OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 703 van 19.511 resultaten
recensie
Psychologie
1 oktober 2012
Wim Oolbekkink
Leo Bormans is de auteur van de internationale bestseller 'Geluk. The worldbook of happiness' en werd internationaal gelanceerd nadat Herman van Rompuy (voorzitter van de Europese Raad) het boek bij wijze van nieuwjaarsgeschenk aan alle wereldleiders zond. Het boek bundelt de essentie van een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken op het terrein van geluk.
interview
Personeelsmanagement
29 september 2012
Erik de Vries
7-10 minuten leestijd
Samen met Richard Jongsma schreef Jacco van den Berg Overspoeld door schaarste. Het boek gaat uitgebreid in op de weinig florissante ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, maar biedt tevens vijftien praktijkscenario’s waarmee organisaties het tij kunnen keren.
nieuws
Strategisch management
27 september 2012
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
Een innovatieve manier om te zorgen voor dubbel zoveel publiek, dat moet gezegd worden. Iedere deelnemer beplakt de heliumballon zó dat die op z’n buurman lijkt. Dat je anderen nodig hebt, benadrukt de keynote speaker van het Pluk Innovatie Festival eveneens. Om uit een impasse te komen heb je soms externen en tegenstanders nodig. Adam Kahane presenteert zijn nieuwe boek: Transformative Scenario Planning.
interview
Strategisch management
27 september 2012
Ronald Buitenhuis
4-6 minuten leestijd
De consument gaat de economie bepalen. Tot in het extreme. De consument wordt deels ook zelfproducerend. Bedrijven zijn louter volgend. Maar de Shell’s, Nuon’s, en BMW’s van deze wereld hebben nog niet begrepen dat de bedrijfsmodellen (maar ook politieke modellen) van nu volledig op de schop gaan. ‘Het wordt een komen en gaan van bedrijven’, zo voorspelt hoogleraar Toekomstonderzoek Universiteit Twente, Wim de Ridder in zijn nieuwe boek De strategische revolutie.
recensie
Psychologie
26 september 2012
Aart G. Broek
Zou ik slimmer zijn geworden door het lezen van 'Hier word je slimmer van'? Het zou zomaar kunnen. Het is sowieso een prettige gedachte, al lijkt mij die niet te bewijzen. Het is ná het lezen niet meer feitelijk vast te stellen, omdat er geen meeting vooraf heeft plaatsgevonden. Bovendien, wat betekent 'slim' eigenlijk? De kwalificatie 'slim' plakken we toch vooral op mensen die snel een gecompliceerde zaak inzichtelijk weten te maken en daar een doelgericht handelen op laten volgen. Dan ben ik niet slimmer geworden maar mogelijk wel 'wijzer'.
recensie
Verandermanagement
26 september 2012
Carla Derijck
2-3 minuten leestijd
Verandering levert vaak spanning op. Er liggen echter kansen in die spanning besloten die de motor kunnen worden van verandering en innovaties. Het is dus de kunst om de spanning – de energie die dit oplevert – in te zetten ten gunste van de verandering. In Spanning in en rond organisaties gaan 31 auteurs in op de veelzijdigheid van verandering, de druk die daarmee gepaard gaat en hoe je spanning hanteert.
interview
Strategisch management
26 september 2012
Jeroen Ansink
12-16 minuten leestijd
Zijn ideeën over strategie hebben het concurrentielandschap blijvend veranderd. Harvard-professor Michael Porter is na bijna veertig jaar nog steeds vol passie over zijn vakgebied. Een gesprek over keuzes, intellectuele eenzaamheid en prestatiedrang. ‘Concurrentie in het bedrijfsleven is van een hele andere orde dan competitie in sport.’
recensie
Persoonlijke effectiviteit
25 september 2012
Amber Zwartbol
Rick van Asperen heeft zich onder andere door het boek 'Geweldloze communicatie' laten inspireren en wil met zijn spel 'CONTACT - (k)it' werkvormen bieden waarmee je de communicatie met jezelf en andere kunt verbeteren.
interview
Leiderschap
25 september 2012
Erik de Vries
5-6 minuten leestijd
Leidinggeven kun je zelf! heet het nieuwe boek van Peter de Roode. Het is een theoretische uitwerking van het eerder verschenen Werkvormen voor managers, al wordt in zijn laatste werk de praktijk zeker niet vergeten. De Roode aan het woord over de noodzaak tot mondigheid.
recensie
Verandermanagement
25 september 2012
Pierre Spaninks
3-4 minuten leestijd
Spanning in en rond organisaties: elke manager en consultant heeft er mee te maken. Een mooi onderwerp dus voor het jaarlijkse congres van M&O, het tijdschrift voor management en organisatie. Het gelijknamige congresboek bevat de bijdragen van (bijna) alle sprekers. Helaas ontbreekt daarbij de waardevolle beschouwing die filosoof Harry Kunneman aan het eind van de dag ten beste gaf.
