OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 759 van 19.493 resultaten
recensie
Verandermanagement
11 mei 2011
José Otte
1-2 minuten leestijd
Hoe blokkeren managers onbewust verandering? Arend Ardon deed er (promotie)onderzoek naar en schreef er 'Doorbreek de cirkel!' over. Dit handzame boek is een eye-opener voor velen.
recensie
Algemeen management
11 mei 2011
Bert Peene
2-3 minuten leestijd
De internationalisering van het bedrijfsleven lijkt nauwelijks geleden te hebben onder de crisis die lokale economieën jarenlang in een verstikkende wurggreep heeft gehouden. Vooral markten in het Verre Oosten en Zuid-Amerika lonken naar ondernemers die bereid zijn over grenzen heen te denken. Business succes vereist echter goed opgeleide professionals met een brede kennis van Internationaal ondernemen. Kennis die je opdoet in de praktijk maar ook, om te beginnen, op school. Door bijvoorbeeld het boek Internationaal ondernemen van Radha Jethu-Ramsoedh en Maud Hendrickx nauwgezet te bestuderen.
interview
Psychologie
10 mei 2011
Pierre de Winter
3-4 minuten leestijd
Met zijn boek Oerdriften op de werkvloer probeert sociaal psycholoog Bram Buunk hardnekkige gelovers in de maakbaarheid van het menselijk gedrag hardhandig van hun oogkleppen te ontdoen. In ruim 300 pagina’s maakt hij ons duidelijk dat als puntje bij paaltje komt, de mens toch vooral wordt geleid door zijn lagere instincten. ‘De ideale organisatie is een onhaalbaar ideaal.’
interview
Coaching en trainen
9 mei 2011
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
‘Zit je wel goed in je vel?’ Het is ongetwijfeld een van de meest gebruikte coachingszinnen. Roger Lenssen van de Smart Group (onderdeel van Randstad) ontkent niet dat ‘goed in je vel zitten’ belangrijk is anno 2011, maar daarmee gaan we wel voorbij aan iets fundamentelers. In zijn boek Smart resultaat- en functiegericht coachen houdt hij een pleidooi voor de terugkeer van het oude gilde.
column
6 mei 2011
Guus Hustinx
4-5 minuten leestijd
We moeten doorwerken tot 67 jaar, wellicht zelfs tot 70 jaar. Dat is om meerdere redenen een prima idee. Maar kan het ook? In de maatschappelijke ontwikkelingen lijkt de oudere steeds meer een wegwerpartikel. Wat is in die context de uitdaging voor de vitale oudere die zijn bijdrage moet en ook wil leveren?
interview
Organisatiekunde
6 mei 2011
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Het besluit rond de Noord-Zuidlijn in Amsterdam had beter gekund. En ook ABN AMRO had niet in de problemen hoeven komen. Als ze maar op de juiste manier de besluitvorming hadden ingericht. In het boek Een goed besluit is het halve werk, met als ondertitel ‘Van politieke spelletjes tot excellente besluitvorming’, houdt auteur Martin Hetebrij een pleidooi voor meritocratisch organiseren van besluitvorming.
interview
Algemeen management
4 mei 2011
Jeroen Ansink
6-9 minuten leestijd
In ReWork gooit internetondernemer David Heinemeier Hansson alle wetten van management en ondernemerschap overboord. Een gesprek met een naar Amerika geëmigreerde Deen die niets liever wil dan klein blijven. ‘Fortune 500 bedrijven zijn doorgaans te stom om te veranderen.’
recensie
Algemeen management
3 mei 2011
Arie Buvens
3-4 minuten leestijd
Kijk over de horizon, voorzie, anticipeer en word succesvol! De kern van 'Handboek scenarioplanning' is vervat in de subtitel: Een strategisch instrument voor het managen van onzekerheid. Mario van Rijn en René van der Burgt schreven een handboek ( 492 bladzijden en 95 literatuurverwijzingen!), bedoeld voor zowel het hbo-onderwijs als voor professionals, variërend van managers en strategen, scenarioplanners en futuristen en leiders van scenariotrajecten.
recensie
Leiderschap
3 mei 2011
Jaap Peters
'Sturen op vertrouwen' van Jaco van Hoorn gaat over leidinggeven en is geschreven door een lid van de korpsleiding van de politie Hollands Midden. Toch is dit boek niet alleen bestemd voor politiefunctionarissen. Politie is een vak waarbij zacht en hard samen gaan en dat is wat van veel leidinggevenden wordt verwacht, ook buiten het politieapparaat. Het boek kent 160 pagina's die zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken en een epiloog.
interview
Organisatiekunde
3 mei 2011
Joep Schrijvers
8-11 minuten leestijd
Bij sommige mensen voel je je direct vertrouwd. Er is geen stemmetje dat je waarschuwt dat er iets niet pluis is. Zo iemand is Ralf Knegtmans. Hij is innemend, alert en praat met gepaste scherts. Je zou je overdonderd kunnen voelen, maar zijn ogen nemen het minste geringste daarvan weg. Daarvoor kijkt hij te vrolijk en te nieuwsgierig de wereld in: alles oké! Doe ik het goed? We zitten in de zonnige vergaderkamer aan de voorkant van zijn kantoor. Het uitzicht kan niet Amsterdamser. Het pand van zijn bedrijf heeft de aangebouwde vleugel van het Concertgebouw als overbuurman. Het is druk op straat. Het is vrijdagmiddag. We zijn onmiskenbaar in Oud-Zuid.
