OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Interviews
Interviews van Managementboek zijn onafhankelijk en komen tot stand in samenwerking met onafhankelijke journalisten.
Pagina 82 van 2.308 resultaten
interview
Leiderschap
2 december 2012
Joep Schrijvers
9-13 minuten leestijd
Hij kent de machinekamers van rijksoverheid als geen ander. Veranderprojecten zijn zijn lust en zijn leven. Zeg tegen hem ‘informatievoorziening en ICT’ en zijn ogen glinsteren. Zeg ‘verandering’ en hij gaat sneller praten. Ligt bij zoveel ervaring cynisme niet op de loer? Nee, bij hem niet. Dat is hij níet geworden. Wel verbaast hij zich: over wat er wel lukt en vooral wat niet. Hij schreef er zijn eigen verwonderboekje over. Voor deze man met de jongensachtige uitstraling is het Haagse Binnenhof zijn boekenkast. Daarom deze keer, dicht bij het centrum van de macht, de managementauteur, ambtenaar én verwonderaar Dirk-Jan de Bruijn.
interview
Algemeen management
29 november 2012
Ronald Buitenhuis
11-16 minuten leestijd
Leren jack en spijkerbroek. Daar waar je bij de directeur van de Baak eerder een driedelig maatpak en stropdas zou verwachten. Met het aanstellen van ondernemer en auteur Arko van Brakel als directeur lijkt de Baak een statement af te geven. Net zoals Van Brakel dat zelf doet met zijn nieuwste boek Ondernemen met Lef! waarin hij schrijft ondernemer noch manager te zijn.
interview
Psychologie
27 november 2012
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Mensen gedragen zich veel beter dan je op basis van een economische theorie zou denken, stelt de Amerikaanse gedragseconoom Dan Ariely in Heerlijk oneerlijk. Tegelijkertijd zijn we behept met een enorm vermogen tot rationaliseren, waardoor we oneerlijk gedrag naar hartelust kunnen goedpraten. ‘De meerderheid die een klein beetje fraudeert richt veel meer schade aan dan de enkeling die echt crimineel
interview
Algemeen management
15 november 2012
Pierre de Winter
4-6 minuten leestijd
In het boek Duurzaamheid stap voor stap probeert duurzaamheidadviseur Marguerite Steenwijk ondernemers te inspireren om serieus werk te maken van de verduurzaming van hun bedrijfsvoering. ‘Ik vond het belangrijk om het woord ‘moeten’ eruit te laten.’
interview
Strategisch management
14 november 2012
Hans van der Klis
6-8 minuten leestijd
Bijna tien jaar na zijn eerste boek over performance management heeft Wim van Beers een opvolger geschreven: Het grote boek over Human Performance Management. Het is korter en praktischer, precies zoals zijn collega’s bij Schouten & Nelissen wilden. ‘De kunst is om niet te demotiveren, maar om te faciliteren.’
interview
Coaching en trainen
13 november 2012
Ronald Buitenhuis
4-5 minuten leestijd
Trainen is meer dan hier en daar een pleister plakken, factuurtje sturen, en hoppa, mission completed. Een goede training begint met de klantvraag en eindigt met meetbare resultaten. Er tussenin zit ergens de training. ‘Tijdsdruk en krappe budgetten remmen een goed trainingsproces.’
interview
Advisering
11 november 2012
Jeroen Ansink
12-17 minuten leestijd
Een topconsultant die pas laat in het leven ging schrijven. Peter Block houdt zich al meer dan vijftig jaar bezig met het optimaliseren van menselijke relaties. ‘Je beroepskeuze wordt bepaald door de wonden uit je jeugd.’
interview
Strategisch management
9 november 2012
Annegreet van Bergen
7-10 minuten leestijd
De titel zou je op het verkeerde been kunnen zetten. Wat is onze naam waard? van Jeroen Geelhoed, Salem Samhoud en Ingrid Smolders zou best een accountancyboek kunnen zijn over de waardering van immateriële activa. Maar dat is het niet. Dit boek gaat over bedrijven die méér willen dan het creëren van aandeelhouderswaarde.
interview
Algemeen management
8 november 2012
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
Zeurende medewerkers, veel managers worden er doodmoe van. Een slechte sfeer is nooit bevorderlijk voor de resultaten, laat staan voor het eigen humeur. Als zelfstandig adviseur heeft Miranda Keijser-Van Gils er vaak mee te maken. Met het boek Het gezeur de baas gaat ze haar grote ergernis te lijf.
interview
Economie
5 november 2012
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Webinnovaties treden steeds meer toe tot de wereld van de dingen, zegt ondernemer en Wired-hoofdredacteur Chris Anderson in zijn boek Makers (Makers - De Nieuwe Industriële Revolutie in goed Nederlands). De democratisering van technologieën als open source en 3D-printen zullen leiden tot een nieuwe industriële revolutie. ‘Handelingen waar je vroeger een fabriek voor nodig had, kun je nu via je web browser verrichten.’