recensie
Leiderschap
24 september 2012
Chrétienne Bontenbal
3-4 minuten leestijd
Ook leiders zijn gewone mensen en is niets menselijks hen vreemd - zoals de neiging om beslissingen uit te stellen. In zijn boek 'Leiderschap op halve kracht' gaat David De Cremer in op dit onderbelichte aspect in het gedrag van leiders. Hij stelt dat leiders die uitstelgedrag vertonen minder effectief zijn, minder gezond zijn en het vertrouwen van anderen schaden. In zijn boek biedt hij inzichten in waar uitstelgedrag vandaan komt en wat de gevolgen zijn. Tevens geeft De Cremer beknopt een aantal principes die je kunt volgen, waardoor je minder uitstelgedrag vertoont.
nieuws
24 september 2012
Jeroen Ansink
2-3 minuten leestijd
Bedrijven zullen zich in de toekomst moeten richten op de wisselwerking tussen strategie en de samenleving. Dat zegt Harvard-hoogleraar Michael Porter in een exclusief interview met Managementboek Magazine. Volgens Porter staan ondernemingen aan de vooravond van een doorbraak op het gebied van sociale verantwoordelijkheid. ‘Dat is van oudsher een terrein waarop het bedrijfsleven zich afzijdig houdt. Maar ik ben ervan overtuigd dat nieuwe manieren om te concurreren in toenemende mate zullen samenvloeien met innovaties om maatschappelijke problemen aan te pakken.’
recensie
Persoonlijke effectiviteit
24 september 2012
Arjan Vermeulen
2-3 minuten leestijd
'De gebruiksaanwijzing van uw medewerker' van Hans Faas gaat in op de drijfveren, gedrag en temperament van verschillende soorten medewerkers. Ik vind de kracht van dit boek liggen in de zeer praktische management tips & trucs. Met name de 32 vergadertrucs maken de aanschaf van het boek meer dan waard.
recensie
Economie
24 september 2012
Perry Oostrum
3-4 minuten leestijd
Michael Sandel is professor of government op Harvard en heeft naam gemaakt met zijn boek Rechtvaardigheid. In 'Niet alles is te koop' richt hij zich op de toename van de betekenis van het marktdenken in de afgelopen dertig jaar.
recensie
Economie
24 september 2012
Perry Oostrum
Michael Sandel is professor of government op Harvard en heeft naam gemaakt met zijn boek Rechtvaardigheid. In 'What Money Can't Buy' richt hij zich op de toename van de betekenis van het marktdenken in de afgelopen dertig jaar. In zijn visie heeft dit de manier waarop wij omgaan met producten, met waarden en alles wat een mens belangrijk vindt zeer ingrijpend veranderd. En het ergste is, dat wij dat niet eens door lijken te hebben gehad. In zijn nieuwe boek stelt hij dan ook dat we er goed aan doen ons af te vragen wat wij nu werkelijk belangrijk vinden, welke waarde wij daaraan toekennen, in een poging de markt de pas af te snijden. Het is Sandel te kort door de bocht dit alles toe te schrijven aan hebzucht, die vaak als boosdoener wordt aangewezen voor de heikele situatie waarin we ons nog altijd bevinden.
recensie
Algemeen management
21 september 2012
Eric van Arendonk
Ik sla 'Het begint met een idee' van Carolien Vader net dicht en was in eerste instantie niet van plan een recensie te schrijven. Maar tijdens het lezen ben ik van mening veranderd. Dat heeft te maken met de inhoud van het boek, het is verrassend en bevat meer dan je in eerste instantie zou vermoeden. 'Leuk, als meer mensen dit boek lezen' dacht ik, en met een recensie kan ik daar in ieder geval een positieve bijdrage aan leveren.
recensie
Verandermanagement
21 september 2012
Arie Buvens
3-4 minuten leestijd
'Spanning in en rond organisaties' in 15 hoofstukken schrijven 31 auteurs over spanningen. Spanningen die ontstaan als organisaties gaan samenwerken, spanningen die worden veroorzaakt door organisatieveranderingen en over spanningen die aanwezig zijn in teams en tussen individuele mensen.
recensie
Communicatie en media
21 september 2012
Perry Oostrum
3-4 minuten leestijd
Mensen die de voorkeur geven aan luisteren boven praten, die nieuwe dingen uitvinden en creëren maar liever niet hun eigen ideeën pitchen. Introverte mensen hebben het moeilijk in een concurrentiemaatschappij waarin extraversie als de norm beschouwd wordt.
interview
Strategisch management
20 september 2012
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Veel bedrijven hebben een te beperkt beeld van strategie, zegt Harvard-hoogleraar Cynthia Montgomery in De strateeg. Ze hebben de eindverantwoordelijkheid losgekoppeld van de CEO en beseffen niet dat strategie een organisch proces is dat constante bijstelling behoeft. ‘Permanente concurrentievoordelen zijn een illusie.’
recensie
Coaching en trainen
19 september 2012
Amber Zwartbol
2-4 minuten leestijd
Intervisie is een veelgebruikte samenwerkingsvorm om van en met elkaar te leren in organisaties. Marijke Lingsma en Ger van Doorn bespreken zowel werkinhoudelijke zaken door de deelnemers als meer persoonlijke zaken als samenwerking of persoonlijke drijfveren in hun boek 'Intervisiecoaching'.