OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Interviews
Interviews van Managementboek zijn onafhankelijk en komen tot stand in samenwerking met onafhankelijke journalisten.
Pagina 37 van 2.308 resultaten
interview
Leiderschap
25 maart 2020
Paul Groothengel
5-7 minuten leestijd
Om een High Performance Organisatie te worden, heb je High Performance managers nodig. Die moeten zowel visionair zijn als praktijkgericht. Zowel leider als manager. Daartoe moeten ze zich richten op De 5 principes van High Performance leiderschap, schetst onderzoeker en HPO-specialist André de Waal in zijn gelijknamige boek.
interview
Algemeen management
20 maart 2020
Ronald Buitenhuis
4-6 minuten leestijd
Vergelijk het met het verkeer. Iedereen wordt geacht de verkeersregels te kennen. Toch is niet elke chauffeur een goede bestuurder. Zo is het ook met governance codes, schrijft Herman Daems (onder andere voorzitter van BNP Paribas Fortis) in zijn boek Geheimen van de bestuurskamer. Voldoen aan codes wil niet zeggen dat bestuurders het goede gedrag vertonen. ‘We zullen komend decennium een gedaanteverwisseling in besturen gaan zien.’
interview
Marketing
18 maart 2020
Bas Hakker
5-7 minuten leestijd
Marion Debruyne (decaan Vlerick Business School en professor in marketing en innovatie) en Koen Tackx (professor strategische marketing Vlerick business School) schreven het boek Customer innovation. Het is een volledig aangepaste versie van de uitgave met dezelfde titel uit 2014.
interview
Algemeen management
17 maart 2020
Peter Spijker
4-6 minuten leestijd
Zelfs in deze tijd van zelforganiserende teams en agile werken zijn veel managers nog altijd besmet met het controlevirus. Ze controleren actief of medewerkers hun taken naar behoren uitvoeren en strooien onbedoeld voortdurend zand in de machine. Deze top-down managementstijl, gebaseerd op wantrouwen en angst, kenmerkt het Anglo-Amerikaans denken. Een denkwijze die volledig is achterhaald, zo stelt Bart Stofberg in Vertrouwen. De huidige markt vraagt om snelle en wendbare bedrijven die hun medewerkers volop vertrouwen en alle vrijheid geven om zelfstandig te opereren.
interview
Mens en maatschappij
13 maart 2020
Bert Peene
6-8 minuten leestijd
Betekenisvol of moreel organiseren is een belangrijk thema in de hedendaagse managementliteratuur. Het confronteert organisaties met de noodzaak zich te bezinnen op hun maatschappelijke meerwaarde én daar ook naar te leven. Eigenbelang moet plaatsmaken voor geluk en welzijn van velen, aldus Raymon Geurts in zijn boek De gelukkige organisatie (‘Organisatieontwikkeling vanuit betekenis’). Managementboek Magazine ging op zoek naar de achtergronden van wat uiteindelijk een krachtig pleidooi voor wederkerigheid blijkt te zijn.
interview
Marketing
12 maart 2020
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Het ligt niet aan de smartphone dat we zo snel zijn afgeleid, maar aan onszelf, zegt de Amerikaanse denker Nir Eyal. In Indistractable biedt hij een manier om de diepere oorzaken van ons concentratiegebrek te lijf te gaan. ‘Met een to-do-lijstje kom je er niet.’
interview
Leiderschap
10 maart 2020
Ronald Buitenhuis
4-6 minuten leestijd
Hiërarchie is ingesleten in corporate Nederland. Maar wie piramides bouwt met macht bovenin, slaat figuurlijk innovatie door medewerkers aan de onderkant dood. Managers hebben een overlevingsmechanisme: ze houden informatie achter om zo hun positie te verdedigen en te rechtvaardigen. Arko van Brakel: ‘Geef je mensen vrijheid en verantwoordelijkheid dan krijg je als bonus innovatie en eigenaarschap.’ De tijd is rijp voor psychologische veiligheid en fuck-up friday.
interview
Algemeen management
7 maart 2020
Peter Spijker
4-6 minuten leestijd
Veel bedrijven die op het moment een hoofdrol vervullen in de huidige netwerkeconomie en vooroplopen in verandering zijn in de laatste decennia opgericht.
interview
Non-profit
6 maart 2020
Lex van Almelo
5-6 minuten leestijd
Een beter bestuur begint bij de ambtenaar, schrijven gemeenteambtenaren Ronald Derks (Delft) en Bas van Leeuwen (Amsterdam) in De ideale ambtenaar. Het boek is een handreiking aan ambtenaren die op zoek zijn naar de juiste mix van bureaucraat, ondernemer en verbinder.
interview
Mens en maatschappij
4 maart 2020
Ronald Buitenhuis
4-6 minuten leestijd
Pessimisme is voor losers is een briefwisseling in boekvorm tussen Kees van Lede, voormalig machtigste man van Nederland en oud topman van AkzoNobel, en journalist Joris Luyendijk. Een geschiedenisles van hoe het socialisme van Den Uyl opschoof naar het kapitalisme van Lubbers. En nu maakt de pendule weer een slinger terug. Een zoektocht naar nieuw aandeelhouderskapitalisme. Vijf vragen aan auteur Joris Luyendijk. ‘Politiek rechts moet de overwinning claimen en zich heroriënteren. Er wordt nieuwe moed gevraagd.’
