OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 732 van 19.500 resultaten
interview
4 januari 2012
Joep Schrijvers
8-12 minuten leestijd
Hij schreef een flink aantal boeken over reflecteren, intervisie en coaching. Veel mensen zijn bij hem in de leer geweest. Op school leerde hij niets maar daarbuiten van alles. Hij is bescheiden maar zit vol verhalen. Dit keer bij de boekenkast de pionier die ervaringsleren en intervisie in Nederland mede volwassen maakte: Jeroen Hendriksen.
recensie
Organisatiekunde
28 december 2011
Eric van Arendonk
'De kracht van passie' is voor mij een open deur. Je ziet het om je heen; passie is aanstekelijk, overtuigend en de energie spat er meestal vanaf. Heerlijk zulke mensen, daar kun je iets mee. Mooi dat Paul Moers daarover een boek geschreven heeft. Juist hij als gepassioneerd marketingman.
column
28 december 2011
Ralf Knegtmans
2-3 minuten leestijd
We naderen de jaarwisseling. Een radiozender belt en vraagt of ik in de uitzending wil komen vertellen wat 2012 zoal in petto heeft voor Nederlands talent. Welke transfers vallen er te verwachten? Welke groep valt straks buiten de boot en wie kan het komende jaar met vertrouwen tegemoet zien?
recensie
Internet en social media
27 december 2011
Brigitte Koehler
In hun boek 'Hoe LinkedIn nu echt gebruiken' geven Jan Vermeiren en Bert Verdonck inzicht in de voordelen van het online netwerken. Maar boven alles laten zij zien hoe krachtig LinkedIn kan zijn als je het op de goede manier aanpakt. Hoe je dat nu precies kunt doen laten de auteurs zien in een zeer compleet en leesbaar boek.
recensie
Verandermanagement
27 december 2011
Martin van 't Klooster
Zeventig procent van de veranderingen in organisaties heeft niet het beoogde resultaat. Dat is een veel aangehaald citaat van professor Jaap Boonstra. Hij heeft zich als wetenschapper en adviseur veel bezig gehouden met complexe veranderingsprocessen in overheidsinstanties en bedrijven. Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden (van onder meer professor De Caluwé ) is een ander bekend citaat. Wat kunnen communicatieadviseurs bijdragen aan wat (bijna?) een ieder voor veranderingen onmisbaar vindt; het draagvlak? Monica Wigman levert in 'Regel jij het draagvlak?' meer dan handige tips. En niet alleen voor communicatieadviseurs overigens.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
27 december 2011
Tanja Beugelsdijk
De uitgave 'Op dezelfde golflengte' van Dr. Pieternel Dijkstra heb je binnen een uurtje achter de kiezen. Je wordt uitgenodigd testvragen te beantwoorden. Op basis van je scores kun je vaststellen binnen welke golflengte jouw communicatiestijl past. Elke golflengte brengt eigen sterke punten en unieke problemen met zich mee. Die worden per golflengte besproken volgens het model van Daniel Ofman (kernkwaliteiten). Het is een eenvoudig boekje dat zeer toegankelijk is geschreven.
recensie
Economie
27 december 2011
Wardy Poelstra
'Penny wise, pound foolish.' In een interview in het boek 'Psychologeld' vat Raymond Spanjar (medeoprichter van Hyves) met deze woorden een van zijn minder gelukkige financiële beslissingen samen. Ook u heeft er misschien wel eens last van: de neiging om soms overdreven op de kleintjes te letten en juist nonchalant om te springen met grotere sommen geld. En dat is maar een van manieren waarop ons brein ons bij de omgang met geld parten kan spelen, zo toont dit boek aan.
recensie
Organisatiekunde
27 december 2011
Martin van Staveren
Risk Happens! Een verfrissende titel in de aanhoudende stroom boeken over dit onderwerp. De achterflap van het boek start met de woorden 'Things can go wrong. But you can be prepared…'. Het is een aanwijzing dat risicomanagement zich in toenemende mate beweegt van vermijding naar omgang met risico's. Met als realiteit dat risico's af en toe gewoon optreden, ondanks risicomanagement. Dit vlot geschreven Engelstalige boek van Mike Clayton heeft in Nederland nog geen equivalent.
