OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Interviews
Interviews van Managementboek zijn onafhankelijk en komen tot stand in samenwerking met onafhankelijke journalisten.
Pagina 29 van 2.308 resultaten
interview
Persoonlijke effectiviteit
27 mei 2021
Willem van Leeuwen
1-2 minuten leestijd
De industriële revolutie luidde een nieuw tijdperk in. Op dit moment zitten we, aldus Bob de Wit, opnieuw in een transitie: op weg naar een digitale samenleving. Hoort bij deze nieuwe samenleving ook een nieuwe overheidsstructuur? Een nieuwe aflevering van podcast de Boekenpraktijk.
interview
Algemeen management
14 mei 2021
Bert Peene
8-11 minuten leestijd
Eigenaarschap is een populair thema in trainingen, opleidingen en seminars voor leidinggevenden, met name in het middenkader. Want vooral daar zijn de gevolgen voelbaar van een cultuur die gekenmerkt wordt door doen-wat-je-moet-doen-en-niet-meer. Tips en trucs om zo’n cultuur om te buigen zijn er genoeg, maar de belangrijkste les is toch wel dat eigenaarschap een andere manier van leidinggeven vergt.
interview
Strategisch management
13 mei 2021
Willem van Leeuwen
Fantoomgroei van Sander Heijne en Hendrik Noten is door de jury uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2021. Vlak voor de opname van deze podcast zijn de bloemen, de bubbels én het beeldje uitgereikt. Met de prijs op tafel gaat Willem met beide auteurs in gesprek en ontdekt waarom de jury tot de conclusie kwam 'dat iedere manager dit boek moet lezen'.
interview
Verandermanagement
12 mei 2021
Peter Spijker
4-6 minuten leestijd
Medewerkers ervaren vaak ongemak en onzekerheid als hun organisatie kiest voor verandering. Ze houden vast aan oud gedrag, verzetten zich er onbewust maar soms ook bewust tegen - uit angst voor het nieuwe. Maar juist in een veranderende organisatie is het noodzakelijk om jezelf te veranderen en daar actief aan te werken. Change or Die.nu focust op persoonlijke ontwikkeling bij het komen tot duurzame gedragsverandering. Je krijgt tal van handreikingen en adviezen om tijdens het doorlopen van de VeranderRoute – die centraal staat in het boek - zelf de regie te nemen bij het aanleren van nieuwe vaardigheden en nieuw gedrag. Zodat je de organisatieverandering niet alleen overleeft, maar daarin ook blijvend succesvol bent.
interview
Verandermanagement
11 mei 2021
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodologisch boek over herkennen en veranderen met antropologische blik: Patronen. ‘Voodoopriesters en de sekteleiders zijn heel goed in het beïnvloeden van gedrag.'
interview
Advisering
10 mei 2021
Bert Peene
8-12 minuten leestijd
Politieman Leen Schaap begon vijf jaar geleden als interim bestuurder bij de Amsterdamse brandweer. In zijn boek Brand in Amsterdam maakt hij de balans op over zijn tijd bij een verwaarloosde organisatie. Met zijn boek wil hij vooral overheidsinstellingen in het algemeen een spiegel voorhouden. Joost Kampen, auteur van verschillende boeken over Verwaarloosde organisaties, schuift aan bij ons gesprek met Leen Schaap.
interview
Verandermanagement
10 mei 2021
Bas Hakker
5-7 minuten leestijd
Justin Jansen en Tom Mom keken namens de Erasmus Universiteit jarenlang in de keuken bij groeibedrijven als Coolblue en Takeaway. Ze vertaalden deze kennis en inzichten in vijf concrete stappen in boekvorm: Naar een gezond groeibedrijf in vijf stappen. We spreken Justin Jansen.
interview
IT-management / ICT
7 mei 2021
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
Artificial intelligence wordt steeds breder toegepast binnen het werkproces. Dat kan niet zonder gevolgen blijven voor de manier waarop wij ons werk en onze organisaties hebben ingericht, stelt promovendus Lauren Waardenburg, auteur van Slim managen van AI in de praktijk. ‘Van vliegtuigmaaltijden tot criminaliteit, AI-systemen kunnen steeds meer voorspellen en dat leidt onherroepelijk tot veranderingen in onze organisaties.'
interview
Leiderschap
6 mei 2021
Pierre Spaninks
7-10 minuten leestijd
Integriteit is de heilige graal van leiderschap, en cruciaal bij het opbouwen en behouden van een sterke reputatie. Voldoen aan wet- en regelgeving is niet meer genoeg. Minstens zo belangrijk is het om tegemoet te komen aan de verwachtingen van interne én externe stakeholders. Een gesprek daarover met Frank Peters, expert in reputatiemanagement en crisiscommunicatie.
interview
Leiderschap
5 mei 2021
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Managers die echt resultaten willen boeken dienen geen feedback, maar feedforward te geven, suggereren bedrijfscoaches Muriel Schrikkema en Marco Schreurs in Feedforward in leiderschap. Dat is een manier om aan verbetering te werken in het licht van wat al goed gaat. ‘Het woord en is effectiever dan maar.’
