OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 751 van 19.493 resultaten
recensie
Psychologie
19 juli 2011
Mady Meijer
Cordelia Fine heeft zich in het boek 'Waarom we allemaal van Mars komen' gewaagd aan een moeilijk onderwerp, namelijk de overeenkomsten en verschillen tussen mannen en vrouwen. De titel verwijst met een kwinkslag naar de serie boeken over het zelfde onderwerp waarvan de titel suggereert dat mannen en vrouwen van verschillende planeten komen. Het boek wordt veel geprezen en zou eindelijk een juist licht werpen op neuroseksisme.
interview
Algemeen management
19 juli 2011
Joep Schrijvers
9-12 minuten leestijd
Ze trekt volle zalen. Haar stem is helder. Met een soepele pen schrijft ze over de psychologie van het overtuigen. Ze is een multi-talent.
column
Marketing
18 juli 2011
Michel Hoetmer
4-5 minuten leestijd
Ons brein is een gek ding. Wanneer u op een zwoele zomerdag naar de aanzwellende wolken kijkt, is de kans groot dat u op den duur allerlei patronen ontdekt. Vroeger hadden wij vloertegeltjes in het toilet met soortgelijke onregelmatige wolkenmotieven. Daar zag je tijdens het doen van de grote boodschap op een gegeven moment allerlei figuren in, zoals de kop van een beer. Het is een illusie veroorzaakt door ons onbewuste brein. Dat krachtige deel van ons brein is constant op zoek naar patronen. Helaas zien wij regelmatig patronen waar ze niet zijn.
column
18 juli 2011
Hans van der Loo
4-6 minuten leestijd
Wat maakt Apple, FC Barcelona, Google en Ikea zo succesvol? Het is niet hun ijver en de ijzeren discipline waarmee zij aan het werk zijn.
interview
Algemeen management
15 juli 2011
Bert Peene
7-10 minuten leestijd
Manager worden is ongetwijfeld nog steeds voor veel mensen een gedroomde carrièrestap, maar veel meer dan wat extra salaris lijkt zo’n promotie inmiddels niet meer op te leveren. Status in ieder geval niet. De hedendaagse manager is vooral een producent van data geworden, een controleur die geen idee heeft hoe hij mensen tot grootse daden kan inspireren. En die dus nauwelijks nog bijdraagt aan de toekomstgerichtheid van het bedrijf waar hij werkt. Het inspireerde Norbert Greveling tot een ontluisterend, maar tegelijk ook bemoedigend boek: De ondernemende manager. Want het kan anders, maar dan moeten managers wel bereid zijn het roer drastisch om te gooien.
column
14 juli 2011
Paul Postma
4-5 minuten leestijd
Het is een afgezaagd thema, en het blijft actueel. Boekjes en onderzoeken over dit onderwerp zijn van alle tijden en ook bij artiesten is het populair: een slechte klantbehandeling.
recensie
Organisatiekunde
13 juli 2011
Martin van Staveren
Het boek 'Leidinggeven aan overtuigingen' verschijnt in een periode van forse bezuinigingen, vooral in de publieke sector. Voor het omgaan met dergelijke grote veranderingen geeft het boek een krachtige benadering, op minimalistische wijze. Het nodigt uit tot effectiever werken met de mogelijkheden die er al zijn in een organisatie, met communicatie als uitgangspunt. Wat, inmiddels een versleten begrip, communicatie? Volstrekt niet! Peter Stam heeft een van de beste managementboeken van de laatste tien jaar geschreven.
recensie
Economie
13 juli 2011
Mady Meijer
2-3 minuten leestijd
Soms is de prijs die men moet betalen voor een vermeende droomcarrière simpelweg te hoog. Dat is wat Alex Preston in zijn boek 'Deze bloedende stad' op een rauwe en doordringende wijze laat zien. 'Deze bloedende stad' schetst het leven van een jonge man die zijn dromen vanuit zijn studietijd najaagt en een grootse carrière in de financiële wereld ambieert. Als hij eenmaal werkzaam is in deze harde zakenwereld, betaalt hij een hoge prijs voor zijn succes. Zijn liefdesleven, vriendschappen en toekomstdromen staan onder druk. Biedt de financiële crisis hem een uitweg uit deze wereld of is zijn leven al te veel verweven met het financiële wereldje in de City?
