OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 760 van 19.493 resultaten
recensie
Personeelsmanagement
27 april 2011
Eelke Pol
3-4 minuten leestijd
Werkdruk is een fenomeen dat een ieder kent. De koppeling naar de sjoelbak zal echter door niemand worden gemaakt. Herstel, vrijwel niemand. Maarten de Winter heeft op een creatieve manier de sjoelbak als metafoor gebruikt in zijn onlangs verschenen boek. Zijn analyse van werkdruk en alles wat daar mee samenhangt, is doorwrocht. Zijn oplossingen zijn eigenzinnig; dat kan niet anders als je boek 'Het sjoelbaksyndroom' heet...
recensie
Non-profit
27 april 2011
Mark Hooftman
Het is niet helemaal toevallig dat ik het boek 'Krijgsmacht en samenleving' ben ingedoken, geschreven door René Moelker, Jörg Noll en Michiel de Weger. Los van mijn ambities als kind om tankcommandant te willen worden en los van het feit dat ik nog altijd zwaar geïmponeerd ben door tanks en straaljagers, ben ik gefascineerd door de krijgsmacht. Voor mij is de krijgsmacht de ultieme manifestatie van het geweldsmonopolie dat de staat formeel heeft. Ik vind dat de krijgsmacht symbool staat voor hoe serieus een staat één van haar kerntaken neemt: het beschermen van burgers.
recensie
Strategisch management
27 april 2011
Wendela Sanders
3-4 minuten leestijd
Wat een mooie metafoor: hoe als schipper bij wisselende windrichtingen de juiste koers te bepalen! Dit spreekt mij als zeiler enorm aan. Als de wind verandert, moet je als schipper je koers bijstellen. Door voorbereid te zijn op wat een windrichtingverandering met je schip en dus koers doet, kun je als leider van je organisatie adequatere beslissingen nemen. In 'Klaar om te wenden' geeft Paul de Ruijter handvatten om de veelheid aan scenario's om te zetten in een flexibele strategie, zodat de leiding (strateeg) van de organisatie weet op welk moment je overstag moet.
recensie
Marketing
27 april 2011
Paul Groothengel
2-3 minuten leestijd
Youp van ’t Hek had met zijn T-Mobile actie bijna een tweede Buckler te pakken. Politicus Diederik Samsom sommeerde via Twitter om over te stappen op een andere energieleverancier nadat de NUON-top zichzelf verrijkte. Merken eroderen. Het boek De Merkmotor van René Herremans kon op geen beter moment verschijnen. Merken hebben het zwaar. Een pleidooi voor omschakeling van fossiele naar nieuwe brandstof, en wel de dialoog!
column
27 april 2011
Dirk-Jan de Bruijn
2-3 minuten leestijd
Onlangs bezocht ik een bestuurder van een grote publieke organisatie. Ze vertelde me dat ze tot over haar oren in de ellende zat. Wat was het geval: haar organisatie was in de armen gevallen van een grote internationaal opererende ICT aanbieder van naam en faam die haar gehele ICT had overgenomen. ICT was geen kerntaak, dus hup de deur uit ermee. Naar een marktpartij die van wanten weet op ICT gebied!
recensie
Persoonlijke effectiviteit
27 april 2011
Annegreet van Bergen
1-2 minuten leestijd
‘Dit boek gaat je leren hoe je als spreker meer impact maakt. Jij als persoon, en niet als sheetlezer naast een lichtbak.’ Wervende respectievelijk verstandige woorden. Ze zijn afkomstig uit het boek Verbaal Meesterschap van Remco Claassen. Naar eigen zeggen ‘het ultieme handboek voor alle mensen die gehoord willen worden’. Ze zijn kenmerkend voor de stijl van Claassen. Keer op keer vertelt Claassen de lezer dat hij een bijzonder boek in handen heeft. Daarnaast heeft Claassen gelukkig ook iets te melden. Zo waarschuwt hij bijvoorbeeld: ‘Mensen beïnvloeden werkt niet wanneer je ze eerst in coma lult.’