nieuws
23 december 2011
Pierre Pieterse
Brian Farley, de coach van het Nederlandse gouden honkbalteam, heeft onlangs het eerste exemplaar van de Nederlandse vertaling van Moneyball van Michael Lewis in ontvangst genomen. Farley is vooral enthousiast over de innovatieve manier om met weinig budget een succesvol team samen te stellen. ‘Werken vanuit het team en niet vanuit het individu de sleutel tot teamsucces. Van vijf vingers naar één vuist. Een coach moet dus kiezen voor zijn beste negen spelers, niet negen van de beste spelers. De Oakland A’s en Billy Beane waren de eersten die op een nieuwe manier keken naar hoe we talent definiëren, beoordelen en aankopen. Ze ontketenden een revolutie die het spel tot de dag van vandaag beïnvloedt.’
recensie
Economie
23 december 2011
Wardy Poelstra
3-4 minuten leestijd
Zelden in de geschiedenis zullen economen een breder publiek hebben gehad dan de laatste paar jaar. Zelden ook zullen ze meer ergernis hebben opgewekt; vraag honderd economen naar de oplossing voor de crisis en je krijgt honderd verschillende antwoorden. Het maakt je nieuwsgierig naar de geschiedenis van hun vakgebied: wat is het eigenlijk voor vak? Is het wel een wetenschap? Hoe is het vak ontstaan? De onlangs in het Nederlands vertaalde bundel 'Twaalf economen die je moet kennen' belooft zicht te bieden op 'de ontwikkeling van de economie in een notendop'.
nieuws
21 december 2011
Jeroen Ansink
2-3 minuten leestijd
Kampt Amerika naast een recessie ook met een identiteitscrisis? In de Verenigde Staten stapelen de boeken over het verval van het land van de toekomst zich in ieder geval op.
interview
Leiderschap
21 december 2011
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
De beteugelde leider heet de bijdrage van Erik van de Loo aan De Leiderschapsbox. Leiders kunnen (negatief) beteugeld zijn als gevolg van onopgeloste persoonlijke vraagstukken en thema’s die teruggaan tot de jeugd. Beteugeling kan echter ook iets positiefs betekenen: bescheidenheid en gematigdheid. Als bij een paard is het goed om soms de teugels aan te trekken, maar ook om soms te laten vieren.
interview
Leiderschap
21 december 2011
Ronald Buitenhuis
4-5 minuten leestijd
Het is een beetje een vreemde eend in de bijt van de De leiderschapsbox: de ondernemende leider, van de hand van ‘gelegenheidsduo’ Rudy Kor en Britta Gielen. Het gaat namelijk niet om de klassieke rol van de leider in de zin van hiërarchie, maar over leiderschap dat in ons allen schuilt. Rudy Kor, naar eigen zeggen ‘een gematigd despoot die veel ruimte geeft aan anderen’ en daarmee zelf een ondernemend leider is’, geeft een kijkje in de keuken van wat ondernemend leiderschap precies inhoudt.
interview
Persoonlijke effectiviteit
21 december 2011
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Een kleine wijziging in non-verbaal gedrag maakt een wereld van verschil. De meeste mensen weten echter helemaal niet wat zij uitstralen met hun lichaamstaal en stem. Toch bepaalt dit voor meer dan 90 procent de impact van je communicatie. Met de kleurenroos van Willy Bakers en Hans Geurtsen is er een nieuw model voor non-verbale communicatie, vastgelegd in het boek: In contact. ‘De truc is om te kunnen spelen met kleuren in teams of andere relaties ’ Aldus Hans Geurtsen.
