OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Interviews
Interviews van Managementboek zijn onafhankelijk en komen tot stand in samenwerking met onafhankelijke journalisten.
Pagina 36 van 2.308 resultaten
interview
Advisering
22 mei 2020
Pierre Pieterse
4-5 minuten leestijd
Met alleen kennis onderscheidt de hedendaagse adviseur zich niet meer. Kennis is een basishygiëne; noodzakelijke voorwaarde. De moderne adviseur moet zijn hele persoon meenemen en de M-factor hebben. Het gaat niet meer om wat je doet, maar wie je bent. Toch teren te veel adviseurs op hun (kennis)verleden. Het boek Meesteradviseur is een wake up call voor het groeiende arsenaal slapende adviseurs dat stilstaat in het aanleren van hedendaagse skills. ‘De wereld verandert snel, maar de adviseurs verandert onvoldoende mee’, stellen auteurs Gerlof Schutte en Rob Bertels.
interview
Leiderschap
20 mei 2020
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Leiderschap begint met taal, stelt de Amerikaanse oud-marinier en bedrijfsadviseur David Marquet in Leadership Is Language. Hoe meer werknemers worden aangemoedigd om onafhankelijk te denken, hoe effectiever de organisatie. ‘Doeners moeten de ruimte krijgen om op treden als beslissers.’
interview
Organisatiekunde
18 mei 2020
Bert Peene
6-9 minuten leestijd
Een onderwerp dat nog nooit een onderwerp was. Zo zou je ‘onmacht’ wel kunnen typeren. Tot Leike van Oss & Jaap van ’t Hek ervoor kozen het voor het eerst vol in de schijnwerpers te zetten. Want onmacht heeft bijvoorbeeld grote invloed op werkplezier en de menselijke maat in organisaties. Hoe kun je zo omgaan met onmacht dat je die weer terugbrengt? Daarover gaat hun boek, Onmacht.
interview
Leiderschap
15 mei 2020
Bert Peene
6-8 minuten leestijd
Alle seminars, management development programma’s en sjieke MBA’s ten spijt, leren leiders in de hoogste echelons van organisaties het liefst met vallen en opstaan. Omdat ze in hun volle agenda’s geen tijd vrij kunnen maken voor een dag op de hei, bijvoorbeeld. Maar ook omdat al die programma’s onvoldoende aansluiten bij wat zij nodig hebben om tot leren te komen. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit het promotieonderzoek van Jeroen Seegers. Hij publiceerde het onder de alleszeggende titel Leiders leren met vallen en opstaan.
interview
Psychologie
12 mei 2020
Peter Spijker
4-6 minuten leestijd
Bijna iedereen wil wel iets veranderen in zijn of haar leven. We willen beter slapen, gezonder eten, of betere ouders en partners zijn. Wensen en verlangens waar we in de praktijk zelden of nooit invulling aan weten te geven. In de regel leggen we de schuld hiervoor bij onszelf. Maar het is niet onze fout, stelt BJ Fogg in Kleine gewoontes. Het probleem zit vooral in de manier waarop we willen veranderen. De fout zit in het ontwerp en niet in onszelf. De auteur meent dat we het beste tot positieve gedragsveranderingen komen door het aanwennen van kleine gewoontes in je dagelijkse routine.
interview
Algemeen management
11 mei 2020
Eduard van Brakel
5-7 minuten leestijd
'Zelfbedrog zit vaak diep vanbinnen', zegt managementwetenschapper en leiderschapscoach Bas Kodden. Volgens hem realiseren velen van ons zich niet eens dat we onszelf saboteren.
interview
Algemeen management
6 mei 2020
Bas Hakker
6-8 minuten leestijd
In Onvrijwillig - Lessen uit gedwongen vertrek van bestuurders onderzoeken drie auteurs welke lessen er te trekken zijn uit het voortijdige vertrek van bestuurders. We spreken een van de auteurs: Pieter Wijnsma. Zijn dwingende advies: ‘Bezint eer ge begint en dat geldt voor bestuurders én leden van de raad van toezicht. Je moet echt vooraf eerlijk analyseren of je deze klus wel aan kan.’
interview
Algemeen management
30 april 2020
Lex van Almelo
5-6 minuten leestijd
Omdat veel bedrijven ook hun (extra) schulden moeten saneren, wordt het herstel nu vele malen moeilijker dan na de vorige crisis, zegt Klaas Wagenaar, trusted advisor en oud-bestuurder van onder andere Baan Company, CapGemini, Getronics en KPMG. In BRAND – Help! Mijn bedrijf is een ‘burning platform! (FIRE – Help! My company is a ‘burning platform'!) deelt hij zijn ervaring over hoe je crises in bedrijven met succes te lijf kunt gaan.
interview
Ondernemen
28 april 2020
Pierre Pieterse
6-9 minuten leestijd
Tussen 2010 en 2020 was Pierre Spaninks naast journalist/redacteur/tekstschrijver ook nog eens de ongekroonde ‘zzp-keizer’. Volgens hem werd de zelfstandige zonder personeel steeds vaker en steeds driftiger in een soort bedrijfsafvalputje geveegd. Geroemd als hoogstnoodzakelijk en kundig in tijden van voorspoed, gedumpt als het even slecht gaat. En tegelijk blijkt die zzp’er een prima sluitpost voor menig kabinet: als politiek en/of bonden sociaal weer wat te repareren hebben, is die zelfstandige zonder personeel de uitgelezen zondebok. Spaninks vond daar wat van en heeft zijn pensioen opgeluisterd met een bundel verzamelde columns en essays. Het resultaat is Een zelfstandig geluid, een kroniek annex mooie bewaartekst om de politiek tijdens perioden van ‘geen herinnering’ om de oren te slaan.
