OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 688 van 19.530 resultaten
interview
Persoonlijke effectiviteit
21 februari 2013
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Elke werkdag verspillen we met z'n allen zeeën van tijd, stelt Harvard-docent Robert C. Pozen in Ultieme productiviteit. Dergelijke inefficiënties kunnen met een paar simpele ingrepen verholpen worden. 'Werknemers moeten het gevoel hebben om de baas te zijn over hun eigen winkel.’
nieuws
Marketing
21 februari 2013
Jeroen Ansink
1-2 minuten leestijd
Waarom wordt een maf Youtube-filmpje als Gangnam Style een wereldwijde hit en blijven massa’s ogenschijnlijk even onnozele filmpjes steken op hooguit een paar honderd views? Hoe kan het dat duizenden mensen naar Haren afreizen voor een verjaardagsfeestje van een meisje die ze niet eens persoonlijk kennen?
recensie
Leiderschap
20 februari 2013
Pierre Spaninks
3-4 minuten leestijd
Ondernemingen zijn te veel bezig met hun strategie en te weinig met hun cultuur, vindt Karel Noordzij. In Op weg naar nieuw leiderschap dringt de voormalig topman van Schiphol, NS en PGGM aan op meer aandacht voor integriteit en zingeving. Al was het maar om te voorkomen dat schaars talent zijn heil elders zoekt.
nieuws
Psychologie
20 februari 2013
Ger Post
2-3 minuten leestijd
Is iemand verantwoordelijk voor zijn successen? En voor zijn nederlagen? Of is hij slechts een slachtoffer van zijn brein? Het zijn vragen die vaak komen bovendrijven als de resultaten van hersenonderzoek worden besproken. Onlangs laaide de discussie weer op in hoeverre we ons brein zijn.
recensie
Internet en social media
19 februari 2013
Jeroen Medema
3-4 minuten leestijd
'Wij moeten iets met social media.' De eerste zin in de inleiding van 'Social media op het werk' van Jeanet Bathoorn. Deze situatie komt helaas maar al te vaak voor. Bedrijven horen links en rechts over de successen en het enorme potentieel dat verschillende social media met zich meebrengen. Dat willen zij ook. Dus moeten ze iets met social media. Vervolgens beschrijft Bathoorn dat er wordt besloten om een stagiair in te huren die dit klusje wel even gaat klaren. Hoewel dit natuurlijk het schoolvoorbeeld is van hoe het niet moet, kom ik als organisatieadviseur deze situatie ook tegen. Het is mede daarom dat ik zeer geïnteresseerd was in dit boek over social media op het werk.
column
19 februari 2013
Michel Hoetmer
2-3 minuten leestijd
Men dicht schakers de meest idiote eigenschappen toe. Een bekende misvatting is ‘schakers zijn goed in wiskunde’. De oorzaak hiervan is ongetwijfeld Max Euwe. Hij is de enige wereldkampioen die wij ooit hebben voortgebracht. In het dagelijks leven was hij wiskundeleraar.
interview
Organisatiekunde
19 februari 2013
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Bij verbeteren, veranderen en vernieuwen grijpen we tegenwoordig graag naar instrumenten. Managementtools als invuloefening om processen te verbeteren. ‘Het beklijft zelden’, betoogt Adriaan Bekman. ‘Je moet een laag dieper.’ Die diepere laag biedt de oprichter van het Instituut voor Mens- en Organisatieontwikkeling (IMO) in zijn nieuwste boek: Vensters op organisaties. Een snoeppot, een bijbel, een kookpot, of gewoon het Rode Boekje over hoe veranderen echt kan landen in organisaties.
nieuws
Internet en social media
18 februari 2013
Bertrand Weegenaar
Verne Harnish staat bekend als groeigoeroe. Geïnspireerd door de biografie Titan van Ron Chernow over het leven en werk van John D. Rockefeller schreef hij het boek De Rockefeller-strategie. Verne ontwikkelde de Gazelle methode, een groeifilosofie en groeimethode voor kleine bedrijven. Verne is ook inspirator geweest voor de FD Gazelle Award. Elk jaar organiseert hij de Leadership Summit en omringt zich met gelijkgestemde vrienden.
recensie
Leiderschap
18 februari 2013
José Otte
2-3 minuten leestijd
Wat hebben grote, inspirerende leiders als Steve Jobs en Martin Luther King met elkaar gemeen? Ze weten allebei waarom ze doen wat ze doen. In 'Begin met het Waarom' vertelt Simon Sinek waarom organisaties en leiders die het waarom als uitgangspunt nemen succesvoller, invloedrijker en innovatiever zijn.
recensie
Leiderschap
18 februari 2013
Henk Hogeweg
Veranderen is mensenwerk. Jan Bultsma benadrukt in 'Dynamiek doorzien' waarom menselijke dynamiek cruciaal is voor het veranderkundig proces. Een mooi en toegankelijk boekje over menselijke dynamiek.
