OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 788 van 19.479 resultaten
recensie
10 augustus 2010
Jan Jacob Bos
2-3 minuten leestijd
Heeft u het wel eens meegemaakt? Heeft u een belangrijk gesprek goed voorbereid, maar tijdens het gesprek laaien de emoties zo hoog op dat u niet bereikt heeft wat u wilde bereiken. Pas als u weer buiten staat, denkt u: ik had dát moeten zeggen. 'Crucial Conversations' leert u de vaardigheden om alle belangrijke gesprekken naar tevredenheid af te ronden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u altijd gelijk krijgt.
recensie
IT-management / ICT
10 augustus 2010
Peter van der Wel
4-5 minuten leestijd
Wat hebben de OV-chipkaart, Google Earth en bewakingscamera's met elkaar te maken? Uit 'Check in/ Check' van Christian van 't Hof, Rinie van Els en Floortje Daemen blijkt dat dit nog maar enkele voorbeelden zijn van de manier waarop wij als gebruiker van de openbare ruimte steeds meer gevangen raken in een digitaal net.
recensie
Psychologie
10 augustus 2010
Jeffrey Goijers
In 'De vijfde revolutie' laat Lone Frank zien dat de hersenwetenschap aan de vooravond van een 'neurorevolutie' staat. Deze revolutie zal ingrijpende effecten hebben op gebieden zoals economie, marketing, rechtspraak en religie. Een interessant boek, omdat u een goed overzicht krijgt van een aantal belangrijke ontwikkelingen. De vraag die echter niet beantwoord wordt, is wanneer wij de effecten daadwerkelijk in ons dagelijks leven gaan merken.
recensie
Economie
9 augustus 2010
Mireille Schrijnemaekers
3-4 minuten leestijd
Het boek 'De crash van 1929' van John Kenneth Galbraith is weer helemaal actueel sinds de economische crisis die ons getroffen heeft. Galbraith beschrijft de crash van 1929 zeer gedetailleerd. De snelle klim van de beurskoersen, het enorme geloof in de gezondheid van de economie en de enorme klap die veroorzaakt wordt als de zeepbel uiteen spat. In de afgelopen decennia is duidelijk geworden dat we maar weinig leren van onze geschiedenis. Een samenvatting van het boek zou dan ook verplichte kost moeten zijn voor elke middelbare scholier.
recensie
Algemeen management
9 augustus 2010
Joost van Driessen
2-3 minuten leestijd
Voor een deugdelijk onderzoek is een goede kennis van onderzoeksmethodologie nodig. Regelmatig laten onderzoekers zich verleiden wat sneller naar een gedoodverfde conclusie te redeneren om uitgebreid en saai onderzoek te voorkomen. Ben Baarda heeft over het onderwerp 'onderzoeken' een laagdrempelig boek geschreven: 'Dit is onderzoek!' Lees het boek en je weet hoe je een goed onderzoek moet opzetten en uitvoeren en hoe je het nog leuk gaat vinden ook…
recensie
Verandermanagement
9 augustus 2010
Marianne Eussen
3-4 minuten leestijd
'Herschrijf de toekomst van jezelf en je organisatie' is de prikkelende ondertitel van het boek 'De drie wetten van prestatie' van Steve Zaffron en Dave Logan. Het boek leert u daadwerkelijk om de toekomst te herschrijven en zo bestaande patronen te doorbreken.
column
Reclame en verkoop
9 augustus 2010
Michel Hoetmer
2-3 minuten leestijd
Mijn moeder flapte dit plastisch gezegde er met enige regelmaat uit, vaak op enigszins zure toon. Natuurlijk wanneer ze sprak over anderen die in betere doen waren dan zij was. Ze was gelovig opgevoed en kende haar klassieken. Het gezegde is een wat grove variant op Matteus 25-29 (Bijbel): ‘Want wie heeft zal nog meer krijgen, en wel in overvloed, maar wie niets heeft, hem zal zelfs wat hij heeft nog worden ontnomen.’
recensie
Algemeen management
9 augustus 2010
Joost van Driessen
2-3 minuten leestijd
Een aantal jaren geleden verscheen van Marijn Mulders het boek '75 Managementmodellen'. Onder het motto 'nu nog completer' is het aantal modellen opgehoogd tot 101 managementmodellen. Dat zijn meer modellen dan in concurrerende boeken aan de orde komen. Maar maakt 'meer' wel het verschil, of wordt dat bepaald door andere factoren?
recensie
Coaching en trainen
9 augustus 2010
Jan Jacob Bos
Een echt goede trainer worden leert u niet uit een boek, daarvoor moet u vooral veel oefenen. Maar dan wel op de goede manier. Marcolien Huybers houdt u een spiegel voor waarin u niet alleen de buitenkant ziet maar een spiegel waarmee u zowel de binnen- als de buitenkant van uw trainerprestaties onder de loep neemt. Dan blijkt dat 'HOE-boek voor de trainer' misschien geen excellente trainer van u maakt, maar u wel aanwijzingen geeft in de goede richting.
recensie
Algemeen management
6 augustus 2010
Wardy Poelstra
3-4 minuten leestijd
Wereldwijd leven op dit moment al zo'n 3,5 miljard mensen in een stedelijke omgeving. De komende kwart eeuw komen daar nog eens 2,5 miljard stadsbewoners bij. Wat voor impact heeft dat op onze wereld? En hoe valt de enorme en razendsnelle groei van al die steden nog enigszins in goede banen te leiden? Op die vragen probeert Jeb Brugmann antwoord te geven in zijn boek 'De stad 2.0'.