recensie
Algemeen management
13 juli 2011
Maarten Fijnaut
'Nu al een klassieker' staat te lezen op de omslag van 'Het geroosterde speenvarken' van Jos Hannan en Kees-Jan van Wees. Een klassieker vanwege de vele oude bekende metaforen, parabels en interessante verhalen. Eigenlijk zijn het dus vele bestaande klassiekers samengevat in één bundel. Handig voor professionals die graag metaforen (willen) hanteren om een punt duidelijk te maken of anderen aan wil zetten tot nadenken. In dit boek staan er veel, eenvoudig geschreven en gerangschikt naar thema, dat is precies wat dit boek zo enorm interessant maakt, maar of het boek zelf daarom een klassieker wordt? Mijns inziens wel, want er is meer…
interview
Coaching en trainen
13 juli 2011
Bert Peene
5-7 minuten leestijd
Ruim vijftienhonderd titels over persoonlijke effectiviteit telt de backlist van managementboek.nl en daarbij zitten diverse spellen. Er komen er ook steeds meer, bijzonder creatieve zelfs. Een spel over denkstijlen of metaprogramma’s ontbrak echter nog en dat was toch wel een gemis, vond Tonja Koudijs die vanuit haar praktijk als vitaliteitcoach prima ervaringen met deze concepten uit het NLP-gedachtegoed had. Daarom ontwikkelde zij samen met Ada Nuesink en vormgever Jan Scholtus een spel dat ‘een speurtocht naar je stijl van denken’ belooft ‘en hoe het anders kan’. Ze noemde het Denkwijze(-r). Managementboek Magazine ging op zoek naar de achtergronden van dit spel en de dubbele betekenis die in de titel is vervat.
recensie
Algemeen management
13 juli 2011
Brigitte Koehler
2-3 minuten leestijd
'Eerlijke winst' van Jeffrey Hollender en Bill Green is een boek dat aan de hand van praktijksituaties laat zien hoe bedrijven als bijvoorbeeld Nike, Timberland en Seventh Generation hun bedrijfsvoering ombuigen naar meer maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een paar jaar geleden was maatschappelijk verantwoord ondernemen een manier om je als bedrijf te kunnen onderscheiden. Tegenwoordig zul je als bedrijf je maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen om te blijven groeien en misschien wel te overleven. Consumenten willen namelijk weten waar hun voedsel vandaan komt en hoe die goedkope T-shirts zijn gemaakt. Eerlijke Winst laat zien hoe bedrijven hier mee omgaan.
recensie
Werk en loopbaan
13 juli 2011
Eric van Arendonk
'Stress, vriend & vijand. De aanpak van stress, thuis en op het werk' is de titel van het stressboek van Theo Compernolle. Ik ben benieuwd hoe stress ook een vriend kan zijn, want tot op heden heb ik dat nog niet zo mogen ervaren. Het boek beleeft inmiddels zijn elfde druk en ik moet zeggen, nu ik het boek gelezen heb, terecht. Ik heb het boek in een ruk uitgelezen ondanks dat het een dikke 300 pagina's telt. Het boeide me vanaf de eerste bladzijde. Ongelofelijk, denk ik dan, dat ik dit boek bij toeval tegengekomen ben, ik ben toch een fervent lezer van managementliteratuur. Dit boek al ligt dus al sinds 2006 onopgemerkt. Een verborgen pareltje heet dat, geloof ik.
