OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 742 van 19.496 resultaten
recensie
Leiderschap
5 oktober 2011
Marianne Eussen
3-4 minuten leestijd
Wat kunnen we leren van het leiderschap van Mandela? Richard Stengel is erin geslaagd om de manier van kijken en handelen van Mandela te bundelen in 15 thema's, of inspirerende lessen zoals hij ze noemt. Hij beschrijft wat in Mandela's hoofd in bepaalde situaties omgaat. Zo zijn het bouwstenen geworden die u kunt gebruiken in situaties waarin u leiderschap wilt tonen. Dit maakt 'Mandela over leven, liefde en leiderschap' erg de moeite waard!
recensie
Persoonlijke effectiviteit
5 oktober 2011
Bertine Zoon
Met haar frisse gele uitstraling geeft het boek 'Win tijd op jouw manier' u automatisch een zonnige stemming om tijd vrij te maken om na te denken over uw eigen gedrag rondom tijdsbesteding. En het blijft niet bij denken, het gaat vooral om doen in dit boek. Doelstelling is om (weer) bewust bezig te zijn met dingen die voor u belangrijk zijn. En deze zoektocht is soms hard werken met alle opdrachten die Tim Christiaens u in het boek voorschotelt. Maar u hoeft gelukkig niet alles helemaal zelf te bedenken...
recensie
Werk en loopbaan
5 oktober 2011
Nico Vreeswijk
De start en introductie van een nieuwe baan is niet voorbehouden aan HR-medewerkers maar moet juist vanuit de werknemer zelf komen. Marie Anne Borst wil met 'Hoera! Ik heb een nieuwe baan' af van de passieve houding van nieuwe medewerkers. Pro-actief te werk gaan en een goed eerste indruk maken is haar motto.
recensie
Leiderschap
3 oktober 2011
Dorien van Doorn
Geld en aanzien en winnen en verliezen zijn niet meer de vraagstukken waar het in de 21ste eeuw omgaat. Iteke Weeda pleit voor leiders die altruïstisch, androgyn én authentiek zijn. 'De triple A leider' is deel 2 van 15 delen van 'De leiderschapsbox' die een safari bieden door de wereld van leiderschap.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
3 oktober 2011
Dorien van Doorn
U maakt deel uit van een groep en u wilt samen een aantal persoonlijke vragen bekijken op een speelse manier. Of u zoekt een spel voor 1-op-1-coaching. 'Het persoonlijke APK-spel' van Petra de Ree is een bordspel dat je in heel veel situatie kunt inzetten. Het sterkste aspect van dit spel is dat de spelers feedback aan elkaar geven. Daarmee komt de speler verder.
recensie
Leiderschap
3 oktober 2011
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
'The 9 disciplines of a facilitator' beschrijft het persoonlijk ontwikkelingspad voor een leidinggevende of facilitator. Omdat er veel literatuur in het boek is verwerkt heeft het een nogal hoge abstractiegraad. Voor wie op zoek is naar snelle 'how to tools' is het geen aanrader. Wie daarentegen geïnteresseerd is in een samenhangend framework van concepten, aangeduid als 'disciplines', vindt er een schat aan informatie in. Bovendien bieden de auteurs de lezer een inkijkje in hun werk als adviseur bij de talloze internationale organisaties die zij ondersteund hebben.
recensie
Algemeen management
3 oktober 2011
Richard van Viersen
3-4 minuten leestijd
Het persoonlijke verhaal van Tony & Maureen Wheeler is nu voor u bereikbaar in het boek 'Lonely Planet'. De ondertitel 'Het verhaal van een grensverleggend bedrijf' verklaart wat u als lezer kunt verwachten van deze Lonely Planet-uitgave. In tegenstelling tot alle andere overbekende reisgidsen die in 118 verschillende landen worden uitgegeven, is dit een persoonlijk verhaal over de avonturen, van de afgelopen ruim 3 decennia, van de eigenaren van het gelijknamige bedrijf zelf. Dit boek is een roman, autobiografie en ontstaansgeschiedenis van een internationaal bedrijf dat jaarlijks meer dan 6 miljoen reisgidsen omzet.
recensie
Werk en loopbaan
3 oktober 2011
Joris Arts
Hoe kun je via Twitter de kans op een baan vergroten? In 'Twitter jezelf naar een baan' beschrijft Natasja Oosterloo heel beknopt hoe je dit doet.
column
3 oktober 2011
Michel Hoetmer
2-3 minuten leestijd
Managers zijn minder geliefd dan ze zelf denken. Uit onderzoek blijkt telkens weer dat managers veel optimistischer over hun eigen kwaliteiten zijn dan hun ondergeschikten. Het is overigens normaal. Wij mensen hebben over het algemeen een iets te rooskleurig zelfbeeld.
recensie
Leiderschap
3 oktober 2011
Claudia Broeke
3-4 minuten leestijd
Rudy Kor is een begenadigd spreker. Snel, informeel, vol humor en to-the-point. Als je zijn boek leest, dan is het eigenlijk alsof hij tegen je praat. Met dezelfde vaart waarmee hij zijn toehoorders in de zaal kan boeien heeft hij 'Managen = Gewoon Doen' geschreven, een handboek voor de beginnende én gevorderde manager.
