OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 777 van 19.487 resultaten
interview
Algemeen management
26 november 2010
Hans van der Klis
5-8 minuten leestijd
Freek Vermeulen, de veertigjarige associate professor strategic & international management aan de London Business School, nam een sabbatical om Business Exposed te schrijven. Hierin haalt hij een aantal hardnekkige mythes en gewoontes in management en bedrijfsleven onderuit. Dat doet hij met het plezier dat veel wetenschappers eigen is: met behulp van talloze onderzoeken uit alle uithoeken van de academische wereld beschrijft hij ‘The naked truth about what really goes on in the world of business’, zoals de ondertitel luidt.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
26 november 2010
Annegreet van Bergen
4-5 minuten leestijd
‘Succesboekenschrijvers zijn oplichters. Handelaars in wind. Grossiers in drogredenen en schijnargumenten.’ Rob Urgert en Joep Deudekom maken in Hoe word ik succesvoller dan mijn collega’s korte metten met de vooral door zelfhulpboeken wijd verspreide misvatting dat iedereen succes kan hebben. Hun adagium is niet dat de sky, maar de ceiling the limit is. Wie dat teleurstellend vindt, moet volgens hen maar denken: ‘Tussen je hoofd en het plafond zit nog heel wat ruimte. Benut die!’
recensie
Werk en loopbaan
26 november 2010
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Els Ackerman is allergisch voor het woord passie. En toch schreef ze er een boek over: Help, ik zoek mijn passie. Een boek met een knipoog naar mensen die zich laten leiden door het verwachtingspatroon van deze maatschappij waarin iedereen een passie nodig schijnt te hebben. Onzin, zegt Ackerman. Relax. Relativeer.
recensie
Leiderschap
26 november 2010
Peter de Roode
10-15 minuten leestijd
Robert E. Quinn is hoogleraar op het gebied van Organizational Behavior en Human Resource management aan de Universiteit van de Michigan Business School. Zoals hij zelf aangeeft, houdt hij zich al 25 jaar bezig met het gedrag van mensen in arbeidsorganisaties.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
25 november 2010
Ben Kuiken
1-2 minuten leestijd
Slimmer werken met het kantoor in je tas van Gerald Essers is een praktische gids voor de nomad worker, de nieuwe werker die kan werken waar en wanneer hij wil. Want het is niet alleen maar feest, die nieuw verworven vrijheid.
achtergrond
Leiderschap
25 november 2010
Walter van Hulst
8-11 minuten leestijd
recensie
Economie
24 november 2010
Jeroen Ansink
3-5 minuten leestijd
Met zijn 600 pagina’s is Too Big To Fail op het eerste gezicht bijna ‘too big to read’. Het boek van Andrew Ross Sorkin is echter met zoveel vaart geschreven dat de lengte allesbehalve een straf is. Uit gesprekken met meer dan tweehonderd hoofdrolspelers weet de New York Times-journalist een verhaal te destilleren dat leest als een thriller en de kredietcrisis minutieus reconstrueert.
recensie
Communicatie en media
24 november 2010
Joris Arts
2-3 minuten leestijd
Prezi is dé PowerPointkiller als we Hedwyg van Groenendaal, auteur van 'Presenteren met Prezi' mogen geloven. In dit vlotgeschreven boek beschrijft zij hoe u uw eerste Prezi maakt. Ze neemt u aan de hand en beschrijft op lekenniveau hoe het programma werkt. Prezi is presentatiesoftware nieuwe stijl, volgens techniek van mindmappen en zeker de moeite van het proberen waard. Als u al ervaring met Prezi heeft, heeft het boek beperkte meerwaarde, maar de website van de auteur met inspirerende links is goud waard.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
24 november 2010
Bertine Zoon
4-5 minuten leestijd
Iedereen die werkt of wil werken zonder vaste werkplek en werktijden zou het boek 'Slimmer werken met het kantoor in je tas' in zijn tas moeten hebben. Gerald Essers laat inzien dat nomad werken een vaardigheid is die om een goede (digitale) ondersteuning vraagt. Beide items komen dan ook uitvoering aan bod, voorzien van de meest uiteenlopende tips en hulpmiddelen. Zodat ook u met meer plezier en met meer ontspanning kunt werken. Waar en wanneer u maar wilt.
recensie
Psychologie
24 november 2010
Erik de Vries
2-3 minuten leestijd
Hoewel de titel wellicht anders doet vermoeden, heeft het boekje Spoken bestaan van Suzanne Unck niets van doen met paranormale verschijnselen. ‘Een spook in dit boek is een metafoor voor je (voormalige) beschermingsmechanisme dat je angst aanjaagt en je meesleurt naar een plek waar je niet hoort: opgesloten in jezelf’, aldus de schrijfster in het openingshoofdstuk.
