OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 686 van 19.530 resultaten
column
7 maart 2013
Rene ten Bos
3-4 minuten leestijd
Niet lang geleden las ik in de Volkskrant een interview met Roos Vonk, de hoogleraar psychologie uit Nijmegen die in opspraak kwam omdat ze zich iets te gemakkelijk met Diederik Stapel zou hebben ingelaten. Ik wil het niet over haar fouten hebben, want deze zijn in mijn ogen klein en onbeduidend. Wel had ze het in het interview een paar keer over ‘foute mannen’. Sindsdien ben ik bezig om na te denken over dit begrip en vraag ik me bijvoorbeeld af waarom ‘foute mannen’ een term is die vaker voorkomt dan ‘foute vrouwen’.
recensie
Marketing
6 maart 2013
Peter-Paul Timp
Marketing is een doodzieke patiënt. De kloof tussen mensen en merken neemt toe en mensen hebben marketeers door en geloven ze niet meer. Als marketeer word je niet heel vrolijk van de situatie die Herman Toch schetst in 'Transformeren om te Overleven'. Maar er gloort hoop want de auteur geeft in het boek 10 nieuwe marketingparadigma's waarmee hij de lezer inspireert en aanzet om op een totaal andere manier naar de rol van zijn merk te kijken.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
6 maart 2013
Anne Marth Kuilder
Ik moet iets opbiechten. Ik was aan 'Boek voor MANNEN - heb het lef om echte keuzes te maken' van life en businesscoach Eelco Smit begonnen om er een lekker venijnige recensie over te schrijven. Vooral de ondertitel 'Daar wordt je vrouw ook heel gelukkig van', deed mij denken dat ik in het stukje dat nu volgt het boek subtiel maar onherroepelijk naar de prullenbak zou verwijzen. Maar ik moet iets bekennen: het is een heel goed boek.
recensie
Algemeen management
6 maart 2013
Bart Aupers
Drie jaar geleden hoorde ik voor het eerst over de Spiral Dynamics theorie van een voormalig CEO van een technische dienstverlener. Als bedrijfskundige was ik al bekend met de behoeftehiërarchie zoals Maslow die opstelde. Niet geheel overtuigd van Maslows piramide was ik een beetje sceptisch over deze Spiral Dynamics theorie. Maar de passie waarmee deze CEO over 'Spiral Dynamics' sprak maakte mij nieuwsgierig naar 'Spiral Dynamics, mastering values, leadership and change' van Edward Beck en Christopher C. Cowan.
column
6 maart 2013
Michel Hoetmer
3-5 minuten leestijd
Managers hebben het de laatste tijd zwaar te verduren. Het zijn ‘graaiers’, ‘egocentrische machtswellustelingen’, en ‘totaal overbodig’. De moderne medewerker onderneemt het zelf wel. Daar heeft hij echt geen manager voor nodig. Zo kan ik nog wel eventjes doorgaan met bergen kritiek uitstorten over de arme managementhoofden. De lijst met klachten over hun vermeende disfunctioneren is eindeloos. Is de staat van de (Nederlandse) manager werkelijk zo deplorabel? Of gloort er hoop?
nieuws
IT-management / ICT
5 maart 2013
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
Niet de gebruikelijke zes maar vijf boeken hebben de tweede horde richting Managementboek van het Jaar 2013 genomen. Vijf boeken, zo laat juryvoorzitter Philip Idenburg desgevraagd weten, die allemaal in potentie winnaar zijn, boeken die allemaal evenveel kans maken om op 18 april de prijs in ontvangst te mogen nemen. We stellen deze vijf boeken even kort aan u voor. Uiteraard in volstrekt willekeurige volgorde!
recensie
Organisatiekunde
5 maart 2013
Erik de Vries
1-2 minuten leestijd
Weinigen zullen weten dat de term ‘het nieuwe werken’ al stamt uit het begin van de jaren ‘90. Erik Veldhoen was een van de eersten die direct de consequenties van het toen nog aandoenlijk prille digitale tijdperk doorzag en de consequenties ervan in 1995 boekstaafde in zijn boek ‘Kantoren bestaan niet meer’ waarin het nieuwe werken al ruimschoots aan bod kwam.
column
5 maart 2013
Rene ten Bos
3-4 minuten leestijd
Iemand zei me laatst dat niet het werk in de klas dat ze deed als onderwijzeres op een lagere school het belangrijkste was, maar de verslaglegging ervan. Het maakt daarbij niet uit of het verslag gaat over het werk dat gedaan is of over het werk dat nog gedaan moet worden. Immers, nooit zou iemand het in zijn hoofd halen dat verslag te lezen.
nieuws
Algemeen management
5 maart 2013
Hans van der Klis
4-6 minuten leestijd
We willen altijd maar beter, slimmer, effectiever. Wie het over organiseren heeft, heeft het meteen ook over presteren. De beste manier om dat te doen? Je kunt een voorbeeld nemen aan een toporkest, aan de Belgen, je kunt een high performance organisatie bouwen of je kunt helemaal niets doen, krijgen we dit voorjaar van managementboekenauteurs te horen.