recensie
Coaching en trainen
20 december 2011
Paul Groothengel
2-3 minuten leestijd
Coaches en adviseurs krijgen heel wat over zich heen van de klanten die ze adviseren. Doen ze het wel goed? Laten ze zich niet te veel meeslepen door hun klant? Als ze verstandig zijn, laten coaches zich geregeld zelf bijstaan door een coach, een zogenaamde supervisor. Die begeleidt coaches en adviseurs, en laat ze leren van hun eigen ervaringen. Hoe dit vak van supervisie in praktijk gaat, beschrijft Erik de Haan in zijn boek Supervisie in actie.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
19 december 2011
Hanneke Dijkman
3-4 minuten leestijd
In 'Winnen begint bij jezelf overwinnen' legt Geo van Dam uit hoe u krachtiger kunt worden door uw mentale ruis te stoppen. Het recept is simpel: ontdek wat voor ruis u afleidt, vind uit hoe u dat kunt stoppen en focus dan op iets wat u potentiële kracht stimuleert. Van Dam geeft hiermee meditatie een heel eigentijdse jas, goed bruikbaar voor iedereen die zijn doelen wil behalen, in werk, sport of privé.
column
Organisatiekunde
19 december 2011
Michel Hoetmer
2-3 minuten leestijd
Het is al weer wat jaartjes geleden. Ik ontmoette een oude vriend. Hij was zojuist teruggekeerd van vakantie. Hij praatte honderduit over het land dat hij had bezocht. Over de armoede, de ellende en de maatschappelijke problemen. Hij begreep precies hoe de vork er in de steel zat. Ofwel: waarom het land van de Nijl en de piramides in het verleden tot zulke grootse dingen in staat bleek en waarom nu een groot deel van de bevolking in armoede leeft. Uiteraard had hij de oplossingen ook paraat. Ik vermoei u daar maar niet mee. Ietwat meewarig nam ik afscheid van hem. Deze man begreep totaal niets van het land waar ik zelf drie jaar had gewoond.
recensie
Psychologie
19 december 2011
Peter de Roode
1-2 minuten leestijd
Hoewel dit boek verschenen is in een serie die gaat over groepstherapie, is de inhoud zeer goed bruikbaar voor een manager die meer uit zijn team wil halen. In 'De kracht van groepen' beschrijft Theo Hoijtink op zeer overzichtelijke wijze de belangrijkste inzichten uit de literatuur op het gebied van groepsdynamica. Geen geringe opgave voor wie bedenkt dat de omvang van dit onderwerp tamelijk ruim is.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
19 december 2011
Peter de Roode
Wie geïnteresseerd is in psychologie maar niet alles voor zoete koek wil slikken, vindt in '59 seconden' veel van zijn gading. Een vlot geschreven boek maar tegelijkertijd zeer goed onderbouwd. Richard Wiseman neemt je mee naar alledaagse onderwerpen, vertelt welke mythes er over het onderwerp bekend zijn en geeft hulpmiddelen die je kunt inzetten om een vraagstuk soms veel simpeler aan te pakken.
interview
Economie
19 december 2011
Bert Peene
5-6 minuten leestijd
Beleid uitstippelen voor de langere termijn vereist haast acrobatische vaardigheden. Als beleidsmaker balanceer je tussen weten, vermoeden en ‘best guesses’. Het uiteindelijke plan mag dan de goedkeuring dragen van de belangrijkste stakeholders, de kans dat het eerder in de prullenmand verdwijnt dan je lief is, is meer dan reëel. Dat kan ook moeilijk anders, want niemand kan de toekomst voorspellen. Je kunt wel onderzoeken welke ontwikkelingen zich in de toekomst kunnen voordoen en wat die voor je bedrijf zouden betekenen. Om vervolgens actie te ondernemen om eventuele schadelijke gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Die werkwijze heet scenarioplanning. In Toekomstonderzoek: Van trends naar innovatie beschrijft Boudewijn Raessens hoe je de toekomst met scenario’s kunt onderzoeken en wat je met de uitkomsten van dat onderzoek kunt doen.