OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 726 van 19.504 resultaten
recensie
Financieel management
1 maart 2012
Paul Hassels Mönning
'Marketing is being challenged, as never before, to be accountable.' Het boek 'Key Marketing Metrics' voorziet in de groeiende behoefte om (en dat is terecht) marketing als business discipline te positioneren. En beter meetbaar te maken. Het boek wekt allereerst vooral de indruk vol definities en formules te zitten. De auteurs verdienen echter lof voor de toegankelijke wijze waarop toepassingen, valkuilen en interpretatie van diverse clusters van relevante marketing metrics en hun doelgroepen finance, trade, reclame, sales, logistiek en operations de revue passeren. Met gelukkig ook aandacht voor online marketing. Een compleet, wat academisch aandoend overzicht in marketingmetrieken.
recensie
Organisatiekunde
1 maart 2012
Teun van Aken
Een pleidooi voor het terugdringen van de doorgeschoten invloed van het beheersingsdenken ten gunste van het bieden van meer ruimte aan creativiteit van zelfstandig denkende mensen. Hans Versnel en Jaap Jan Brouwer schreven een buitengewoon relevant boek over de kloof tussen het Rijnlands-Europese en het Anglo-Amerikaanse management denken. 'Stop de Amerikanen!' is niet erg nieuw of verrassend, maar voor degenen die zich nog niet eerder in deze materie verdiepten uiterst inzichtelijk.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
1 maart 2012
Hans van der Klis
4-6 minuten leestijd
Met het boek Corporate Entity is iets bijzonders aan de hand. Twee weken nadat hij zijn levenswerk in maart 2009 had voltooid, kwam schrijver Karel de Vries plotseling te overlijden. Twee jaar na zijn dood verscheen het boek alsnog. De reacties op het boek, een veelomvattende, filosofische beschouwing over werken en ondernemen, zijn unaniem lovend.
recensie
Verandermanagement
1 maart 2012
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
Esther de Haan en Eva Beerends werden door het gedachtegoed van de boeken 'Presence' en 'Theory U' beïnvloed en besloten een praktijkboek te schrijven, gebaseerd op 'Theory U' van Otto Scharmer. Geen gemakkelijke opgave, als je bedenkt dat de U-theorie erg abstract is. Desondanks zijn de auteurs goed in hun opzet geslaagd en tonen ze op een zeer lezenswaardige manier de link naar de praktijk.
recensie
Personeelsmanagement
1 maart 2012
Hanneke Dijkman
2-3 minuten leestijd
Bent u op zoek naar creatieve werkvormen voor sollicitatiegesprekken dan is 'Goed geselecteerd! Een nieuwe aanpak van sollicitatieprocedures voor managers' een schatkist. Monique Hampsink en Nanette Hagedoorn beschrijven 30 vormen die het u makkelijker maken om gerichter te onderzoeken of een kandidaat bijvoorbeeld een denker, dromer, doener of beslisser is. Tegelijk zijn de vormen soms zo creatief dat ze een deel van de sollicitanten niet zal aanspreken en wellicht niet aansluiten bij de cultuur van de werkgever.
interview
Verandermanagement
1 maart 2012
Pierre Spaninks
7-10 minuten leestijd
Na zijn afstuderen koos Wouter ten Have voor het vak van management consultant. Maar de wetenschap bleef trekken. Hij schreef een proefschrift over het verschil tussen organisaties die wel en organisaties die niet systematisch te besturen zijn. ‘In control zijn houdt veel meer in dan je financiën op orde hebben.’
recensie
Verandermanagement
1 maart 2012
Bert Thiel
3-4 minuten leestijd
Veranderingen horen bij leven en werk als Laurel bij Hardy. Hoe je als communicatieprofessional, manager of HR-manager in een bedrijf of organisatie vorm en koers kunt geven aan een veranderingsproces vertelt Monica Wigman in 'Regel jij het draagvlak?' . Een helder overzicht van strategieën en handelwijzen in een prachtig vormgegeven en prima leesbaar boek.
recensie
Personeelsmanagement
1 maart 2012
Bert Thiel
4-6 minuten leestijd
Begin van het college. Van de dertig studenten voor me zijn er vijf niét bezig met hun telefoon: die starten juist hun laptop op. De moderne jeugd, denk ik. Wat hen beweegt en wat ze vinden van het leven, politiek, marketing, seks, moraal en dood staat te lezen in 'Generatie Z' van Jos Ahlers en René Boender.
recensie
Marketing
29 februari 2012
Birgit Zuurveld
Community managers, content managers, social media managers, conversation managers. Namen van beroepen waar je de laatste tijd niet omheen kunt. Steven van Belleghem schreef een boek over de laatste; 'De conversation manager'.
recensie
Leiderschap
29 februari 2012
Richard van der Lee
Leiderschap, boeken zijn er over vol geschreven. Vaak gaat het dan om een onbehapbare brok tekst met allerlei theoretische onderbouwingen en modellen. Je komt op dit gebied niet vaak een boek tegen waarbij de praktijk echt het uitgangspunt is en de auteur het lef heeft om heilige huisjes te omver te schoppen ofwel de zaken gewoon durft te benoemen zoals het er ook aan toe gaat in de 'echte realiteit' en niet in de 'voorgespiegelde realiteit'. En toch ben ik een dergelijk boek tegengekomen met de titel 'Leiderschap op een A4'tje' van auteur Menno Molendijk. Wat mij betreft een 'Must Read' voor iedere manager en HRM-professional en voor iedereen die engagement binnen organisaties een warm hart toedraagt.
