OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 746 van 19.496 resultaten
interview
Communicatie en media
7 september 2011
Bert Peene
6-9 minuten leestijd
Cees van Riels Identiteit& Imago geldt al bijna twintig jaar als het standaardwerk over corporate communication, in Nederland en (ver) daarbuiten. Het boek werd namelijk ook vertaald en is daardoor niet alleen toegankelijk voor studenten in Nederland maar ook die in het Angelsaksisch taalgebied, de Spaanstalige landen, China, Indonesië en Korea. Zeven jaar geleden werd de tekst voor het laatst geactualiseerd. Sindsdien is er op het vakgebied veel veranderd en daarom besloot de auteur dat een nieuwe druk een ‘geheel herziene’ druk moest worden. Managementboek Magazine sprak met de auteur over de achtergronden van deze remake.
recensie
Economie
7 september 2011
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
Er gaat nogal eens wat mis in onze complexe en snel veranderende wereld. Om het toch zo overzichtelijk mogelijk te houden, reduceren politici problemen graag tot de vraag of de verantwoordelijke functionarissen al dan niet moeten opstappen. Journalisten haken daar gretig op in. Want zo’n indeling in tweeën (moet-ie gaan of mag-ie blijven?) is makkelijker te doorgronden en eenvoudiger te verslaan dan de achterliggende problematiek. Met zijn boek Wellink aan het woord van Roel Janssen trapt bepaald niet in deze val.
recensie
Werk en loopbaan
6 september 2011
Jacqueline Bouman
Als sollicitant wordt u overstelpt met allerlei goedbedoelde tips en adviezen, waardoor u het overzicht wel eens zoek raakt. Erik den Draak, die veel ervaring heeft als personeelsfunctionaris, geeft tips hoe u de kans op een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek kunt vergroten. Zijn handige boekje 'Spring eruit met je sollicitatiebrief' helpt u als werkzoekende om 'door de bomen het bos' weer te vinden.
interview
Organisatiekunde
6 september 2011
Paul Groothengel
4-6 minuten leestijd
Medewerkers die samen regelen wat er gedaan moet worden en problemen zelf oplossen, dat is de kern van zelfsturing. Gertie Eikenaar en Diny Leppers gaan in ‘Zelfsturing -Een nieuwe kijk op organisaties in op de praktische toepassing van dit concept. Ze zijn respectievelijk communicatie- en HR-manager bij SCA. Bij deze producent van onder andere de papieren zakdoekjes van Tempo, Edet toiletpapier en Libresse maandverband, is zelfsturing al jaren het devies.
interview
Psychologie
6 september 2011
Paul Groothengel
2-3 minuten leestijd
Het is het zoveelste breinboek. Toch voegt psycholoog en managementtrainer Juni Daalmans met zijn boek De breingids wel degelijk wat toe aan de groeiende stapel boeken die gaan over de werking van ons brein. Daalmans legt heel precies uit welke functies waar gelokaliseerd zijn in ons brein, en welke invloed die hebben op ons dagelijks handelen.
column
5 september 2011
Guus Hustinx
4-5 minuten leestijd
Wij/zij-tegenstellingen in organisaties zijn een wijdverbreid fenomeen. Wat zijn de effecten? Hoe kun je ze herkennen en vooral hoe kun je ze overbruggen?
column
5 september 2011
Ralf Knegtmans
1-2 minuten leestijd
Leiderschap is tijdgebonden. Ooit waren masculiene, statusgedreven en hiërarchische leiders de norm. Succesvolle mannen a la Jack Welch die veelvuldig in de schijnwerpers stonden en die niet alleen het ‘wat’ (targets) maar ook het ‘hoe’ (de manier waarop deze targets behaald worden) der koers bepaalden. Volg en gij zult oogsten was het devies. Goudgerande bonussen en stock opties waren de beloning. Verfijnde controlemechanismen zorgden er voor dat getalenteerde managers binnen de marges van de voorgeschreven paden bleven, bij voorkeur op één voorgeschreven werkplek.
column
Persoonlijke effectiviteit
2 september 2011
Michel Hoetmer
3-4 minuten leestijd
Je leest het tegenwoordig wel vaker: ‘Geven is het nieuwe krijgen.’ Er zijn, het kon niet uitblijven, tal van boeken over dit onderwerp geschreven, zoals The Go-Giver. Het is een in mijn ogen tamelijk slap verhaal over een verkoper die door te geven op wonderbaarlijke manier een succesvol verkoper wordt. Maar je hoort deze kreet ook vaak in verband met sociale media en netwerken. Is geven écht het nieuwe krijgen? Of gewoon een nieuwe zeepbel?
recensie
Marketing
2 september 2011
Paul Groothengel
1-2 minuten leestijd
We hadden al de paardenfluisteraar en de babyfluisteraar. Nu is er ook De klantenfluisteraar. Dat is de titel van het nieuwe boek van managementcoach Jan van Setten. Aan de hand van allerlei hilarische cases beschrijft Van Setten hoe vaak verkopers de plank misslaan. En hoe je dan wél met je klanten zou moeten omgaan.
interview
Organisatiekunde
2 september 2011
Ronald Buitenhuis
4-5 minuten leestijd
Vandaag wordt het nieuwe boek van Rob van Es, Professionele Ethiek, de waardige opvolger van het gelauwerde Veranderdiagnose, officieel gepresenteerd. Een boek dat met ‘Marikogate’ onbedoeld actueler dan ooit is. Ronald Buitenhuis had al eerder een kort gesprek met de auteur: ‘We moeten als leiders en managers veel eerder na gaan denken, wanneer er ethische vragen in het spel zijn, welke beslissingen we dan moeten nemen.’