Interview
Leiderschap
26 februari 2020
Ronald Buitenhuis
3-5 minuten leestijd
Eigenlijk wijzen alle indicatoren in de richting van een oorlog. Klimaat, schaarste, gezondheid, of mobiliteit. We lopen aan alle kanten vast. Oorlogen zorgden in het verleden voor puinhopen van waaruit weer gebouwd ging worden. Saskia van Uffelen doet als een apostel een appel om nu te veranderen zonder oorlog te voeren. ‘De oude modellen zijn eindig. We hebben nieuwe modellen nodig. Er moet iets gebeuren.’ Durven voor morgen is een cri-de-coeur van deze Belgische topvrouw (*).
interview
Strategisch management
25 februari 2020
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Het vermogen om te vernieuwen wordt niet zozeer bepaald door de cultuur, maar door de structuur van een organisatie, stelt Safi Bahcall in Loonshots. Bedrijven die dat niet beseffen creëren een vijandige omgeving voor de loonshot: een grenzeloos ambitieus plan met een kleine kans van slagen maar een hoge impact als het lukt.
interview
Algemeen management
24 februari 2020
Ronald Buitenhuis
3-5 minuten leestijd
Medewerkers hebben vaak goede innovatieve ideeën. Het topmanagement ziet in de snel veranderende wereld ook vaak de waarde van die ideeën van de werkvloer. Maar het is volgens innovatiepiraat Kim Spinder vaak middle management dat vernieuwing tegengaat.
interview
Algemeen management
24 februari 2020
Pierre Spaninks
7-10 minuten leestijd
Harm Klifman onderzocht hoe populaire managementboeken de lezer verleiden en overtuigen. Het repertoire van de klassieke retorica blijkt daarbij een belangrijke rol te spelen. Een gesprek over ethos, pathos en logos, met een antwoord op de vraag naar het ideale managementboek.
Interview
Strategisch management
22 februari 2020
Bas Hakker
5-7 minuten leestijd
Anu Manickam en Karel van Berkel schreven Wicked World, een pleidooi voor het erkennen van complexiteit
in allerlei opzichten. ‘Het gaat erom hoe je komt op nieuwe oplossingen voor
problemen en een van de belangrijkste dingen is zoeken naar verschillen
waardoor je meerdere oplossingen kan bedenken voor een probleem. Dat is
tegengesteld aan het algoritmeverhaal waar het gaat om overeenkomsten.'
interview
Algemeen management
21 februari 2020
Bert Peene
5-8 minuten leestijd
Samen kunnen zoeken en leren is een van de belangrijkste succesfactoren voor de toekomstbestendigheid van organisaties geworden. Productiviteit wordt niet langer uitsluitend gedefinieerd in termen van gerealiseerd product maar als de uitkomst van een leerproces.
interview
Algemeen management
20 februari 2020
Pierre Spaninks
9-13 minuten leestijd
Strategisch management is misschien wel de hogeschool van de bedrijfskunde. De afgelopen 25 jaar heeft het vak een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Organisatieadviseur en hoogleraar Hans Strikwerda blikt terug en kijkt vooruit, naar een toekomst waarin duurzame waardecreatie een sine qua non is en het slim organiseren van informatie de doorslaggevende succesfactor.
interview
Communicatie en media
19 februari 2020
Hans van der Klis
6-9 minuten leestijd
Oud-journalist en communicatieadviseur Charles Huijskens schreef het boek Overleven in crisistijd, met de tien gouden regels van crisiscommunicatie. Wie zich goed voorbereidt op een eventuele crisis, kan reputatieschade gemakkelijk beperken, zegt hij. ‘Het gaat slecht met de journalistiek. Het is voor pr-mensen tegenwoordig niet moeilijk om het nieuws in hapklare brokken te serveren.’
interview
Algemeen management
18 februari 2020
Peter Spijker
4-6 minuten leestijd
Veel bestaande bedrijven vinden het lastig om te profiteren van recente technologische en digitale ontwikkelingen. Vanwege hun omvang en organisatiestructuur zijn ze te traag om direct mee te bewegen met alle veranderingen. Deze corporates investeren in toenemende mate in nieuwkomers die experimenteren met innovatieve technologieën en nieuwe verdienmodellen. In Samen innoveren beschrijft coauteur Jessica van den Bosch nieuwe samenwerkingsvormen tussen corporates en startups en hoe de personele fit uiteindelijk daarin de doorslag geeft.
interview
Algemeen management
14 februari 2020
Ronald Buitenhuis
4-6 minuten leestijd
Als Chief Talent Officer vormde Patty McCord bijna eigenhandig de cultuur van streaming-gigant Netflix. Op 28 oktober spreekt ze op het Agile Leadership Event in Amsterdam.