OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 755 van 19.493 resultaten
interview
Persoonlijke effectiviteit
20 juni 2011
Annegreet van Bergen
7-10 minuten leestijd
Met het nieuwste boek van Remco Claassen is het min of meer als met de cacaobus van Droste. Op die bus staat een verpleegster met een dienblad in haar handen met daarop een cacaobus. Op die cacaobus staat een verpleegster met een dienblad, etc. etc. Verbaal Meesterschap. Het ultieme handboek voor alle mensen die gehoord willen worden is afgeleid van de gelijknamige trainingen die Claassen via Denkproducties al vier jaar geeft, die weer zijn afgeleid van een de training ‘De essentie van leiderschap’.
recensie
Algemeen management
20 juni 2011
Judy Bos - de Ruijter
'Eerste hulp bij samenwerken' geeft inzicht in samenwerkingskunde, veertig modellen voor succesvolle samenwerkingsverbanden tussen organisaties. Samenwerken tussen organisaties, wat komt er allemaal bij kijken? Hoe maken we er een succes van waar alle partijen meerwaarde uit halen en hoe blijven we succesvol samenwerken? Robin Bremekamp neemt je mee aan de hand van tien sleutelvragen over samenwerkingsvraagstukken en geeft inzicht in wanneer welke modellen toepasbaar zijn. Je krijgt verschillende inspirerende brillen aangereikt om naar de werkelijkheid te kijken en concrete handvatten om succesvolle samenwerkingsverbanden aan te gaan.
recensie
Algemeen management
20 juni 2011
Mariska Fennema
Misschien ken je de ervaring dat je heel doelbewust bezig bent, je je krachtig en positief voelt over dat wat je aan het doen bent en dat alles als vanzelf lijkt te gaan. Dat is wat Marshall Goldsmith verstaat onder 'Mojo'.
recensie
IT-management / ICT
20 juni 2011
Martin van Staveren
Op de voorkant van het boek 'Creating value in organizations: waardecreatie dankzij ICT ' staat een wat nevelig en kaal herfstbos afgebeeld, in een bleek zonnetje. Goed gekozen, want zo voelde ik me eigenlijk ook, na het lezen van dit boek in de warme voorjaarszon. De auteurs Eli de Vries en Hilko Ploeger hebben met hun titel zwaar ingezet. Maken ze dit waar met de inhoud van hun boek?
recensie
Juridisch
17 juni 2011
Dick Bos
Een taai boek over financieel toezicht en aansprakelijkheid in internationaal verband. Als uitkomst van een onderzoek absoluut zinvol voor de opdrachtgever, het Ministerie van Financiën, en ook als naslagwerk voor studenten en vakmensen, maar geen lectuur voor een gemiddeld geïnteresseerde.
recensie
Financieel management
17 juni 2011
Dick Bos
'One strike and you're out!' Een boek dat kritische noten bevat over de huidige stand van zaken rond financieel toezicht, wetgeving en compliance. De gehanteerde schrijfstijl is levendig en dat maakt het boek prettig om te lezen. Jammer vind ik het alleen, dat de auteurs niet de moeite namen om een hoofdstuk te wijden aan hun geconsolideerde visie op de onderwerpen die zij in dit boek kritisch beschouwen.
recensie
Psychologie
17 juni 2011
Jeroen Ansink
3-4 minuten leestijd
Computers zouden eigenlijk met een waarschuwing moeten komen: ‘Internetgebruik is schadelijk voor het denkvermogen’. Dat is althans de conclusie die zich opdringt na het lezen van Het ondiepe van de Amerikaanse technologie-journalist Nicholas G. Carr. Omdat het internet erop gericht is om de aandacht af te leiden, vinden we het steeds moeilijker om lange tijd geconcentreerd een tekst te lezen. De niet aflatende stroom van sociale en informatieve prikkels veroorzaakt kortsluiting in zowel ons bewustzijn als ons onderbewuste. Het gevolg is dat we minder informatie opnemen, een slechter geheugen krijgen, en minder in staat zijn om creatief te denken.
