OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 736 van 19.500 resultaten
recensie
Coaching en trainen
22 november 2011
Amber Zwartbol
Mijn verwachtingen waren hooggespannen toen ik het spel 'Ontdek je symbool' bestelde van Hens van Soest. Eerder heb ik een aantal van haar spellen gebruikt tijdens mijn trainingen en ik was daar ontzettend enthousiast over. De aansprekende foto's en de kwaliteit van de kaarten zorgen nog steeds voor vele interessante momenten tijdens een training.
recensie
Psychologie
22 november 2011
Timon Sibma
3-5 minuten leestijd
'Lichaamstaal voor Dummies' geeft een uitgebreide inleiding over lichaamstaal en de (mogelijke) interpretatie daarvan. Elizabeth Kuhnke werkt in de verschillende hoofdstukken letterlijk van boven naar beneden: van de signalen die met het hoofd en gezicht gemaakt worden, naar de borst, armen en handen tot aan de benen en voeten.
interview
Communicatie en media
21 november 2011
Bert Peene
4-6 minuten leestijd
De tijd dat de interne communicatie professional zich vooral bezighield met de communicatiestructuur van zijn werkgever, de presentaties van de CEO, en het personeelsblad is verleden tijd. Althans, als het aan Ilse van Ravenstein en Guus Kok ligt. Zij gaven hun boek IC in 3D de ondertitel ‘Interne Communicatie in breed organisatieperspectief’ mee en duidelijker kon de moraal van hun verhaal niet worden weergegeven. ‘Wij zien de IC-professional als een organisatieadviseur met een communicatiebril op,’ leggen zij uit. Managementboek Magazine sprak met beide auteurs over het nieuwe paradigma.
recensie
Algemeen management
17 november 2011
Roelke Posthumus
3-4 minuten leestijd
Nederland heeft bijna een miljoen managers. Over hun geworstel en de uitdagingen in hun werk wordt veel nagedacht. Door hen zelf maar ook door andere Nederlanders die hen adviseren, trainen en coachen. Een aantal van deze managementdenkers heeft inmiddels een sterstatus. Hun boeken zijn steevast bestsellers, zij spreken altijd voor volle zalen en laten zich daar goed voor betalen.
recensie
Advisering
17 november 2011
Veerle Blajic-Kik
3-4 minuten leestijd
Het is heel lastig om goed advies goed over te dragen. Dat weet iedereen die wel eens een gesprek gehad heeft met een medewerker of met zijn eigen leidinggevende. Spanningen, vooroordelen, onzekerheden: allemaal hebben ze hun uitwerking op hoe we informatie ontvangen en verwerken. Waarom is het toch zo moeilijk om wél het gewenste effect van je advies te bewerkstelligen? In 'Effectief adviseren' legt Simone Schenk uit wat er in zo'n spannende situatie in ons brein gebeurt en hoe we hier beter mee om kunnen gaan.
column
17 november 2011
Guus Hustinx
4-5 minuten leestijd
Over hoe lerende organisaties ontstaan. Dus hoe leuke, energieke, open plekken groeien waar mensen zich graag aan committeren.
recensie
Algemeen management
17 november 2011
Marius van Rijswijk
3-4 minuten leestijd
Het boek 'Iedereen CEO' is een aanrader. De ondertitel 'Netwerkleiderschap en de nieuwe organisatie' geeft in een kern weer waar het boek over gaat. Enerzijds schets Menno Lanting dat 'leiderschap' door sociale media drastisch aan het veranderen is. 'De manager' verdwijnt. Anderzijds maakt Lanting duidelijk dat organisaties zoals we die nu kennen, met de herkenbare machtsstructuur, door diezelfde sociale media zullen verdwijnen.
recensie
Economie
17 november 2011
Gijs Niezink
Het boek 'Duurzaam denken doen' is geschreven voor een breed publiek en dient als inspiratiebron voor ons denken en doen over duurzaamheid. Het is geschreven met 2035 als horizon en geeft de lezer vanuit verschillende optieken van vierhonderd vrijwilligers (32 duizend uur denkkracht) in de leeftijd van 17 tot 77 jaar een ongewone kijk op duurzaamheid.
recensie
Leiderschap
17 november 2011
Arie Buvens
3-4 minuten leestijd
Dit boek gaat over het creëren van Focus, het versterken van Involvement en het opbouwen van Trust (FIT). In een organisatie die FIT is, worden resultaten geboekt, is de sfeer goed en zijn mensen enthousiast, komen ze tot hun recht. Zij zijn betrokken bij hun organisatie en zetten zich er voor in, niet in de laatste plaats omdat ze geïnspireerd worden door de doelen die de organisatie nastreeft. Doelen die verder gaan dan alleen het vergoeden van de aandeelhouders, aldus Arjan Eleveld, auteur van 'Maak je organisatie FIT'.
recensie
Psychologie
17 november 2011
Eric van Arendonk
2-3 minuten leestijd
Aanleiding om 'Wij zijn ons brein' van Dick Swaab te gaan lezen was een aanbeveling van een hoogleraar van de Erasmus universiteit. Hij vertelde dat dit boek en het boek 'De vrije wil bestaat niet' van Victor Lamme een van de weinige goede boeken is met betrekking tot neuromarketing. Aangezien dit onderwerp meer dan mijn normale aandacht heeft, besloot ik het ter hand te nemen. Het is een lijvig boek met meer dan 450 pagina's. Altijd weer even slikken zo'n pil. Ik sla het boek net dicht, ik heb het in drie dagen uitgelezen.