column
1 oktober 2011
Hans van der Loo
4-6 minuten leestijd
Deze zomer werden tal van illusies, vanzelfsprekendheden en zekerheden aan flarden geschoten. Letterlijk gebeurde dat in Noorwegen waar een ‘lone wolf’ het ondenkbare deed en in Libië waar de voorheen onaantastbare dictator Khadaffi het riool werd ingejaagd. In overdrachtelijke zin vond op de financiële beurzenmarkt een even onvoorstelbare slachting plaats. Welkom in de wereld van de ‘new normal’.
interview
Algemeen management
30 september 2011
Paul Groothengel
11-16 minuten leestijd
Organisatieadviseur, auteur, kenner van projectmanagement en organisatiekunde, begenadigd spreker. Naar eigen zeggen geen manager en gespeend van gevoel voor commercie. Rudy Kor, al jaren een van de boegbeelden van Twynstra Gudde. Een gesprek over onder meer het gedrag van managers, het omhoog delegeren van ellende, en menselijke constructiefouten als selectieve perceptie, groepsdruk en machodenken.
column
30 september 2011
Paul Postma
4-5 minuten leestijd
Verkopen is een vak. Dat geldt voor verkopen via elk
medium, en zeker voor persoonlijke verkoop. Word je ermee geboren of kun je het
leren? Beide.
recensie
Strategisch management
29 september 2011
Gert Jan Schop
2-3 minuten leestijd
Het Business Model Canvas lijkt momenteel een hype: wanneer je op de een of andere wijze iets van doen hebt met businessmodellen kan je bijna niet ontkomen aan het boek 'Business Model Generation' van Alexander Osterwald en Yves Pigneur. Collega's praten erover, werken ermee, blogs worden volgeschreven, in menig werkkamer hangt het model, bij voorkeur op A3- of A2-formaat.
interview
Algemeen management
29 september 2011
Jeroen Ansink
12-17 minuten leestijd
Ze wordt beschouwd als de moeder van empowerment en de grondlegster van het tokenisme. Maar de werkelijke onderzoeksthema's van Rosabeth Moss Kanter (68) zijn cultuur en transformatie. "Soms heb ik het gevoel dat ik keer op keer dezelfde boeken schrijf."
interview
Organisatiekunde
29 september 2011
Jeroen Ansink
10-15 minuten leestijd
Toekomstplannen van bedrijven hebben vaak een averechts effect, zeggen de Amerikaanse hoogleraren Karl Weick en Kathleen Sutcliffe in Management van het onverwachte. Organisaties doen er beter aan om zich een cultuur van opmerkzaamheid aan te meten, waarbij de negatieve gevolgen van het onverwachte kunnen worden ingedamd. ‘Bijna niemand beseft hoeveel werk het kost om niets te laten gebeuren.’
column
29 september 2011
Rob Beltman
2-3 minuten leestijd
Heeft u het een beetje gevolgd, die oorlog tussen de mobieltjes- en tabletfabrikanten? Mij heeft het bijzonder verwonderd.
interview
Marketing
29 september 2011
Paul Groothengel
2-3 minuten leestijd
De winkelier anno nu kan het internet niet meer negeren. Want dan is hij ten dode opgeschreven. Maar hoe pak je zo’n webstrategie aan als winkelier? Daarover schreef adviseur en hoogleraar e-commerce Cor Molenaar het boek Het einde van winkels?
interview
Verandermanagement
29 september 2011
Bert Peene
7-10 minuten leestijd
Heel veel verandertrajecten mislukken. Maar liefst zeventig procent, zo wil de mare. De oorzaak ligt bijna altijd buiten het management, zo weet het management. Vergeet dat maar, zo zegt Arend Ardon. Een belangrijke oorzaak voor het niet slagen van veranderingen zijn juist de verantwoordelijke managers. Zonder het te beseffen, blokkeren zij de verandering die ze zo graag tot stand willen brengen. Ardon schreef er een boek over, Doorbreek de cirkel!, dat weer een gepopulariseerde versie is van het proefschrift waarop Arend Ardon in 2009 promoveerde. Een ontluisterend boek, maar wel een boek met perspectief omdat het ook laat zien hoe je de valkuilen kunt ontlopen.
column
28 september 2011
Michel Hoetmer
4-6 minuten leestijd
Af en toe denk ik wel eens ‘waren er maar meer wetenschappers zoals Ap Dijksterhuis, Victor Lamme en Roos Vonk’. Zij blijven niet in hun ivoren toren rondlummelen, maar delen hun wetenschappelijke kennis met een breed publiek. Die kennis bezorgt je af en toe een wat ongemakkelijk gevoel. Roos Vonk zegt daarover in de laatste column van haar boek Menselijke gebreken voor gevorderden: ‘Ik schrijf vaak over de minder leuke kanten van mensen. Hun ijdelheid, hun doorzichtige opschepperijtjes, hun onwetendheid, hun zelfverlakkerij, hun lulligheid.’