OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 779 van 19.485 resultaten
recensie
Marketing
5 november 2010
Pierre de Winter
2-3 minuten leestijd
Een rekenboek voor marketeers. Dat is Ken uw klant van de Belgische auteurs Marc van de Perre en Ton Kuijlen. Nuttig, want marketing moet meer en meer zijn rendement aantonen.
recensie
Coaching en trainen
3 november 2010
Bert Peene
1-2 minuten leestijd
Het HOE-boek voor trainers van Marcolien Huybers wordt gepresenteerd als ‘een complete gids over leren, ontwerpen, begeleiden en zelfreflectie’. Een ambitieuze doelstelling, waarvan de reikwijdte niet meteen door een heldere inleiding wordt afgekaart. Gaandeweg blijkt het boek echter geen handboek te zijn, laat staan dat het de pretentie heeft alle andere boeken over het onderwerp overbodig te maken. ‘Compleet’ wil niets anders zeggen dan dat alle relevante facetten van het trainersvak aan bod komen; het leren van mensen, het ontwerpen en begeleiden van trainingen en de zelfreflectie van de trainer als ultiem kwaliteitszorginstrument.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
2 november 2010
Marius van Rijswijk
2-3 minuten leestijd
Een boze agent, een vervelende verkoper, de autoritaire manager of luidruchtige collega. Conflicten zijn aan de orde van de dag. Ze zijn eigenlijk onvermijdelijk. Het boek 'Grrr - Conflictbeheersing in 75 lessen' van Aernoud Bourdrez geeft 75 strategieën om conflicten te voorkomen of op te lossen. Dit boek is eigenlijk voor iedereen geschikt. Immers, we hebben allemaal, zakelijk dan wel privé, wel eens met conflicten te maken.
recensie
Psychologie
2 november 2010
Perry Oostrum
Er zijn talloze psychologische modellen in omloop en het gebruik ervan is vooral in de wereld van leidinggeven en adviesverlening niet meer weg te denken. En niet zelden dreigen deze modellen in verwaterde vorm toegepast te worden, omdat de inzet niet gestoeld is op bestudering van theoretische fundamenten. Maar welk model is nu werkelijk geschikt als je beter wilt leren omgaan met bijvoorbeeld conflicten, faalangst wilt aanpakken, charisma wilt ontwikkelen of wilt begrijpen of weten welke leerstijl voor jou of je klant het meest effectief is? In het 'Groot psychologisch modellenboek' zetten Anthon van der Horst, Marcel Wanrooy en Hanno Meyer de belangrijkste modellen op een rijtje.
interview
Organisatiekunde
2 november 2010
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
Zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven is een groeiende behoefte aan mensen die regie durven en kunnen nemen, is de overtuiging van Dees van Oosterhout. Bij de overheid omdat de taak van overheidsinstanties in toenemende mate is gelegen in het overbruggen van maatschappelijke tegenstellingen, in het bedrijfsleven omdat het succes afhankelijk is van de mate waarin bedrijven in staat zijn hun wensen af te stemmen op de omgeving. In haar boek Procesregie beschrijft Van Oosterhout hoe mensen in overheid en bedrijfsleven de complexe vraagstukken met veel belangentegenstellingen zouden moeten oppakken.
recensie
Strategisch management
2 november 2010
Gertjan de Groot
5-7 minuten leestijd
Uit de titel Verdraaid 't werkt! spreekt verbazing. Op het moment dat Van 't Kruijs als implementatiebegeleider meer opdrachten kreeg dan zij aankon, besloot zij haar aanpak via dit boek aan al haar niet-klanten ter beschikking te stellen.
achtergrond
Algemeen management
2 november 2010
9-13 minuten leestijd
recensie
Verandermanagement
1 november 2010
Joost van Driessen
Pierre van Amelsvoort en Herman Kuipers splitsen een verandertraject in twee delen: het veranderproces en het (inhoudelijke) ontwerp van de uitkomst van de verandering. Het luisterboek 'Vormgeven aan de interne organisatie' gaat over het ontwerp van de organisatie. De nadruk ligt op de flexibele organisatie. Het luisterboek is het negende deel uit een reeks van twintig cd's die samen 'De verandermanagementbox' vormen.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
1 november 2010
Joris Arts
Netwerken wordt steeds belangrijker, bovendien is het een gemakkelijke en leuke manier om dingen voor elkaar te krijgen. Maar hoe doe je het? Jan Vermeiren heeft 'De netwerkbox' samengesteld. Een rijk gevulde box, met onder andere twee boeken en een luisterboek over netwerken. 'Let's Connect!' en 'Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken' zijn beide bestsellers, maar overlappen enigszins. Bovendien is het niet duidelijk hoe je met de box aan de slag kunt. Hierdoor ontbreekt de synergie. Een gemiste kans!
interview
Reclame en verkoop
1 november 2010
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
In zijn boek ‘De verkoopmaffia’ veegt marketingjournalist Erwin Wijman de vloer aan met de zogenaamde klantvriendelijkheid waar veel bedrijven zich op laten voorstaan. Bedrijven zouden zich niet moeten toeleggen op het zo efficiënt mogelijk incorporeren van customer care centers in hun bedrijfsvoering, maar hun klanten nu eens echt hoffelijk moeten gaan bejegenen.