recensie
Algemeen management
29 februari 2012
Joost van Driessen
2-3 minuten leestijd
Geen mens is hetzelfde. Om leiding te kunnen geven aan al die verschillende mensen, is kennis over karak-ters en gedrag van mensen nodig. Het boek 'Psychologie voor managers' biedt een theoretisch kader, maar bevat ook handvatten voor leidinggevenden om hun eigen leiderschapsstijl te bekijken. Manon Bon-gers wil zo een brug slaan tussen psychologie en management.
recensie
Werk en loopbaan
28 februari 2012
Jacqueline Bouman
Een aanrader voor alle werkzoekenden. Aaltje Vincent, expert op het gebied van jobmarketing, geeft met haar boek 'Werk vinden met social media' een helder inzicht in de betekenis van social media bij het vinden van een baan. De nadruk ligt bij het gebruik van LinkedIn en Twitter, inmiddels onmisbare kanalen bij het vinden van werk. Er ging een wereld voor mij open.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
28 februari 2012
Eric van Arendonk
De titel 'De kunst van het niet weten' intrigeerde me. Vooral het woordje 'niet'. Ben ik mijn hele leven al bezig om steeds meer te weten, heeft Willem Geene het verzonnen om juist het niet weten tot een kunst te verheffen. Het moet niet gekker worden.
interview
Marketing
27 februari 2012
Paul Groothengel
2-3 minuten leestijd
‘De klant centraal’, iedere organisatie heeft zijn mond er van vol. Als consument merken we daar in praktijk bitter weinig van. Adviseur Jacqueline Fackeldey verbaast zich voortdurend over het gat tussen hetgeen de klant echt wil en dat wat bedrijven hem bieden. Hoe het óók kan, beschrijft ze in haar boek Klantropologie.
nieuws
Persoonlijke effectiviteit
27 februari 2012
Nienke van Oeveren
Ieder mens gaat anders om met lastige situaties in zijn leven. Joep Schrijvers vroeg zich af waarom de een er veel beter uitkomt dan de ander. Hij werd vaste klant bij de bibliotheek van de Vrije Universiteit in Amsterdam en schreef een boek met de aansporende titel Maak er wat van! Gisteren was de boeklancering.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
27 februari 2012
Amber Zwartbol
Johan Stevens is een trainingsacteur, die in eigen beheer instructievideo's uitbrengt over verschillende onderwerpen. Sommige van deze video's zijn gratis te bekijken via zijn website, andere zijn los te koop of gebundeld, zoals in het geval van 'Sssst...'. Op deze DVD staan vier van zijn video's, elk met een lengte van rond de acht minuten, die betrekking hebben op effectief communiceren. Hierin behandelt hij de onderwerpen 'Feedback geven', 'Overtuigingskracht', 'Omgaan met bezwaren' en 'Salestechnieken'.
recensie
Psychologie
24 februari 2012
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
De Nederlandse taal kent boeiende inconsequenties als het om bescheidenheid gaat. Zo mogen we er volgens het woordenboek niet aan twijfelen dat gezag verdiend moet worden, terwijl je invloed gewoon kunt uitoefenen; dat héb je blijkbaar (of niet natuurlijk). Fout, oordeelt Carina Wiekens in haar zojuist verschenen boek Beïnvloeden en veranderen van gedrag. Ook invloed moet je verwerven. Eigenlijk zou het woordenboek in dit opzicht dus moeten worden herschreven: ‘invloed krijgen’ in plaats van ‘invloed uitoefenen’.
recensie
Strategisch management
24 februari 2012
Louis Thorig
3-4 minuten leestijd
Het boek 'Business Model Generatie' begint met een drietal gewetensvragen aan de lezer. Bent u een ondernemende geest? Denkt u er constant over na hoe u waarde kunt creëren en nieuwe business kunt opbouwen, of hoe u uw organisatie kunt verbeteren of transformeren? Bent u op zoek naar innovatieve manieren van ondernemen, om oude, achterhaalde manieren te vervangen? Hebt u als lezer één van de vragen met 'ja' beantwoord, dan bent u welkom bij de club van visionairs, game-changers en uitdagers die verouderde businessmodellen op de schop willen nemen om de onderneming van de toekomst te ontwerpen.
nieuws
23 februari 2012
Nienke van Oeveren
Welke organisatie wordt de slimste van Nederland? De drie kanshebbers zijn in elk geval Coolblue, Buurtzorg Nederland en De Hypotheekshop. Een vakjury nomineerde hen voor 'Slimste organisatie van Nederland 2012'.
recensie
Strategisch management
23 februari 2012
Louis Thorig
3-5 minuten leestijd
We leven momenteel in een steeds sneller veranderende wereld. De toekomst laat zich niet meer eenvoudig voorspellen en plannen. Dat is het uitgangspunt van het uitstekende boek 'Corporate Effectuation' van Thomas Blekman.