OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 672 van 19.538 resultaten
recensie
Coaching en trainen
22 mei 2013
Margreet Noordanus
3-4 minuten leestijd
De flaptekst van 'Het coachvak binnenstebuiten' van Ronald Wolbink, maakt duidelijk: dit is niet zomaar een boek. De inleiding maakt dat nog duidelijker en even komt de vraag op: wil ik dit wel lezen? Gelukkig besluit ik direct dat dit boek gelezen moet worden, en achteraf bleek dat een uitstekend besluit.
recensie
Algemeen management
22 mei 2013
Sonja de Bruin
'Praktijkboek Procesmanagement' van Carolien Kars & Hans Evers beschrijft vanuit een praktijkcase (Rabobank) hoe procesmanagement is ingevoerd in een organisatie. Het is een goed en leesbaar boek, maar de schrijvers beschrijven alleen de uiteindelijke methode. En het zou juist zo leuk zijn om te lezen hoe ze tot deze methode zijn gekomen. Hierdoor zouden sommige hoofdstukken (zoals deel III: Procesontwerpmethode), die toch wel taaie kost bevatten, wat makkelijker leesbaar worden.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
22 mei 2013
Sonja de Bruin
'Invloed, De zes geheimen van het overtuigen' van Robert B. Cialdini is een absolute aanrader! Het maakt helemaal niet uit wat voor je werk je doet, dit boek lezen heeft altijd toegevoegde waarde. Het is erg prettig geschreven en leest als een spannend verhaal, dat ik ademloos heb uitgelezen.
recensie
Marketing
22 mei 2013
Sonja de Bruin
Na me de laatste tijd door een aantal toch wat taaie en droge boeken te hebben geworsteld, was 'Hondenbrokken' van Jos Burgers een verademing.
recensie
Algemeen management
22 mei 2013
Sonja de Bruin
1-2 minuten leestijd
'De snelheid van vertrouwen, dat wat alles verandert' van Stephen M.R. Covey heb ik met gemengde gevoelens gelezen. Aan de ene kant is het een verrassend boek dat onze samenleving, onze organisaties en de relaties tussen mensen vanuit vertrouwen belicht. Dit blijkt een vernieuwende invalshoek te zijn, die zeker toegevoegde waarde heeft.
recensie
Verandermanagement
22 mei 2013
Sonja de Bruin
1-2 minuten leestijd
Door een vakantie naar Japan een aantal jaren geleden, ben ik enorm gefascineerd geraakt door het land en de mensen. Als ergens kwaliteit hoog in het vaandel staat, dan is het in Japan. Daarom was ik ook erg nieuwsgierig naar Kaizen, een in Japan ontwikkelde kwaliteitsmethode.
recensie
21 mei 2013
Hans Strikwerda
Zo ongeveer honderd jaar na de eerste publicatie er van in het Duits, is er nu een Nederlandse vertaling van Weber's controversiële boek De protestantse ethiek en de geest van het kapitalisme verschenen. De eerst vraag die dan opkomt is: waarom deze Nederlandse vertaling? Wat is er nu zo actueel aan dit bijna honderd jaar oude boek? Wel, het actuele is dat dit boek van Max Weber de aandacht vestigt op de rol van de moraliteit in de samenleving in relatie tot de organisatie van de economie. In zijn tijd was dat dan overigens uitsluitend het geloof beleden in het georganiseerde verband van een van de christelijke kerken.
recensie
Verandermanagement
21 mei 2013
Pierre Pieterse
1-2 minuten leestijd
De mare wil dat maar liefst 70 procent van de verandertrajecten mislukt. Waarom is dat? Literatuur genoeg om elke verandermanager van dienst te zijn. Marc Dortu laat in Je ziet het niet vanzelf! in kort bestek zien dat negen blinde vlekken het zicht op de essentie van elke verandering, interactie, ernstig vertroebelt.
interview
Marketing
21 mei 2013
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Rages zijn geen toevalstreffers, zegt de Amerikaanse marketingdeskundige Jonah Berger in Buzz. Wie weet waarom mensen informatie delen, kan de effectiviteit van een marketingcampagne dramatisch verhogen. ‘Elk product heeft het in zich om opmerkelijk of emotioneel te zijn.’
recensie
Marketing
21 mei 2013
Nick van Loendersloot
2-3 minuten leestijd
Wie een medicus of neuro-wetenschapper vraagt wat we van onze hersenen weten, krijgt meestentijds een voorzichtig antwoord dat het midden houdt tussen: 'Best wel wat' en 'Eigenlijk nog maar heel weinig'.
recensie
Strategisch management
21 mei 2013
Max Kohnstamm
1-2 minuten leestijd
'De Strategieversnelling' van Alfred Griffioen is een helder geschreven boek. Bovendien wordt de tekst ondersteund door overzichtelijke schema's en is het boek fraai vormgegeven. Het boek behandelt het onderwerp op een heel wat luchtiger toon dan vele andere dikke pillen over strategie. Per saldo levert deze aanpak een zeer toegankelijk en prettig leesbaar boek op.
