OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 153 van 19.496 resultaten
Interview
Algemeen management
11 mei 2022
Bas Hakker
5-7 minuten leestijd
Jan-Joost Kroon schreef ‘Van CAPO tot CEO’ waarin hij onderzoekt wat het bedrijfsleven kan leren van de maffia. Kroon is echt een groot kenner van de maffia en bracht grondig in kaart hoe het daar is georganiseerd.
preview
Economie
11 mei 2022
Ignace Schops
2-3 minuten leestijd
Gered door de boomkikker beschrijft de verbondenheid van de mens met de natuur. Als we erin slagen de natuur te redden, zal de natuur ons redden. Zonder natuur zal onze voedselproductie verschrompelen, ons drinkwater verdampen en onze gezondheid drastisch verslechteren. Zonder natuur is er geen economie mogelijk. Een preview.
video
Algemeen management
10 mei 2022
Matthijs Steeneveld
We kunnen er niet meer omheen: hybride samenwerken is de nieuwe manier van werken. Centraal daarbij staat de interactie tussen mensen. In dit boek richten de auteurs zich op hoe je die interactie vormgeeft door het organiseren en faciliteren van bijeenkomsten. In de Bookchat vertelt Matthijs Steeneveld over het boek en zijn favoriete werkvorm.
recensie
Strategisch management
10 mei 2022
Peter de Roode
4-5 minuten leestijd
In 2021 werden we wakker geschud door managementboek van dat jaar ‘Fantoomgroei’. De boodschap was daarin dat de bedrijfswinsten geëxplodeerd waren, terwijl werkenden er niet van profiteerden. In ‘De Winstparadox’ gaat Jan Eeckhout een stuk verder.
preview
Persoonlijke effectiviteit
10 mei 2022
Kelly Weekers
3-4 minuten leestijd
Wat trek ik aan? Wat doe ik op mijn boterham? Met de auto of fiets naar werk? Andere baan of toch maar blijven? Even sporten of toch op de bank ploffen? Doorzakken of morgen fris opstaan? Blijven proberen of toch maar besluiten uit elkaar te gaan?
recensie
Algemeen management
9 mei 2022
Thomas Cech
3-4 minuten leestijd
‘De meetmaatschappij’ van Berend van der Kolk zet op heldere en toegankelijke wijze uiteen wat de negatieve effecten zijn van de huidige explosie aan meetpraktijken. Een relevant boek in deze tijden van Big Data, Quantified Self-beweging en onze eindeloze behoefte om grip op de wereld te krijgen.
preview
Economie
9 mei 2022
Jan Willem Wensink
2-3 minuten leestijd
De circulaire economie is een belofte die nog een beetje blijft hangen in afwachtend gedrag: consumenten willen wel duurzamer leven maar wachten op bedrijven, veel bedrijven wachten nog op elkaar en op de overheid.
interview
Strategisch management
9 mei 2022
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Digitalisering geeft topondernemingen de mogelijkheid om hun prijzen kunstmatig hoog te houden, schrijft de Belgische econoom Jan Eeckhout in De winstparadox. Dat remt niet alleen de consumptie, maar leidt ook tot minder werkgelegenheid en stagnerende lonen. ‘Wat goed is voor bedrijven is allang niet meer goed voor de economie.’
recensie
Mens en maatschappij
9 mei 2022
Marjan Maandag
1-2 minuten leestijd
David Graeber leeft niet meer. Kort na de voltooiing van het dikke, fascinerende boek Het begin van alles, dat hij samen met archeoloog David Wengrow (1972) schreef, overleed hij, net geen zestig jaar oud.
recensie
Psychologie
6 mei 2022
Angèle van de Ven
2-3 minuten leestijd
‘In der Beschränkung zeigt sich der Meister’ is een Duits gezegde dat aangeeft: ‘Pas als je iets zelf goed begrijpt, kun je het op een eenvoudige manier uitleggen aan anderen’. Dat meesterschap toont Frank Weijers in dit handzame ‘rode boekje’, in dito stijl en hetzelfde formaat als zijn eerdere blauwe boekje ‘Now we’re talking’.