recensie
Marketing
6 augustus 2010
Joost van Driessen
Wat is het nut van geschiedenis voor onze toekomst? Sinds hun middelbare schooltijd stellen veel mensen die vraag al. De meeste managers zullen er niet bij stil staan wat geschiedenis voor de toekomst van hun bedrijf betekent. Stoffige historici spelen hooguit een bijrol in een ver staforgaan. Ries Roowaan geeft aan waarom historie zo belangrijk is. Hij schrijft daarom een 'A business case for business history'. Bedrijfsgeschiedenis moet gezien worden als bron van opbrengsten wordt en niet als kostenpost.
recensie
Psychologie
6 augustus 2010
Peter Vermeulen
Volgens velen is 'De ultieme kudde' één van de meest inspirerende boeken van de laatste jaren. De lezer gaat volgens velen na het lezen van dit boek in de eerste plaats vooral anders naar mensen kijken, met als onvermijdelijk gevolg een totaal nieuwe manier van nadenken over het marketingvak. Maar is dit nu juist niet het ultieme kuddegedrag? Als een aantal mensen bovenstaande roepen of schrijven, de rest deze mening bevooroordeeld hersenloos maar kopieert? Of met andere woorden: 'Als er één schaap over de dam is, volgen er meer?'
recensie
Algemeen management
6 augustus 2010
Peter Vermeulen
3-5 minuten leestijd
Eckart Wintzen laat met zijn boek: 'Eckart's notes' zijn visie op ondernemerschap na voor het nageslacht. Hij overleed in 2008 op 68-jarige leeftijd. Het boek is uitgegeven in de vorm van een Moleskine notitieboekje. Dit kan met recht een bijzonder idee genoemd worden. Het boek is daarnaast bij voorbaat voorzien van de nodige wijnvlekken, nietjes, schetsen en handgeschreven notities. Tevens is voor u door Winzten de markeerstift al gehanteerd. Ondanks de ontbrekende toegevoegde waarde van dit alles is het in ieder geval al wel het Origin(eelste) Managementboek sinds jaren.
recensie
Organisatiekunde
5 augustus 2010
Paul Hassels Mönning
Het begrip 'community' wordt tegenwoordig vooral in de context van sociale media geplaatst. Het boek 'Communities of practice' was zijn tijd ver vooruit. Al in 1998 beschreef Etienne Wenger het belang van communities of practice voor de lerende organisatie en voor het geven van betekenis en identiteit voor de individuele medewerker en de organisatie zelf. De auteur waarschuwt op zijn website voor een niet altijd pijnvrij leesproces en maakt dat in de praktijk meer dan waar. Tegelijkertijd klopt ook zijn belofte dat de aanhouder diverse waardevolle inzichten uit het boek opdoet.
interview
Algemeen management
3 augustus 2010
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
Onder de aanstekelijke titel Rapportbestrijding bindt trainer en adviseur Michiel Boswinkel de strijd aan met de rapportagecultuur. Er verschijnen te veel en te dikke rapporten die vaak volledig voorbijgaan aan wat de lezer - de opdrachtgever - wil weten. En dat is contraproductief, zegt Boswinkel: ‘Ze kosten tijd, geld, frustratie en papier.’
recensie
Communicatie en media
2 augustus 2010
Anne-Mieke Vermeer
2-3 minuten leestijd
'Een organisatie bestaat niet zonder communicatie.' Zo begint Wil Michels zijn 'Communicatie handboek' en hij zou het kunnen weten: directeur van een communicatiebureau, docent communicatie en schrijver van eerdere titels op dit gebied. De student die zich de inhoud van dit handboek eigen maakt, heeft een prima theoretische basis om in een communicatieomgeving aan de slag te gaan.
recensie
Coaching en trainen
2 augustus 2010
Marcel Boons
2-3 minuten leestijd
Coaching van anderen doen we vaak ongemerkt een beetje. We spreken kinderen moed in na een teleurstelling, houden een collega een spiegel voor of spreken bemoedigende woorden tegen een kennis die het even niet ziet zitten. Maar wat doe je als iemand vraagt 'Wil je me coachen'? Robert Hargrove biedt in zijn boek 'Meesterlijk coachen' talloze aanknopingspunten om een structurele coach te worden, een meesterlijke coach wel te verstaan.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
2 augustus 2010
Robert Haringsma
Volgens verschillende onderzoeken voelt één op de drie Nederlanders zich wel eens eenzaam. Dat is een opmerkelijk hoog aantal. Hoewel sociale netwerken op internet ons in staat stellen om met mensen uit de hele wereld contact te leggen, zijn we dus vaak ontevreden over de kwaliteit van onze relaties. Wie zich aan die eenzaamheid wil ontworstelen, heeft er veel aan om een 'praatje' te kunnen maken. Op die manier kun je op een eenvoudige manier met mensen in contact komen.
recensie
Marketing
30 juli 2010
Erik de Vries
2-3 minuten leestijd
Business blunders, met als ondertitel ‘Meer dan 100 management missers & marketing mislukkingen’ is de prikkelende titel van het boek dat Frans Reichardt samen met Ed en Thijs van Eunen schreef. De gedachte achter dit boek is dat doorgaans alleen over succesverhalen wordt gesproken, terwijl men ook - of juist - van fouten kan leren.
interview
Algemeen management
30 juli 2010
Eline Crijns
9-12 minuten leestijd
Hij is als beeldend kunstenaar via Malgil, zijn prijswinnende ontwerpbureau voor cultuurinterventies, gekomen tot wat hij nu is: zelfstandig consultant organisatiecultuur en schrijver. De boekenkast van Jeroen Busscher.