interview
Psychologie
27 april 2011
Annegreet van Bergen
5-7 minuten leestijd
Psychologe Jannie Ligthart heeft vaak lange wachtlijsten. Ligthart wilde die wachtende cliënten graag iets geven waarmee ze zelf alvast aan de slag kunnen gaan. Daarom zette ze een aantal dingen op papier over hoe spanning zich manifesteert en hoe je zelf stress kunt verminderen. De lijst met aandachtspunten dijde zo uit dat Ligthart besloot er een boek van te maken. Ontdek je gebruiksaanwijzing is een boek vol praktische handvatten geworden. Het is een waardevolle aanvulling binnen het nog steeds groeiende aanbod van anti-stressboeken.
recensie
Algemeen management
26 april 2011
Peter Bosma
3-4 minuten leestijd
Voor me ligt van zijn hand 'Turbomanagement' met als subtitel 'Minder doen, meer bereiken'. Met veel interesse heb ik twee eerdere publicaties van Jeroen Busscher gelezen; 'Pimp je afdeling' en 'Troost voor werkende mensen'. Beide zeer tot verbeelding sprekende werken die het lezen meer dan waard zijn. Naast verbeelding is er in ruime mate inhoud. Geïntrigeerd door de titel ben ik benieuwd hoe management Turbo kan worden. Daarnaast voel ik me, mede vanwege mijn van nature luie inslag, aangesproken door de subtitel. De vraag die dan bij mij op komt is; hoe doe ik dat, wat moet ik niet doen en wat juist wel?
recensie
Organisatiekunde
26 april 2011
Wendela Sanders
2-3 minuten leestijd
Een nuchtere brede blik op veranderingen als gevolg sociale netwerken is wat Menno Lanting biedt in 'Connect!'. Hij helpt managers om sociale netwerken dagelijks toepasbaar te maken in hun bedrijfsvoering.
recensie
Organisatiekunde
26 april 2011
Wendela Sanders
1-2 minuten leestijd
Een nuchtere brede blik op veranderingen als gevolg sociale netwerken is wat Menno Lanting biedt in 'Connect!'. Hij helpt managers om sociale netwerken dagelijks toepasbaar te maken in hun bedrijfsvoering. Het boek is makkelijk leesbaar en doordat hij zoveel managers heeft geïnterviewd, zijn alle voorbeelden een aaneenrijging van ervaringen met social media. De lezer maakt een soort reis door social medialand. Het is herkenbaar dat leiders veelal via hun eigen kinderen (generatie Y) de social media oppikken en dat meenemen naar hun werk. Zij stellen zich daar de vraag: 'Wat betekent dit voor onze bedrijfsvoering?' Menno Lanting geeft hierop antwoord.
interview
Coaching en trainen
26 april 2011
Pierre de Winter
2-3 minuten leestijd
In Het Groot Coachboek doen Angela Talen en Sasja Dirksche-Hulscher zestig werkvormen uit de doeken die iedereen die met coaching bezig is of wil zijn, makkelijk kan toepassen. Managementboek Magazine sprak beide auteurs, en leerde dat ‘aansluiten bij iemands natuurlijke leerstijl de grote kunst is’.
recensie
Leiderschap
26 april 2011
Ton Horrevorts
Voor een gedegen inzicht in denken over leiderschap en management moet je het niet hebben van de veelgeroemde managementgoeroes. Je hebt veel meer aan een goed historisch overzicht. Iedere tijd vraagt om een ander soort leiders. De meeste managementgoeroes hebben geen oog voor de relevante historische ontwikkelingen die het leiderschap vormen dat past bij de tijd. Deze prikkelende stelling wordt met geestdrift en kracht van argumenten onderbouwd in 'De Leiderschapscarrousel' van Sjoerd Keulen en Ronald Kroeze, een boek dat tot nadenken stemt en discussie stimuleert.
recensie
Non-profit
26 april 2011
Ton Horrevorts
De overheid is niet goed in het uitvoeren van projecten. Allemaal kennen we de voorbeelden van projecten die gierend uit de klauw zijn gelopen. Of het nu gaat om de bouw van een metrolijn in Amsterdam of de invoering van een OV-chipkaart, projecten bij de overheid duren te lang en kosten veel meer dan begroot. 'Met publiek elan' van Michiel Louweret is een boek dat belooft daar verbetering in te brengen.
