in het denken en doen van de meeste beleidsmakers in de non-profit. Maar volgens Kees Mouwen kun je ze dat niet kwalijk te nemen. Ze hebben dat namelijk nooit geleerd! Bovendien heeft de sector vaak last van stakeholders die zich zeer indringend met het beleid bemoeien, ‘s lands overheid bijvoorbeeld. Mouwen houdt zich al jaren als wetenschapper en publicist bezig met lange-termijnbeleid in het maatschappelijk middenveld. Kort geleden verscheen zijn magnum opus: Handboek Strategisch Management voor de non-profitorganisatie. Managementboek Magazine sprak met hem.
interview
Organisatiekunde
25 november 2011
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Veel (proces)managers en adviseurs grabbelen in de ton van procesmanagementmodellen en komen altijd weer met drie tot vijf bekende tools op de proppen. Die macht der gewoonte doorbreken, is een van de missies van Renco Bakker, Willem Spronk en Rienke Labeur, de auteurs van Het Procesmanagement Modellenboek.
interview
Coaching en trainen
25 november 2011
Hans van der Klis
2-3 minuten leestijd
Onder managers bestaat een grote behoefte het gedrag van hun medewerkers beter te leren begrijpen, heeft Manon Bongers in haar jarenlange praktijk als trainer en coach ondervonden. Dat is essentieel bij het beïnvloeden van hun gedrag om ze beter te laten functioneren. Maar inzicht in het gedrag van anderen begint met inzicht in het eigen gedrag, schrijft ze in haar zojuist verschenen boek Psychologie voor managers.
interview
Marketing
23 november 2011
Bert Peene
4-6 minuten leestijd
Onder het motto ‘Van fouten kun je leren’ schreven Karel Jan Alsem en Robbert Klein Koerkamp een klein, maar ontluisterend boekje over hoe gemakkelijk merkmissers ontstaan: 12 merken, 13 ongelukken. Niet alleen aansprekende voorbeelden passeren de revue maar ook veel kleinere. En die zijn volgens de auteurs eigenlijk veel vervelender, want dergelijke missers worden vaak niet opgemerkt, maar kosten de opdrachtgevers wel handenvol geld. Verplichte kost voor iedere zichzelf respecterende marketeer!