OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 190 van 19.511 resultaten
recensie
Verandermanagement
24 augustus 2021
Frank van Kuijck
2-3 minuten leestijd
Vaak maken we mee dat we bepaalde afspraken en spelregels binnen een bedrijf vreemd vinden. Maar ja er zal wel over nagedacht zijn. En als iedereen het zo doet, waarom zou je je dan niet aan conformeren?
recensie
Ondernemen
24 augustus 2021
Jan Hoogstra
2-4 minuten leestijd
Facebook, hét social mediumplatform van deze tijd, en privacy zijn geen goede combinatie. Sterker nog, Facebook en sociaal bewustzijn gaan niet goed samen. Althans, dat is de conclusie die je kunt trekken na het lezen van het boek Een smerige waarheid - Facebooks gevecht om wereldheerschappij. In dit boek beschrijven Frenkel en Kang de laatste 5 jaar binnen Facebook.
preview
Leiderschap
24 augustus 2021
Juul Martin
3-4 minuten leestijd
Hoe maak je als leider ruimte, en waar maak je dan precies ruimte voor? Om dit te onderzoeken sprak Juul Martin met tientallen topleiders, van de filmwereld tot het voetbalstadion en van de overheid tot de internationale retail. Hij schreef er een boek over: Maak Ruimte - En laat je mensen shinen. Een preview.
recensie
Mens en maatschappij
23 augustus 2021
Henk Jan Kamsteeg
3-4 minuten leestijd
Een boek dat met het hoofdstuk meer verbazing oproept. Hoe de narcist Trump vooral zichzelf voor de gek houdt. Aardverschuiving van Michael Wolff leest als een politieke thriller die geen auteur had kunnen verzinnen.
recensie
Personeelsmanagement
20 augustus 2021
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
Hoe ziet werken er na de coronacrisis uit? Blijven we dat thuis doen en zo ja, hoe vaak? En als we ervoor kiezen ten minste een deel van de week thuis te werken, hebben we dan nog zo veel kantoorruimte nodig als voorheen? Die vragen zetten Kilian Wawoe aan tot een breed opgezet onderzoek dat uitmondde in een HR-strategie die hij ‘het corporate brein’ noemt. Door het corporate brein kunnen mensen beter presteren op afstand én op kantoor, is er minder werkstress en hoeven we nooit meer in de file te staan.
interview
Persoonlijke effectiviteit
20 augustus 2021
Ronald Buitenhuis
5-7 minuten leestijd
De huidige maatschappij maakt dat veel mensen zich een immense druk opleggen. Velen bezwijken eronder, vooral onder de druk van het moeten presteren. Hans van Breukelen, Benno Diederiks en Bas Kodden breken in hun nieuwe boek Mentale Innovatie een lans voor de terugkeer naar je eigen wensen en doelen. Over het geluk van pech hebben, je ambities herontdekken, kunst en kunde en de tak aan de rand van de waterval als reddingsboei.
recensie
Ondernemen
19 augustus 2021
Bertrand Weegenaar
6-8 minuten leestijd
Sheera Frenkel en Cecilia Change volgden (en volgen) voor New York Times de tech-industrie al jaren. In Een smerige waarheid doen ze het reilen en zeilen van de top van het bedrijf uitvoerig uit de doeken. De conclusie: een organisatie onder ongekende druk. Met als resultaat: chaos, crisis en mismanagement.
preview
Psychologie
19 augustus 2021
Aukje Nauta
3-4 minuten leestijd
In Nooit meer doen alsof laat Aukje Nauta de schoonheid van schaamte zien én deelt ze haar methode waarmee je leert je schaamtegevoelens te gebruiken als wegwijzer naar wat je (stiekem) het állerliefste wil. In haar preview vertelt ze over haar boek.
recensie
Leiderschap
18 augustus 2021
Paul Schollaardt
2-3 minuten leestijd
Manfred Kets de Vries slaagt er in Leiderschap ontraadseld in om helder te maken wat leiderschap is en hoe leiderschap ontwikkeld kan worden. Kets de Vries is econoom en psychoanalyticus en bekleedt de leerstoel voor leiderschapsontwikkeling aan INSEAD.
preview
IT-management / ICT
18 augustus 2021
Daniël E. Brouwer
3-4 minuten leestijd
Het procesboek voor de functioneel beheerder van Daniël E. Brouwer is een heldere en praktische handleiding gebaseerd op de kracht van procesmatig werken. In dit blog vertelt Brouwer wat processen zijn, en waarom ze belangrijk zijn.
