OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 691 van 19.530 resultaten
nieuws
Algemeen management
28 januari 2013
Bertrand Weegenaar
Succesauteur Daniel Pink heeft zich na succesvolle titels als Drive en Een compleet nieuw brein verdiept in de wereld van verkopen en overtuigen. En dat heeft geresulteerd in To Sell Is Human.
recensie
Verandermanagement
25 januari 2013
Timon Sibma
2-3 minuten leestijd
'Dit boek is op zijn gebied de nieuwe professionele standaard.' Met deze zin op de achterkant van het boek zetten Annemieke Stoppelenburg, Léon de Caluwé en Jac Geurts hoog in met de inhoud van hun boek 'Gaming - Organisatieverandering met spelsimulaties'. Maken zij deze verwachting waar?
recensie
Organisatiekunde
25 januari 2013
Iris van Maurik
Hoe behandelen we onderwerp X op een interactieve manier tijdens dat overleg? Hoe organiseren we ons om tot dat resultaat te komen? Hoe kan ik dat gesprek het beste starten? Een greep van vragen die tijdens mijn werk voorbij komen. Vragen waar ik meestal niet één, twee, drie een antwoord voor heb liggen, maar vaak lijkt men dat wel te verwachten. Op zoek dus naar wat extra inspiratie vond ik 'Vensters op organisaties'van Adriaan Bekman.
nieuws
Persoonlijke effectiviteit
25 januari 2013
Nienke van Oeveren
Spirituele oplossingen van Deepak Chopra is het Beste Spirituele Boek van 2012, dit maakte de jury zojuist bekend. De jury zegt over het winnende boek: '...Chopra put uit brieven die lezers hem schreven en waarin ze hem problemen voorleggen. Het boek stijgt uit boven een gemiddeld niveau van goede raad aan mensen in crisis doordat Chopra in zijn antwoorden zijn inzicht en ervaring van de afgelopen boeken verwerkt. Dat inzicht leidt tot diepgravende antwoorden.'
opinie
Internet en social media
25 januari 2013
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
Tom Gouman is socioloog en organisatieadviseur bij Twynstra Gudde op het gebied van Web 2.0 en sociale media. In zijn dagelijks werk helpt hij organisaties om échte waarde te halen uit hun online netwerken. Wat leest hij het liefst?
interview
Organisatiekunde
24 januari 2013
Ronald Buitenhuis
4-6 minuten leestijd
Fysieke mishandeling is erg, maar kinderen die door ouders genegeerd worden en zich daardoor niets waard voelen, dat is misschien nog wel schadelijker. Trek de parallel door naar organisaties. Medewerkers die genegeerd worden en zich daardoor niets waard voelen, worden feitelijk psychologisch verwaarloosd. Tal van leiders in organisaties verwaarlozen hun medewerkers omdat ze druk zijn met beleid, cijfers of managementmodellen. De metafoor van verwaarlozing werkt Joost Kampen uit Verwaarloosde organisaties dat zojuist door de Ooa is bekroond tot Boek van het Jaar 2012!
interview
Leiderschap
24 januari 2013
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
De beste managers zien het genie in al hun medewerkers, zegt de Amerikaanse denker Kenneth Blanchard in Het geheim van Leiderschap (dat hij samen met Mark Miller schreef). Ze ontwikkelen hun mensen, geven een concrete visie en uiten regelmatig hun waardering. ‘Niemand klaagt over een overkill aan complimenten.’
nieuws
Projectmanagement
23 januari 2013
Justin van Lopik
Managementboek.nl organiseerde op vrijdag 9 november 2012 een seminar over projectmanagement met Rini van Solingen, auteur van De kracht van Scrum. Hieronder vindt u een videoverslag van deze middag.
recensie
achtergrond
Internet en social media
23 januari 2013
Pierre Pieterse
7-10 minuten leestijd
Social media is ‘hot’. Niet meer zo ‘red hot’ als een tijdje geleden maar nog altijd ‘hot’. De mystieke waas eromheen is afgelegd en wat dan overblijft, is een nuttig maar ook tamelijk lastig instrument. Vier proto-typische social media boeken langs de meetlat.
column
Leiderschap
22 januari 2013
Bas van de Haterd
1-2 minuten leestijd
In zijn boek Op weg naar nieuw leiderschap pleit Karel Noordzij voor een goed functionerend poldermodel. En dat is volkomen terecht, schrijft Bas van de Haterd. Maar, zo vraag hij zich tegelijkertijd af, wie gaat dan spreken voor werkend Nederland? De vakbonden die nauwelijks jongeren of hoger opgeleide zelfstandigen vertegenwoordigen?