recensie
Organisatiekunde
30 augustus 2011
Hans van der Loo
6-8 minuten leestijd
Op het nieuws dat McKinsey een boek had uitgebracht over het belang van de menselijke kant van ondernemen, werd daar door menig adviseur schamper gereageerd. Een voorspelbare reactie, want de ‘Excel keizers’ van McKinsey zijn niet de eersten aan wie je denkt als je het over thema´s als waarden, cultuur en menselijk gedrag hebt. Toch blijken de critici voor hun beurt te hebben gepraat. Het boek Beyond Performance: How Great Organizations Build Ultimate Competitive Advantage is niet voor niets de management hit van dit moment. Op basis van een logisch en goed onderbouwd betoog komen de McKinseyadviseurs Scott Keller en Colin Price tot de slotsom dat financiële resultaten vooral het gevolg zijn van aandacht voor softe factoren.
column
30 augustus 2011
Rob Beltman
2-3 minuten leestijd
Massamarketing is passé. Het is economisch onaantrekkelijk en sociaal minder geaccepteerd om grote groepen klanten met een eenvormige boodschap te bestoken in de hoop dat die roep om aandacht voldoende relevant en interessant wordt gevonden om een klein beetje breinpositie te winnen. Dat was toch de dominante boodschap rond de eeuwwisseling, toen we massamarketing ten grave hebben gedragen.
interview
Personeelsmanagement
30 augustus 2011
Pierre de Winter
3-4 minuten leestijd
Intervisie is een mooi woord voor leren door onder collega's over ‘het vak’ te praten. Met het boek Oplossingsgerichte intervisie schreef Levi van Dam een herziene versie van zijn eerdere boek over hetzelfde onderwerp uit 2007: Het reflecting-team intervisiemode. Wat dat model is, wat het effectief maakt en waarom deze herziene versie, wil hij ons graag vertellen.
recensie
Internet en social media
29 augustus 2011
Birgit Zuurveld
Eigenlijk is het natuurlijk een beetje krom. Lezen over het onderwerp 'Schrijven voor het web en sociale media' in een ouderwets boek. Maar, ondanks mijn liefde voor online houd ik ook erg van boeken, dus ik geef dit boek van Annelies Verhelst en Victor Peters een kans. Ik ben benieuwd wat ik er van op zal steken.
recensie
Leiderschap
29 augustus 2011
Amber Zwartbol
Het spel 'Leren door dieren' van Hens van Soest nodigt alleen al door het uiterlijk uit om gespeeld te worden. En dat niet alleen: ook om er een eigen spelvorm voor te bedenken!
recensie
Leiderschap
29 augustus 2011
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
De Leiderschapsbox is om meerdere redenen interessant. In de eerste plaats natuurlijk de hybride vorm: een 15-delige audioreeks die wordt ondersteund door korte podcast interviews met de verschillende auteurs, en een ‘downloadable’ cahier in PDF format uitgebreid met soms extra voorbeelden en bijna altijd een korte literatuurlijst. Maar interessanter is de gekozen invalshoek waarbij de zorgvuldige positionering leidt tot een volledig verzorgde safari door de wereld van leiderschap.
recensie
Strategisch management
29 augustus 2011
Jeroen Ansink
3-4 minuten leestijd
Meer dan negen op de tien werknemers hebben geen idee welke strategie hun eigen bedrijf er op nahoudt. In de The Execution Premium (Van strategie naar uitvoering) biedt de Amerikaanse hoogleraar Robert S. Kaplan een manier om een strategie tot in alle hoeken van een organisatie te laten doordringen, en tegelijkertijd tot een blijvend proces te maken.
interview
Financieel management
25 augustus 2011
Jeroen Ansink
13-18 minuten leestijd
Een engineer tussen de academici. Harvard-professor Robert S. Kaplan probeert met zijn Balanced Scorecard-oeuvre al twintig jaar de kloof tussen theorie en praktijk te dichten. ‘De meeste wetenschappers publiceren alleen maar voor zichzelf en hun collega's.’ Een interview gevolgd door een beredeneerd oeuvre-overzicht!
column
24 augustus 2011
Michel Hoetmer
3-4 minuten leestijd
Bij de introductie van de stoomtrein in de 19de eeuw maakten sommige wetenschappers zich grote zorgen over de gezondheid van de passagiers. Het menselijk lichaam zou niet bestand zijn tegen snelheden hoger dan zo'n 40 tot 50 kilometer per uur. Tegenwoordig weten wij wel beter. Om met de woorden van Jeremy Clarkson van Top Gear te spreken: ‘Het is niet snelheid die dodelijk is, maar het abrupt tot stilstand komen wat de meeste slachtoffers vergt.’
interview
IT-management / ICT
24 augustus 2011
Ben Kuiken
3-4 minuten leestijd
ICT is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het zorgt voor een onderscheidend en concurrerend vermogen voor organisaties, mits goed ingevoerd en gebruikt. Maar daar gaat het nogal eens mis. Volgens sommige onderzoeken mislukt maar liefst 70 procent van alle ICT-projecten. Over hoe het wel moet, schreven Eli de Vries en Hilko Ploeger het boek Creating value in organizations. Een gesprek met een van de auteurs, Eli de Vries.