recensie
Werk en loopbaan
15 februari 2013
Gijs Niezink
2-3 minuten leestijd
Ik volg een traineeship van drie jaar. De enige zekerheid dat dit traject biedt, is dat het na drie jaar eindigt. Ik volg verschillende trainingen en opleidingen en werk voor een scala aan werkgevers in diverse omgevingen aan een nog grotere diversiteit aan opdrachten. Het einde nadert snel en mijn eerste drie jaren als Young Professional in de grote boze werkwereld zijn voorbij gevlogen. Daarom las ik Business Model You.
recensie
Psychologie
15 februari 2013
Tim Dees
2-3 minuten leestijd
Na het eerste hoofdstuk van 'Minder piekeren over geld' was ik in de veronderstelling dat het de kloosteromgeving was (waar ik op dat moment verbleef) die er voor zorgde dat dit boek mij zo inspireerde. De sacrale omgeving en aanwezigheid van naar 'onze' maatstaven 'arme' monniken hielpen mij ongetwijfeld aan een frisse blik op geld.
recensie
Coaching en trainen
15 februari 2013
Maarten Fijnaut
3-4 minuten leestijd
Diane Lennard levert een leesbaar kwaliteitswerk voor iedere coach. Een pragmatisch boek dat op zichzelf een ontwikkeltraject biedt. De meer ervaren professional krijgt uit dit boek waardevolle inzichten over de eigen coaching methode en tips om deze te verfijnen. Deze 'Gids voor de ontwikkeling van je eigen coachingsmethode' leest als een studieboek en behelst het leerproces van volwassenen en de (bekende en minder bekende) theorieën die een invloed hebben op individuele coaching. In mijn optiek een van de betere boeken op het gebied van coaching. Scherpe reflectievragen, een waardevolle schat aan theorie gecombineerd met praktijkvoorbeelden helpen om de eigen methode verder te ontwikkelen.
recensie
Organisatiekunde
15 februari 2013
Richard van der Lee
3-4 minuten leestijd
Inspiratie met een hele grote 'I'. Dat is het eerste wat in mij opkomt na het lezen van 'De slimme organisatie' van Menno Lanting. In een duizelingwekkende vaart neemt de auteur je mee in de wereld van social media binnen en buiten organisaties, innovatief denken en alles wat verder van belang is voor de succesvolle organisaties van de toekomst. Echter, los van alle technologische ontwikkelingen en vooral mogelijkheden is de rode draad in het boek vooral het sociale kapitaal oftewel de mens! Geweldig leesvoer, moeilijk opzij te leggen en een 'must' om te lezen.
recensie
Personeelsmanagement
15 februari 2013
Joost Naafs
3-5 minuten leestijd
Tot 1960 werd gesproken over personeelsbeheer, daarna over achtereenvolgens sociaal beleid, personeelsmanagement en sinds het midden van de jaren tachtig over HRM: human resource management.
nieuws
IT-management / ICT
15 februari 2013
Bertrand Weegenaar
In maart verschijnt het nieuwste boek ‘Present Shock When everything happens now’ van media theoreticus Douglas Rushkoff . Rushkoff is in Nederland nog niet aangeslagen. Er zijn geen vertalingen van zijn boeken.
opinie
Algemeen management
15 februari 2013
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
Thomas Blekman is partner bij De Beukelaar Groep, Dean van Corsendonk College, doceert Corporate Effectuation and Strategy aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University en is een energieke spreker. Alles wat hij doet, is er op gericht om bedrijven ondernemender te maken. 'En nu laat ik mijn baard staan' is de grote inspiratiebron uit zijn top 3.
interview
Verandermanagement
14 februari 2013
Hans van der Klis
5-6 minuten leestijd
Veranderen zonder weerstand, het is mogelijk. Dat schrijven Marck Oostra en Paul Devilee in hun boek Theaterinterventies waarin zij twaalf interventievormen bespreken die daarbij van dienst kunnen zijn. ‘Theaterinterventies zorgen dat betrokkenen bij een verandertraject zich met de perspectieven van anderen verbinden’, zegt Oostra.
nieuws
Economie
14 februari 2013
Jeroen Ansink
1-2 minuten leestijd
Het is al vaker gezegd, maar uit de mond van een Nobelprijswinnaar klinkt het toch net wat overtuigender: het gaat de verkeerde kant op met de Verenigde Staten. Aldus Joseph Stiglitz in zijn zojuist verschenen Price of Inequality.
nieuws
Persoonlijke effectiviteit
13 februari 2013
Ger Post
1-2 minuten leestijd
Hebben vrouwen meer sociale vaardigheden dan mannen? Zijn mannen beter in wiskunde? Is multitasking iets dat alleen vrouwen kunnen? Deze vragen leiden niet alleen tot verhitte discussies en controversiële boeken als Waarom mannen niet luisteren en vrouwen niet kunnen kaartlezen, maar zijn ook geregeld aanleiding voor aanpassingen in beleid. Zo stimuleert de overheid dat er meer vrouwen in technische beroepen komen, terwijl er juist meer mannen in de zorg moeten.