OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 767 van 19.492 resultaten
recensie
Psychologie
3 maart 2011
Alieke Hordijk
3-4 minuten leestijd
Hebben we wel of niet een vrije wil? Deze discussie houdt filosofen, onderzoekers, theologen en rechters al eeuwen bezig. Met 'De vrije wil bestaat niet' maakt Victor Lamme voor eens en voor altijd een einde aan dit debat. Of niet?
column
Algemeen management
3 maart 2011
Michel Hoetmer
2-3 minuten leestijd
Hebt u
ooit wel eens een artikel van me gelezen? Dan denkt u ongetwijfeld ‘o jeetje,
daar gaan wij weer!’ Inderdaad ik ben een beetje afkerig van de door Goeroes
gepreekte wijsheden. Helaas is sceptisch denken geen populaire bezigheid. Kijk
maar eens in de top 100 van Managementboek.nl. De boeken met ‘pasklare
antwoorden’ zijn bijzonder in trek. Dus ben ik een spelbreker. Gelukkig sta ik
niet helemaal alleen. Er zijn andere auteurs die voor eenzelfde insteek kiezen.
recensie
Leiderschap
3 maart 2011
Bert Peene
4-6 minuten leestijd
Organisatiecoaches willen duurzame resultaten in organisaties bewerkstelligen. Daarover mag volgens Fer van den Boomen en Jos van Jaarsveld geen onduidelijkheid bestaan. En die resultaten kunnen pas bereikt worden na een intensief en vaak lastig proces van leren en veranderen van de organisatie als geheel. Minder duidelijk is wanneer iemand zich een organisatiecoach mag noemen. Waarin verschilt die van bijvoorbeeld een adviseur, een ‘gewone’ coach, of van een organisatieontwikkelaar? Deze vraag vormt het uitgangspunt voor het boek Organisatiecoaching in de praktijk, een verzameling artikelen van in totaal zestien deskundigen, die een eerste aanzet wil geven tot professionalisering van het vak.
recensie
2 maart 2011
Annegreet van Bergen
1-2 minuten leestijd
De miljardair in de blokhut met een passie voor natuur en natuurbehoud. Zo leerde het grote publiek aan het begin van deze eeuw Paul Fentener van Vlissingen kennen. In de ruim twintig jaar dat Paul SHV Holdings leidde, had hij het grootste familiebedrijf van Nederland laten uitgroeien van een miljoenenbedrijf tot een miljardenbedrijf. Hoe vallen deze twee dingen met elkaar te rijmen? Mathijs Smit pakte de pen op en dat resulteerde in Filosoof-miljardair.
recensie
Organisatiekunde
2 maart 2011
Pierre Spaninks
4-5 minuten leestijd
In Nieuw Europees Organiseren houden Jaap Jan Brouwer en Jaap Peters een pleidooi voor de Europese tegenhanger van de Anglo-Amerikaanse manier van organiseren: gebaseerd op vakmanschap, verbinding en vertrouwen.
recensie
Personeelsmanagement
1 maart 2011
Gijs Niezink
Voor geïnteresseerden in innovatie en gerelateerde organisatorische vraagstukken is er een rijk aanbod aan literatuur voorhanden. Vaak heeft deze literatuur betrekking op een populair succesverhaal binnen een organisatie zoals Apple of beschrijft nou juist heel theoretisch de weg naar succes voor de ondernemer die net dat beetje innovativiteit mist. In 'The Rudolph Factor' combineren Cyndi Laurin en Craig Morningstar deze twee schrijfbenaderingen op een praktische, gemakkelijk te lezen en toch degelijke manier.
column
1 maart 2011
Jaap Boonstra
4-6 minuten leestijd
Kankeren op de NS lijkt een nationale sport. Iedereen doet mee. Ook de leden van de Tweede Kamer. Weinig mensen beseffen dat we juist trots moeten zijn op de NS, want het is het beste spoorwegbedrijf ter wereld.