recensie
Algemeen management
16 juni 2011
Joost van Driessen
2-3 minuten leestijd
Niet veel mensen wensen op hun sterfbed dat ze meer tijd aan hun werk besteed hadden. Moeten we de druk van het werk dan maar negeren en al onze tijd op belangrijke dingen richten? Er zijn maar weinig mensen die zich dat kunnen veroorloven. Daarom moet je zorgen dat het werk leuk is. Dat heeft natuurlijk met werkinhoud te maken, maar zeker ook met timemanagement. Daar gaat het boek 'Timemanagement volgens Covey' van Roger en Rebecca Merrill over.
recensie
Organisatiekunde
16 juni 2011
Judy Bos - de Ruijter
'Procesregie' van Dees van Oosterhout geeft inzicht in de verschillen tussen procesmatige en een projectmatige aanpak. Wat is de sleutel van het succesvol realiseren van complexe vraagstukken? Procesregie creëert eerst gedragen besluitvorming tussen de diverse samenwerkende organisaties voordat een projectmatige aanpak gestart kan worden. De verschillen in de rollen van de regisseur, projectleider en de opdrachtgever worden helder gemaakt. De focus van dit boek ligt bij vraagstukken van (semi) overheidsinstellingen die veelal te maken hebben met politieke besluitvorming.
recensie
Algemeen management
15 juni 2011
Claudia Broeke
Trainer en trainingsacteur. Het gouden duo dat samen zorgt voor een leerzaam en geanimeerd programma voor de cursisten. Trainingsacteurs hebben vast al gehoord over de 'Toolbox voor trainingsacteurs' van Paul Devilee. Het is voor hen een handig boek met afwisselende werkvormen die verder gaan dan het traditionele naspelen van de situatie. De andere doelgroep van het boek is de trainer die regelmatig samenwerkt met trainingsacteurs. Het boek geeft goed inzicht in de meerwaarde die een trainingsacteur heeft. Om optimaal samen te werken biedt dit boekje veel aanknopingspunten.
recensie
Organisatiekunde
15 juni 2011
Carla Verwijs
Slimmer werken en sociale innovatie zijn begrippen waar we de laatste tijd veel over lezen. Het wordt vaak genoemd in combinatie met arbeidsproductiviteit, maar het is niet altijd duidelijk wat de termen precies betekenen. Gaat het om nieuwe technologie? Nee, dat juist niet, zo leest u in 'Slimmer werken en sociale innovatie'. Slimmer werken is bovendien een aspect van sociale innovatie. Het wordt tijd dat deze vage begrippen nadere uitleg krijgen. Dat, en de stand van zaken in het Nederlandse bedrijfsleven, vormt de kern van 'Slimmer werken en sociale innovatie' van Peter Oeij, Luc Dorenbosch, John Klein Hesselink and Fietje Vaas.
recensie
Marketing
15 juni 2011
Brigitte Koehler
Wat zijn precies de ingrediënten voor een succesvol merk? Martijn Arets bezoekt een twintigtal CEO's, oprichters of merkverantwoordelijken om hier achter te komen. Dus heb je altijd al willen weten hoe Mini, Duvel, Alessi en andere merken zijn ontstaan? Dan is dit 'Brand expedition' voor jou!
recensie
Juridisch
15 juni 2011
Belia van den Berg
Wie heeft niet gehoord van Lucia de B.? Ze zat zes jaar onschuldig vast. Wat gebeurde er rond Lucia waardoor dit kon gebeuren? En waardoor duurde het nog eens zes jaar om Lucia vrij te krijgen? In 'Er werd mij verteld, over Lucia de B.' beschrijft klokkenluider Metta de Noo dit alles in een pakkend relaas, dat leest als spannende fictie. Voor geïnteresseerden in teams en teamdynamiek vormt dit boek een zeer interessante veldstudie.