recensie
Coaching en trainen
22 januari 2013
Margreet Noordanus
3-4 minuten leestijd
Coaching met Paarden is een nog redelijk onbekende manier van coachen, die echter een snelle opmars maakt in de bedrijfs- en persoonlijke coaching. Niet vreemd omdat coaching met paarden op een snelle en efficiënte manier veel inzicht en handvatten verschaft. In het vakgebied van de paardencoaching, is het systemisch coachen aan een opmars bezig. In 'Coachen met paarden' geeft Ruud Knaapen inzicht in het hoe en waarom van het coachen met paarden, het systemisch coachen met paarden en de rol van de coach.
nieuws
Organisatiekunde
22 januari 2013
Pierre Pieterse
Verwaarloosde organisaties van Joost Kampen is door de Orde van organisatie-adviseurs op 21 januari bekroond tot Boek van het jaar 2012. In dat boek stelt Van Kampen dat medewerkers die worden genegeerd en zich daardoor waardeloos voelen in feite psychisch worden verwaarloosd.
achtergrond
Algemeen management
22 januari 2013
Justin van Lopik
6-9 minuten leestijd
Het vakgebied management en organisatie is inmiddels meer dan honderd jaar oud. In die tijd zijn er gigantisch veel onderzoeken naar gedaan, theorieën over gevormd en hulpmiddelen voor bedacht. Niet alles daarvan was altijd even relevant, en de factor tijd speelt uiteraard ook een rol. Welke denkers uit de jaren ’50 zijn nog relevant in een tijd dat continue verandering de norm is geworden? Vier recente overzichtswerken langs de meetlat!
recensie
Persoonlijke effectiviteit
21 januari 2013
Amber Zwartbol
Het is al weer ruim twee jaar geleden dat Eckhart Tolle podium De Doelen in Rotterdam bezocht. Zo'n 2000 aanwezigen luisterden ademloos naar de lezing die Tolle gaf over de kracht van stilte. De volledige lezing is nu uitgebracht op dvd. Gedurende twee uur weet de kleine Tolle zijn publiek te boeien. Zijn fluwelen stem nodigt uit om aandachtig te luisteren. Verrassend zijn de momenten dat Tolle zijn publiek laat lachen en soms is het bijna kinderlijk aandoenlijk wanneer hij zelf lacht.
recensie
Organisatiekunde
21 januari 2013
Nico Jong
3-4 minuten leestijd
We hebben veel aan Frederick Taylor en zijn 'Principles of Scientific Management' te danken. De afgelopen honderd jaar zijn bijna alle organisaties met zijn gedachtegoed aan de slag gegaan en in grote delen van de wereld heeft dat geleid tot een enorme welvaart.
recensie
Internet en social media
21 januari 2013
Tanja Beugelsdijk
Het is duidelijk dat Sjef Kerkhofs en Robbert Gangadin weten waar ze het over hebben. Ze zijn van social media pioniers met lef doorgegroeid naar social media professionals. Presentatietalent, daar twijfel ik niet aan. Goed advies of inspiratie bieden, ook dat komt goed met deze heren. Een managementboek schrijven is een ander vak. De theoretische juweeltjes komen naar mijn smaak onvoldoende uit de verf. Daar ligt nog een uitdaging. De nuchtere benadering van de auteurs is echter verfrissend.
interview
Leiderschap
21 januari 2013
Pierre Spaninks
2-3 minuten leestijd
De gangbare manier van leidinggeven voldoet niet meer, betoogt Karel Noordzij in Op weg naar nieuw leiderschap. Organisaties moeten minder focussen op de ultieme strategie en meer op een integere cultuur. In maart in het magazine een uitgebreid portret van Noordzij waar we hier bij wijze van amuse alvast op vooruit lopen.
nieuws
Algemeen management
21 januari 2013
Bertrand Weegenaar
Clayton Christensen is de goeroe op het gebied van ‘disruptive innovation’. ‘Disruption’ is de theorie op welk moment en in welke mate een innovatie echt doorbreekt. En voor de concurrentie, de gevestigde orde dus, schade kan aanrichten. Clayton adviseerde honderden bedrijven en non-profits uit zorg en onderwijs. Hij legde verslag in diverse boeken zoals Disrupting Class en The Innovator’s Prescription.
recensie
Strategisch management
18 januari 2013
Rob van Nes
2-3 minuten leestijd
Als editor van de Harvard Business Review en Fortune heeft Walter Kiechel de connecties en ervaringen weten op te bouwen om een doorgaans ontoegankelijk of ontoepasbaar onderwerp helder te maken in zijn boek; 'The Lords of Strategy'. Ondanks zijn tot nog toe beperkte bibliografie - hij schreef tot zoverre slechts één niet gerelateerd boek - is dit werk overtuigend op alle fronten. Een must voor een ieder die geïnteresseerd is in strategie.