OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 721 van 19.504 resultaten
recensie
Marketing
12 april 2012
Sonja van Vuren
4-5 minuten leestijd
Service. Er wordt veel over gesproken en geschreven. Waarschijnlijk omdat er juist zo'n chronisch tekort aan is. Is het in Nederland niet vechten tegen de bierkaai? Eric de Haan heeft waarschijnlijk gedacht dat het juist niet om vechten gaat, maar om wijsheid en brengt de Tao in stelling met zijn boek 'De Tao van Service'. Kunnen zijn inzichten meer service brengen? Zijn wij in staat tot bezielde service? Zoals zo vaak is het een mentaliteitskwestie. Zolang marketing en sales als 'waarden'voller worden gezien, verandert er niets.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
12 april 2012
Linda Poort
1-2 minuten leestijd
'Maak er wat van!' is geen typisch zelfhulpboek. Je zult er geen opdrachten, testen en aanmoedigende one-liners in vinden. Want zoals Joep Schrijvers zegt: 'Met achtergrondkennis heb je in nieuwe situaties beter door wat er aan de hand is en wat je ervan kunt maken.'
recensie
Organisatiekunde
12 april 2012
Arie Buvens
3-5 minuten leestijd
Business Proces Management (BPM) is een vakgebied dat ontstaan is uit allerlei disciplines die afzonderlijk met processen bezig waren, zoals kwaliteitszorg, risicomanagement, HRM, informatiemanagement en ICT.
recensie
Algemeen management
12 april 2012
Nico Beenker
3-4 minuten leestijd
'The Innovator's DNA, Mastering The five Skills of Disruptive Innovators' van Jeffrey H. Dyer, Hal Gregersen en Clayton Christensen lijkt op het eerste gezicht een typisch Amerikaans zelfhulpboek. Een citaat van de omslagtekst: 'Are you the next Steve Jobs? You can be as innovative and impactful if you can change your behaviors to improve your creative impact.' Maar bij lezing blijkt het verrassend veel diepgang en waarde te hebben.
interview
Coaching en trainen
11 april 2012
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
Met het even speelse als gedegen Goed geselecteerd presenteren Monique Hampsink en Nanette Hagedoorn ‘een nieuwe aanpak van sollicitatieprocedures voor managers’. De twee auteurs van de bestseller Beweging in je brein beschrijven in hun nieuwe boek een groot aantal frisse werkvormen voor een effectief sollicitatiegesprek. ‘Na lezing van dit boek heb je geen duur werving- en selectiebureau meer nodig.’
interview
Leiderschap
11 april 2012
Erik de Vries
5-6 minuten leestijd
Goed leiderschap draait in essentie om contact, zo betoogt Menno Molendijk. Echt contact! Om dit te bereiken, introduceert hij in Leiderschap op een A4’tje zijn vier A’s, te weten: Aansluiten, Afspreken, Aanspreken, Afrekenen. Erik de Vries vroeg de auteur om tekst en uitleg.
interview
Organisatiekunde
10 april 2012
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
ABP is een methode die ieder probleem terugbrengt tot redelijke proporties. In het boek Geen probleem: Een aanpak voor alle bedrijfskundige vragen en mysteries beschrijven Hans Heerkens en Arnold van Winden stap voor stap hoe je voor iedere bedrijfskundige puzzel de beste oplossing vindt. Managementboek Magazine sprak met Heerkens.
recensie
Algemeen management
10 april 2012
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
Het boek Organisatieontwikkeling met Theory U van Esther de Haan en Eva Beerends wordt gepresenteerd als ‘een mooie tool in de gereedschapskist van organisatiecoaches, consultants en trainers die bezig zijn met organisatieontwikkeling’. En dat is het ook. Maar wel met één niet onbelangrijke voorwaarde: de lezer moet de ideeën achter Theory U onvoorwaardelijk omarmen. En dat is niet altijd even gemakkelijk.
preview
Leiderschap
10 april 2012
Ben Tiggelaar
8-11 minuten leestijd
recensie
Persoonlijke effectiviteit
4 april 2012
Jan Jacob Bos
Zoals de titel al doet vermoeden, is 'Egostrippen' een vlot geschreven, eigenwijs boek. Volgens Rick van Asperen zouden we wat minder moeten trippen en wat meer moeten strippen. Het strippen helpt je om je eigen zelfbeeld te ontdekken en te bepalen wat je echt wilt. Lukt het Van Asperen om dit waar te maken?
recensie
Persoonlijke effectiviteit
4 april 2012
Jan Jacob Bos
Zoals de titel al doet vermoeden, is 'Egostrippen' een vlot geschreven, eigenwijs boek. Volgens Rick van Asperen zouden we wat minder moeten trippen en wat meer moeten strippen. Het strippen helpt je om je eigen zelfbeeld te ontdekken en te bepalen wat je echt wilt. Lukt het Van Asperen om dit waar te maken?
