OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 680 van 19.533 resultaten
opinie
Marketing
5 april 2013
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
Klaas Weima is oprichter van Energize, een creatief bureau voor interactieve merkcommunicatie dat merken helpt met het genereren van Verdiende aandacht. Weima schrijft en blogt regelmatig voor vaktijdschriften en -websites. Hij is host van zijn podcastshow SparkCast. Welke boeken staan er in zijn top 3?
recensie
Organisatiekunde
4 april 2013
Ellen Boonen
De Waal bouwt in 'Hoe bouw je een High Performance Organisatie' voort op zijn eerdere boek Maak van je bedrijf een toporganisatie Beschreef hij de succesfactoren in die uitgave op een meer populaire wijze door middel van een interview met een leider van een HPO-organisatie, in dit nieuwe boek werkt hij de wetenschappelijke onderbouwing van de HPO-visie meer formeel uit, aangevuld met voorbeelden van succesvolle HPO-transities. Sinds 2006 hebben al meer dan 2000 organisaties ermee gewerkt. De Waal stelt dat het HPO-raamwerk de enige verbeteringsmethode is die wetenschappelijk onderbouwd is en die organisaties daadwerkelijk kan helpen om beter te presteren. Is dit het zoveelste managementboek in de boekenkast of is dit boek echt hanteerbaar als 'almanak' voor de (top)manager?
interview
Persoonlijke effectiviteit
4 april 2013
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Het beeld van de leurende verkoper die met geniepige trucs zijn producten aan de man brengt, is achterhaald, zegt de Amerikaanse managementdenker Daniel Pink in Verkocht. Technologische ontwikkelingen en een onstuimig ondernemingsklimaat hebben de basisprincipes van sales fundamenteel veranderd. ‘Verkopers zijn er niet meer om problemen op te lossen, maar om ze te vinden.’
recensie
Coaching en trainen
4 april 2013
Margreet Noordanus
'Ziie Coachingskaarten - Ziie het anders en los je zakelijke vraagstukken op' Met Ziie (Zakelijke Inzichten door Intuïtie en Ervaring) - vindt u antwoorden op uw vragen met behulp van uw associaties. Het mooie doosje met de prachtig uitgevoerde kaarten zijn een verrassing op zich. Reuze leuk om dit per post te krijgen, de vraag die echter direct opkomt is: wat kun je hier effectief mee?
recensie
Verandermanagement
4 april 2013
Marjolein Boeren-Hermans
3-4 minuten leestijd
Je werkt volgens de voorschriften, gaat netjes naar het wekelijkse overleg, doet precies wat je functieomschrijving van je vraagt. Deze zin op zich roept al een hele grote maar op. De 'maar' in bedrijven, eigenlijk in alle interacties tussen mensen, zit hem vaak in de relaties.
recensie
Economie
4 april 2013
Mady Meijer
2-3 minuten leestijd
In 'Werken aan de Weconomy' komen verschillende auteurs aan het woord, onder redactie van Jan Jonker e.a. Het start met een voorwoord van Mirjan Minnesma, directeur Stichting Urgenda. Zij stelt dat er een maatschappelijke roep is om samen te werken aan een duurzame samenleving, voor nu en de toekomst. Daarvoor zijn er mensen nodig met kennis en lef, met visie en daadkracht. Men moet niet meer wachten op overheidsmaatregelen maar zelf actie ondernemen. Alleen dan komen we tot een duurzame samenleving waarin iedereen eigen verantwoordelijkheid neemt.
recensie
Algemeen management
4 april 2013
Rob van Nes
De eerlijkheid gebiedt om deze recensie te beginnen met te bekennen dat ik een fan van Ben Tiggelaar ben. Ik heb heel veel respect voor de wijze waarop hij al jaren - en in diverse vormen - de beste ideeën van de belangrijkste managementdenkers weet te distilleren op een manier dat wij, de drukke managers, in korte tijd onze kennis opfrissen en aan een inspiratieboost worden blootgesteld. Het boek is een logisch vervolg op de MBA in één dag-bijeenkomsten waarin Tiggelaar claimt in 1 dag de toehoorder mee te nemen door 8 meter aan managementboeken. Een briljante gedachtegang waaraan, gelet op het jarenlange succes, duidelijk behoefte aan was en is.
nieuws
Coaching en trainen
4 april 2013
Ger Post
1-2 minuten leestijd
Hoe kan je een presentatie, training of workshop aantrekkelijker maken? Door het publiek in beweging te krijgen, stellen Monique Hampsink en Nanette Hagedoorn in Beweging in je brein. Wie fysiek beweegt, gaat mentaal bewegen redeneren ze.
column
Economie
4 april 2013
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
Het is nog even de vraag of het ‘leentjebuur’ is of een soort ‘cross-over’, maar steeds vaker zie je dat serieuze (management) disciplines elders te rade gaan om het eigen vakgebied te verrijken of te verdiepen. Op dit moment is alles wat te maken heeft met ‘neuro’ bijzonder ‘hot’ dus het is niet de vraag of maar wanneer er allerlei praktische boeken verschijnen die het brein terug brengen naar hapklare brokken.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
3 april 2013
Ger Post
Na de bestseller Ouders opgelet! (‘Baanbrekende inzichten over opvoeden’) hebben de auteurs Po Bronson en Ashley Merryman zich volledig gestort op wat iemand een echte winnaar maakt. Resulterend in het boek Goed beter, best dat half juni verschijnt.
