OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 684 van 19.532 resultaten
opinie
Algemeen management
19 maart 2013
Haiko van der Voort
3-4 minuten leestijd
In deze aflevering van TD&D staan bekende managementideeën als excellence, BPR en TQM centraal. Achteraf bekritiseerd, zegt Haiko van der Voort, als duur speelgoed voor managers, maar tegelijkertijd wordt het volgende idee met gejuich ontvangen.
nieuws
Marketing
19 maart 2013
Bertrand Weegenaar
1-2 minuten leestijd
Chip en Dan Heath hebben hun derde boek uitgebracht: ‘Decisive’. Na de zeer succesvolle titels De plakfactor en Switch - Veranderen als verandering moeilijk is zijn Chip Heath en Dan Heath uitgegroeid tot ware verandergoeroes.
recensie
Verandermanagement
18 maart 2013
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
Veel veranderprogramma’s leveren niet het gewenste doel op door een gebrek aan samenhang in de organisatie. Batenmanagement kan daarin verandering brengen. Dat is althans de stellige overtuiging van Michiel van der Molen. In zijn boek Batenmanagement draait om mensen (‘Hoe je veranderinitiatieven naar duurzaam succes stuurt’) legt hij uit hoe je door intensieve samenwerking met belanghebbenden ervoor kunt zorgen dat een investering in verandering maximaal voordeel oplevert.
interview
Marketing
18 maart 2013
Paul Groothengel
4-6 minuten leestijd
Wat hebben webvertising, zoekmachinemarketing, emailmarketing en social media gemeen? Ze zitten allemaal in de toolkit van de online marketeer. Maar mobile marketing ontbreekt daarin nog veel te vaak, en dat is een gemiste kans, stelt internetondernemer en docent Patrick Petersen. In zijn Handboek Mobile Marketing geeft hij aan hoe organisaties hun mobiele marketingstrategie het beste kunnen vormgeven.
recensie
Organisatiekunde
18 maart 2013
Maret van der Wees
2-3 minuten leestijd
'Systeemdenken' betekent in lekentaal 'verder kijken dan je neus lang is', om blijvende oplossingen te vinden voor problemen die zich aandienen in organisaties, landen of zelfs in de wereld. Als organisatieadviseur ben ik geïntrigeerd door deze manier van denken, omdat het oorzaken aanpakt in plaats van symptomen of stukjes van het probleem te bestrijden. De vraag achter de vraag oplossen door dieper en breder te kijken; dat wordt vaak van adviseurs verwacht. Dit boek 'Systeemdenken – van goed bedoeld naar goed gedaan' van Jaap Schaveling, Bill Bryan en Michael Goodman, is daarbij een waardevolle hulpbron.
recensie
Algemeen management
18 maart 2013
Dick Bos
'Kies je doelgroep – meer succes voor zzp'ers door te focussen op een niche' van Erno Hannink, is een boek dat zzp'ers niet mogen laten liggen. Het boek is toegankelijk geschreven en plezierig om te lezen. Hannink deelt zijn eigen ervaringen, vanaf het moment dat hij begon tot waar hij het tot nu toe heeft gebracht.
interview
Strategisch management
15 maart 2013
Walter van Hulst
7-10 minuten leestijd
‘Ken al je goeroes, maar volg geen van hen’. Directeuren en managers moeten leren hun eigen weg uit te stippelen op een speelveld vol paradoxen. Pas dus op voor de consultant die kant en klare oplossingen belooft, zeker als het om strategie gaat.
recensie
Marketing
15 maart 2013
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Marketing is doodziek en er zijn fundamentele veranderingen nodig om te kunnen overleven. Tot die conclusie komt Herman Toch in zijn met de PIMonline prijs getooide boek Transformeren om te overleven, met als subtitel ‘Marketing in het nieuwe tijdperk’.
recensie
Leiderschap
15 maart 2013
Yolanda van Heese
'Leiderschap': het lijkt wel de heilige graal van de 21e eeuw. Hoe ziet goed leiderschap eruit, welke kenmerken heeft een leider en waaraan moet u als leider voldoen? Het zijn een paar voorbeelden van veelgestelde vragen over leiderschap. In 'Essentials Leiderschap' geven Marc Buelens en Kathleen de Stobbeleier – beiden docent aan de Vlerick Leuven Gent Management School – hierop antwoord: op een heldere wijze bespreken ze de kernthema's van leiderschap.
recensie
Projectmanagement
15 maart 2013
Carla Verwijs
Boeken als 'Het doel' en 'Wie heeft mijn kaas gepikt?' hebben de business romanpopulair gemaakt. Een boodschap overdragen via een makkelijk leesbaar verhaal, is kennelijk een ideale formule. 'Ik ben projectmanager! Wat nu?' van Peggy Simons en Arjen Bruinning is ook zo'n roman en vertelt 'Het verhaal achter succesvol projectmanagement', zoals de subtitel aangeeft.
