OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 720 van 19.506 resultaten
recensie
Organisatiekunde
18 april 2012
Ander Opmeer
'Realiseer je dat niet iedereen een hond cadeau wil', lees: promotie is niet voor iedereen een beloning. Dit is één van de vijftig tips uit het boek 'Geef gas bij oranje' van Bastiaan van Gils, Arjon van Lieshout en Renée de Boo. Nu is een lijstje van vijftig tips altijd leuk, maar ook iets dat ik doorgaans met wat argwaan bekijk. Het doet me vrezen voor one size fits all-regeltjes die zelden all fitten, en doorgaans bijna helemaal niet passen. En als je kritisch leest, spreken in dit soort boeken tip 13 en 31 elkaar meestal nog tegen ook. Toch is dit boek net een beetje anders. En dat komt omdat het goed geschreven is.
interview
Algemeen management
18 april 2012
Jeroen Ansink
12-18 minuten leestijd
Managementdenkers schieten op wetenschappelijk gebied tekort, zegt Gary Hamel. Daardoor hebben ze te weinig maatschappelijke relevantie en lopen ze het gevaar om nieuwe ontwikkelingen mis te lopen. ‘We hebben genoeg Newtons, maar te weinig Edisons.’
recensie
Marketing
18 april 2012
Eric van Arendonk
Mijn eerste gedachte bij het zien van de titel 'Blauwe bananen' was dat het een associatie had met de bestseller 'Blue ocean', maar de enige overeenkomst met dat boek is de kleurbenaming, voor de rest niets. In dit boek gaat het met name over de kunst van onderscheidend vermogen, iets wat een blauwe banaan absoluut heeft in een gele tros soortgenoten.
interview
Coaching en trainen
17 april 2012
Ronald Buitenhuis
2-4 minuten leestijd
Al gehoord van de Emotional Freedom Technique? De EMDR, neurofeedback of biografische methode? Of toch liever paardencoaching, stemcoaching, theorie U of de machtsdriehoek? Het zijn allemaal coachingsmodellen. Nu samengevat in Het Groot Coachingsmodellenboek. Alexandra Lindner en Anja Munters zijn twee van de auteurs.
recensie
Leiderschap
17 april 2012
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Peter Bakker wordt geroemd als leider, maar toch is het met TNT Post uiteindelijk niet goed gegaan. Volgens Arjan Eleveld komt dit doordat slechts twee van de drie FIT-factoren aanwezig waren, maar de derde niet. En bij succesvolle organisaties, zoals DSM en AMSL, zijn alle drie op orde.
recensie
Marketing
17 april 2012
Eric van Arendonk
2-3 minuten leestijd
Inspiratiegids voor klantgevoelige service zo luidt de ondertitel van 'De Tao van Service' van Eric de Haan. Een boek met zo'n titel trekt altijd mijn aandacht. Ten eerste behoren boeken voor mij tot de grootste inspiratiebronnen. Daarnaast vind ik het een prachtig idee om de Chinese filosofie Tao op service te betrekken. Alleen de woorden 'klantgevoelige service', is dat niet dubbel? Is service niet bij uitstek klantgevoelig?
recensie
Werk en loopbaan
17 april 2012
Richard van der Lee
Dromen is mooi maar de vraag is altijd hoe reëel ze zijn. 'Winst uit Wijsheid' van Anton van Schendel & Ton Creyghton is hier een mooi voorbeeld van. Waar het boek feitelijk om draait is de verspilling van Human Capital, en dan in het bijzonder van 'oudere' werknemers. Op dit gebied missen veel organisaties nog de spreekwoordelijke boot. Door het verhaal heen volgen tips hoe organisaties hier mee om kunnen of misschien wel moeten gaan. Leesadvies: Leuk tussendoortje voor wanneer er een vrij uur over is.
recensie
Organisatiekunde
17 april 2012
Joost van Driessen
Met een titel als 'Geef gas bij oranje' lopen Van Gils, Van Lieshout en De Boo het risico weinig boeken te verkopen aan de Politieacademie. Toch is het een boek waarmee elke manager aan de slag kan, ongeacht de organisatie waar hij of zij werkt. Het boek bevat vijftig vuistregels. Vijftig recepten voor vijftig situaties. Vijftig inspirerende tips in één boek.
recensie
Reclame en verkoop
17 april 2012
Tanja Beugelsdijk
'Sales- en accountmanagement' van Willem van Putten, Annette Schenk en Faust Mertens rekent af met de hardnekkige mythe dat er 'geboren verkopers' bestaan. Ze zetten de functie en de rol van de verkoopafdeling binnen een organisatie met visie neer. In logische stappen leggen ze ook de systematiek van het verkopen zelf bloot. Dat gebeurt wel een beetje saai en droog in vergelijking met de veel smeuïger Amerikaanse verkoopliteratuur. Duidelijk is dat de auteurs beoogd hebben het vak sales- en accountmanagement in de volle breedte te 'vangen'. Dat is meer dan aardig gelukt, op het onderdeel sales leadership na.
interview
Persoonlijke effectiviteit
16 april 2012
Erik de Vries
5-7 minuten leestijd
Maritte Braspenning schreef (samen met Jolanda aan de Stegge) het boek Presenteren. In dit boek belicht zij, zoals de titel al suggereert, alle aspecten die nodig zijn voor het verzorgen van een goede presentatie. Hiervoor ging Braspenning te rade bij vijftien gerenommeerde presentatoren, die ze uitgebreid ondervroeg over de ‘do’s & dont’s’ van hun vak.