column
1 maart 2011
Dirk-Jan de Bruijn
3-4 minuten leestijd
Het nieuwe kabinet gaat voortvarend te werk. En terecht overigens, want er is veel te doen. Zo is minister Donner bijvoorbeeld actief aan de slag om de Rijksdienst te transformeren naar een compactere overheid. Met een slimme bedrijfsvoering opdat de schaalvoordelen die we als Rijk hebben ook maximaal worden benut. Echt verzilverd dus.
interview
Organisatiekunde
1 maart 2011
Pierre Spaninks
6-9 minuten leestijd
Vakmanschap, vertrouwen en verbinding staan centraal in de Europese manier van organiseren. Die is veruit superieur aan het Anglo-Amerikaanse model dat de nadruk legt op het creëren van aandeelhouderswaarde. Jaap Peters en Jaap Jan Brouwer vertellen hoe dat komt en wat dat betekent.
recensie
Marketing
28 februari 2011
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
We kennen al Calimeromarketing en Calimeromarketing 2.0. En nu is er ook een heuse ‘Calimero’ variant: Calimeromarketing 2.0 in een eierdop. Een ‘light’ versie waar je in een uur doorheen bent. Omdat ondernemers geen tijd hebben om te lezen, zo stelt Karen Romme.
interview
Economie
25 februari 2011
Annegreet van Bergen
4-6 minuten leestijd
Handels- en valutaperikelen die zo uit de hand lopen dat de VS een dertig procent superimporttarief leggen op Chinese producten. Een wereldhandel die zo goed als stil komt te liggen. DSM Nederland dat geen antibiotica uit zijn fabrieken in China geleverd krijgt. België dat bezwijkt onder zijn staatsschuld en failliet gaat. Particuliere spaartegoeden die daardoor niet meer veilig zijn. Een gewapend conflict tussen de VS en China om de toevoer van grondstoffen en energie veilig te stellen. Zie hier de ingrediënten van Het rampscenario van NRC-redacteuren Egbert Kalse en Daan van Lent. M&L vroeg de auteurs onder meer waarom een nieuwe crash onvermijdelijk is.
interview
Internet en social media
23 februari 2011
Ben Kuiken
3-5 minuten leestijd
Social media zijn hot! Wie nu nog niet op Twitter, Facebook of LinkedIn, zit, telt niet meer mee. Maar wat kun je als bedrijf eigenlijk met social media? Kun je er bijvoorbeeld geld mee verdienen? En zo ja, hoe doe je dat dan? Guerrilla-marketingexpert Cor Hospes schreef het vrolijke en praktische boekje Geld verdienen met sociale media.
recensie
Algemeen management
23 februari 2011
Mark Hooftman
2-3 minuten leestijd
'Het land is moe' is een veelbesproken boek, niet alleen om de inhoud maar ook om de meer dan respectabele auteur. Ik zie het boek als een sociaal-democratische bijdrage in het politiek-filosofisch debat over 'waar nu heen?' dat na het begin van de economische crisis langzaam op gang is gekomen. In mijn ogen een belangrijk debat waarin de beschouwingen van Tony Judt zeer relevant zijn.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
23 februari 2011
Claudia Broeke
Door je hersens bewust aan het werk te zetten, kun je briljante nieuwe inzichten krijgen. 'Lenig denken' is een aantrekkelijk vormgegeven boek waarin allerlei technieken staan beschreven die creatieve denkkracht losmaken. Het inspireert om anders tegen het werk aan te kijken en nieuwe invalshoeken te ontdekken. Het auteurstrio Rineke Rust, Sigrid van Iersel, Marenthe de Bruijne is er in geslaagd om zowel een naslagwerk voor creatieve methodes te schrijven als een werkboek dat tot actie aanzet.
recensie
Personeelsmanagement
23 februari 2011
Timon Sibma
3-4 minuten leestijd
'Jongeren trappen niet in reclame sociale media' schrijft het Parool op 19 januari 2011. Voor iedereen die het boek 'Generatie Einstein 3.0' heeft gelezen, komt deze boodschap niet als een verrassing. De boodschap van dit boek is dat de huidige jongeren scherp zijn en zich niet zomaar laten verleiden door reclame. Hoewel niet wetenschappelijk onderbouwd een leerzaam boek om te lezen!
