OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 725 van 19.504 resultaten
recensie
Verandermanagement
9 maart 2012
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Bij een fiets of een auto zie je roest bijna altijd wel zitten. En vaak doe je er dan ook iets aan. Maar hoe zit dat bij een bedrijf? Daar zie je de roest niet meteen, laat staan dat je er iets aan doet of kunt doen. En voor je het weet, is de organisatie onherstelbaar beschadigd: doorgeroest. Het boek Roestvrij laat zien hoe je ‘corporate’ roest vroegtijdig kunt opsporen en aanpakken.
interview
Personeelsmanagement
9 maart 2012
Pierre de Winter
3-5 minuten leestijd
Met zijn nieuwste boek Generaties! Werk in uitvoering (dat 27 maart verschijnt) maakt Aart Bontekoning zijn case nog maar eens: ‘Diversiteit tussen generaties is er, en eigenlijk is de enige goede vraag: hoe kunnen we die beter benutten?’ Managementboek Magazine las de proef en sprak de auteur.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
9 maart 2012
Linda Poort
1-2 minuten leestijd
De belangrijkste boodschap in 'Zakelijk flirten voor dummies' is dat zakelijk flirten alles te maken heeft met zelfvertrouwen en de eerste indruk die je geeft. Wie bij zakelijk flirten denkt aan knipoogjes en lage decolletés, kan dit boek dus beter wegleggen. Zakelijk flirten is vooral werken aan jezelf.
recensie
Algemeen management
8 maart 2012
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Wat moet een HBO-student over management weten? Die vraag inspireerde Fons Koopmans en Suzan Bosch enkele jaren geleden tot het schrijven van een bijzonder praktisch boek met een titel die weinig aan duidelijkheid te wensen overliet: ‘Managementvaardigheden in de praktijk’ (Noordhoff Uitgevers 2008). Studenten die een managementfunctie ambiëren, moeten volgens de auteurs in ieder geval het belang en de relevantie van managementvaardigheden kennen. Van dat boek is kort geleden een tweede druk verschenen; met een iets andere titel, geactualiseerde inhoud, maar nog steeds een ijzersterke praktijkcomponent: Managementvaardigheden - theorie en praktijk.
recensie
Juridisch
8 maart 2012
Dick Bos
1-2 minuten leestijd
Een compleet boek met aandacht voor de verschillende aspecten waar een professional in de zorg mee in aanraking kan komen. 'Recht voor professionals in de zorg' is ook een handzaam boek, met per hoofdstuk vragen om de opgedane kennis te testen. Het boek heeft vanaf het eerste verschijnen in 1978 een vlucht genomen tot wat het nu is, een waardevol studieboek.
recensie
Organisatiekunde
8 maart 2012
Gijs Niezink
Aangewakkerd door mijn interesse in innovatie en de totstandkoming ervan binnen het bedrijfsleven, heb ik het boek 'Innovatie 3.0' van Henk Volberda en Menno Bosma gelezen. Hoe komt innovatie tot stand? En hoe kan Nederland dus innovatiever worden?
recensie
Strategisch management
8 maart 2012
Jefte de Bruin
Richard Rumelt is een invloedrijke managementgoeroe met een basis aan de Universiteit van Californië en INSEAD. Zijn werkveld is breed, maar omvat veelal strategische vraagstukken. 'Het geheim van een goede strategie' gaat in op zijn ervaringen ten aanzien van strategie met bedrijven, overheden en andere organisaties. Rumelt geeft zijn eigen visie en ongezouten mening over organisaties en personen. Dit biedt een interessante kijk in het hoofd van Rumelt, maar lijkt soms ook op weggeschreven frustratie over organisaties en over hoe die omgaan met strategie.
recensie
Leiderschap
8 maart 2012
Arie Buvens
Weer een boek over leiderschap? Dat is de titel van het eerste hoofdstuk van 'Leiderschap: feiten en fictie'. Jo Caris legt uit dat leiderschap veel meer dimensies heeft dan de afgelopen decennia is beseft. Hij brengt de verschillende aspecten samen in een driedimensionale 'managerial cube', waarin de functies van leiderschap in gradaties worden weergegeven. Op zo'n manier wordt het duidelijk dat verschillende soorten leiderschap in verschillende situaties noodzakelijk zijn. Eén oplossing voor alle kwalen bestaat niet.
nieuws
Psychologie
7 maart 2012
Pierre Pieterse
Sommige wetenschappelijke inzichten, zoals het wiskundige gemiddelde of de constatering dat er bacteriën bestaan waar je ziek van kunt worden, zijn volledig onderdeel geworden van onze manier van denken. Maar er bestaan ook talloze vergelijkbare inzichten die nog niet tot het dagelijks leven zijn doorgedrongen.
recensie
Werk en loopbaan
7 maart 2012
Carla Verwijs
Stel, u wint de loterij en het geldbedrag is groot genoeg om zorgloos te kunnen leven. Wat doet u, stopt u met werken? Deze loterijvraag is vaak in werkgerelateerd onderzoek gesteld en de meeste mensen geven aan te willen blijven werken, al is het vaak wel onder andere omstandigheden. Kennelijk werken we niet alleen om financiële redenen. Waarom werken we? Daarover gaat dit boek van Frank van Luijk.