interview
Organisatiekunde
15 juni 2011
Paul Groothengel
9-13 minuten leestijd
Hij is al een leven lang gefascineerd door politiek, macht en besluitvorming, zowel in organisaties als in de maatschappij. Uiteenlopend van de interventies van Johan Cruijff, die de bestuurders Ajax dit voorjaar ruw wakker schudde, tot de conflicten in Egypte en Libië. Martin Hetebrij schreef er meerdere boeken over, dit voorjaar publiceerde hij Een goed besluit is het halve werk. Een gesprek over debatten, vergaderdrift en het psychologisch fileren van de tegenstander. ‘Met social media heeft de massa er opeens een krachtig middel bij waarmee ze veel macht kan mobiliseren. Fascinerend.’
recensie
Communicatie en media
15 juni 2011
Martin van 't Klooster
Communicatiebeleid over infrastructurele plannen en projecten in gebied, regio of woonwijk verandert. Steeds minder volgen de initiatiefnemers de lijn; plannen achter het bureau voorbereiden, uitgewerkte plannen bekend maken en vervolgens in de verdediging en de plannen 'boven water' houden. In 'Gebiedscommunicatie als cocreatie' behandelen Renate Werkman en Dorien Bunt een deelaspect. Zij zetten voor communicatieadviseurs de keuzes op een rijtje om de vaak gecompliceerde processen te faciliteren.
interview
Verandermanagement
15 juni 2011
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
Tot hun eigen verrassing verdienden Kees Schilder en Hans van Teijlingen van adviesbureau Odyssee met hun boek Veranderen in dialoog een nominatie voor het Managementboek van het Jaar 2011. ‘Het gaat ons niet om een betere positie van de OR, maar om de verbinding tussen OR en de andere lagen binnen de organisatie.’
recensie
Leiderschap
15 juni 2011
Dorien van Doorn
'De mix van maat- en mantelpakken' is een pleidooi voor de mix van mannen en vrouwen aan de top. Inca van Uuden deed hier onderzoek naar en bewijst dat M/V-combinaties succesvoller zijn. Op een toegankelijke en praktische manier beschrijft zij haar onderzoek, gelardeerd met interviews.
recensie
Algemeen management
14 juni 2011
Peter Vermeulen
Zoals veel jongens wilde ook Bernard van de Weert straaljagerpiloot worden. In tegenstelling tot veel jongens werd Van de Weert dit ook. Zijn grote avontuur was begonnen! Het bleek echter van korte duur; anderhalf jaar na het opstijgen kwam Van de Weert letterlijk weer met beide benen op de grond te staan. Hij werd luchtziek. Hij besloot het bedrijfsleven in te gaan om van onderaan de ladder weer tot enorme hoogte te stijgen. Bernard van de Weert wist zich na jaren weer op hoog niveau te begeven en schopte het onder andere tot topmanager bij KPN. In 'We hebben een beller' beschrijft Van de Weert zijn soms spraakmakende ervaringen binnen KPN.
recensie
Strategisch management
14 juni 2011
Peter Vermeulen
Dagelijks starten mensen een onderneming zonder zich soms te realiseren dat vanaf dat moment hun leven drastisch zal veranderen. Een deel hiervan neemt een bestaand bedrijf over van (on)bekenden of familie. Een fiks aantal potentiële ondernemers stapt relatief onvoorbereid in dit nieuwe avontuur. Voor Marjon De Stefano-Poulus reden om haar ervaring aan het papier toe te vertrouwen. Met 'De overname - een heldenreis' levert zij een praktisch inspiratie- en informatieboek voor iedereen die serieus overweegt om ondernemer te worden door middel van het overnemen van een bedrijf.
interview
Marketing
14 juni 2011
Paul Groothengel
5-7 minuten leestijd
Als een hedendaagse Marco Polo trok Martijn Arets vijf maanden door Europa, om de in zijn ogen meest inspirerende merken te bezoeken. Hij keek rond in fabrieken en kantoren van ondermeer Lego, Alessi, Innocent en Koziol, sprak met veel bijzondere ondernemers en een paar saaie topmannen. In zijn boek Brand expedition vertelt hij over zijn avontuur en de lessen die hij leerde.