OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 744 van 19.496 resultaten
recensie
Leiderschap
22 september 2011
Jan Boerstra
2-3 minuten leestijd
De klassieke hiërarchische organisatie heeft zijn langste tijd gehad. Gestoeld op macht en het creëren van angst, heeft deze organisatievorm een verlammend effect op samenwerking en creativiteit. Eric Koenen pleit in 'De Atomiumorganisatie' voor de open en verbindende netwerkorganisatie. In een persoonlijk en filosofisch getint betoog laat hij zien dat de Atomiumorganisatie op vele plaatsen al werkt.
recensie
Algemeen management
22 september 2011
Dick Thesingh
'Het is goed voor de ontwikkeling om citatenboeken te lezen.' Met deze wijze woorden van Winston Churchill in mijn achterhoofd ben ik begonnen aan het 'Groot citatenboek voor managers' van Geert Dehouck.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
22 september 2011
Mark Hooftman
'Debatteren om te winnen' van van Grieken, Noordhuis en Piras moest ik lezen, om verschillende redenen. Ik mag zelf ook graag debatteren en dat doe ik nu al zo'n twee jaar met veel plezier. Ik ben in die twee jaar zowel de heer van Grieken als de Heer Piras tegengekomen op de debatvloer. Weliswaar niet in debat, maar als begeleider. Ik was erg benieuwd wat zij te melden hadden over hun eigen stiel.
recensie
Personeelsmanagement
22 september 2011
Claudia Broeke
2-3 minuten leestijd
36.792 new people in your network since August 30. LinkedIn geeft mij continu door hoeveel nieuwe mensen er de afgelopen zeven dagen in mijn netwerk zijn gekomen. Dat maakt nieuwsgierig. Wie zijn dat dan, hoe kennen we elkaar en kunnen we iets voor elkaar betekenen? Aaltje Vincent en Jacco Valkenburg hebben een praktisch boek geschreven over de manier waarop je LinkedIn kunt inzetten om ander werk of nieuwe opdrachten te vinden. 'Solliciteren via LinkedIn' is een echt doe-boek. Computer aan, beginnen met lezen en meteen uitproberen als je iets interessants tegenkomt.
recensie
Algemeen management
22 september 2011
Carla Verwijs
1-2 minuten leestijd
Mensen die zich richten op succes of geluk, zijn vaak juist niet de meest succesvolle of gelukkigste. Zij die andere doelen beogen, zijn indirect vaak het succesvolst. Dat is het thema van John Kay's boek 'De omweg naar succes'. Vooral hogere doelen bereiken mensen of organisaties veelal niet op de rechtstreekste manier, daarvoor is het leven en is de wereld te complex. Kay geeft vele voorbeelden, maar aan het eind blijft bij mij de vraag hangen 'Wat kan ik hiermee?'
recensie
Algemeen management
22 september 2011
Joost van Driessen
2-3 minuten leestijd
Hoe kun je in korte tijd de kennis van de Nederlandse managementgoeroe's tot je nemen? Ze treden vaak genoeg op, dus je kunt al hun lezingen aflopen. Dat is een kostbare zaak, zowel in tijd als in geld. Slimmer is het om ze te laten interviewen door een goede journalist. Dat is Dominique Haijtema. De interviews heeft ze verzameld in 'De Goeroegids'.
interview
Economie
21 september 2011
Annegreet van Bergen
5-7 minuten leestijd
Tijdens het onderzoek voor zijn boek De schuldenberg, met als niet mis te verstane ondertitel ‘Hoe de wereldwijde schuldenlast ons allemaal gaat raken’ viel Jaap van Duijn van de ene verbazing in de andere. Het beeld was veel slechter dan de voormalige Robeco-topman en hoogleraar economie had gedacht. Nederlanders blijken helemaal niet zo’n degelijk en spaarzaam volk te zijn als we dachten. Tegenover onze torenhoge hypotheken staan dalende huizenprijzen. Als gezinnen daardoor in de problemen komen, kunnen ze niet zomaar de BTW op kunstuitingen verhogen om hun inkomsten te vergroten.
interview
Economie
21 september 2011
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Elke beslissing wordt bepaald door een economische afweging, stelt New York Times-journalist Eduardo Porter in Alles heeft een prijs. Hoewel ondernemingen de basisdynamiek daarvan begrijpen, raken ze bij elke nieuwe schok in het systeem het spoor bijster. ‘Mijn eigen industrie heeft spectaculair geblunderd.’
recensie
Leiderschap
20 september 2011
Nico Vreeswijk
Luc van Berkestijn heeft een praktisch en handzaam boek geschreven waarin hij de lezer in korte tijd wegwijs maakt in de verschillende gesprektechnieken. Hoe geef je iemand op een constructieve wijze feedback of hoe breng je een slecht nieuwsbericht? Dat zijn zaken en onderwerpen die Berkestijn in 'Een goed gesprek' bespreekt aan de hand van korte hoofdstukken, omkleed met casussen.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
20 september 2011
Sonja van Vuren
'Groeien in je werk door belemmerende overtuigingen aan te pakken'. De ondertitel van 'De kracht van gedachten' van Martijn Frijters zegt precies waar het boek over gaat. De inhoud is net zo compact en duidelijk. Overzichtelijk en overtuigend word je op een pad gezet dat uitzicht geeft op een wezenlijke verandering. Als je maar volhoudt! 40 dagen, om precies te zijn.
