OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 710 van 19.511 resultaten
recensie
Persoonlijke effectiviteit
3 juli 2012
Dick Bos
'Au, dat doet zeer!', een bijzonder begin van een recensie van het meesterlijke boek van Rick van Asperen. Als psycholoog kijkend naar jezelf of, als je iets verder gaat, als chirurg helpt Van Asperen jou om jezelf te ontleden en de weg in te slaan naar je oude/eigenlijke 'ik'. Het herstel van je eigen uniciteit en perfectie. 'Egostrippen' deed iets met mij en het doet vast ook iets met u!
interview
Economie
3 juli 2012
Pierre Spaninks
5-8 minuten leestijd
De financiële crisis heeft aangetoond hoe betrekkelijk de waarde is van onze economische theorieën en modellen. Tijd voor een alternatief, vindt de Tsjechische econoom Tomáš Sedlá?ek. Tegenover de economie van winst en verlies stelt hij De economie van goed en kwaad. Economie, niet als waardevrije wetenschap maar als product van onze beschaving.
recensie
Economie
2 juli 2012
Carla Derijck
2-3 minuten leestijd
In 'De staat van morgen' beschrijft Adjiedj Bakas de trends van onze toekomst. In frisse en heldere taal beschrijft hij zijn idee van de werkelijkheid in de komende decennia. Hij raast' 'door het verleden en het heden om zo zijn beeld van de toekomst van de 'staat van morgen' in te bedden.
recensie
Algemeen management
2 juli 2012
Dick Bos
'Teamleider, wat nu?' is een boek om gericht te sturen en te beslissen, zoals de subtitel aangeeft. Een handig praktijkboek maar dat was het dan ook wel!
interview
Marketing
2 juli 2012
Erik de Vries
5-6 minuten leestijd
Van Klaas Weima verscheen onlangs het boek Verdiende aandacht, hoewel het woord ‘boek’ in dit geval de lading niet helemaal dekt. Geheel in lijn met het onderwerp - sociale merkcommunicatie en -activatie, in de woorden van de auteur - is het boek in diverse digitale gedaanten tot leven gewekt.
column
Leiderschap
2 juli 2012
Jaap Boonstra
3-4 minuten leestijd
Leiders bestaan bij de gratie van volgers. Zonder volgers ben je geen leider maar een eenzame zonderling. Er zijn veel interessante publicaties geschreven over leiders en volgers. Denk maar even aan de boeken van Manfred Kets de Vries.
recensie
Communicatie en media
29 juni 2012
Pierre Spaninks
3-4 minuten leestijd
BP en de olielekkage in de Golf van Mexico, het optreden van Shell in Nigeria, Hogeschool InHolland en de diplomafraude - het rijtje voorbeelden dat Frank Peters geeft in Reputatie onder druk laat zich moeiteloos aanvullen. Er gaat geen maand voorbij of er is wel een bedrijf dat in de problemen raakt en reputatieschade oploopt.
interview
Persoonlijke effectiviteit
29 juni 2012
Bert Peene
6-8 minuten leestijd
Idealisme is mooi, scepsis is beter. Zo had het motto kunnen luiden van Diepere drijfveren, met als verklarende ondertitel ‘Verborgen motieven doorgronden met entelische intelligentie’. Een opmerkelijk boek waarin Sjaak Overbeeke zijn lezers voorhoudt dat zuiverheid (of transparantie?) onder mensen zeldzaam is en dat je dus maar beter met een gezonde dosis wantrouwen in het leven kunt staan. Dan kom je minder vaak bedrogen uit. Managementboek Magazine sprak met de auteur die ondanks deze sombere woorden een bijzonder positief mens blijkt te zijn.
interview
Strategisch management
28 juni 2012
Hans van der Klis
8-11 minuten leestijd
Business Model Generatie, het grote succes van Alexander Osterwalder en Yves Pigneur, heeft een broertje gekregen: Business Model You, waarin de methode van het Business Model Canvas gebruikt wordt om individuen te helpen hun carrière opnieuw uit te vinden op één A4’tje. Tim Clark, als redacteur en vertaler betrokken bij de bestseller van Osterwalder en Pigneur, is de drijvende kracht achter het initiatief. ‘Ik ben best jaloers geweest op mensen die op jonge leeftijd precies wisten welke kant zij op wilden’, zegt hij.
interview
Organisatiekunde
28 juni 2012
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
Bedrijfskunde is alles, alles is bedrijfskunde. Dit had het motto kunnen zijn van Bedrijfskunde Integraal, het nieuwste studieboek van Peter Thuis en Rienk Stuive. Niet dat zij de waarde van specialismen als ‘Finance’ of ‘HRM’ ontkennen, maar de meeste vraagstukken waarmee in bedrijven en organisaties wordt geworsteld, vragen toch om een bredere kijk. En die heeft een bedrijfskundige. Drie vragen staan in hun boek centraal: wat is een bedrijf, hoe werkt een bedrijf, en, last but not least, hoe werkt een bedrijfskundige?