interview
Strategisch management
29 oktober 2010
Ronald Buitenhuis
5-6 minuten leestijd
De A4 bij Delft. De kabinetsformatie. De discussie over de AOW-leeftijd. De komst van de Olympische Spelen of het WK-voetbal. De Betuwelijn. De hypotheekrenteaftrek. De Amsterdamse Noord-Zuidlijn. Allemaal voorbeelden van onderhandelingssituaties over grote projecten met op zijn minst discutabele resultaten. Dat kan anders, is de stelling in het Handboek strategisch omgevingsmanagement (SOM) van Twynstra Gudde adviseur Marc Wesselink.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
29 oktober 2010
Peter van der Wel
2-3 minuten leestijd
'Tijd is net zo kostbaar als geld'. Dat is de stelling van Denise Hulst in de nieuwe druk van haar boek over timemanagement met de titel: 'Veel te doen, weinig tijd?' Ik ben het niet met haar eens. Tijd is nog kostbaarder dan geld. Je kunt het niet sparen en je krijgt er alleen maar minder van. Daarom vond ik het toch een nuttig boek om te lezen.
recensie
Marketing
29 oktober 2010
Bert Peene
2-3 minuten leestijd
Internet is geen medium; het vormt slechts de verbinding tussen alle content in de wereld. Tot die opmerkelijke conclusie komt Bart Hufen aan het eind van zijn boek Laat met je merk spelen - Games als marketingmiddel. Het opmerkelijke zit ‘m vooral in de radicale afwijzing van het idee dat in het internettijdperk ‘alles anders is geworden’. Internet biedt volgens Hufen dezelfde content als alle traditionele marketing(communicatie)middelen bij elkaar en is daardoor veel effectiever. De Experience Economy heeft zich tot een Entertainment Economy ontwikkeld met een hoofdrol voor de spelende mens. Daarom zijn games een marketingmiddel dat maar beter serieus genomen kan worden.
recensie
Algemeen management
28 oktober 2010
Gertjan de Groot
Een organisatie kun je niet veranderen stelt Siegerink in 'Uniting Talent. Grondpatronen van mensen en organisaties'. In één zin veegt zij een hele bibliotheek veranderkundige en bedrijfskundige literatuur in de prullenbak. Wat wel kan is, het menselijke potentieel wat al in de organisaties aanwezig is, verder ontwikkelen. Niet door te professionaliseren of competentiemanagement in te voeren, maar door het unieke onveranderbare grondpatroon van mensen als uitgangspunt te nemen.
recensie
Strategisch management
28 oktober 2010
9-12 minuten leestijd
'Strategie kan verschrikkelijk saai zijn', vinden Mintzberg, Ahlstrand en Lampel. Zeker als consultants, academici en strategische planners ermee aan de slag gaan. 'Ze zijn allemaal zo dodelijk serieus! Als dat ons betere strategieën zou opleveren was er niets aan de hand, maar het tegendeel is vaak het geval – de strategieën zijn standaard, weinig specifiek en inspireren niet. Strategie moet niet alleen positioneren, maar ook inspireren. Een strategie die niet inspireert is dus eigenlijk helemaal geen strategie.' Aan het woord zijn Henry Mintzberg, Bruce Ahlstrand en Joseph Lampel in hun boek 'Strategie slaat terug'.
recensie
Algemeen management
28 oktober 2010
Pierre de Winter
2-3 minuten leestijd
Met het boek Brein@work laten Nina Lazerom en Ria van Dinteren zien hoe bedrijven kunnen profiteren van de stroom aan nieuwe kennis die is geproduceerd op het gebied van de hersenen. Een inspirerend boek voor geïnspireerde Human Resource-professionals.
recensie
Personeelsmanagement
28 oktober 2010
Eelke Pol
3-4 minuten leestijd
De afgelopen tijd is er veel aandacht voor het thema 'generatiemanagement'. Diverse artikelen, maar ook boeken, zijn op dit vlak al verschenen. De aandacht gaat echter vrijwel altijd uit naar de kenmerken en achtergronden van een specifieke generatie, in het bijzonder de jongste generatie. Veel minder aandacht is er voor de verschillende generaties. Daarom trok het boekje met de grappige titel 'Verenigde generaties' van Joren de Koning en Esmee Vonk direct mijn aandacht. Het boekje geeft een aardig overzicht van de generaties die momenteel zijn aan te treffen op de werkvloer, alsmede eerste aanzetten voor samenwerking tussen de generaties.
recensie
Economie
28 oktober 2010
Peter van der Wel
Het komt maar zelden voor dat je een boek leest dat je de ogen opent. 'Aftershock' van Robert Reich is zo'n zeldzaam boek. Na het lezen van dit boek, bezie je de Amerikaanse politiek en de recente Grote Economisch Recessie echt met andere ogen. Reich's analyse van de economische en financiële crisis is tegelijk verrassend en overtuigend. Overigens weer niet zo verrassend als je weet dat Reich niet alleen een insider is in de Amerikaanse politiek - hij diende in drie regeringen, onder meer als minister van Arbeid onder Bill Clinton – en hij is tegenwoordig ook hoogleraar aan de universiteit van Californië.
recensie
Advisering
27 oktober 2010
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Jaarlijks worden door overheid en bedrijfsleven vele miljarden euro’s uitgegeven aan inhuur van professionals. De tevredenheid over die uitgegeven miljarden is echter vaak gering. Hoe dat kan en hoe het anders moet, daarover gaat het boek ‘De professional op het witte paard’ van Edwin Martherus, Marco Plasier en Achraf Talhaoui.
recensie
Non-profit
26 oktober 2010
Arie Buvens
24 bestuurders uit de publieke sector komen aan het woord in 'Presterende bestuurders', veelal oud-politici. Zij illustreren de complexe verhouding die de Nederlander als gezagsgetrouwe anarchist heeft met leiderschap. Een prettig boek over een thema dat ons allemaal aangaat.