OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 709 van 19.511 resultaten
recensie
Algemeen management
13 juli 2012
Nico Jong
Overal proberen politici en managers ons leven en werk te beheersen en ons om te vormen tot modelburgers en –werknemers. Zij doen dat met behulp van regels, procedures en protocollen. Blauwdrukdenken en de bijbehorende regelzucht zijn volledig doorgeschoten. In de zucht naar grip en controle op de groeiende complexiteit om ons heen, stapelen we steeds meer regels op. En nog altijd blijven er dingen fout gaan, want: wie orde zaait zal chaos oogsten. De oplossing ligt volgens Ben Kuiken in het bieden van meer ruimte voor het zelfoplossend vermogen van mensen.
recensie
Communicatie en media
12 juli 2012
Nico Jong
Jarenlang was Betteke van Ruler de gezichtsbepalende communicatiehoogleraar. Zij werd op handen gedragen maar ook verguisd, want zij schroomde niet de vinger op de zere plekken van de beroepsgroep te leggen. En daar kon niet iedere vakgenoot tegen. In Engeland zou zij er vermoedelijk voor geridderd zijn, in Nederland vroeg haar uitgever om een overzichtsbundel uit haar gehele oeuvre samen te stellen. Dat is Met het oog op communicatie geworden.
interview
Organisatiekunde
12 juli 2012
Ronald Buitenhuis
5-7 minuten leestijd
Haarscheurtjes worden barsten. De kritiek op de huidige Corporate Governance Code neemt toe. Hans Strikwerda fileert de code zelfs. ‘Mijn advies aan bestuurders is om niet te voldoen aan de bepalingen van de NCGC.’ Op de achtergrond denkt Strikwerda ‘met mensen die er toe doen op het governance gebied’ al voorzichtig aan een nieuwe, meer toekomstbestendige governance code. Ronald Buitenhuis sprak met Strikwerda over de huidige staat en toekomst van corporate governance.
interview
Organisatiekunde
11 juli 2012
Pierre de Winter
5-6 minuten leestijd
Met het boek Social Venturing Entrepreneurship probeert Henk Kievit de opkomende kaste van maatschappelijk geëngageerde investeerders in kaart te brengen en hun mogelijke betekenis voor de toekomst. ‘SVE-principals werken aan oplossingen voor maatschappelijke problemen die leiden tot zelfredzaamheid in plaats van afhankelijkheid.’
recensie
Marketing
11 juli 2012
Linda Poort
Coca-Cola - een succesverhaal met design als rode draad is een must-have voor Coca-Colafans, maar ook leuk voor mensen die niet zoveel met het merk hebben. Want de vele afbeeldingen van reclameposters en productfoto's maken dit boek hoe dan ook een leuke trip down memory lane.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
11 juli 2012
Nico Jong
1-2 minuten leestijd
Dubbele agenda's, verborgen doelen, leugens en valse motieven; ze maken allemaal deel uit van ons dagelijks leven. Daarom zou het handig zijn meer zicht te hebben op de diepere drijfveren van onze medemens. Sjaak Overbeeke introduceert in 'Diepere drijfveren' het begrip entelische intelligentie, waarmee we de 'telos' – het doel – ofwel de (onderliggende) drijfveren van anderen kunnen lezen. Drijfveren laten ons dingen doen. Zij liggen vaak onder de oppervlakte en horen daarmee bij de onderstroom.
recensie
Marketing
10 juli 2012
Ricardo van Noort
2-3 minuten leestijd
'Het einde van winkels?' Een pakkende titel waarbij je mogelijk denkt aan een beperkt aantal mogelijkheden voor retailers. Het tegendeel is waar. Cor Molenaar beschrijft op eenvoudige wijze de verschillende opties om te overleven in de veranderende wereld. Of om kansen (opnieuw) in te schatten. Hoewel het boek zich toespitst op de rol van winkels en fabrikanten is de inhoud van het boek ook relevant voor niet-retailers.
recensie
Organisatiekunde
10 juli 2012
Pierre de Winter
3-4 minuten leestijd
In het boek Social Venture Entrepreneurship probeert Henk Kievit grip te krijgen op de groeiende wereld van de sociale, culturele en milieu-investeerders in Nederland. Een lovenswaardige poging, maar mag het ietsje kritischer?
column
10 juli 2012
Rene ten Bos
3-4 minuten leestijd
Wat at Eva eigenlijk toen zij door de slang verleid werd? De traditie wil ons doen geloven dat het een appel was. Eerst nam ze zelf een hap en toen gaf ze, in een liefdadige bui, de appel aan Adam die er ook een hap van nam. Maar welke smaak had de appel? Zoet, zuur, zoetzuur? Misschien zelfs helemaal geen smaak?