recensie
Algemeen management
21 mei 2013
Judith Boute
Zoals de titel al doet vermoeden worden in het 'Groot Innovatie Modellenboek - 40 innovatiemodellen voor het versterken van ondernemerschap bij bedrijfsleven en overheid' 40 verschillende innovatiemodellen, tools en technieken beschreven die je werk als innovatiemanager, adviseur of ondernemer binnen bedrijven en overheden inspireren. Het boek bevat veel bekende modellen waar je een aha-erlebnis bij hebt en die nuttig en interessant zijn om in een boek verzameld te hebben; overzichtelijk!
nieuws
Organisatiekunde
21 mei 2013
Nienke van Oeveren
2-3 minuten leestijd
Uit frustratie begon hij met HPO. Inmiddels is André de Waal dé man op het gebied van High Performance Organisaties. Rond de verschijning van zijn nieuwste boek Hoe bouw je een High Performance Organisatie? dan ook het boekevent Performance Management aan de hand van vier boeken over dit onderwerp. De mensen, processen en leider blijven cruciaal bij het worden van een goed presterende organisatie.
recensie
Internet en social media
21 mei 2013
Dirk Houtgraaf
3-4 minuten leestijd
Misschien heeft u één of enkele van de vele, uitgebreide recensies over de Engelse versie van 'Wat zou Google doen?' van Jeff Jarvis al gelezen en gedacht: 'nu weet ik het wel' en daarom besloten het boek zelf niet meer te lezen. Vaak werkt deze tactiek. Maar wij raden u aan het tóch te lezen. Het lezen is u bovendien nog wat makkelijker gemaakt, want het boek is ook in het Nederlands verschenen.
recensie
Strategisch management
21 mei 2013
Arie Buvens
Jugaad is in het Hindi een flexibel woord voor een innovatieveof geïmproviseerde oplossing die ontstaat uit vernuft en slimheid. Het is, volgens de schrijvers, dé voornaamste manier van innoveren in opkomende markten. Het boek is een pleidooi om ook in het Westen innovatie te veranderen, dan wel opnieuw uit te vinden. De westerse manier van innoveren is veel te star, te insulair en te omvangrijk geworden om effectief te kunnen blijven.
recensie
Algemeen management
17 mei 2013
Mady Meijer
'Het recht op een baas' van Ward Grootens is het lichtste en duidelijkste managementboek dat ik ooit heb gelezen. De schrijver vertelt niets nieuws maar laat ons wel weer even zien waar leiding geven ook alweer om ging…
recensie
Werk en loopbaan
16 mei 2013
Richard van der Lee
Wanneer je als lezer een boek met een zakelijk onderwerp aanschaft, dan heb je vaak twee wensen. De eerste wens heeft betrekking op de inhoud, waaruit bij voorkeur nieuwe inzichten volgen. De tweede wens is dat het boek op een inspirerende wijze is geschreven. In dat kader is het boek 'Carrièrefasen' van Allan Torben-Nielsen vlees noch vis. Op zich is de inhoud prima, maar het voegt niet direct iets toe aan de bestaande kennis over de carrièrefasen van werknemers. Daarnaast is het boek in Jip & Janneke-taal geschreven, en naar mijn gevoel is de auteur hier te veel in doorgeslagen. Dat is jammer want het onderwerp is uitermate geschikt om een werksfeer te creëren waarin het gaat om het creëren en benutten van kansen. Het boek komt bij mij dan ook niet op een prominente plaats te staan in de boekenkast.
nieuws
Psychologie
16 mei 2013
Ger Post
1-2 minuten leestijd
Het is een van de meest vaststaande theorieën in de wetenschap: de sleutel van onze intelligentie ligt in onze frontale kwabben, achter ons voorhoofd. Dat zijn dan ook de structuren die in talloze wetenschappelijke artikelen en boeken worden gelinkt aan intelligentie. De frontale kwabben spelen bijvoorbeeld een sleutelrol in Daniel Golemans boeken ‘Sociale intelligentie en Emotionele intelligentie. Maar ook in boeken over creativiteit, zoals Jonah Lehrers Imagine: hoe creativiteit werkt.
recensie
Organisatiekunde
16 mei 2013
José Otte
2-3 minuten leestijd
Meesterlijk organiseren van Rudy Kor, Gert Wijnen en Mathieu Weggeman geeft antwoord op vragen als: is een cultuuromslag mogelijk? Hoe analyseer je de omgeving? Wat is goed leiderschap? Het is een boek met helder omschreven managementmodellen die leiders van organisaties kunnen helpen bij het uitvoeren van hun taak. De modellen zijn bovendien aangevuld met voorbeelden.
recensie
Verandermanagement
16 mei 2013
Nico Jong
Over storytelling is de afgelopen jaren het nodige aan boeken verschenen in Nederland. Die richten zich eigenlijk uitsluitend op storytelling als instrument voor externe communicatie. De rol en het belang van verhalen bij organisatieverandering wordt wel erkend, maar hoe je die rol gericht, systematisch en methodisch invult, daarover zwijgt de vakliteratuur. 'Storypower' van Annet Scheringa moet daar verandering in brengen.