interview
Leiderschap
3 mei 2021
Peter Spijker
4-6 minuten leestijd
Leiderschap in organisaties gaat altijd gepaard met pijn in de vorm van reorganisaties, ontslag en demoties. Toch vinden veel managers het lastig om effectief met pijn om te gaan. Best begrijpelijk, want ze opereren in een omgeving die wordt beïnvloed door een gelukseconomie waarin we pijn wegfilteren. Helaas ondermijnt slecht pijnmanagement de besluitvaardigheid en de veranderkracht van een organisatie. In De verfrissende smaak van zure appels legt Mathilde Maas Kuper uit dat pijn een belangrijke sleutel is om gedrag te begrijpen en te sturen. Managers die effectief zijn in pijnmanagement nemen daarom betere besluiten en weten vlotter en met minder weerstand veranderingen door te voeren.
interview
Algemeen management
30 april 2021
Bert Peene
7-10 minuten leestijd
Een deel van de managementliteratuur is toe aan een grondige herziening, zeker als het over teams en teamwerk gaat. Want daarover worden heel wat zaken verkondigd die de toets der kritiek niet kunnen doorstaan. Dat is een van de belangrijkste conclusies in Karin Derksens boek Goed teamwerk. Ze zet daarin de puntjes op de wetenschappelijke i zonder dat dit ten koste gaat van de praktische bruikbaarheid van haar inzichten.
interview
Organisatiekunde
26 april 2021
Bert Peene
5-7 minuten leestijd
Cultuur is veel minder ongrijpbaar dan mensen vaak denken. Dat is de belangrijkste boodschap die Marcella Bremer al heel wat jaren verkondigt; zowel binnen als buiten Nederland. Het Concurrerende Waarden Model (OCAI) is haar houvast. Het maakt het mogelijk cultuur concreet te maken en te ontwikkelen. Gewoon door te doen.
interview
Strategisch management
23 april 2021
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Bias in de zakenwereld kan tot enorme strategische blunders leiden, zegt HEC Paris-hoogleraar en voormalig McKinsey-adviseur Olivier Sibony. In zijn boek Storing legt hij uit hoe organisaties deze cognitieve valkuilen kunnen vermijden. ‘Leiders moeten zich niet zozeer richten op het veranderen van de beslisser, als wel de omgeving waarin de besluiten genomen worden.’
interview
Verandermanagement
20 april 2021
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
Bij veel organisaties wil het nog niet zo lukken met de digitale transformatie. Met zijn nieuwe boek Uit het transformatiemoeras biedt Menno Lanting de worstelende ondernemers de helpende hand. Niet met een peptalk, maar met een beschrijving van de vijf belangrijkste faalfactoren. ‘Ik ben zelf ook meer gaan voelen voor de paradox.’
interview
Algemeen management
16 april 2021
Paul Groothengel
7-10 minuten leestijd
Weg met het aandeelhoudersdenken, ruim baan voor het Rijnlands organiseren. Dat is al jaren het motto van organisatieadviseur Jaap Peters. In Rijnlands organiseren schetst hij, met drie coauteurs, hoe je als organisatie kunt overschakelen van een model van command & control, naar de drie V’s van vakmanschap, vertrouwen en verbinding. Waarbij de professionals in de voorste linie de regie krijgen. ‘Managers zéggen vaak wel dat ze Rijnlands willen, maar ze doen het niet. Omdat ze bang zijn de controle te verliezen.’
interview
Leiderschap
13 april 2021
Ronald Buitenhuis
6-8 minuten leestijd
We leggen de lat veel te laag in Nederland, betoogt Leo van de Voort in zijn boek Vensters op waarde. Er is sprake van een gebrek aan inzicht, ambitie en verbeelding. ‘We zijn Rijnlands aan het voortkabbelen.’ Een pleidooi voor niet remmen maar gas geven en gezond Angelsaksisch denken.
interview
Leiderschap
8 april 2021
Bas Hakker
6-9 minuten leestijd
Leonie van Mierlo schreef Gelijkspel wint, een pleidooi voor meer vrouwen in directies en managementteams. Ze vertelt waarom dat nodig is, maar geeft ook het ecosysteem om dit voor elkaar te krijgen.
interview
Strategisch management
6 april 2021
Pierre Pieterse
5-7 minuten leestijd
Nog altijd mislukt twee derde van de strategische transformaties in organisaties. Volgens de auteur van Humanizing Strategy, Geert Vercaeren, heeft het er vooral mee te maken dat deze trajecten veel te instrumenteel, rationeel en veel te weinig menselijk worden aangevlogen. ‘Leiders durven de doos van Pandora niet te openen omdat ze bang zijn voor emoties van mensen. Maar doe je het niet, ettert het voort, en blijven strategieprojecten mislukken.’
interview
Verandermanagement
31 maart 2021
Bas Hakker
4-6 minuten leestijd
Annelies Huisingh deed de afgelopen jaren veel ervaring op met innovatie bij grote merken. In het boek Impact door innovatie beschrijft ze op een hele praktische manier hoe je met innovatie aan de slag kan.