interview
Algemeen management
12 juli 2011
Bert Peene
6-8 minuten leestijd
Organisatieontwikkeling is zo moeilijk niet als mensen zich gehoord voelen en gaan begrijpen wat het effect is van hun gedrag. Dat betekent dat leidinggevenden niet moeten oordelen, maar mensen bij elkaar brengen vanuit het besef dat ieder mens uniek is. Op basis van die opvattingen schreef Agnes Siegerink een boek over hoe je mensen in organisaties optimaal kunt laten functioneren door ze te leren hoe zij het beste uit zichzelf en anderen kunnen halen. Uniting talent dus en zo luidt dan ook de titel van het boek. Managementboek Magazine sprak met de auteur en probeerde een nogal abstract betoog begrijpelijk te maken voor mensen die graag aan de slag willen met wat zij hebben gelezen.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
12 juli 2011
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
Sietse Bakker (1984) kan wel iets. Op zijn negentiende startte hij zijn eigen communicatiebureau, twee jaar geleden werd hij door een tijdschrift uitgeroepen tot een van de meest veelbelovende jonge ondernemers en hij vervult een belangrijke rol in de organisatie van het Eurovisie Songfestival. Nu, op zijn 27e, heeft hij een boek geschreven waarin hij zijn levenshouding uiteen zet: How to live wow!?
column
12 juli 2011
Rob Beltman
2-3 minuten leestijd
De IPO’s van social media bedrijven maken de tongen los. Is er sprake van een nieuwe bubble? Gaan beleggers straks weer nat als ze bereid zijn zo’n 500 keer de winst te betalen voor een aandeel LinkedIn?
achtergrond
Reclame en verkoop
12 juli 2011
Aart Goud
8-11 minuten leestijd
recensie
Inkoop en logistiek
11 juli 2011
José Otte
1-2 minuten leestijd
De drie fabrieken van Alex Rogo worden bedreigd met sluiting. Eliyahu Goldratt beschrijft in 'Het is geen toeval' hoe Alex zijn fabrieken redt. Wederom in de vorm van een verhaal leidt de auteur ons verder in de geheimen van zijn Theory of Constraints (TOC). We pakken de draad op met dezelfde spelers zoals we die in 'Het doel' hebben leren kennen.
recensie
Projectmanagement
11 juli 2011
Projectleider-Worden.nl
'De businesscase'. Geen andere term is de afgelopen jaren zo sterk in opkomst geweest in project- en programmaland als 'de businesscase'. Geen andere term heeft de afgelopen jaren projectmanagers en opdrachtgevers aangezet tot het produceren van complete boekwerken, al dan niet 'geholpen' door een template. Want, een goede businesscase is dé succesfactor voor een project. Maar, projecten falen nog steeds. Klaarblijkelijk snappen we er niets van. We hadden nu toch 'een businesscase'? Dagen hebben we gespendeerd aan het invullen van die template! Michiel van der Molen schiet verward Nederland te hulp. In zijn boek 'Waarom doen we dit eigenlijk?' vertelt hij niet alleen wat een goede businesscase is, maar vooral ook hoe je de businesscase tot een echte succesfactor van jouw project maakt. Een prima en makkelijk toegankelijk standaardwerk is geboren.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
11 juli 2011
Brigitte Koehler
2-3 minuten leestijd
Van kledingvoorschriften en tafelmanieren tot omgaan met e-mail en Twitter. 'Businessetiquette 3.0' van Roel Wolbrink is een boek dat hele praktische antwoorden geeft op een breed scala aan etiquettevragen. Met dit boek haal je een handboek in huis waarmee je elk zakelijk en ethisch dilemma kunt aanpakken.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
11 juli 2011
Michel Hoetmer
Klagen lijkt zo'n beetje een nationale hobby in Nederland. Er gaat geen dag voorbij of u hoort iemand mopperen of klagen. Misschien hoort u zelfs uzelf wel eens zeuren. Auteur Bart Flos belooft zijn lezers in 'Het anti-klaagboek' eerste hulp bij zeuren en zaniken.