recensie
Marketing
16 april 2012
Angela Lijmbach
Klantgerichtheid is weer helemaal terug in het huidige managementdenken. Tegelijkertijd zijn veel managers van voornamelijk grote organisaties zo ver van hun klanten af komen te staan dat zij moeite hebben om klantgerichtheid daadwerkelijk in te vullen. Rupert Parker Brady en Maarten Beernink hebben daarom besloten een reeks uit te brengen over succesvolle klantgerichte ondernemers. Hun boek 'Mijn naam is Karel van Eerd en ik bewijs dat het wél kan' is het eerste boek in deze reeks. In dit makkelijk leesbare boekje geven de auteurs vanuit het perspectief van Karel van Eerd, oprichter van de Jumbo supermarkten, aan wat de gouden regels zijn van succesvol ondernemen.
recensie
Economie
16 april 2012
Yvette Bartholomée
'Weten is meer dan meten' van Tobias Reijngoud onderzoekt aan de hand van gesprekken met opinieleiders wat er verloren gaat als marktwerking en de bijbehorende financieel-economische motieven de dienst uitmaken. Wat zijn de gevolgen voor het onderwijs, de zorg, het bedrijfsleven, het milieu – kortom, voor onze samenleving – als het alleen nog maar gaat over rendement, efficiency en klantgerichtheid? Door te zoeken naar alternatieven voor het marktdenken geeft Reijngoud een aanzet tot verder denken, lezen en discussiëren over dit thema.
recensie
Personeelsmanagement
16 april 2012
Richard van der Lee
Nuttig! Dat is het eerste wat bij mij opkwam na het lezen van het boek 'Generaties! Werk in uitvoering' van Aart C. Bontekoning. Generatiemanagement is een factor om rekening mee te houden, in het bijzonder waar het gaat over de denkbeelden van generaties. Organisaties kunnen hier duidelijk hun voordeel mee doen en hiermee inspelen op dilemma's die continue naar voren komen in deze dynamische wereld. Het boek is lezenswaardig voor mensen die diversiteit in generaties willen benutten voor het teweegbrengen van cultuurverandering.
recensie
Organisatiekunde
13 april 2012
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Problemen bestaan niet. Althans, niet voor Hans Heerkens die samen met Arnold van Winden het boek Geen probleem. Een aanpak voor alle bedrijfskundige vragen en mysteries schreef. Je moet dan wel de zogenaamde Algemene Bedrijfskundige Probleemaanpak, kortweg ABP, volgen, een methode waarbij het onderzoeken van problemen en het ontwerpen van oplossingen naadloos op elkaar aansluiten. En dat is bepaald niet gebruikelijk binnen het omvangrijke corpus van literatuur over methodologie.
recensie
Organisatiekunde
13 april 2012
Louis Thorig
'Geen Probleem, een aanpak voor bedrijfskundige vragen en mysteries' van Hans Heerkens en Arnold van Winden, is een bijzondere uitgave van Business School Nederland (BSN), omdat de behandelde methodologie goed aansluit op het Action Learning-opleidingsprogramma van BSN. Ik kan het echter aan iedere probleemoplosser aanraden.
recensie
Strategisch management
13 april 2012
Eelke Pol
3-4 minuten leestijd
'Het groot strategieboek is een gids in het traject van strategiebepaling, maar mag niet verworden tot standaardreceptuur'. Een zin uit de inleiding van 'Het groot strategieboek' die een mooie karakterisering is van het door Berenschot uitgebrachte boek. Ervaringen van Berenschot-adviseurs met het ingewikkelde, maar boeiende proces van strategievorming hebben geleid tot, inderdaad, een gids voor bestuurders, managers en adviseurs. Een complete gids, bijzonder mooi vormgegeven en daarmee uitnodigend om mee op reis te gaan.
recensie
Organisatiekunde
13 april 2012
Brigitte Koehler
In zijn boek 'Inside Apple' geeft Adam Lashinsky ons een blik achter de schermen bij Apple. En probeert hij te achterhalen of Apples succes uniek is en Apple iets heeft ontdekt wat de rest van de bedrijven nog moet trachten te evenaren.
recensie
Organisatiekunde
13 april 2012
Brigitte Koehler
In zijn boek 'Apple – Blauwdruk van het succesvolste en geheimzinnigste bedrijf ter wereld' geeft Adam Lashinsky ons een blik achter de schermen bij Apple. En probeert hij te achterhalen of Apples succes uniek is en Apple iets heeft ontdekt wat de rest van de bedrijven nog moet trachten te evenaren.
recensie
Algemeen management
12 april 2012
Pierre de Winter
2-3 minuten leestijd
Met zijn nieuwe boek Waarom goede mensen soms de verkeerde dingen doen, probeert Muel Kaptien het vak bedrijfsethiek toegankelijk te maken voor de leek. Een missie waarin hij met glans in is geslaagd.
recensie
Marketing
12 april 2012
Paul Groothengel
2-3 minuten leestijd
Converseer met je klanten. Breng ze in de boardroom en gebruik hun feedback. Groei uit tot Conversation Company. Dat is het advies van marktonderzoeker en wetenschapper Steven Van Belleghem, in zijn boek De Conversation Company. Centraal daarin staat hoe je je medewerkers met klanten kunt verbinden en hoe sociale media daarbij kunnen helpen.