recensie
Strategisch management
15 maart 2013
Carla Verwijs
3-4 minuten leestijd
'Op kop met de balanced scorecard' van Kaplan en Norton is een klassieker die niet in de boekenkast van manager mag ontbreken. De balanced scorecard geeft managers instrumenten die ze nodig hebben om een onderneming te leiden. De naam 'balanced' geeft aan dat het om een uitgebalanceerd geheel van prestatiemetingen gaat, die voort komen uit de doelen en te volgen strategie van de organisatie.
nieuws
Persoonlijke effectiviteit
15 maart 2013
Ger Post
1-2 minuten leestijd
Net op het moment dat je in een moeilijke zin zit, komt er een email binnen. Meteen ben je afgeleid en is de zin uit je hoofd. Het zijn herkenbare ergernissen die ervoor zorgen dat je uiteindelijk vaak meer tijd kwijt bent aan het werk en, zoals uit recent onderzoek blijkt, ervoor zorgen dat je twee keer zoveel fouten maakt.
opinie
Algemeen management
15 maart 2013
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
Ellen Budde is werkzaam geweest in de gezondheidszorg en het onderwijs. Momenteel werkt zij als senior projectmanager bij de Hogeschool van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in verandertrajecten in management en organisatie en geeft hierover trainingen en workshops. Aan welke 3 boeken heeft zij het meest gehad?
recensie
Organisatiekunde
14 maart 2013
Sven Laudy
2-3 minuten leestijd
Wie ontkomt er nog aan samenwerken? Niemand en dus snijdt 'Leren samenwerken tussen organisaties' een razend actueel en relevant onderwerp aan. Als we kijken naar de beschikbare literatuur, zien we dat er een karrenvracht boeken te vinden is over samenwerken binnen teams. Het andere hoofdthema in de groepsdynamica - samenwerken tussen teams, afdelingen, organisaties... - komt er maar karig vanaf, althans in de Nederlandse literatuur.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
14 maart 2013
Maddy Bolhuis
2-4 minuten leestijd
De titel 'BreinStijl@work' geeft eigenlijk precies weer waar het boek over gaat en dat is meteen ook de kracht van dit boek. Het gaat om het herkennen van de verschillende denk-actiestijlen -vijftien in totaal - die het BreinStijl@Work model onderscheidt bij individuen. Zodat u deze in de praktijk kunt gebruiken om makkelijker en effectiever samen te werken, te communiceren en te innoveren.
nieuws
Algemeen management
14 maart 2013
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
Schrijvers zijn niet vanzelfsprekend goede sprekers. Andersom natuurlijk ook niet. Beiden talenten kennen en vereisen andere eigenschappen. Sommige mensen zijn natuurtalenten of stromen moeiteloos van het ene metier naar het andere.
recensie
Strategisch management
14 maart 2013
Pierre Spaninks
1-2 minuten leestijd
Bedrijven die stelselmatig beter presteren dan gemiddeld volgen een heldere koers, sturen op implementatie, blijven hun bedrijfsvoering verbeteren, zorgen voor innovatie en tonen leiderschap. Die focus en die discipline zitten in hun DNA, laat Gerard Brockhoff zien in Witte raven.
opinie
Persoonlijke effectiviteit
14 maart 2013
Ernst ten Heuvelhof
3-4 minuten leestijd
In deze rubriek analyseren bestuurskundigen van de TU Delft patronen en wetmatigheden waar zo veel managementboeken soms wat lichtvoetig aan voorbij gaan, of gewoon voor vanzelfsprekend aannemen. In deze aflevering gooit Ernst ten Heuvelhof de knuppel in het hoenderhok met zijn interpretatie van de Wet van Parkinson: wie het druk heeft, heeft meer tijd en kan dus meer werk aan!
interview
Leiderschap
14 maart 2013
Ronald Buitenhuis
5-7 minuten leestijd
De tijdwaarneming bij een schaatswedstrijd wijst de schaatser in de binnenbocht als winnaar aan, maar TV-beelden laten overduidelijk zien dat de buitenbaan wint. De jury beslist echter om de tijdwaarneming leidend te maken. Onrecht zoals je in het bedrijfsleven ook geregeld tegenkomt. ‘Omdat organisaties zich te veel laten leiden door systemen. Organisaties laten zich gijzelen door wetten en regels’, zo blijkt uit het boek Verdraaide organisaties van Wouter Hart.
recensie
Werk en loopbaan
14 maart 2013
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
De generatie XYZ dendert over u heen? Heeft u als manager of gevestigde orde uw toekomst al wel zeker gesteld? Of vreest u ook snel over de houdbaarheidsdatum heen te zijn? Dan moet u Onbeperkt houdbaar van Jeroen Busscher even lezen!