OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 778 van 19.485 resultaten
column
15 november 2010
Guus Hustinx
4-5 minuten leestijd
Het kabinet-Rutte wil de huidige politieregio’s samenvoegen tot één nationale politie onder verantwoordelijkheid van de minister van Veiligheid. Welke problemen gaat dat eigenlijk oplossen? Een analyse.
recensie
Psychologie
12 november 2010
Sonja van Vuren
2-3 minuten leestijd
De ondertitel van het boek 'De stof van het denken' is 'Taal als venster op de menselijke natuur'. Als geïnteresseerde leek die van taal en de menselijke geest houdt, wekte dat meteen mijn interesse. Maar eenmaal begonnen, kom ik er al snel achter dat het boek dusdanig bombastisch en omslachtig geschreven is, dat het moeilijk doorkomen is voor de gemiddelde niet-linguïst. Jammer, want het nieuwste boek van Steven Pinker bevat ook interessante stukken.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
12 november 2010
Robert Haringsma
4-5 minuten leestijd
Martin Seligman is samen met een aantal anderen de grondlegger van de positieve psychologie. Deze tak van de psychologie richt zich niet op het genezen van psychologische aandoeningen, maar op het vergroten van het levensgeluk. 'Gelukkig zijn kun je leren' gaat over deze nieuwe loot aan de tak van de psychologie. Zowel de stroming zelf als de onderwerpen die zij onderzoekt worden behandelt. Het is daardoor tegelijk een zelfhulpboek en een populair wetenschappelijk boek.
recensie
Algemeen management
12 november 2010
Carla Verwijs
Manager, maak uw borst maar nat. Uw gouden tijden zijn voorbij. Managers worden een uitstervend ras, zo kunt u lezen in het boek 'De laatste manager', geschreven door Ben Kuiken. Op zich heeft Kuiken niets tegen managers. De meeste werken hard en doen hun uiterste best. Dat managers steeds minder voor elkaar krijgen, ligt aan de manier waarop werk wordt georganiseerd. De organisatie zoals we die kennen, heeft haar langste tijd gehad. De tekenen van verval zijn overal zichtbaar. De organisatie is ziek, zoals Kuiken laat zien aan de hand van zeven (ziekte)symptomen, zoals cholesterol en aderverkalking.
recensie
Strategisch management
12 november 2010
Bert Peene
3-5 minuten leestijd
Kevin Lane Keller is de grondlegger van de customer based approach. Zijn magnum opus, Strategic Brand Management, is bewerkt voor de Nederlandse markt. Het boek, met de titel Strategisch merkenmanagement, heeft de ambitie het gedachtegoed van Keller toegankelijk te maken voor het hoger onderwijs.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
11 november 2010
Bert Thiel
3-4 minuten leestijd
'Over de hersenen in het dagelijks leven' is de ondertitel van 'Meisjes zijn niet bèta-dom', het meest recente boek van Marianne Joëls. De Utrechtse hoogleraar neurowetenschappen behandelt daarin op heldere wijze wat er in onze hersenen gebeurt als we ons aanpassen aan het meerderheidsstandpunt en waarom gebouwen kleiner lijken als je zelf gegroeid bent. Een lezenswaardig boek voor wie geïnteresseerd is in de stuurbaarheid en oorsprong van gedrag en de werking van onze grijze cellen.
recensie
Economie
11 november 2010
Henk Hogeweg
4-6 minuten leestijd
Welkom in Extremistan, de wereld van de 21e eeuw, waarin de winnaar alles pakt, de verliezer steeds meer verliest en er sprake is van extreme en toevallige variatie als gevolg van relatief kleine gebeurtenissen, die alleen achteraf voorspelbaar zijn, maar die wel grote gevolgen hebben.
column
11 november 2010
Michel Hoetmer
2-3 minuten leestijd
Stelt u zich de volgende situatie eens voor. Een forens spoedt zich dagelijks naar zijn werk. Omdat hij ’s ochtends altijd tijd te kort komt, slaat hij zijn ontbijt over. Hij koopt liever op het station een vers belegd broodje. In de stationshal bevinden zich twee broodjeszaken. Het assortiment van beide zaken is identiek. En ook de rest van de entourage lijkt als twee druppels water op elkaar. Er is slechts één verschil: in de ene zaak staat een vreselijk aardige verkoper achter de toonbank en in de andere zaak een ontzettend chagrijnige verkoper. Bij welke van de twee zaken zou onze hongerige forens het liefst zijn broodje kopen?
recensie
Personeelsmanagement
11 november 2010
Stendert Krommendam
Bob de Groot gaat met 'Veel succes in HRM!' in op de veelgestelde vraag over de toegevoegde waarde, en daarmee het bestaansrecht, van het Human Resources vakgebied. Het boek is voor de HRM-er geschreven maar is vooral geschikt voor HRM-scholieren en beginnende professionals.
interview
Algemeen management
11 november 2010
Pierre de Winter
2-3 minuten leestijd
Het boek Integraal klachtenmanagement van Kees Ahaus en Eric de Haan is precies wat het belooft te zijn: een standaardwerk over klachtenmanagement. Aan TNO-directeur Kees Ahaus de vraag waarom bedrijven, hoewel ze weten dat er enorm veel waarde schuilt in goed klachtenmanagement, er maar niet in slagen die wetenschap in daden om te zetten.
