OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 728 van 19.501 resultaten
column
Economie
10 februari 2012
Guus Hustinx
4-5 minuten leestijd
Wij hebben een economie die een hoge omloopsnelheid heeft. Zo verdienen aandeelhouders veel geld, zo blijft de werkgelegenheid en daarmee de economie op peil. Maar waar liggen de grenzen? Hoe komen we ooit uit de vicieuze cirkel van ons systeem?
recensie
Algemeen management
10 februari 2012
Paul Schollaardt
3-4 minuten leestijd
'Het groot management modellenboek' bundelt 70 zeer uiteenlopende modellen die volgens onderzoek van de auteurs veel gebruikt worden. Modellen zijn nuttig als checklist en communicatiemiddel. Sommige modellen gaan verder en kunnen direct dienen als leidraad of structureringsmiddel voor processen.
nieuws
Algemeen management
10 februari 2012
Jeroen Ansink
1-2 minuten leestijd
Zijn erfgoed wil hij het niet noemen, want ‘dat klinkt zo arrogant’. Maar het materiaal dat Tom Peters het komende jaar op zijn nieuwe website www.excellencenow.com gaat zetten omvat wel degelijk het hele spectrum aan kennis die de 69-jarige expert op het gebied van organisatorische excellentie in zijn leven heeft opgedaan. ‘Dit is een poging om alles waar ik mee bezig ben geweest op één centrale plek te organiseren,’ licht de Amerikaanse auteur van Excellente ondernemingen vanuit zijn overwinteringsplek in Nieuw-Zeeland toe. ‘Ik heb de afgelopen 35 jaar meer dan 2500 presentaties in 67 landen gegeven, en ik wil die ervaring graag delen met de wereld.’
nieuws
Persoonlijke effectiviteit
9 februari 2012
Justin van Lopik
1-2 minuten leestijd
Debat. Mijn eerste associaties bij het woord komen uit de politiek. Dan gaat het me niet eens om de volledige debatten, maar juist om die korte momenten waarop iemand een ‘punt’ scoort met een mooie soundbite, of uiteraard volledig de mist in gaat. Wilders ‘grote gedoger’ en de stekker van Jolande Sap, het zijn geen momenten die ik graag in een vergadering zou meemaken.
recensie
Organisatiekunde
9 februari 2012
Arie Buvens
3-5 minuten leestijd
Een samenwerking is kansrijk als mensen en organisaties zich met elkaar weten te verbinden in een betekenis gevend proces dat recht doet aan de belangen en gericht is op een betekenisvolle ambitie. De grote opgave is om daar de juiste condities voor te scheppen. Dat is de centrale boodschap van 'Leren samenwerken tussen organisaties'. Daarbij worden vijf cruciale invalshoeken van samenwerking behandeld: ambitie, belangen, relaties en groepsdynamica, organisatie en samenwerkingsproces.
recensie
Leiderschap
8 februari 2012
José Otte
2-3 minuten leestijd
De meest effectieve leiders altijd investeren in talent. Dit is een van de vier uitkomsten van Tom Rath en Barry Conchie in 'Strengths based Leadership'.
nieuws
Leiderschap
8 februari 2012
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
‘Er lekt onnodig veel energie weg in organisaties.’ Hans van der Loo geeft alvast een voorproefje van zijn boek BizBoost tijdens de masterclass Zin in BizBoost. ‘En dat terwijl we meer moeten presteren!’ Hoe kunnen we de energie van medewerkers benutten, verrijken en vergroten?
recensie
Organisatiekunde
7 februari 2012
Rosemarie Mijlhoff
5-7 minuten leestijd
Begin december 2011 was Joost Kampen een van de sprekers op het Jaarcongres Verandermanagement. Gefascineerd heb ik naar hem geluisterd.
recensie
Psychologie
6 februari 2012
Amber Zwartbol
4-5 minuten leestijd
Beloftes die je jezelf doet, maar waar je je niet aan houdt. 'Uitstelgedrag' gaat ook over doelen die je jezelf stelt, maar vervolgens laat schieten, omdat je er de motivatie niet voor kunt opbrengen. Piers Steel, zelf een notoire uitsteller, is hoogleraar aan de Haskayne School of Business in Calgary (Canada) en doet al ruim tien jaar onderzoek naar uitstelgedrag. Volgens Steel staat stoppen met uitstellen bovenaan de lijst met 's werelds meest begeerde doelen.
nieuws
Communicatie en media
6 februari 2012
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
Het nieuwe corporate merkdenken gaat uit van de identiteit. Alleen een organisatie met een sterke identiteit is in staat een sterk merk neer te zetten. Bedrijven die het merk voorop zetten en vertalen naar de gehele organisatie en hun werkprocessen daarop inrichten, zijn het meest winstgevend. Er vindt een integratie van merk, mens en proces plaats.
