OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Interviews
Interviews van Managementboek zijn onafhankelijk en komen tot stand in samenwerking met onafhankelijke journalisten.
Pagina 33 van 2.308 resultaten
interview
Marketing
26 oktober 2020
Hans van der Klis
6-9 minuten leestijd
Van alle marketing-KPI’s is er slechts één die een direct causaal verband heeft met een belangrijk business-KPI, het marktaandeel: de merkvoorkeur. In zijn eerste boek, Why winners give it all, legt reclamegrootheid Ed Stibbe uit wat de implicaties zijn van dit nieuwe inzicht. ‘Als ik dit had geweten, hadden wij vroeger nog succesvollere commercials gemaakt.’
interview
Marketing
23 oktober 2020
Paul Groothengel
7-9 minuten leestijd
Met goede producten en klantvriendelijke service kan je niet meer automatisch rekenen op een solide marktpositie. Daar is echt meer voor nodig, stelt Steven Van Belleghem in zijn prikkelende The offer you can't refuse. Bedrijven moeten zich opstellen als partner in life en meebouwen aan een betere wereld.
interview
Verandermanagement
23 oktober 2020
Peter Spijker
4-6 minuten leestijd
Organisaties en medewerkers dienen meer dan voorheen in te kunnen spelen op de wensen van individuele klanten en organisatieonderdelen worden kleinschaliger, flexibeler en zelfstandiger. Het samenwerken met andere partijen wordt ook steeds belangrijker. In Krijgslessen voor managers kijkt Jaap Jan Brouwer naar de geschiedenis van legerorganisaties en stelt dat hieruit lessen zijn te trekken voor huidige organisaties. Ze kunnen vooral iets leren over de wijze waarop het Duitse leger omging met onzekerheden en chaos. We herkennen hierin de militaire voorloper van Rijnlands organiseren.
interview
Coaching en trainen
21 oktober 2020
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
In De Vanzelforganisatie heeft Simon van der Veer zijn visie op zijn vak van veranderkundige beschreven. Het is een hommage aan het vak en de talloze vakgenoten. Maar het is ook een ontnuchterend boek geworden, waarin hij de vloer aanveegt met hypes en een lans breekt voor een herwaardering van de hiërarchie, sturing en leidinggeven. Maar het is ook een pleidooi om niet te snel in te grijpen. ‘Mijn belangrijkste advies: kom eerst langszij voor meer leven in de brouwerij.’
interview
Strategisch management
19 oktober 2020
Bert Peene
7-10 minuten leestijd
Echte vernieuwingen, die een doorbraak in de sector teweegbrengen, komen vooral van nieuwkomers. Bestaande organisaties blijven in dat opzicht vaak (ver) achter. Ontkenning, wegkijken en inertie zijn daarvan de belangrijkste oorzaken. Om daarin verandering te brengen schreven Yousri Mandour, Dorien van der Heijden en Sven Turnhout een ‘reisgids’ die ook bestaande organisaties in staat moet stellen meer te realiseren dan incrementele vernieuwing. Een heuse transformatie!
interview
Strategisch management
16 oktober 2020
Bert Peene
7-9 minuten leestijd
Middenmanagers zijn een uitstervend ras. Dat is althans de indruk die je krijgt als je naar de populariteit van zelfsturing kijkt. Iedere organisatie lijkt zich aan de successen van Buurtzorg, hét voorbeeld van ‘verplatting’, te willen spiegelen. Daarom wordt voorbijgegaan aan de meerwaarde die met name middenmanagers in een organisatie kunnen hebben. Precies daarover gaat het boek Leading from the middle.
interview
Algemeen management
14 oktober 2020
Paul Groothengel
6-8 minuten leestijd
Hoe verging het ABN Amro nadat de Nederlandse Staat haar van de ondergang redde, à raison van 21 miljard euro? Dat kunnen we met rode oortjes lezen in De Staatsbank, ABN Amro klem tussen ambtenaren en bankiers, de indrukwekkende pageturner van de FD-onderzoeksjournalisten Pieter Couwenbergh en Ivo Bökkerink.
interview
Ondernemen
12 oktober 2020
Pierre Pieterse
5-7 minuten leestijd
Reisondernemer Elske Doets gaat niet meer voor economische groei, maar voor meer welzijn en sociale impact. Dat komt - schrijft ze in haar boek Bloei, een nieuw scenario voor groei - vooral door de gedrevenheid van de jonge vrouwen die zij begeleidt in haar eigen Young Lady Business Academy.
interview
Leiderschap
9 oktober 2020
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Leiders ambiëren hun positie vaak om de verkeerde redenen, zegt bedrijfsadviseur Patrick Lencioni in The Motive. Dat komt omdat veel topmanagers hun positie ten onrechte zien als een beloning, in plaats van als een verantwoordelijkheid. ‘Het CEO-schap is helemaal niet bedoeld om leuk te zijn.’
interview
Algemeen management
8 oktober 2020
Patrick Davidson
4-5 minuten leestijd
De televisie (en de krant) zijn voor veel mensen vervangen door kleinere schermpjes. Tegenwoordig gaan we massaal op in onze nieuwe schermen, de smartphone en tablet. En die claimen onze aandacht gedurende de dag. Oud-journaliste Marieke Hendrix beschrijft in haar boek Reframe hoe je als organisatie de principes hierachter kunt inzetten om zelf de aandacht te claimen. Patrick Davidson interviewde haar.