recensie
Organisatiekunde
20 september 2011
Joost van Driessen
Veel mensen hebben een mening over het werk van Frederick Winslow Taylor, zonder dat ze ooit een boek van hem hebben gelezen. In veel managementboeken komen bepaalde citaten van Taylor terug, maar doorgaans benadrukken die de negatieve kanten van zijn werk. Daarom is het goed dat het boek 'The Principles of Scientific Management' uit 1911 opnieuw vertaald en opnieuw uitgegeven is, zodat iedereen het werk kan lezen in de context waar het voor bedoeld is.
recensie
IT-management / ICT
20 september 2011
Joost van Driessen
2-3 minuten leestijd
Een boek met als titel 'Cloud computing' loopt het risico bij het verkeerde publiek terecht te komen. Het boek van Jeroen Horlings lijkt zo op het eerste gezicht misschien voor de hardcore ICT-er bestemd. Dat is zeker niet het geval. Het boek is juist zeer geschikt voor de manager of adviseur die op zoek is naar basiskennis over deze nieuwe manier van werken. Basiskennis van ICT is wel nodig om het boek te kunnen doorgronden, maar dat is tegenwoordig voor de gemiddelde manager vaak niet meer zo'n groot probleem.
interview
Leiderschap
20 september 2011
Linda Huijsmans
8-11 minuten leestijd
Waarom was Jeroen van der Veer precies de leider die Shell nodig had na het oliereserveschandaal? Waarom vergeten we liever dat de nu zo verguisde Rijkman Groenink tot Nederlander van het jaar werd uitgeroepen? Omdat iedere tijd om zijn eigen leider vraagt, stellen de historici Sjoerd Keulen en Ronald Kroeze.
recensie
Advisering
19 september 2011
Amber Zwartbol
'Het waarderend werkboek' is zo'n boek dat je niet meer wilt wegleggen wanneer je er aan begonnen bent. Robbert Masselink en Jelmer IJbema gaan verder waar Masselink met 'Waarderend organiseren' is gestopt en maken de overgang naar de praktijk van appreciative inquiry (AI). Met 'Het waarderend werkboek' heb ik een inspirerend en praktisch werkboek in handen dat mij uitnodigt om elke dag weer een nieuwe oefening in te zetten.
interview
Algemeen management
19 september 2011
Erik de Vries
5-7 minuten leestijd
De vragen van deze tijd kunnen organisaties niet alleen oplossen. Samenwerken is noodzakelijk, maar zeker niet vanzelfsprekend. Robin Bremekamp ontdekte dat hij en zijn collega’s van organisatieadviesbureau Twynstra Gudde (TG) veel vragen van klanten kregen hoe zij efficiënt en succesvol kunnen samenwerken. De modellen die ze bij deze vragen gebruikten, verzamelden ze in wat zij dachten dat een intern document over succesvol samenwerken moest worden. Het resultaat verscheen echter onlangs bij Reed Business onder de titel Eerste hulp bij Samenwerken.
interview
Economie
19 september 2011
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
Jan Jonker heeft genoeg van al die doemscenario’s die worden geschetst als we het over duurzaamheid hebben. Het nieuwe boek Duurzaam Denken Doen gaat uit van een positieve kijk op duurzaamheid en wil vooral inspiratie bieden aan de hand van vele concrete ideeën. Jan Jonker, initiatiefnemer van het boek en hoogleraar Duurzaam Ondernemen: ‘Laten we duurzaamheid zien als een geweldige kans!’
recensie
Organisatiekunde
19 september 2011
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
Een boek voor fijnproevers, bedoeld voor die mensen, die in hun organisatie leer- en denkprocessen willen bevorderen. 'Learning for action', biedt een overzicht van denkgereedschappen die ingezet kunnen worden ter bevordering van leerprocessen, zonder evenwel 'voorschrijvend' te zijn. De denkwijze waarop het boek is gebaseerd wordt aangeduid met SSM (Soft Systems Methodology). Een term overigens die snel tot verwarring kan leiden.
recensie
Organisatiekunde
19 september 2011
Joost van Driessen
Paul van den Brink en Rosan Gompers hebben een boek samengesteld over 'De kunst van het nieuwe werken'. Het is een compilatie van cases van bedrijven die hiermee ervaring hebben en die met anderen willen delen. De ervaringen zijn geordend aan de hand van een theorie van de schrijvers die verder gaat dan wat gebruikelijk is.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
19 september 2011
Marianne Eussen
'Debatteren om te winnen'. Wie wil dat nou niet? Niet alleen de titel, maar ook de mooie uitvoering van dit boek trekt de aandacht. De auteurs Roderik van Grieken, Arthur Noordhuis en Donatello Piras geven een duidelijke structuur om uw presentaties te verbeteren of uw standpunt in vergaderingen duidelijk(er) te maken. Zij slagen erin om u de kunst van het overtuigen bij te brengen. In het boek staat een praktische vertaalslag van de theorie met concrete opdrachten en tips voor uw persoonlijke situatie.
recensie
Coaching en trainen
19 september 2011
Maarten Fijnaut
2-3 minuten leestijd
Eén grote verzameling van allerhande coachingsmethoden, 'Het Coachingsmethoden Boek' biedt precies wat de titel doet vermoeden. Susan van Ass heeft een hele waslijst aan bekende en minder bekende coaches geselecteerd om vele verschillende coachingsmethodieken toe te lichten.