recensie
Algemeen management
23 februari 2011
Peter Vermeulen
3-4 minuten leestijd
In 'Spyker - Een dollemansrit' proberen Robert van den Oever en Maarten van der Pas antwoord te geven op de vraag hoe Victor Muller in hemelsnaam zijn bedrijf ondanks jaren van verlies op de been kan houden. Na zelf vele artikelen te hebben geschreven over Spyker voerden de auteurs tevens gesprekken met vijftien (auto)sleutelfiguren binnen het Spyker-concern. Negatieve kanttekening hierbij is dat al deze sleutelfiguren anoniem wilden blijven. Maar konden deze figuren wel de sleutel leveren tot de geheimen van het succes van Muller?
recensie
Juridisch
23 februari 2011
Daniëlle de Jonge
In mijn klantenkring bevinden zich diverse advocatenkantoren. Allemaal kantoren die hebben gezegd: we willen graag goed zichtbaar zijn in de markt en het mag wel op een andere manier dan andere kantoren. Opvallender, met een duidelijke onderscheidende factor, wat meer durf of hoe u het ook zou willen omschrijven. Zonder daarbij de betrouwbare en zakelijke kant van het advocatenvak uit het oog te verliezen. Het boek 'Yoga in je toga' van Christ'l Dullaert heeft een vergelijkbare boodschap. De markt is veranderd, uw cliënten hebben andere verwachtingen en u zult daar op in moeten spelen. Bent u al klaar om te genieten van nog meer werkplezier?
interview
Verandermanagement
22 februari 2011
Bert Peene
6-8 minuten leestijd
Als verandermanagers hun energie minder richten op het reduceren van weerstand dan op het overwinnen ervan, is de kans veel groter dat zij complexe veranderingsprocessen in organisaties succesvol kunnen doorvoeren, schrijven Erwin Metselaar en Anton Cozijnsen in hun boek Van weerstand naar veranderingsbereidheid dat voor het eerst in 1997 verscheen. Veertien jaar later is het boek nog steeds leverbaar, ondanks de hausse aan titels die sindsdien over verandermanagement is gepubliceerd. De gebruikswaarde ervan is blijkbaar nog steeds onomstreden. Toch verschijnt binnenkort een volledig herziene editie, waarin de auteurs, aangevuld met Peter van Delft, hun inzichten ook een wetenschappelijke basis hebben gegeven. Deze editie ‘Van weerstand naar veranderingsbereidheid’ die begin april op de schappen ligt, moet het begin worden van ‘Evidence Based Verandermanagement’.
recensie
Algemeen management
22 februari 2011
Peter Vermeulen
3-4 minuten leestijd
Van Herwaarden werkt als journalist voor 'Het Financiële Dagblad' en was columnist voor BNR nieuwsradio. Hij wist kennelijk ook dat veel mannen dag en nacht bezig zijn met maar één ding. Ze willen het helemaal gaan maken. Een groot zakenman worden. En vooral heel erg rijk. Clemens van Herwaarden voorziet deze doelgroep van voldoende voer in zijn boek 'Mannen die het maken'. Maar hoe zit het dan met 'vrouwen die het maken', beste Clemens?
recensie
Economie
22 februari 2011
Teun van Aken
4-6 minuten leestijd
De kredietcrisis was voor de filosoof Hans Achterhuis de aanleiding om zich te verdiepen in het neoliberalisme met zijn verleidelijke én verwoestende kanten. De auteur onderzoekt in 'De utopie van de vrije markt' of de vrije markt kan worden gerangschikt onder de utopieën. Hij komt overtuigend tot de conclusie dat dit inderdaad het geval is. De vrije markt is een utopie van het zuiverste water, met onder meer Greenspan als een zeer invloedrijke 'verkondiger' daarvan.