recensie
Werk en loopbaan
4 april 2012
Veerle Blajic-Kik
'Waarom moet het altijd zo zwaar? En waarom kijken we niet naar ons leven als er geen crisis dreigt?' Met deze vragen begint Daan Prudon zijn boek 'Lightcoach'. In toegankelijke situaties zoals festivals voorziet hij iedereen die daar behoefte aan heeft van een luisterend oor, een relevante vraag, of mooi advies. Het idee is vernieuwend en blijkbaar effectief. Toch vraag ik me af of hij zich kan losweken van het festivalterrein en zijn concept kan uitbouwen.
interview
Algemeen management
4 april 2012
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Het bedrijfsleven staat een slagveld te wachten, voorspelt de Amerikaanse journalist William Taylor in Practically Radical. Omdat technologische doorbraken, mondialisering en overcapaciteit het mondiale speelveld dramatisch hebben veranderd, zijn ondernemingen die zichzelf niet opnieuw kunnen uitvinden ten dode opgeschreven. ‘Het is niet meer voldoende om in alle opzichten redelijk goed te zijn. The middle of the road is the road to nowhere geworden.’
recensie
Juridisch
4 april 2012
Dick Bos
2-3 minuten leestijd
Weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat medische aansprakelijkheid een bijzondere aansprakelijkheid is. Het gaat hier om een aansprakelijkheid waarbij een patiënt welbewust een ander toelaat 'iets te doen aan zijn lichaam (het verrichten van een medische handeling)' en dat in verband met zijn gezondheid. De fouten die dan gemaakt worden, treffen dan ook rechtstreeks het lichaam en de gezondheid. Op de behandelaar rust dus een zware verantwoordelijkheid.
interview
Communicatie en media
4 april 2012
Paul Groothengel
11-15 minuten leestijd
Je mag ‘m gerust de koning van het reputatiemanagement noemen. Cees van Riel introduceerde als eerste een concrete maatstaf om reputaties van bedrijven te meten. Waarmee hij aantoonde hoe groot het belang van reputatie kan zijn. Met zijn nieuwe boek De alignment-factor met als ondertitel ‘Leveraging the power of total stakeholder support’, gaat hij een flinke stap verder. Een gesprek met deze hoogleraar corporate communicatie over onder meer de wijze waarop je een langetermijnrelatie bouwt met al je stakeholders, de positie van de communicatieprofessional, en alignment-in-praktijk. ‘Bij Philips begon het proces van alignment bij de Board.’
nieuws
Marketing
4 april 2012
Justin van Lopik
1-2 minuten leestijd
‘Welke klanten wil je over een jaar kwijt zijn?’ Jos Burgers stelt deze opmerkelijke vraag vrijwel meteen aan het begin van het Boekevent Gek op gaten. Het gaat hem om de positionering van het merk.
interview
Algemeen management
4 april 2012
Joep Schrijvers
9-12 minuten leestijd
Hij lang, sportief en vooral een erg toegankelijke man. Vindt van zichzelf dat hij een opgeruimd karakter heeft. Zijn werkkamer is dan ook om door een ringetje te halen. Bij zijn bureau staat een bijzondere boekenkast, die je niet snel bij een hoogleraar zult aantreffen. Hij is dus wetenschapper, maar ook consultant en beslist geen moralist. Toch weet hij alles van morele dilemma’s af. Al meer dan twintig jaar zit hij in het vak van de bedrijfsethiek. Deze keer praat bij zijn boekenkast: professor Muel Kaptein.
recensie
Organisatiekunde
3 april 2012
Richard van der Lee
3-4 minuten leestijd
Het boek 'Corporate Universities' van Martijn Rademakers en diverse coauteurs is een prima naslagwerk voor mensen die geïnteresseerd zijn in leervraagstukken binnen grotere organisaties en de bijbehorende inrichting. De praktijkvoorbeelden uit de profit en non-profit sector zijn leerzaam. Echter, het meest interessante deel van het boek is het deel waarin de toekomst van het leren, in relatie tot de ontwikkeling van talent en organisaties, wordt geschetst.
recensie
Internet en social media
2 april 2012
Aart G. Broek
3-5 minuten leestijd
Jaap van Ginneken bezigt een verleidelijke beeldspraak met zijn 'enthousiasmevirus'. Daarmee geeft hij echter slechts gedeeltelijk een antwoord op de vraag 'hoe gevoelens zich explosief verspreiden nu iedereen online is'. Aan het eind van 'Het enthousiasmevirus' weten we vooral dat we nog niet zo heel veel weten van ons wereldwijde sociaal-psychologische reilen en zeilen. Die boodschap is overigens waardevol genoeg om tot ons te nemen.
recensie
2 april 2012
Amber Zwartbol
Iedereen kent wel iemand die hij of zij bewondert. Soms is die persoon dichtbij, een familielid, een goede vriend of vriendin of een collega. Soms een onbereikbaar persoon die vooral bekend is door de media. Marja den Boer, auteur van 'Durven doen wat je raakt' interviewde voor haar boek 22 personen die zij om verschillende reden bewondert. Personen die, zoals ze zelf zegt, als een rolmodel voor haar zijn, doordat haar ouders om verschillende redenen geen rolmodel voor haar konden zijn in haar jeugdjaren.