interview
Werk en loopbaan
24 april 2020
Pierre Pieterse
5-7 minuten leestijd
Organisatieadviseur en mededirecteur van softwarebedrijf e-Progress Frank Kwakman schreef met Hoe zit jouw werk er straks uit? een heel praktisch boek over hoe medewerkers en werkgevers samen kunnen omgaan met de veranderingen op de arbeidsmarkt.
interview
Algemeen management
20 april 2020
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
De Vlaming Jo Caudron kreeg op 16 april de prijs voor het Managementboek van het Jaar 2020 voor zijn boek De wereld is rond. Door de coronacrisis niet zoals gebruikelijk tijdens het jaarlijks Managementboekengala, maar tijdens een goed bekeken webinar op Zoom.
interview
Marketing
20 april 2020
Peter Spijker
4-5 minuten leestijd
Organisaties moeten momenteel alle zeilen bijzetten om snel en adequaat in te kunnen spelen op de voortdurend veranderende klantbehoefte. Ze hebben andere bronnen van energie nodig om het tempo van de marktontwikkelingen bij te houden. Temeer daar in de eigen organisatie ook nog eens veel energie weglekt. Sonja Stalfoort, auteur van De klant energieke organisatie raadt organisaties aan om klant-energie aan te boren als een nieuwe, onuitputtelijke bron van energie. De auteur, die speciaal voor haar boek het klant-energieke onderzoek liet uitvoeren, adviseert organisaties ook om energielekken te signaleren en het energieverlies tot een minimum te beperken.
interview
Economie
16 april 2020
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Big tech heeft haar principes verraden, stelt Financial Times-columnist Rana Foroohar in Don't be evil. Techplatforms als Google, Apple en Amazon zijn zo groot en machtig geworden dat ze de volledige wereldeconomie dreigen te ontwrichten. ‘Het ontbreken van een Europese Facebook is een teken van kracht.’
interview
Communicatie en media
14 april 2020
Ronald Buitenhuis
4-5 minuten leestijd
Echt verbinden doe je pas als je ook verhalen uit de onderstroom optekent. Daarbij geldt: wie wil vertellen, moet eerst leren luisteren. Dat heet Storylistening. Annet Scheringa en Simone Beemster schreven er een boek over. ‘In een echt verhaal zit emotie, drama en een wending.’
interview
Strategisch management
7 april 2020
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
Met Once Upon A Future schreven Leen Zevenbergen en Ruud Veltenaar een atypisch boek over de toekomst van onze samenleving. Geen sprookje, maar bittere werkelijkheid: een verhandeling over alle ontwrichtende ontwikkelingen waarmee wij te maken hebben. Maar het is ook een manifest over hoe we daar een antwoord op kunnen formuleren.
interview
Algemeen management
6 april 2020
Ronald Buitenhuis
4-5 minuten leestijd
Liever met de poten in de klei dan een fancy leiderschapsprogramma op de hei... Je moet de trap van bovenaf én onderaf schoonvegen.... Goede organisaties hebben al een hoge mate van zelforganisatie; stop met zelforganisatie als doel op zich...
interview
Marketing
6 april 2020
Paul Groothengel
9-12 minuten leestijd
Prominent op het tableau van marketingwetenschappers staat Peter Leeflang, ruim drie decennia marketinghoogleaar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als we met hem het vakgebied overzien, valt op dat marketing eigenlijk een amalgaam is van consumentengedrag, onderzoek, cocreatie, digitaal pionieren en innovatie
interview
Non-profit
3 april 2020
Lex van Almelo
6-9 minuten leestijd
Een beter bestuur begint bij de ambtenaar, schrijven ambtenaren Ronald Derks en Bas van Leeuwen in De ideale ambtenaar. Nee, de ideale ambtenaar bestaat natuurlijk niet. Of je moet zeggen dat er in potentie honderdduizenden zijn. Want de ideale ambtenaar schakelt soepel.
interview
Verandermanagement
1 april 2020
Peter Spijker
4-6 minuten leestijd
Veel organisaties beseffen dat de huidige, snel veranderende wereld vraagt om wendbaarheid. Ze veranderen daartoe hun structuur, gaan agile werken en kiezen voor digitalisering. Hierbij wordt over het hoofd gezien, stelt Natascha Wijnen in Wendkracht, dat mensen een organisatie wendbaar maken. Ze beschrijft in haar boek acht onderling verbonden krachten die wendbaar gedrag bevorderen en reikt praktische tools aan om er direct binnen je organisatie mee aan de slag te gaan.
interview
Organisatiekunde
30 maart 2020
Bas Hakker
7-10 minuten leestijd
Marktonderzoeker Henk Noort sprak twintig jaar lang veel stakeholders van grote bedrijven; journalisten, klanten en medewerkers. Het viel op hoe negatief ze waren over de leiders van die bedrijven en hij ontdekte een rode draad: een totaal gebrek aan empathie bij de leiders. In De empathische organisatie schreef hij op hoe het beter kan.