nieuws
6 maart 2012
Nienke van Oeveren
Veel auteurs vragen vrienden en vakgenoten om mee te lezen tijdens het schrijfproces. Maar je ziet ook steeds meer onbekenden meelezen. Sociale media bevorderen dit uiteraard, net als online communities. Zo zijn de auteurs Dik Bijl en Wim Kweekel ook bezig met een nieuw boek. Gisteren publiceerden zij een deel van hun eerste hoofdstuk en vragen daarover reacties via hun website rgoboek.nl
recensie
Personeelsmanagement
6 maart 2012
Richard van der Lee
Het boek 'Goed geselecteerd' van Monique Hampsink & Nanette Hagedoorn heeft een prima en uitdagende layout, duidelijke beschrijving van het werving & selectieproces, creatieve inhoud en toch… Mijn gevoel is dat dit boek 'nu' nog niet geschikt is voor de huidige generatie managers ondanks de meer dan positieve intenties van de auteurs. Dit zegt echter niets over de kwaliteit van het boek maar meer over de tijdsgeest waarin wij nu leven en waarin de managers van 'nu' onvoldoende tijd hebben en willen maken voor waar het nu feitelijk echt om draait, namelijk de juiste persoon op de juiste plaats in de juiste organisatie.
recensie
Coaching en trainen
6 maart 2012
Richard van der Lee
Het boek 'Coachen op gedrag en resultaat' van Nico Smid is een herziene uitgave van de versie die in 2002 is verschenen. Als het alleen zou gaan over competenties dan is dit een boek van '13 in een dozijn'. Wat het boek echter interessanter maakt is de aanvulling die het belooft in de ondertitel, namelijk; 'Het verzilveren van talent'. Deze aanvulling heeft vooral betrekking op tips en tools in de relatie tussen competenties en talent.
recensie
Inkoop en logistiek
6 maart 2012
Joost van Driessen
2-3 minuten leestijd
Elk standaardwerk is van tijd tot tijd aan herziening toe. Het boek 'Werken met logistiek' is al aan de zesde druk toe en heeft al meer dan 100.000 studenten met de wondere wereld van de logistiek kennis later maken. Schrijvers Hessel Visser en Ad van Goor hebben het boek opnieuw ingedeeld en voorzien van nieuwe thema's. Wat resulteert is een nog beter standaardwerk dat klaar is voor de volgende 100.000 studenten, en voor andere belangstellenden.
nieuws
Organisatiekunde
5 maart 2012
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
Strategie maken, concrete stappen formuleren en deze uitvoeren… Maar ondertussen gaat de organisatie gewoon door, net als haar omgeving. Om deze blinde vlek zichtbaar te maken, schreven Jaap van ’t Hek en Leike van Oss Ondertussen in de organisatie. Zij presenteerden hun boek bij een symposium. Wat is dat Ondertussen? En als je het ziet, is het dan nog wel Ondertussen?
interview
Leiderschap
5 maart 2012
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
De tijd van de Lion Kings en de Rattenvangers van Hamelen is voorbij, schrijven Ineke Strijp en Freek Peters in hun boek Leiderschap in evenwicht. Meer dan ooit moeten organisaties in de 21ste eeuw op zoek gaan naar leiders die op dit moment en in deze context het best tot hun recht zullen komen, al dan niet in een leading coalition met anderen. Nieuwe tijden vragen namelijk om nieuwe leiders.
recensie
Marketing
2 maart 2012
Paul Hassels Mönning
4-5 minuten leestijd
'In 2020 zal het aantal fysieke winkels zijn gehalveerd.' Deze en andere uitspraken zorgen voor veel publiciteit rondom Cor Molenaar's boek 'Het einde van winkels?' Molenaar schetst niet louter dit soort doemscenario's voor retailers. Evenmin beschouwt hij internet en nieuwe media als heilige graal.
column
2 maart 2012
Joep Schrijvers
2-3 minuten leestijd
Dagelijks hoor je het en worden we er nadrukkelijk mee geconfronteerd: we moeten bezuinigen! En fors ook. Want we geven gewoon te veel uit. We leven op een te grote voet. En onze economie krimpt. We zitten volgens de geleerden in een ware recessie!
interview
Economie
2 maart 2012
Hans van der Klis
4-6 minuten leestijd
Hans Stegeman, hoofd Nationaal Economisch Onderzoek bij de Rabobank, ontwikkelde met een aantal collega’s vier scenario’s voor de wereld van 2030. Met hun boek, In 2030 - Vier vergezichten, zijn ze genomineerd voor de titel Managementboek van het Jaar. ‘De toekomstverwachtingen van ondernemers zijn gekleurd door de branche waarin zij werkzaam zijn.’
recensie
Leiderschap
2 maart 2012
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
Marguardt heeft een prachtig boek geschreven over een vaardigheid die we als kind beheersten en later als volwassenen steeds meer zijn gaan omzeilen. Het is verrassend om te zien hoeveel achtergrondinformatie de kunst van het vragenstellen bevat. Wie namelijk denkt dat hij met het onderscheid tussen open en gesloten vragen genoeg van dit onderwerp weet, komt bedrogen uit. 'Leading with questions' van Michael Marguardt is een aanrader voor alle leidinggevenden.