column
3 april 2013
Dirk-Jan de Bruijn
1-2 minuten leestijd
Het blijft maar doorgaan. De hoeveelheden slecht nieuws. Alsof we van geen ophouden weten. Tegenvallende economische groei. Oplopende werkeloosheid. Dalende huizenprijzen. All time low consumentenvertrouwen. Kommer en kwel dus. Niet zo vreemd dus dat iedereen blijft zitten waar die zit. En zich niet verroerd. Vooral met de hand op de knip. Want de angst regeert. En dat wordt bevestigd door betweterige journalisten in de sfeer van ‘het ergste moet nog komen’. Zo praten we elkaar steeds verder die donkere put in natuurlijk…
nieuws
Economie
3 april 2013
Annegreet van Bergen
4-5 minuten leestijd
Nee, een helder antwoord kwam er niet op de vraag How Much Is Enough?. Ook niet van Robert Skidelsky, de man die zelf de vraag had opgeworpen. Skidelsky hield donderdag 28 maart in Amsterdam een lezing over het boek dat hij samen met zijn zoon Edward heeft geschreven: ‘Hoeveel is genoeg? Geld en het verlangen naar een goed leven.’ De door het Nexus Instituut georganiseerde lezing werd gevolgd door een discussie met onder meer Hans Hoogervorst, voormalig VVD-minister van Financiën en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
3 april 2013
Richard van der Lee
3-4 minuten leestijd
Wat te schrijven over het boek 'Prioritijd!' van Ronald van de Buld? De ondertitel 'Overleven in tijden van drukte, stress en information overload' sluit in vragende vorm goed aan op de situatie waar mensen binnen en buiten organisaties dagelijks mee te maken hebben.
recensie
Coaching en trainen
3 april 2013
Mado Remkes
4-6 minuten leestijd
Mijn eerste gedachte bij 'Intervisiecoaching' van Ger van Doorn en Marijke Lingsma was: weer een boek over intervisie en intervisiemodellen, niet vernieuwend maar wel altijd handig. Maar snel bleek dat ik mij had vergist. Er worden nauwelijks intervisiemodellen in dit boek besproken, het boek gaat niet over intervisie an sich, maar over hoe een intervisiecoach (IC) een zelflerende groep kan vormen, voorbereiden en op weg helpen naar zelfstandige intervisie. Een heel andere insteek dus.
recensie
3 april 2013
Dick Bos
1-2 minuten leestijd
Wat een ontzettend goed geschreven boek: 'Een van de jongens' van Cees van Lotringen. Als het er in de bankwereld of het bedrijfsleven echt zo aan toegaat, mag de roep om beter toezicht niet ongehoord en/of onbeantwoord blijven. Het boek boeit van het begin tot het einde, chapeaux!
recensie
Persoonlijke effectiviteit
3 april 2013
Daniëlle de Jonge
1-2 minuten leestijd
De voorbeelden in het boek geven al aardig wat stof tot nadenken. Weliswaar gaan ze allemaal over (grote) Amerikaanse bedrijven, veel van de inhoud is toch herkenbaar. En ook de genoemde organisaties zijn vaak bekend, wat weer een aardig kijkje in de keuken geeft over hoe u het wel of juist niet moet aanpakken in het zakenleven.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
2 april 2013
Marjolein Boeren-Hermans
De zin van het bestaan duiden, kan je makkelijk meetrekken in een eindeloze redenatie. Zowel met anderen als alleen met jezelf blijft het een open gesprek: er is geen pasklaar antwoord dat voor iedereen gelijk is. Pessimisten noemen dat piekeren, optimisten noemen dat filosoferen. Marlou van Paridon, auteur van het boekje 'De ZIN aan het werk', behoort tot de laatste groep. Met haar vier niveaus van zingeving maakt ze een groot onderwerp tastbaar en kennis toepasbaar.
recensie
Algemeen management
2 april 2013
Willem Poppe
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard is een bekend Nederlands spreekwoord. Stephen M.R. Covey zal dit spreekwoord in gedachten hebben gehad toen hij eerst 'De Snelheid van Vertrouwen' schreef en nu zijn 'Slim Vertrouwen'. Van beide boeken hebben de ondertitels meer zeggingskracht dan de eigenlijke titel. De ondertitels zijn respectievelijk 'Dat wat alles verandert' en 'Principes en vaardigheden om vertrouwen te creëren'. Het boek geeft iedereen de middelen in handen om vertrouwen tot een werkzaam instrument te maken in alle samenwerking.
recensie
Leiderschap
2 april 2013
Mady Meijer
2-3 minuten leestijd
'Op karakter naar de top' luidt de titel van dit boek, geschreven door Karin Raes en Lieke Thijssen. Deze titel roept bij mij direct een reactie op…..ja, hoe bereik je anders de top? Op karakter lijkt mij de enige manier, andere manieren zijn omslachtiger, immoreel of anderszins verwerpelijk.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
2 april 2013
Linda Poort
2-3 minuten leestijd
'Stories That Move Mountains' is als boek en handleiding een echte parel. Je komt er niet in een dag doorheen, maar voor iedereen in het bedrijfsleven is deze titel een echte aanrader. Ook als je geen presentatie voor de deur hebt staan. Je leert eerst je boodschap helder te krijgen en je communicatie te verbeteren. Pas daarna begin je aan het creëren van een verhaal. 'Stories That Move Mountains' is naar mijn mening dan ook een onmisbaar handboek in de boekenkast van iedere (aankomend) leider, manager en 'changemaker'.