recensie
Verandermanagement
17 november 2011
Carolien de Monchy
4-6 minuten leestijd
Hans Vermaak heeft een dik proefschrift geschreven over de kunst van het interveniëren in complexe organisatieomgevingen. Hij baseert zijn onderzoek op zijn ervaringen in 30 trajecten waarin de medewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in het (internationale) werkveld aan de slag gingen met complexe veranderopgaven. Tja, zo uitgeschreven in één lange zin klinkt het nogal eenduidig. Dat is toch het werk en de expertise van organisatieadviseurs: begeleiden van veranderingen? In 'Plezier beleven aan taaie vraagstukken' van Hans Vermaak wordt duidelijk dat het om de dooie dood niet eenduidig is om een rol te spelen bij de aanpak van taaie vraagstukken. Nou wist ik dat al – u waarschijnlijk ook wel – het bijzondere is dat Hans Vermaak erin slaagt om scherp uit te leggen hoe het in elkaar steekt en wat je daarin kunt doen.
nieuws
Organisatiekunde
16 november 2011
Nienke van Oeveren
2-3 minuten leestijd
Hoe handel je als je volgende fout fataal kan zijn? Wat je kunt leren van organisaties die zich in zo’n kritieke omgeving bewegen, vertellen Paul Schulman en Kathleen Sutcliffe tijdens de tweedaagse conferentie proHRO. ‘Denk niet dat het gemakkelijk is, na begrip komt eerst de fase van verwarring, en daarna volgt het echte begrip pas.’
recensie
16 november 2011
Brigitte Koehler
3-4 minuten leestijd
In Nederland maar ook ver daarbuiten is Neelie Kroes uitgegroeid tot een fenomeen. En nu, inmiddels 70 jaar oud, is zij nog steeds Nederlands enige vrouwelijke eurocommissaris. En niet zomaar eentje. Zij legde miljardenboetes op aan het bedrijfsleven. Hoe zij heeft kunnen uitgroeien tot een van de machtigste mensen van Europa, beschrijven Stan de Jong en Koen Voskuil in 'Neelie Kroes - Hoe een Rotterdams meisje de machtigste vrouw van Europa werd'. Daarmee is dit de eerste biografie die over Neelie Kroes is verschenen.
recensie
Leiderschap
16 november 2011
Brigitte Koehler
Hoe vaak hoort u collega's niet zeggen dat ze ergens geen fut voor hebben, geen puf, geen energie? Energie is een beleving die vaak niet op de juiste waarde wordt geschat. En dat is ontzettend jammer en niet nodig volgens Bert Arons, auteur van het boek 'Hoera! Energie'. Zijn boek gaat over de energie van mensen. Aan de hand van 8 energiebronnen legt hij uit hoe die gedrag en resultaat beïnvloeden.
recensie
Psychologie
16 november 2011
Jolanda Verbraak
1-2 minuten leestijd
Na 'Ego's en andere ongemakken' is Roos Vonk terug met een boek voor gevorderden; 'Menselijke gebreken voor gevorderden'. Niet alleen het ego wordt door Vonk luchtig geanalyseerd en bekritiseerd. Alle menselijke gebreken komen langs: van zogenaamd authentiek zijn tot zelfbedrog. En dat doet de hoogleraar sociale psychologie bijzonder scherp en onderbouwd.
interview
Verandermanagement
16 november 2011
Paul Groothengel
2-3 minuten leestijd
Verandertrajecten in de publieke sector verlopen niet altijd naar wens. En dan zeggen we het nog heel netjes, is de ervaring van ‘veranderdokter’ Dirk-Jan de Bruijn. Hij is al jaren actief in verschillende management- en directiefuncties binnen de Rijksdienst. De Bruijn schreef het boekje En nú @nders!, een bundeling van columns over hoe overheden innovaties en veranderingen slim en efficiënt kunnen toepassen.
recensie
Algemeen management
16 november 2011
Hans van der Klis
1-2 minuten leestijd
Kennelijk voelt ook de eerste golf succesondernemers op internet de behoefte zijn inzichten in boekvorm te delen met de volgende generatie. Arko van Brakel was met Iedereen ondernemer een van de eersten, dit jaar volgde Raymond Spanjar van Hyves met Van 3 naar 10.000.000 vrienden en nu is het de beurt aan Kees Zegers, medeoprichter van Nu.nl en nog vijftien internetbedrijven.
nieuws
Leiderschap
15 november 2011
Nienke van Oeveren
2-3 minuten leestijd
De zon schijnt de open, ronde zaal in. Het Slow event ‘Taylor voorbij’ van 14 november vindt plaats in het gemeentehuis van Heemstede. Het gebouw past bij zijn manier van werken, de gemeente heeft afgelopen donderdag de TelewerkJaarprijs gewonnen en scoort jaar op jaar hoog bij de landelijke monitor ‘Waar staat je gemeente.nl?’. Een inspirerende omgeving om antwoord op de vraag te krijgen hoe organisaties er de komende eeuw uitzien.
interview
Leiderschap
15 november 2011
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
De meeste problemen hoeven niet te worden benaderd met een vecht- of vluchtreflex, zegt de Amerikaanse managementgoeroe Stephen R. Covey in Het 3de alternatief. Er is bijna altijd een oplossing te verzinnen die voor beide partijen beter uitpakt. Zo'n derde alternatief is te bereiken met synergie, empathie en bescheidenheid. ‘Het is prima om het met elkaar oneens te zijn.’
nieuws
Leiderschap
14 november 2011
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
De bijna 80-jarige Stephen R. Covey was er zelf niet bij, maar daar maalde niemand om bij de presentatie van de Nederlandse vertaling van zijn laatste boek, Het 3de alternatief, in een voormalige kloosterkerk in Amersfoort. Onder anderen Dominique Haijtema, Ben Tiggelaar en Jan Kuipers vertelden over wat Covey voor hen betekent.