interview
Marketing
7 oktober 2020
Bas Hakker
8-11 minuten leestijd
Ondernemer, marketingdocent, schrijver en consultant Patrick Petersen leverde onlangs de zevende versie van zijn Handboek Online Marketing af. Mooie aanleiding voor een gesprek met Petersen over de evolutie van het marketingvak.
interview
Economie
5 oktober 2020
Bert Peene
8-12 minuten leestijd
We denken te oppervlakkig na over de vraagstukken waar we voor staan. Daarom gebruiken we wel woorden als ‘transitie’, maar we verbinden daar niet de consequentie aan dat we ook structureel aan een ander systeem moeten gaan werken. Met Duurzaam organiseren wil Jan Jonker, samen met medeauteur Niels Faber, niet alleen duidelijk maken dát het anders moet, maar vooral hoe dat kan.
interview
Organisatiekunde
1 oktober 2020
Patrick Davidson
10-14 minuten leestijd
Design thinking is de laatste jaren enorm opgekomen in bedrijfsleven en onderwijs. Geen toeval natuurlijk in een tijd waarin grote uitdagingen elkaar in rap tempo opvolgen. Uitdagingen waarvoor oplossingen niet meteen voorhanden liggen. “En precies dan is design thinking de manier om nieuwe richtingen te ontdekken en meteen te verkennen.” Patrick Davidson interviewde Guido Stompff, lector Design Thinking en auteur van een gelauwerd boek over het onderwerp.
interview
Persoonlijke effectiviteit
29 september 2020
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
Voormalig topwielrenner Sanne van Paassen biedt mensen die het beste uit hun leven willen halen de helpende hand. In haar boek Het leven, dat is pas topsport laat ze zien hoe de principes uit de topsport tot een energieker en succesvoller bestaan leiden. Maar, waarschuwt ze: ‘Het leven van een topsporter is niet voor iedereen weggelegd. Alleen voor die mensen die echt willen.’
interview
Algemeen management
28 september 2020
Ronald Buitenhuis
4-6 minuten leestijd
Jarenlang hebben managers medewerkers gehoed als schapen: personeel werd opgedreven in een hok cq. de kantoortuin. Corona heeft duidelijk gemaakt dat managers die leidinggeven als een imker het veel makkelijker hebben. Rini van Solingen: ‘Bijen gaan hun eigen gang en laten zich - anders dan schapen - niet sturen. In het nieuwe normaal is het veel effectiever om je mensen zelf hun gang te laten gaan. Resultaatgericht leidinggeven via doelen en kaders.'
interview
Leiderschap
28 september 2020
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Leiders moeten hun volledige persoonlijkheid naar het werk brengen, zegt voormalig Campbell Soup-directeur Douglas Conant in The Blueprint. Het boek biedt een blauwdruk waarmee bestuurders hun authentieke stem kunnen vinden. ‘Managementprofessoren hebben geen idee hoe het voelt om een mijl in jouw schoenen te lopen.’
interview
Organisatiekunde
25 september 2020
Paul Groothengel
10-13 minuten leestijd
De integratie van psychologie, sociologie en economie heeft geleid tot het vakgebied Human Resource Management. Een vak dat qua theorievorming altijd de praktijk volgt, constateert HR-wetenschapper en - consultant Aukje Nauta. En niet altijd de erkenning krijgt die het verdient. 25 jaar HR, door de ogen van Aukje Nauta.
interview
Algemeen management
25 september 2020
Ronald Buitenhuis
7-10 minuten leestijd
‘Het begrip integriteit is 2500 jaar oud. Maar we hebben integriteit vermanaged’, zegt Rob van Es, auteur van het boek Emotionele integriteit. We verschuilen ons achter codes en compliance om ons geweten te zuiveren. We vergeten onze emoties te volgen bij het nemen van beslissingen.
interview
Algemeen management
24 september 2020
Bert Peene
6-8 minuten leestijd
Werkgeluk is in veel bedrijven een belangrijk thema geworden. Werkgeluk kan het verschil maken in een wereld waarin de kwaliteit van het werk sterk onder druk staat. Gelukkige mensen zijn productiever, creatiever, innovatiever en verzuimen minder. Ze dragen (dus) op een positieve manier bij aan het succes van de organisatie waar zij werken. Het werd dus hoog tijd voor een brede benadering van het thema werkgeluk. In een ‘handboek’ bijvoorbeeld. Managementboek sprak met een van de redacteurs.
interview
Algemeen management
22 september 2020
Ronald Buitenhuis
4-5 minuten leestijd
Nog altijd halen we veel te weinig uit het talent van medewerkers en zijn er te veel mensen ongelukkig op het werk. Dat moet anders, vinden de auteurs van het boek Hart in de zaak, Quinty Danko en Sybrich Willemsma: ‘Juist nu in deze onzekere coronatijd hebben we iedereen hard nodig om sterker uit de crisis te komen.’