interview
Personeelsmanagement
2 november 2012
Paul Groothengel
7-9 minuten leestijd
Geen herrie maar harmonie. Wie wil dat niet? Adviseur Richard de Hoop laat in zijn boek Herrie of harmonie? zien hoe en waarom je een team net zo uitgebalanceerd moet samenstellen als een orkest. Hij vergelijkt de karakters van mensen met muziekinstrumenten. Dat zorgt voor opmerkelijke inzichten. Bent u een energieke trom, een bedachtzame harp of een creatieve gitaar?
interview
Marketing
2 november 2012
Albert Boswijk
9-13 minuten leestijd
De experience economy anno 2012 is een economie die zich bezighoudt met de waarde die gecreëerd wordt voor en rond het individu in zijn sociaal culturele context. Centraal daarin staat het immateriële aspect. Het niet tastbare element van de transactie vertegenwoordigt naar verhouding de meeste waarde.
interview
Organisatiekunde
31 oktober 2012
Pierre de Winter
11-16 minuten leestijd
Manon Ruijters is een rising star in Nederland op het gebied van leren in organisaties. Dit jaar heeft ze twee boeken gepubliceerd, waarvan met name de Canon van het leren veel succes oogst. Gesprek met een leergoeroe in opkomst die op school grote moeite had met leren.
interview
Leiderschap
30 oktober 2012
Bert Peene
6-9 minuten leestijd
Vernieuwingsprocessen in kennisintensieve organisaties verlopen vaak moeizaam en leiden zelden tot het beoogde resultaat. Volgens Paul Kloosterboer komt dat doordat managers en professionals al snel in een loopgravenoorlog belanden die op z’n best een ‘verloren strategie’ oplevert: een waardevolle strategie die echter onvoldoende (h)erkenning vindt en niet doordringt tot de mainstream. In 2011 promoveerde hij op dit uitdagende onderwerp. Kort geleden verscheen de handelseditie van zijn proefschrift: Van Waarnemen naar Waarmaken.
interview
Marketing
24 oktober 2012
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Klinkt mooi, een klanttevredenheidcijfer van een acht. Maar feitelijk koop je er niets voor, want zo stelt Jean-Pierre Thomassen in De Customer Delight Strategie, voor twintig eurocent minder loopt de klant naar de concurrent. Alleen negens en tienen voldoen. ‘Het draait om de combinatie van operational excellence en customer intimicy.’
interview
Coaching en trainen
8 oktober 2012
Joep Schrijvers
9-12 minuten leestijd
Ze houdt niet van slachtoffergedrag en maak haar niet kwaad met onrechtvaardig gedrag. Dan is ze als een leeuwin. Van coachen en goede vragen stellen weet ze alles. Socrates is haar grote voorbeeld. Ze is analytisch, onderzoekend én praktisch. Zelfs bij grote tegenslag geeft ze zichzelf maar één avond om zielig te doen. Daarna moet er weer pragmatisch gehandeld worden. Want het leven is te kort om te simmen. Dit keer bij de boekenkast de nuchtere managementauteur Hilde Veraart-Maas.
interview
Internet en social media
5 oktober 2012
Pierre Spaninks
7-9 minuten leestijd
Met meer dan 900 miljoen gebruikers waarvan zeven miljoen in Nederland, lijkt de positie van Facebook onaantastbaar. Geen ander medium weet zo veel van ons, zelfs Google niet. Marketeers verdringen elkaar om die schat aan gegevens af te tappen. Maar dat succes brengt ook risico’s met zich mee, laat Peter Olsthoorn zien in De macht van Facebook.
interview
Leiderschap
3 oktober 2012
Jeroen Ansink
12-17 minuten leestijd
Auteur van talloze bestsellers en jongste afdelingshoofd van Harvard Business School ooit. John Kotter is ‘s werelds expert op het gebied van leiderschap. Binnenkort introduceert hij in de Harvard Business Review zijn tweeledige besturingssysteem voor ondernemingen, een synthese van de belangrijkste inzichten uit zijn eerdere werk. ‘Leiderschap komt lang niet altijd uit de top van het bedrijfsleven.’
interview
Personeelsmanagement
29 september 2012
Erik de Vries
7-10 minuten leestijd
Samen met Richard Jongsma schreef Jacco van den Berg Overspoeld door schaarste. Het boek gaat uitgebreid in op de weinig florissante ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, maar biedt tevens vijftien praktijkscenario’s waarmee organisaties het tij kunnen keren.
interview
Strategisch management
27 september 2012
Ronald Buitenhuis
4-6 minuten leestijd
De consument gaat de economie bepalen. Tot in het extreme. De consument wordt deels ook zelfproducerend. Bedrijven zijn louter volgend. Maar de Shell’s, Nuon’s, en BMW’s van deze wereld hebben nog niet begrepen dat de bedrijfsmodellen (maar ook politieke modellen) van nu volledig op de schop gaan. ‘Het wordt een komen en gaan van bedrijven’, zo voorspelt hoogleraar Toekomstonderzoek Universiteit Twente, Wim de Ridder in zijn nieuwe boek De strategische revolutie.