OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 740 van 19.496 resultaten
recensie
Organisatiekunde
21 oktober 2011
Rosemarie Mijlhoff
4-6 minuten leestijd
Ik heb vol verwachting uitgekeken naar 'Professionele Ethiek' en wel om verschillende redenen. Ten eerste omdat ik het eerdere boek van Rob van Es, 'Veranderdiagnose', qua inhoud en qua vorm nog steeds een topper vind. En dit boek beloofde er weer één te worden. Ten tweede ben ik erg gecharmeerd van de manier waarop Van Es in staat is lastig grijpbare onderwerpen praktisch toegankelijk te maken door verbanden te leggen met onder andere de beeldende kunst, één van mijn hobby's en professies. Ten derde vanwege de actualiteit van het onderwerp ethiek.
recensie
Marketing
21 oktober 2011
Sjors van Leeuwen
Donkere wolken pakken zich samen boven het winkellandschap. Steeds meer mensen shoppen online en laten de fysieke winkel voor wat die is. Tel daarbij de gevolgen van de economische crisis en het is duidelijk dat winkeliers het moeilijk hebben. De klant als koning behandelen, is dan het met minste dat je moet doen om je winkel tot een succes te maken. In 'Komt een klant bij de kassa' schrijft Saskia Lips vanuit haar rol als 'superklant' hoe winkeliers het succes van hun winkel kunnen vergroten door de klant nog meer centraal te stellen.
recensie
Marketing
21 oktober 2011
Corine van Schie
Een klant is niet zomaar iemand. Het spreekwoordelijke 'de klant is koning' komt helemaal tot zijn recht in het boek 'Er komt een klant bij de kassa' van superklant ervaringsdeskundige, Saskia Lips. Het boek houdt aan de hand van herkenbare praktijkvoorbeelden een spiegel voor aan winkeleigenaren. De klantervaring staat hierbij centraal. De schrijfster geeft open deuren en 'eye openers' voor het creëren van de meest positieve klantervaring.
recensie
Marketing
21 oktober 2011
Ronald Wiekenkamp
Hoe maak je je winkel tot een succes? Saskia Lips geeft hierop antwoord vanuit haar rijke ervaring als mysterie shopper. 'Komt een klant bij de kassa' is een prettig geschreven laagdrempelig boek. Naar mijn idee is dit verplichte kost voor iedere serieus ondernemende detaillist. Hoe gedetailleerd het boek ook ingaat op alle aspecten van winkelvoering, gaat het naar mijn idee toch voorbij aan een aantal essentiële zaken die grote impact hebben op de klantbeleving.
recensie
Communicatie en media
21 oktober 2011
Martin van 't Klooster
Mag een communicatieprofessional bewust informatie achterhouden? Het is een cruciale vraag en een goed antwoord ligt voor de hand. Toch? Hans Krabbe maakt in 'Communicatieprofessionals en ethiek' duidelijk dat het goede antwoord niet voor de hand ligt. Het antwoord kan verschillen. Als loyaliteit aan de eigen organisatie een belangrijke waarde is, dan luidt het antwoord 'neen'. Is openheid en transparantie een belangrijke waarde dan luidt het antwoord 'ja'. Elke communicatieprofessional wil wel moreel competent handelen, maar hoe doe je dat?
recensie
Persoonlijke effectiviteit
21 oktober 2011
Linda Poort
'Durf!' is een korte maar krachtige titel, die helemaal de lading dekt van de inhoud van dit nieuwe boek van Seth Godin. Over veel meer wordt er in dit kleine manifest namelijk niet geschreven. Op ontzettend veel verschillende manieren wordt duidelijk gemaakt dat starten en initiatief Goed zijn en afwachten en nadoen Slecht zijn. Het maakt duidelijk dat je Durf moet hebben, maar niet hoe je dat moet doen. Immers, 'je moet niet langer wachten op een routebeschrijving, maar er zelf een tekenen'.
nieuws
19 oktober 2011
Jeroen Ansink
1-2 minuten leestijd
In alle commotie rondom de burgerprotesten van Occupy Wall Street zou je haast over het hoofd zien dat ook het Amerikaanse bedrijfsleven zich zorgen maakt. Zo hebben al meer dan honderdvijftig CEO’s gehoor gegeven aan de oproep van Starbucks-directeur Howard Schultz om geen campagnebijdragen meer te geven totdat Washington het algemeen belang boven partijpolitieke navelstaarderij stelt.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
19 oktober 2011
Jan Boerstra
2-3 minuten leestijd
Een boek over helpen, wie zit daarop te wachten? Het geven en ontvangen van hulp is immers een alledaags aspect van het menselijk leven. Edgar Schein laat in zijn boek 'Helping' zien dat hulp bieden aan anderen, in wat voor vorm dan ook, ingewikkelder is dan het op eerste gezicht lijkt. Het is gebaseerd op culturele waarden en gedragscodes en kent diverse gevoeligheden en valkuilen. En tegelijkertijd levert het zowel voor de helpende als de geholpene veel op.
recensie
Leiderschap
19 oktober 2011
Marianne Eussen
Of u nu al jaren ervaring heeft als leidinggevende of net begonnen bent, u bent zeker al eens tegen een lastige situatie met één van uw medewerkers aangelopen. De uitroep 'Wat moet ik toch met Gerard?' of een willekeurige andere naam, klinkt u dan vast bekend in de oren. Wim Geerts kiest hiermee een treffende titel voor zijn boek vol basisgereedschap voor managers. Hij geeft u niet alleen handvatten om effectief om te gaan met uw medewerkers, maar laat u ook kritisch kijken naar uw eigen rol!