recensie
Leiderschap
26 april 2011
Annegreet van Bergen
1-2 minuten leestijd
Een productiemedewerker van Banner in Tilburg verzon een slimme oplossing voor een technisch probleem. Op de vraag waarom hij nu pas met die oplossing kwam, antwoordde hij: ‘Het is me niet eerder gevraagd.’ Het is een van de voorbeelden die Jan Kuipers geeft in zijn boek Menskracht. In dat boek pleit hij ervoor mensen belangrijker te maken dan machines, processen of resultaten. Want dat leidt tot sterkere organisaties.
column
25 april 2011
Jaap Boonstra
3-5 minuten leestijd
Soms ontstaan goedbedoelde initiatieven in de top van een organisatie en dan worden die naar beneden uitgerold. Vaak ontstaat er dan weerstand bij mensen voor wie de oplossing was bedoeld…
interview
Leiderschap
24 april 2011
Eline Crijns
8-12 minuten leestijd
Paulien Assink is een vrouw met een missie. Ze straalt een rotsvast vertrouwen uit als ze vertelt over haar idealen: ‘Ik wil zo veel mogelijk omgevingen creëren waarin mensen bij hun authentieke leiderschap kunnen komen en het leven van hun dromen kunnen gaan leiden en zo bijdragen aan een betere wereld.’ Assink creëert deze omgevingen en coacht en begeleidt leiders. Op basis van deze ervaring gaat ze binnenkort een school oprichten om mensen op te leiden die CALL-programma’s kunnen begeleiden. CALL staat voor de Community for Authentic Leadership and Learning, waar inmiddels een paar honderd leiders deel van uitmaken. Ook haar goedlopende boeken blijken verrassend goed bij te dragen aan het realiseren van haar missie.
column
23 april 2011
Yousri Mandour
2-3 minuten leestijd
Wegens (gelukkige) privé-omstandigheden verblijf ik een half jaar in Kenia. Je huis, haard en werk voor zo’n lange periode achterlaten lijkt een flinke stap, en dat is het ook. Toch hebben uiteenlopende innovatieve dienstverleners de afstand met het thuisfront kleiner dan ooit gemaakt. De belofte van Martini – anyplace, anywhere, anytime – is wat mij betreft nu echt ingewilligd. Werken op ruim 6.000 kilometer afstand van kantoor is anno 2011 heel goed mogelijk.
column
23 april 2011
Rob Beltman
2-3 minuten leestijd
Het is bijna een oudevrouwenwijsheid dat medewerker- en klanttevredenheid hand in hand gaan. Een medewerker die enthousiast is over het bedrijf waarvoor hij werkt en gemotiveerd omgaat met de middelen die hem of haar ter beschikking staan, is productiever en klantgerichter.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
22 april 2011
Jefte de Bruin
2-3 minuten leestijd
Er zijn legio boeken geschreven over succesvol zijn en het bereiken hiervan. Succes als persoon, als organisatie, in processen, in de liefde etcetera. Veel van deze boeken hebben met elkaar gemeen dat zij een normatieve weg beschrijven om hier te komen.
recensie
Internet en social media
22 april 2011
Dick Thesingh
2-3 minuten leestijd
Facebook, Hyves, LinkedIn, Twitter, Wikipedia, eBay... Het is een zeer kleine greep uit een tegenwoordig haast onuitputtelijke lijst van sociale media die een gemiddelde twaalfjarige op elk willekeurig moment kan opdreunen. Dat er veel met sociale media kan, weet iedereen. Dat je er veel meer mee kunt dan de gemiddelde mens doet, klinkt ook niet vreemd in de oren. Maar dat mensen er slimmer van kunnen worden, dat vraagt een heel andere manier van kijken naar deze media. 'Slimmer' van Clay Shirky gaat over de opkomst van digitale hulpmiddelen en het profijt dat de samenleving ervan kan hebben. Dat is enorm als we de auteur mogen geloven.