achtergrond
Advisering
11 november 2010
Walter van Hulst
8-11 minuten leestijd
recensie
Marketing
10 november 2010
Mariska Fennema
2-3 minuten leestijd
SEO, CMS, metatags, site index, pageranking, affiliate, landingspagina, webinar, vlogs... Wel eens van gehoord maar eigenlijk geen idee wat hier nu echt mee bedoeld wordt? Na het lezen van het boek 'Internetmarketing voor dummies' is dit bekende kost en kunt u het bovenstaande met behulp van dit boek ook daadwerkelijk in de praktijk brengen.
recensie
10 november 2010
Bert Thiel
3-4 minuten leestijd
'Het is de straattaal van het management... De alledaagsheid ervan verhult de ware bedoeling: afhouden, klein houden, stilhouden.' Zo omschrijft Paul Verburgt in 'Bazenbargoens' zijn onderwerp. Dat klinkt zwaar, moeilijk en bedreigend, maar dat is het niet. Het dunne boekje is een helder en bijzonder vermakelijk pareltje. Aan de hand van twintig zeer herkenbare uitspraken als 'Hoe vind je zelf dat het gaat?' toont Verburgt aan dat taal een makkelijk wapen is in de handen van luie of juist overijverige managers.
recensie
Projectmanagement
10 november 2010
Joost van Driessen
2-4 minuten leestijd
Het 'Zakboek geslaagd projectmanagement' is volgens de schrijvers Jacques Dierick en Marijke van Biezen een handzaam boek voor iedereen die zich bezighoudt met projectmanagement. Om het kaf van het koren te scheiden kunnen deze mensen zich laten certificeren door de International Project Management Association (IPMA). Het boek bevat de benodigde kennis voor die certificering. Dat zijn forse beloftes, maar wat maakt het boek daarvan waar?
recensie
Persoonlijke effectiviteit
10 november 2010
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Luisteren naar jezelf is een belangrijke voorwaarde voor persoonlijke effectiviteit. De vraag is alleen: naar wie luister je dan? Want de menselijke persoonlijkheid bestaat uit meerdere ikken, waarvan sommige doorgaans het hoogste woord hebben en andere meestal zwijgen. Volgens de aanhangers van de psychology of selves althans.
recensie
IT-management / ICT
9 november 2010
Carla Verwijs
Er is een onomkeerbaar proces gaande van hybridisering van mens en technologie, organisatie en technologie, van samenleving en technologie. Dat is de belangrijkste conclusie die Bert van Lier trekt uit zijn promotieonderzoek. Het is te lezen in het proefschrift 'Luhmann ontmoet 'The Matrix'. Deze conclusie klinkt mogelijk abstract of zelfs beangstigend. Als mens en technologie integreren, worden we overgenomen door machines, zoals in de film The Matrix? Zo ver zal het niet komen, aldus Van Lier. Toch is deze hybridisering dichterbij dan we denken. Neem bijvoorbeeld een pacemaker die het hart stimuleert. In de medische sector is deze integratie ver op weg, maar ook in andere sectoren verlopen de ontwikkelingen snel.
interview
Advisering
9 november 2010
Pierre de Winter
2-3 minuten leestijd
In het boek En? De essentie van professioneel adviseren zet Edwin Schouten een serie technieken uiteen die het werk van de adviseur effectiever maken. Schouten houdt niet van geleuter, zo blijkt uit een interview met Management & Literatuur.
recensie
Algemeen management
9 november 2010
Louis Thorig
Het vormen van ketens en netwerken wordt in de zorgsector en hulpverlening gezien als manier om fragmentatie in de hulpverlening tegen te gaan. Dit is één van de inzichten uit 'Ketensamenwerking'. Dit boek staat onder redactie van Teun Hardjono, Robert van Brakel en Jan-Joost Kroon. Het voert te ver om elke essay per sector afzonderlijk te bespreken. Vandaar dat auteurs aantal overeenkomsten en randvoorwaarden voor succesvolle ketensamenwerking belichten.
recensie
Algemeen management
9 november 2010
Marianne Eussen
2-3 minuten leestijd
Houdt u uw medewerkers graag een beloning voor om ze beter te laten presteren? Of bent u meer van het motto 'vertrouwen is goed, maar controle is beter'? In beide gevallen verandert dit boek 'Drive' uw kijk op motiveren van mensen voorgoed! Daniel Pink geeft praktische handvatten om intrinsieke motivatie in het bedrijfsleven, onderwijs of privésituatie te stimuleren en daarmee uw bedrijf beter te laten functioneren.
interview
Coaching en trainen
5 november 2010
Bert Peene
4-6 minuten leestijd
Professionele coaches hebben tegenwoordig een gevarieerd instrumentarium tot hun beschikking. Boeken, cd’s, dvd’s, waaiers, kalenders en een toenemend aantal spellen. Sinds kort is er ook een ‘boekspel’ beschikbaar, Het verhaal van de held, verzorgd door Sheila van de Sande en Vincent van Reusel. Het is een combinatie van boek en spelkaarten die in eendrachtige samenwerking de gecoachte inspireren zijn eigen ‘heldenverhaal’ te creëren. M&L ging op zoek naar de achtergronden van dit bijzondere speeltuig en sprak Sheila van de Sande.