recensie
Strategisch management
9 juli 2012
Jan Jacob Bos
De hoefsmid is eeuwenlang een veelvoorkomend beroep geweest. Nu is het vooral nostalgie. U realiseert zich misschien niet elke dag dat aan de producten of diensten die u nu aanbiedt vroeg of laat ook te weinig behoefte zal bestaan om het bestaansrecht van uw organisatie aan te ontlenen. U zult dan moeten innoveren. Dat betekent echter niet altijd dat u iets nieuws voor 'de wereld' hoeft te creëren. U kunt ook nieuwe paden inslaan voor uw organisatie. Realiseert u zich wel dat tegenwoordige producten en diensten het meestal niet meer zo lang uithouden als het beroep van hoefsmid ooit? Aan de slag dus!
recensie
Werk en loopbaan
9 juli 2012
Linda Poort
Als je even niet weet hoe je je dag, je werk of je leven moet inrichten, biedt 18 minuten je een helpende hand. De leesbare teksten met vele voorbeelden en tips bieden ook jou vast en zeker inspiratie. Je problemen zullen niet in 18 minuten als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar je weet in ieder geval weer welke richting je uit moet. Een interessante manier van timemanagement.
interview
Algemeen management
9 juli 2012
Paul Postma
7-10 minuten leestijd
Onze verbazing over wat dieren allemaal kunnen, is geworteld in het misverstand dat de mens zo bijzonder is. Als je weet hoe dieren reageren, begrijp je mensen ook beter: medewerkers, managers, directeuren en klanten.
recensie
Psychologie
6 juli 2012
Nico Jong
Razend populair zijn ze, de boeken van neurowetenschappers als Dick Swaab en Victor Lamme. Op basis van recent onderzoek beweren zij dat de vrije wil niet bestaat. Marc Slors laat zien dat de onderzoeken waarop die beweringen gebaseerd zijn niet over de vrije wil gaan, maar over de rol van bewustzijn. Niet wijzelf – onze bewuste overwegingen en gedachten – maar ons onbewuste brein en onze genen bepalen (determineren) wat we doen.
interview
Organisatiekunde
5 juli 2012
Jeroen Ansink
5-7 minuten leestijd
Een gezonde organisatie is het beste concurrentievoordeel, betoogt de Amerikaanse consultant Patrick Lencioni in The Advantage. Dat kan alleen als management, de operationele activiteiten en de cultuur van het bedrijf op één lijn zitten. ‘Gezonde ondernemingen worden geleid door bescheiden bestuurders die stilletjes hele mooie dingen doen.’
achtergrond
Communicatie en media
5 juli 2012
Erik Reijnders
8-11 minuten leestijd
recensie
IT-management / ICT
4 juli 2012
Bertrand Weegenaar
5-7 minuten leestijd
Drie titanen voeren al ruim een decennium op vele ICT-gebieden een verbeten strijd. 'Digital Wars' beschrijft uitvoerig de ontwikkelingen van Microsoft, Google en Apple tussen 1998 en 2011 en hun soms verbeteren strijd in de digitale terreinen van zoeken, muziek, smartphones en tablets. Voor inzichten in de individuele bedrijven zijn er betere bedrijfsbiografieën (bijvoorbeeld 'In the Plex' en 'Apple'), maar als les in strategische oorlogsvoering heeft Charles Arthur een onderhoudend boek geschreven!
nieuws
Verandermanagement
4 juli 2012
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
Bekende auteurs als Peter Senge, Joseph Jaworski en Otto Scharmer legden de basis voor Theory U. In Nederland gebruiken steeds meer veranderadviseurs en coaches de methode, maar ook organisaties als Shell, KLM en Triodosbank. Esther de Haan en Eva Beerends vertellen tijdens een boekevent hoe je Theory U gebruikt bij een organisatievraagstuk.
interview
Algemeen management
4 juli 2012
Pierre de Winter
3-4 minuten leestijd
Het groene kantoor is Marieke Schoenmaeckers’ eerste boek. Een praktisch boek voor bedrijven die werk willen maken van de verduurzaming van hun bedrijfsvoering. ‘Het is heel leuk om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Je leert je leveranciers bijvoorbeeld heel anders kennen.’
interview
Economie
4 juli 2012
Joep Schrijvers
9-12 minuten leestijd
Hij is spraakmakend, analytisch, een exacte denker. Ooit wilde hij op de kansel staan. Het werd economie. Zijn lesboek is beroemd en berucht bij scholieren. Het boek vierde dit jaar zelfs zijn vijftig jarig bestaan. Hij is hoogleraar, spreker, columnist. Hij denkt na over goede architecturen voor maatschappelijke coördinatie: over mechanism design. Wie kent hem eigenlijk niet? Deze keer, niet bij de boekenkast maar op die andere plek waar kennis wordt gedeeld, het café, niemand minder dan prof. dr. Arnold Heertje!
recensie
Persoonlijke effectiviteit
3 juli 2012
Dick Bos
'Au, dat doet zeer!', een bijzonder begin van een recensie van het meesterlijke boek van Rick van Asperen. Als psycholoog kijkend naar jezelf of, als je iets verder gaat, als chirurg helpt Van Asperen jou om jezelf te ontleden en de weg in te slaan naar je oude/eigenlijke 'ik'. Het herstel van je eigen uniciteit en perfectie. 'Egostrippen' deed iets met mij en het doet vast ook iets met u!