recensie
Leiderschap
17 augustus 2021
Thomas Cech
3-4 minuten leestijd
Drie ervaren coaches, plus een gastauteur hebben met Blij(f) wendbaar een interessant boek geschreven over op welke manier organisaties, teams en individuen kunnen werken aan hun duurzame inzetbaarheid, of zoals de auteurs het noemen: wendbaarheid.
interview
Algemeen management
17 augustus 2021
Bert Peene
8-11 minuten leestijd
Dat de wereld onvoorspelbaar is, is intussen wel tot de managementliteratuur doorgedrongen. Toch willen de meeste adviseurs ons nog steeds doen geloven dat we die onvoorspelbaarheid met een doorwrochte theorie of dito model succesvol kunnen pareren. Onzin, concludeert Kees Tillema in zijn boek Ontgroeven. Voorspelbaarheid is echt een illusie. Je kunt beter proberen sterker te worden van het onverwachte. Dat kan alleen als je bereid bent te ontgroeven.
column
Algemeen management
17 augustus 2021
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
‘Charlatans.' Zo, Kees Tillema zet even de toon in het interview dat we met de auteur van Ontgroeven hebben. Quasi-professionals die voor hun opdrachtgevers doortimmerde routekaarten ontwikkelen die vooral voorspelbaarheid en beheersbaarheid suggereren.
achtergrond
Algemeen management
16 augustus 2021
Patrick Davidson
3-4 minuten leestijd
Voor het zevende jaar op rij vroegen we schrijver en spreker Patrick Davidson om voor onze lezers een selectie te maken van vijf boeken die hij aanraadt om te lezen deze zomer.
interview
Psychologie
16 augustus 2021
Jeroen Ansink
5-8 minuten leestijd
Onze beslissingen bevatten een schokkende hoeveelheid RUIS, zegt Olivier Sibony met Daniel Kahneman en Cass Sunstein in Ruis. Dat kost het bedrijfsleven niet alleen kapitalen, maar leidt ook tot een meer onrechtvaardige wereld. ‘Het probleem wordt niet alleen onderschat, veel mensen weten niet eens dat het bestáát.'
recensie
Organisatiekunde
16 augustus 2021
Martin van Staveren
3-4 minuten leestijd
‘Ik hou van regels', bekent communicatiewetenschapper en sociaal psycholoog Boukje Keijzer in het inleidende hoofdstuk van haar nieuwe boek De regels en de rek. Ze maakt daarbij tegelijkertijd een forse kanttekening: we zijn als samenleving wel doorgeschoten naar die regelkant. De rek is er vaak uit, waardoor regels hun doel voorbijschieten. Denk alleen maar aan de toeslagenaffaire voor kinderopvang.
preview
Algemeen management
16 augustus 2021
Lukas Burgering
3-4 minuten leestijd
Bij het woord CRISIS denken veel mensen direct aan heftige ontploffingen, uitslaande branden of andere vreselijke ongelukken. Dat zijn ook de meest in het oog springende situaties waarbij organisaties in een crisissituatie belanden. Maar ook fraude, mismanagement, sabotage, stakingen of afpersingen zijn voorbeelden.
recensie
16 augustus 2021
Marjan Maandag
1-2 minuten leestijd
We schrijven 1888. In Amsterdam vormden schilders als George Hendrik Breitner en Isaac Israels en schrijvers als Willem Kloos en Frederik van Eeden een hechte kunstenaarsgroep: de Tachtigers. Ze inspireerden elkaar tot vernieuwingen in de beeldende kunst en literatuur die ook vandaag nog hun sporen nalaten.
recensie
Algemeen management
13 augustus 2021
Elly Stroo Cloeck
4-6 minuten leestijd
Dacht je dat je een leuk Artificial Intelligence (AI)-tooltje kunt kopen en dat je bedrijf dan vanzelf van je data nuttige inzichten maakt? Waarmee je de concurrentie achter je laat? The AI powered enterprise van Seth Earley uit 2020 is een prima boek dat uitlegt dat dit niet zo werkt: je hebt allereerst een ontologie nodig! Eh, wat?
recensie
Ondernemen
13 augustus 2021
Elly Stroo Cloeck
4-6 minuten leestijd
Je hoeft niet te groeien naar een miljoen euro omzet en veel werknemers om succesvol te zijn. Maar je wilt wel eerlijk ondernemen, en vooral: legaal. Dat was voor mij de kern van het prima boek Echt ondernemen van Charlotte Meindersma uit 2021. Met veel humor en goede voorbeelden helpt Charlotte startende ondernemers op weg.