recensie
Psychologie
4 maart 2013
3-4 minuten leestijd
'Volmaakt Onvoorspelbaar' is een eigentijds en gemakkelijk leesbaar boek waarin wetenschappelijke experimenten op een ludieke en narratieve wijze worden beschreven vanuit het perspectief van de gedragseconomie. Rationaliteit gelardeerd met een sausje van volmaakt onvoorspelbaar menselijk gedrag. Lang verboden terrein in het Angelsaksische model. Met de opkomst van het Rijnlandmodel staat deze literatuur meer dan ooit in de belangstelling.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
4 maart 2013
Bertine Zoon
2-3 minuten leestijd
Het uitgangspunt van het boekje '100% zelfvertrouwen, hoe raak je het kwijt, hoe krijg je het terug' is dat ieder mens over een grote dosis zelfvertrouwen kan beschikken. We worden namelijk allemaal met 100% zelfvertrouwen geboren volgens schrijver Frank Schaper. Maar wellicht bent u in de loop van de jaren wat aan vertrouwen in uzelf kwijt geraakt. U kunt het echter terugpakken en verder onderhouden. Hoe u dat doet maakt Lanting duidelijk aan de hand van praktische en herkenbare verhalen uit zijn eigen praktijk en uit de sportwereld.
interview
Leiderschap
4 maart 2013
Linda Huijsmans
5-7 minuten leestijd
De opvattingen over leiderschap staan onder druk. Misstanden als zelfverrijking, autoritair leiderschap en megalomanie hebben de wereld in een economische crisis gestort. Het moet anders, maar hoe? Inge Nuijten denkt dat ‘dienend-leiderschap’ het antwoord kan geven. Zij promoveerde op het onderwerp en maakte er daarna een handboek over. In Echte leiders dienen legt ze het concept uit, een concept dat in Nederland nog vrij onbekend is.
achtergrond
Algemeen management
1 maart 2013
Pierre Pieterse
7-10 minuten leestijd
Een Body of Knowledge van gestolde managementkennis, kan dat? Ja, dat kan. En Managementboek doet het dan ook. De ‘lijst 2013’ is samengesteld door vakgenoten. Elke maand bespreken we een boek uit een blok van tien zodat we in december met het bespreken van de nummer 1 de ‘BOKS van 2013’ compleet hebben. Op nummer 92 in ‘onze’ top-100 vinden we De cockpit van de organisatie van Leo Kerklaan uit 1996.
recensie
Algemeen management
1 maart 2013
Arie Buvens
De literatuur over diensteninnovatie is zeer bescheiden in vergelijking met die van productinnovatie. Dat moet met het 'Groot Innovatie Modellenboek' van Frank Kwakman en Ruud Smeulders meer in evenwicht worden gebracht. Vooral omdat, volgens de schrijvers, onze economie zich steeds meer ontwikkelt tot een interactie-economie, waarin netwerken van bedrijven producten en diensten aan elkaar leveren, van elkaar afnemen en klanten bedienen. Het 'Groot Innovatie Modellenboek' is geschreven voor ondernemende professionals binnen bedrijfsleven, overheid en sectoren als zorg en onderwijs. Met als doel behulpzaam te zijn en te inspireren.
nieuws
Algemeen management
1 maart 2013
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
Aangejaagd door het succes van Ons feilbare denken van Daniel Kahneman en Wij zijn ons brein van Dick Swaab verschijnt er dit voorjaar ook weer een stapel managementboeken die de werking van het brein en het onbewuste als onderwerp heeft. De kunst van het verleiden van klanten én medewerkers: de neurowetenschap is er nog lang niet klaar mee.
column
Algemeen management
1 maart 2013
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
Maak als manager concreet wat niet concreet is. Dat is een van de dwingende adviezen die we lezen in het zeer vermakelijke en zeker ook behartenswaardige boek De managementcode gekraakt. Dat doe je door het vertellen van verhalen, en dan bij voorkeur de parabel variant, de uitgesponnen metafoor, bij uitstek het instrument om abstracte zaken tot leven te brengen. Kenneth Blanchard en John Kotter zijn er wereldberoemd mee geworden!
recensie
Organisatiekunde
27 februari 2013
Joost van Driessen
We zijn onderweg van human capital naar social capital. Dat betoogt Bas van de Haterd in zijn boek '(R)evolutie van werk'. Door de (R) zijn dat twee titels ineen. Enerzijds de doorontwikkeling die altijd speelt. Anderzijds de revolutionaire manier waarop dat nu gebeurt. Aan het eind worstel je daarom ook met de vraag 'ben je klaar voor de toekomst van werk'?
column
27 februari 2013
Mirella Visser
2-3 minuten leestijd
Door de ongebreidelde groei van digitale netwerken over de wereld verliezen bedrijven steeds meer macht over hun markten. Met ruim 20 miljoen accounts in Nederland zijn de sociale media inmiddels een factor van belang. Deze ontwikkeling heeft een grote impact op de strategieontwikkeling en het risicomanagement van bedrijven. Toch zijn veel commissarissen, belast met het toezicht op de bedrijfsvoering, niet connected.
interview
Algemeen management
27 februari 2013
Pierre Spaninks
7-10 minuten leestijd
Martin Bjergegaard en Jordan Milne schreven samen Winning without losing. Het boek bevat niet minder dan 65 strategieën om een succesvol bedrijf op te bouwen – zonder dat het ten koste gaat van je gezondheid, je vrienden en je gezin.
interview
Leiderschap
27 februari 2013
Pierre Spaninks
8-12 minuten leestijd
De gangbare manier van leidinggeven voldoet niet meer, betoogt Karel Noordzij in Op weg naar nieuw leiderschap. Organisaties moeten minder focussen op de ultieme strategie en meer op een integere cultuur. ‘Om aan dat proces leiding te kunnen geven moet je bereid zijn naar jezelf te kijken en de hand in eigen boezem te steken.’