interview
Marketing
28 juni 2012
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Wie op zoek gaat naar geschikte literatuur over de succesfactoren van effectieve reclame, komt waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Daar is namelijk maar weinig over gepubliceerd. Dat inspireerde Rene van Hoften tot het schrijven van een boek waarin hij relevante sociaalpsychologische achtergronden van reclame verbindt met de praktijk waarmee we dagelijks in de media worden geconfronteerd.
recensie
Algemeen management
28 juni 2012
Pierre de Winter
2-3 minuten leestijd
Met Het groene kantoor schreef Marieke Schoenmaeckers een praktisch boek. De grote vragen die momenteel in het duurzaamheiddebat worden gesteld, omzeilt ze vakkundig. Maar voor wie nu eindelijk eens werk wil maken van de verduurzaming van z’n bedrijfsvoering, is het een aanrader.
recensie
Algemeen management
28 juni 2012
Hugo-Jan Ruts
Wat is 'ondernemerschap'? Wilma Straatman en Mechteld Daniels schreven er praktisch doe-boek over: 'Succesvol ondernemen: P's of cake!'
recensie
Algemeen management
27 juni 2012
Richard van der Lee
Is 'What every manager needs to know' van Marielle Sonnenberg en Judie van Breukelen van toegevoegde waarde? Het antwoord is een volmondig 'Ja'. Het boek is interessant voor managers, would-be managers en anderen die gefascineerd zijn door relevante zaken die spelen binnen organisaties. Een handig naslagwerk met op bepaalde gebieden zeker boeiende visies.
interview
Leiderschap
27 juni 2012
Bert Peene
5-7 minuten leestijd
Theory U is een stappenplan dat diepgaande verandering in organisaties en mensen mogelijk maakt. Een belangrijke voorwaarde is dat je bereid en in staat bent alle (voor)oordelen over de werkelijkheid achter je te laten. Ofwel: ‘Leading the Future as it Emerges, zoals de ondertitel van het bekende boek Theory U van Otto Scharmer luidt. Dat is echter verre van eenvoudig en daarom schreven organisatiecoaches Esther de Haan en Eva Beerens een boek dat u kan helpen: Organisatieontwikkeling met Theory U. Managementboek Magazine sprak beide auteurs.
interview
Algemeen management
27 juni 2012
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Corporate governance is meer dan de Code Tabaksblat of de monitoring erop. Corporate governance is niet in beton gegoten. Behoorlijk bestuur evolueert mee met de ontwikkelingen in de maatschappij en economie en past zich als een kameleon aan. Het jaarboek Corporate Governance helpt om het debat rondom het thema levend te houden. Managementboek magazine sprak een van de samenstellers, Mijntje Lückenrath-Rovers.
recensie
Algemeen management
27 juni 2012
Johan Bel RM
'Cool is hot' is een veelgeprezen boek, de inmiddels derde bestseller van René Boender. En dat het een beststeller is, geloof ik wel: het boek leest lekker weg en is toegankelijk voor een breed publiek. Wat heeft een marketeer aan de 81 'candies'?
recensie
Strategisch management
27 juni 2012
Martijn Anderson
Het boek 'Nieuwe producten en diensten bedenken' van Gijs van Wulfen vormt een compleet naslagwerk voor wie zijn of haar product wil vernieuwen of een geheel nieuw product wil ontwikkelen. Rode draad vormt de VOORT-innovatiemethode. Het geheel is rijkelijk geïllustreerd met praktijkvoorbeelden en –ervaringen.
recensie
Economie
27 juni 2012
Peter van der Wel
De Nederlandse trendwatcher Adjiedj Bakas publiceert regelmatig over allerhande toekomst gerelateerde onderwerpen. Van de toekomst van de liefde tot een toekomst zonder olie. Zijn nieuwste boek met als titel: 'De staat van morgen' behandelt de toekomst van de Nederlandse en de Vlaamse overheid. In dit boek komen vele trends uit eerdere boeken weer terug, maar nu aangevuld met trends die Bakas ziet in het openbaar bestuur en in de politiek van de lage landen.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
26 juni 2012
Veerle Blajic-Kik
'Laat je niet langer opzadelen met de woede, frustratie en negativiteit van anderen!' David Pollay kondigt het duidelijk aan op de knalgele kaft van dit boek. In 'De wet van de vuilniswagen' brengt hij op positieve wijze onder de aandacht dat we ons laten beïnvloeden door de emotionele vuilnis van anderen (en vice versa). Gelukkig kunnen we ons daarvan bevrijden, beweert hij, door middel van de Eed van de Wet op de Vuilniswagen. En om te zorgen dat het werkt, vind je na elk onderdeel een actielijst waar je direct mee aan de slag kunt.