recensie
Organisatiekunde
6 februari 2012
Joost van Driessen
Het boek 'Bouwstenen van Management en Organisatie' geeft een goede introductie op het vak management en organisatie en heeft een heldere structuur. Dat vindt de uitgever, want dat staat op de achterkant van het boek van Jan Eppink, Gert-Jan Melker en Peter Tack. De uitgever legt de lat daarmee lekker hoog. De vraag is natuurlijk of het boek die pretenties waarmaakt.
nieuws
Algemeen management
3 februari 2012
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
U was er al op geattendeerd in het vorige nummer, maar daar is ie dan: de vernieuwde Managementboek Magazine. Wat preciezer: de wederom vernieuwde Managementboek Magazine, want dit is de derde restyling in krap drie jaar. Een teken dat de ontwikkelingen momenteel inderdaad heel snel gaan. Enfin, klaar voor de toekomst! Voor even dan…
recensie
Internet en social media
3 februari 2012
Linda Poort
'Durftevragen' is een enorm inspirerend naslagwerk voor iedereen die fan is van de kracht van sociale overwaarde. Tegelijkertijd is het ook een zeer goede omschrijving van durftevragen voor iedereen die nog niet met dit internetfenomeen bekend is. Met behulp van sociale media als Twitter en de hashtag #durftevragen worden vraag en antwoord aan elkaar geknoopt. Als je met ideeën, problemen of niet van de grond komende plannen rondloopt, weet je na het lezen van dit boek zeker weer welke kant je uit moet.
interview
Marketing
3 februari 2012
Paul Groothengel
6-8 minuten leestijd
Sociale media zijn de ultieme vorm van uit het raam hangen en kletsen met iedereen die langskomt. Dat schrijft marketingman Paul Postma in zijn hernieuwde Handboek Direct Marketing 3.0. Sociale media bieden, samen met games, uitgelezen mogelijkheden voor (direct) marketeers.
recensie
Communicatie en media
1 februari 2012
Tanja Beugelsdijk
4-6 minuten leestijd
'ValueFraming' van Floor de Ruiter leest als een zeer onderhoudend college. De auteur schuwt niet zijn persoonlijke ervaringen in te zetten om u als lezer te raken. Daarin slaagt hij met vlag en wimpel.
recensie
1 februari 2012
Dorien van Doorn
Als je een avondje echt wilt lachen, dan verzamel je een groep bekenden, het mag familie zijn, en speel je 'Het familiespel'. Dit spel kan ik iedere groep aanbevelen die elkaar langer of goed kent.
recensie
Leiderschap
1 februari 2012
Marianne Eussen
3-4 minuten leestijd
Als u niet lekker in uw vel zit op uw werk, dan doet u uzelf en uw collega's tekort. Dat is de kern van het boek 'Gelukkig werken' in één zin. Gelukkige mensen zijn leergieriger, productie-ver en beter bestand tegen stress en veranderingen. Onno Hamburger en Ad Bergsma houden zich al jaren bezig met geluk. In dit praktische werkboek hebben zij al hun kennis gebundeld. Op basis van het geluksKOMPAS en de persoonlijke ervaringen van Hamburger, gaat u werken aan uw eigen werkgeluk.
interview
Economie
1 februari 2012
Joep Schrijvers
8-11 minuten leestijd
Hij is een van de grootste filosofen van Nederland van dit moment. Zijn studieterrein is de actualiteit van alledag die hij wil begrijpen. Hij schreef een omvangrijk én toegankelijk oeuvre over welzijn en geluk, technologie, de derde wereld, utopieën, geweld en de vrije markt. Hij gaat graag met medefilosofen in gesprek. De titel van zijn laatste boek typeert de man: 'Zonder vrienden geen filosofie'. Deze keer bij zijn boekenkast: de aimabele Hans Achterhuis.
interview
Marketing
30 januari 2012
Hans van der Klis
10-15 minuten leestijd
Zijn laatste drie boeken bereikten de eerste plaats in de top 10 van bestverkochte managementboeken. Zijn nieuwe boek over klantgerichtheid heeft Jos Burgers de titel Gek op gaten meegegeven, naar zijn populaire metafoor over boren en gaten. ‘Metaforen werken geweldig, zowel tijdens presentaties als in boeken.’
interview
Psychologie
30 januari 2012
Jeroen Ansink
5-6 minuten leestijd
Mensen zijn vatbaar voor talloze cognitieve illusies, zegt Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman in Ons feilbare denken. Een beter begrip van het proces daarachter kan het besluitvormingsproces binnen organisaties verbeteren. ‘Ik wil de kwaliteit van onze kritiek op elkaar verbeteren.’