recensie
Algemeen management
3 mei 2011
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Een goed besluit is het halve werk van martin hetebrij is een fraai en doorwrocht boek over besluitvorming, macht en communicatie. Verplichte kost voor managers uit alle echelons!
interview
Organisatiekunde
3 mei 2011
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
Over de lerende organisatie is de afgelopen jaren veel gezegd en geschreven. Maar hoe krijg je een organisatie waarin medewerkers continu leren? Estinea, een zorgonderneming in het Oosten van het land, ging met zelfsturend leren aan de slag en doet van haar ervaringen verslag in het boek Wat je wordt, bepaal je zelf. Een van de auteurs, Hans Bax, licht toe.
recensie
Psychologie
2 mei 2011
José Otte
'Het ondiepe' heeft zowel in de Verenigde Staten als in Europa voor veel discussie gezorgd. Velen zullen dit boek van Nicholas Carr verontrustend noemen. Maar het is vooral een mooi stuk onderzoeksjournalistiek over hoe onze hersenen omgaan met het net.
recensie
Psychologie
2 mei 2011
José Otte
'Het ondiepe' heeft zowel in de Verenigde Staten als in Europa voor veel discussie gezorgd. Velen zullen dit boek van Nicholas Carr verontrustend noemen. Maar het is vooral een mooi stuk onderzoeksjournalistiek over hoe onze hersenen omgaan met het net.
interview
Coaching en trainen
2 mei 2011
Bert Peene
5-7 minuten leestijd
Coaching is van nature een behoorlijk verbale bezigheid. Luisteren en vragenstellen: dat zijn zo’n beetje de belangrijkste vaardigheden die je als coach moet ontwikkelen. En dat doe je bij voorkeur in een gesprekssituatie. De laatste jaren verschijnen er echter steeds meer instrumenten die coaching een extra dimensie kunnen geven. En dan zowel voor de coachee als voor de coach zelf. Want ook die laatste blijft natuurlijk leren. Vooral spellen lijken zich daar bijzonder goed voor te lenen. Zoals Leve de competente coach van Silvia van Schaik-Kuijer dat gebaseerd is op de competenties die de Stichting Registratie (ST!R) als de basis voor iedere professionele coach beschouwt. Managementboek Magazine ging op zoek naar de achtergronden.
column
1 mei 2011
Hans van der Loo
4-6 minuten leestijd
‘Wij zijn praktische mensen en hebben eigenlijk geen visie’. Met dit argument probeerde een groep bestuurders zich onlangs aan een in hun ogen onnodig visieproces te onttrekken. Maar het was natuurlijk een kulargument: want iedereen heeft een visie. Of hij of zij nu wil of niet.
recensie
Communicatie en media
29 april 2011
Bert Peene
2-3 minuten leestijd
Het merk is een van de belangrijkste assets van een succesvolle organisatie. Maar een organisatie is nog niet zo maar een merk, daar moet je heel wat voor doen. Wat allemaal staat uitgebreid beschreven in Focus op fans van Wil Michels en Yara Michels.
interview
Psychologie
29 april 2011
Rick Nieman
12-17 minuten leestijd
De manier waarop wij omgaan met moderne informatietechnologie – hoe we vrijwel continu verbonden zijn met het internet via computers, laptops, smartphones en tablets, en hoe we zo goed als permanent met elkaar in verbinding staan via e-mail, sms, WhatsApp, BlackBerry Messenger, Twitter en Facebook – heeft verregaande invloed op de manier waarop wij denken. Het verandert onze hersenen. En niet alleen als we online zijn, nee, permanent. Vooral diep en geconcentreerd denken, kunnen we niet meer. Dat schrijft Nicholas Carr in Het ondiepe – Hoe onze hersenen omgaan met internet. En, zegt Carr, dat is gevaarlijk. Want als je niet écht kunt denken, kun je geen complexe problemen oplossen en geen originele gedachten formuleren.
interview
Marketing
28 april 2011
Ronald Buitenhuis
3-5 minuten leestijd
Het vertrouwen in merken is in vijftien jaar gehalveerd. Merken eroderen. Auteur van het boek De merkmotor, René Herremans, geloof desondanks heilig in merken. Maar dan moet je wel anders met merken omgaan. Daarbij draait het voor hem vooral om de woorden dialoog en relatie.
interview
Leiderschap
28 april 2011
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Je moet er toch niet aan denken: brekebeen Olivier B. Bommel als geboren leider. Toch denkt Rolf Mulder daar fundamenteel anders over. In zijn boekje ’t Wordt tijd dat ik de leiding neem, bombardeert hij Bommel tot ultiem leiderspersoon. ‘Hij denkt in teams.’