recensie
Persoonlijke effectiviteit
19 oktober 2011
Dick Bos
1-2 minuten leestijd
'Heb lef durf te veranderen', wat een boek! De auteur wil dat je af en toe het boek weglegt voor het uitvoeren van oefeningen of zelfreflectie, maar bij mij bestaat de neiging om het in één keer uit te lezen. Tica Peeman heeft een bijzondere en zeer boeiende stijl van schrijven. Dat komt waarschijnlijk doordat zij veel van zichzelf in dit boek heeft gelegd.
recensie
Strategisch management
18 oktober 2011
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Aan oneliners geen gebrek in Porn voor bankiers (‘Wat bankers can learn from porn’). Zo laat auteur Hans Eysink Smeets onder meer weten dat ‘het ontslaan van bankmedewerkers komende jaren onvermijdelijk wordt’, dat ‘retailbankiers een meervoudige persoonlijkheidsstoornis hebben’, en dat je meer moet denken in spermatozoïden’. Grappig bedoeld? Vergeet het maar.
recensie
Economie
18 oktober 2011
Arie Buvens
3-4 minuten leestijd
De economische, geopolitieke en maatschappelijke onzekerheden zijn groot. Meer dan ooit hebben mensen behoefte aan een referentiekader. Dat referentiekader wordt geboden in een viertal scenario's in de toekomstverkenning 'In 2030'. Dit is geschreven door de economen van het Directoraat Kennis en Economisch Onderzoek van Rabobank Nederland: Hans Stegeman, Danijela Piljic, Anke Struijs en editor Enrico Versteegh. Het is geen voorspelling van de wereld in 2030, maar een verkenning van de wereld zoals die er in 2030 uit zou kunnen zien.
recensie
Advisering
18 oktober 2011
Mark Scheijde
2-3 minuten leestijd
Hoe kom je tot het maximale rendement in een adviessituatie?' In 'Effectief adviseren' schetst Simone Schenk een herkenbaar probleem. Na het allesbehalve verrassende antwoord 'door te luisteren' volgt een duidelijke uiteenzetting van de werking van de hersenen om duidelijk te maken waarom je in adviessituaties vaak te snel of juist niet reageert. Dit zorgt voor nieuwe inzichten. Bij elke manager is het begrip communicatie een terugkerend thema.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
18 oktober 2011
Mark Scheijde
2-3 minuten leestijd
Hoewel we het al heel jong leren en het dagelijks doen, is het goed je eens te verdiepen in hoe praten werkt. Er kan namelijk veel van afhangen. In 'Praten en iets zeggen' staat Sander Wieringa stil bij hoe er gepraat wordt, wat er mis gaat en hoe het beter kan. De belofte dat je na dit boek te hebben gelezen anders praat, hangt natuurlijk van jezelf af maar ongetwijfeld kun je iets met zijn vele adviezen.
nieuws
Communicatie en media
18 oktober 2011
Nienke van Oeveren
2-3 minuten leestijd
‘De mens staat steeds centraal, de communicatie is per situatie verschillend, en communicatie blijft heel complex.’ Aldus de bondige samenvatting van het boekevent ‘Veranderen & communicatie’ door voorzitter Monica Wigman. Een samenvatting waar de dienstdoende sprekers van deze middag, Annemarie Mars, Erik Reijnders en Ilse van Ravenstein, zich in konden vinden. Dit boekevent werd georganiseerd in samenwerking met Logeion, vereniging voor communicatie.
interview
Verandermanagement
18 oktober 2011
Paul Groothengel
2-3 minuten leestijd
Verandertrajecten, welke organisatie kan er nog zonder? Organisaties veranderen zich suf en maken daarbij de nodige fouten. Te veel topdown, suffe communicatie die het doel voorbijschiet, met als gevolg woede en weerstand op de werkvloer. Maar ja, hoe moet het dan wel? Adviseur Frank van Elsdingen geeft een oplossingsrichting aan in zijn boek getiteld Verlangen naar zee.
recensie
Algemeen management
17 oktober 2011
Linda Poort
2-3 minuten leestijd
Hou je van reizen? Ben je ondernemer of zit je eraan te denken om voor jezelf te beginnen? 'Lonely Planet, het verhaal van een grensverleggend bedrijf' combineert deze beide interessante onderwerpen door het verhaal te vertellen van de twee jongeren die Lonely Planet bedachten, uitbrachten en grootbrachten. Tony Wheeler en Maureen Wheeler geven een goed inzicht waar je met een beetje lef kunt komen, maar ook dat er veel moed voor nodig is om alle dieptepunten van het ondernemerschap met opgeheven hoofd te doorstaan.
column
Reclame en verkoop
14 oktober 2011
Michel Hoetmer
3-4 minuten leestijd
Het grote ideaal van elke ondernemer zou volgens de gangbare zakelijke theorieën moeten zijn: streven naar hondstrouwe klanten. Want loyale klanten zijn de krenten in de zakelijke pap. Trouw is ook goed voor ons ego. Het is de spreekwoordelijke aai over ons trotse bolletje.
recensie
Leiderschap
14 oktober 2011
Jeroen Ansink
4-5 minuten leestijd
Problemen hoeven niet langer meer opgelost te worden met een vlucht- of vechtreactie, belooft de Amerikaanse managementgoeroe Stephen R. Covey. In Het 3de alternatief beschrijft hij hoe schijnbaar conflicterende belangen tot een win-win resultaat kunnen leiden. Dat leidt tot een inspirerend, maar soms wat overoptimistisch betoog.
column
13 oktober 2011
Guus Hustinx
4-5 minuten leestijd
Mensen hebben een sterk ontwikkeld gevoel voor wat fair is en wat niet. Als we zaken unfair vinden, reageren we daar heftig op. Ook in organisaties speelt fairness een rol. Wat zijn de effecten? En hoe gaan we daar mee om?