interview
Psychologie
6 mei 2022
Ander Opmeer
9-13 minuten leestijd
Adviseur, trainer en coach Jan Jaap Verolme schreef twee boeken over stress en burn-out. Je zou hem daarom bijna burn-outcoach noemen. Toch zegt hij: ‘zo vaak komt een burn-out helemaal niet voor.’ En wie wel er wel echt een heeft, moet niet naar hem stappen, maar naar de ggz. Een gesprek over de misvattingen over burn-outs, de belangrijke rol van preventie, en waarom iedereen eens een klooster in zou moeten.
recensie
Werk en loopbaan
6 mei 2022
Roy van den Anker
3-4 minuten leestijd
Hoe houd je je als werknemer staande in de huidige wereld, en hoe zorg je er voor dat je op de toekomstige arbeidsmarkt relevant blijft en de broodnodige voldoening vindt?
video
Algemeen management
5 mei 2022
Suzanne Verheijden
#eHeld is een fictief dagboek gebaseerd op interviews met zorgprofessionals en experts, literatuuronderzoek en praktijkervaring van de auteur. Je krijgt een kijkje in de uitdagende maar mooie zorg van de toekomst, met inhoudelijke thema’s als trends en toepassingen rondom e-health en zorgtechnologie. In de Bookchat vertelt Suzanne Verheijden over de urgentie van haar boek.
nieuws
5 mei 2022
Karin de Zwaan
2-3 minuten leestijd
Managementboek biedt u als klant vanaf nu de mogelijkheid om eigen toplijsten te maken met uw aanraders. Denk aan een lijst met alle boeken die u afgelopen jaar las, of de boeken die u in uw carrière goed geholpen hebben. Vandaag delen we een aantal lijstjes die onze recensenten en auteurs maakten en leggen we u uit hoe u zelf aan de slag kan.
recensie
IT-management / ICT
5 mei 2022
Henk Jan Kamsteeg
2-3 minuten leestijd
Een handboek voor het gebruik van Excel. Handig voor iedereen die al een klein beetje met dit programma uit de voeten kan. Wim de Groot neemt je stap voor stap door de vele mogelijkheden die Excel biedt.
column
5 mei 2022
Joep Schrijvers
3-4 minuten leestijd
Moet je de mensen uitmoorden als je een land bezet of niet? Die vraag zou Alexander de Grote aan zijn leermeester Aristoteles hebben gesteld toen hij op zijn veroveringstochten richting India was.
preview
Algemeen management
5 mei 2022
Suyin Aerts
2-3 minuten leestijd
In ‘Tijd voor de creatieve generalist’ , wil ik een pleidooi houden voor rebels ondernemerschap. Doorheen het non-fictie boek verweef ik een verhaal van twee fictieve personages. Sophie & Adil zijn een combinatie van een aantal creatieve generalisten uit mijn omgeving, al zal de lezer die me kent wellicht ook heel veel van mezelf herkennen.
recensie
Organisatiekunde
4 mei 2022
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
Hoe krijgen we mensen weer in beweging? Niet via beleid, maar door van rol te switchen betoogt auteur Dees van Oosterhout in haar boek ‘Rolswitch’. Zij stelt dat er hardnekkige patronen zijn bij de rolkeuze van mensen die er voor zorgen dat zij en hun organisaties vastlopen.
interview
Algemeen management
4 mei 2022
Hans van der Klis
7-9 minuten leestijd
Door Corona kon het Managementboekengala tot twee keer toe niet doorgaan. Met Het Grote Inhaalgala op 21 april in De Rode Hoed in Amsterdam werd het gemis in een keer goedgemaakt. De inclusiemarathon van Kauthar Bouchallikht en Zoë Papaikonomou, over diversiteit en gelijkwaardigheid op de werkvloer, kreeg de prijs voor het Managementboek van het Jaar.
preview
Verandermanagement
4 mei 2022
Carola Wijdoogen
2-3 minuten leestijd
In 2010 werd ik de eerste directeur Duurzaam Ondernemen bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). De functie was niet alleen nieuw voor NS, maar ook voor mij. Gelukkig waren er op dat moment al verschillende duurzaamheidsmanagers met succes actief in vergelijkbare organisaties.