recensie
Coaching en trainen
23 november 2010
Bert Peene
1-2 minuten leestijd
Er zijn inmiddels rondom reflecteren vele publicaties verschenen. Het zijn vooral boeken en dat is jammer, vindt Marijke Lingsma, want wat geschreven is beklijft in de regel nooit zo lang. Leren in interactie doet het veel beter en daarom ontwikkelde zij samen met twee docenten van de Haagse Hogeschool het Reflectiespel.
recensie
Organisatiekunde
22 november 2010
Pierre de Winter
2-3 minuten leestijd
In het boek Slimmer werken en sociale innovatie laten TNO-medewerkers Peter Oeij, Luc Dorenbosch, John Klein Hesselink en Fietje Vaas zien wat sociale innovatie is en geven ze de laatste stand van zaken op dat gebied in Nederland. Conclusie: we kunnen veel beter.
interview
Algemeen management
19 november 2010
Erik de Vries
4-6 minuten leestijd
In Iedereen coach!, een praktijkboek voor alledag en overal zoals de ondertitel luidt, laat Jef Clement zien hoe de mens beter gebruikmaakt van zijn natuurlijke neiging om anderen te helpen en te adviseren. ‘Stel eens een vraag, in plaats van direct advies te geven’, luidt één van zijn stelregels. M&L sprak met hem over de verschijning van Iedereen coach!
recensie
Werk en loopbaan
19 november 2010
Peter Bosma
4-6 minuten leestijd
Enthousiast was ik al van Jeroen Busschers voorgaande publicatie 'Pimp je afdeling'. Nu ben ik dat opnieuw en niet alleen door de titel 'Troost voor werkende mensen' als wel door de foto op de cover. Beide spreken tot de verbeelding en wekken een zekere, al of niet terechte, verwachting. Het roept bij mij de vraag op waarvoor we als werkend mens getroost moeten worden. Wat gebeurt er op het werk waar ik als lezer in terecht zou zijn gekomen? Op welke wijze ga ik daar mee om?
recensie
Inkoop en logistiek
19 november 2010
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Genoeg boeken over verkoop. Genoeg boeken ook over inkoop. Dito boekenkast vol met literatuur over onderhandelen. Maar een combinatie van die drie, nee, dat ontbrak, constateerde Bert Willemsen. Hij sprong in het gat en schreef Situationeel (onder)handelen. Hoe komen inkopers en verkopers tot een succesvolle relatie? Een handleiding.
interview
Algemeen management
18 november 2010
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
In haar boek Adieu Secretaresse, Hello Assistant beschrijft Annemarie De Martines-van Schoonhoven de ontwikkeling van het vak waarin zij 25 jaar geleden haar carrière begon. Het beroep is toe aan een nieuwe functieomschrijving, vindt ze: de benaming secretaresse is gedevalueerd en door de opkomst van ICT en het Nieuwe Werken is de verhouding met de manager aan grote veranderingen onderhevig.
recensie
Organisatiekunde
17 november 2010
Pierre de Winter
2-3 minuten leestijd
In 2003 publiceerde Hans Strikwerda het boek ‘Shared Service Centers’, dat sindsdien geldt als het standaardwerk op het gebied van, jawel, shared service centers; interne dienstenverschaffende eenheden binnen organisaties, die voor meerdere business units/divisies/afdelingen duidelijk afgebakende werkzaamheden verrichten. Nu is de herziene editie uit, onder de titel Shared Service Centers II.
recensie
Algemeen management
16 november 2010
Peter Vermeulen
3-4 minuten leestijd
Een deel van de Nederlandse cultuur was het zuigen op een pepermuntje tijdens de kerkdienst. In de begintijd van KING richtte producent Tonnema zijn marketing hoofdzakelijk op kerkgangers, schrijft Jef de Jager in 'De KING familie'. Er werd fanatiek geadverteerd in diverse kerkblaadjes. De hervormden gebruikten vooral Faam pepermunt, maar gereformeerden gaven de voorkeur aan KING.
recensie
16 november 2010
Perry Oostrum
3-4 minuten leestijd
Is er een filosofie waarin het niet alleen gaat om diepzinnige statements en grote beweringen, maar om verheldering van alledaagse problemen? Ja, die is er. Paul Wouters, werkzaam als organisatieadviseur bij Berenschot, neemt de lezer bij de hand en laat zien dat filosofie over uiteenlopende 'denkgereedschappen' beschikt om vragen uit de praktijk te lijf te gaan. 'Denkgereedschap 2.0' is een sterke uitgebreide en volledig herziene versie van zijn uit 1999 stammende boek 'Denkgereedschap', dat met de bijbehorende trainingen voor veel opleiders en professionals uit uiteenlopende disciplines een aanvulling is gebleken op de vakmatige toolbox.
recensie
Organisatiekunde
16 november 2010
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
Dagelijks doen duizenden managers hun uiterste best om de resultaten van de organisatie te verbeteren. Zij slagen daar vaak niet in. Volgens ex-directeur van de NS, Nol Groot, is het een illusie te denken dat je de organisatie kunt sturen of modelleren. In het boek Zelforganisatie en leiderschap legt hij uit hoe managers de organisatie toch vooruit kunnen helpen.